Το Sound Blaster Tactic 3D Alpha μας εξέπληξε με την άνεσή του και μας εκπλήσσει με την εξαιρετική ποιότητα και το σύνολο των δυνατοτήτων του ήχου του. Το Sound Blaster Tactic 3D Alpha είναι ένα από τα καλύτερα ακουστικά για gaming στην κατηγορία της τιμής του.

Εγκατάσταση & Λειτουργίες

Το Sound Blaster Tactic 3D Alpha μπορεί να συνδεθεί με τον υπολογιστή μας με δύο τρόπους.Φυσικά έχουμε τον κλασσικό τρόπο,  συνδέοντάς το απευθείας στις εξόδους stereo και μικροφώνου του υπολογιστή μας, στις τυπικές υποδοχές 3,5 mm. Η σαφώς ανώτερη μέθοδος επιτρέπει την καλύτερη επεξεργασία ήχου και διάφορα άλλα καλούδια σε συνεργασία με το software της Creative. Συνδέουμε το Headset με τη συμπεριλαμβανομένη συσκευή ήχου USB Dongle THX, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με USB 2.0 στον υπολογιστή μας. Με την μέθοδο αυτή ξεκλειδώνουμε τις δυνατότητες του THX TruStudio του Sound Blaster Tactic 3D Alpha, όπως μεταξύ άλλων η επεξεργασία φωνής.

Η δυνατότητα σύνδεσης dual-mode, μας επιτρέπει να συνδέσουμε το headset με οποιαδήποτε κινητή συσκευή με έξοδο 3.5mm stereo.

Η σουίτα λογισμικού του Sound Blaster Tactic 3D Alpha παρέχει αμέτρητες επιλογές προσαρμογής για την τελειοποίηση του ήχου μας, συμπεριλαμβανομένου ενός equalizer 11 καναλιών μαζί με πολλαπλά εφέ στο THX TruStudio. Το λογισμικό έχει επίσης μια δωδεκάδα pre-made ρυθμίσεις ήχου για διάφορα παιχνίδια. Τα προφίλ αυτά δημιουργήθηκαν από επαγγελματίες παίκτες και μπορούμε να βιώσουμε τα παιχνίδια μας με τις ίδιες ρυθμίσεις EQ που χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Μπορούμε φυσικά να αποθηκεύσουμε και να εξάγουμε τις δικές μας ρυθμίσεις και να τις μοιραστούμε με άλλους.

Ένα αρνητικό βέβαια είναι ότι δεν εμπεριέχεται στη συσκευασία οι drivers του headset. Θα χρειαστεί να τους κατεβάσουμε από την ιστοσελίδα της Creative. Προσωπικά δεν αποτέλεσε πρόβλημα για εμένα. Ένας σκεπτόμενος gamer δεν χρειάζεται εξ άλλου CD με outdated software (με πιθανότητες δυσλειτουγίας μην ξεχνάμε) το οποίο έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί στη συνέχεια update.

Επιπλέον, το Sound Blaster Tactic 3D Alpha, έρχεται με 18 διαφορετικά μοτίβα voice morphing, έτσι ώστε να μπορείτε να ακούγεστε σαν να κατάπιατε τερατίνη, ή να είστε Dalek ή ο μέγας διαβολέας, ή ένα δεκάχρονο (best for minecraft server trolling), ή κάποια σέξι τύπισσα που θέλει να  πάει βόλτα με το GLX του φίλου σας. Γενικά μπορείτε να σπάσετε πλάκα με τον κόσμο με το προγραμματάκι του Tactic 3D Alpha και λειτουργεί σε Skype, σε voice chat παιχνιδιών και οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιείται είσοδος μικροφώνου. Το voice morphing από μόνο του, θα έλεγα ότι είναι αρκετός λόγος για να τα πάρεις.Το μικρόφωνο, το οποίο έχει noise-canceling δυνατότητες, είναι αποσπώμενο, πολύ ευέλικτο και κάνει ικανοποιητικά την δουλειά του. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως όμως να χρειαστεί να αυξήσετε το gain για καλύτερα αποτελέσματα. Με ένα μικρό controller χειρίζεται η ένταση των ακουστικών και η σίγαση του μικροφώνου. Μια ένδειξη LED για την σίγασή του μικροφώνου θα ήταν σίγουρα μια ευπρόσδεκτη προσθήκη. Αν παίζετε στο σκοτάδι, είναι δύσκολο να ελέγξετε τη ρύθμιση σίγασης οπτικά, και ο διακόπτης είναι λίγο μικρός για να βασιστούμε μόνο στην αίσθηση της αφής.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που επίσης αρέσει πολύ είναι το πολύ λεπτό, πολύ ευέλικτο, και πολύ επίπεδο καλώδιο που συνδέει το headset στο dongle USB. Πρέπει να είναι το ελαφρύτερο, πιο διακριτικό και εύκολο για εργασία με καλώδιο, headset,  που έχω χρησιμοποιήσει για PC gaming. Ταυτόχρονα όμως χρήζει μεγάλης προσοχής μην το πατήσουμε με καμία καρέκλα γραφείου η με τα πόδια μας.


Ένα περίεργο χαρακτηριστικό που αξίζει να αναφερθεί στο Tactic 3D Alpha λογισμικό είναι  ότι κατά την εγκατάσταση σου βγάζει μια οθόνη που σε παραπέμπει να εισάγεις έναν κωδικό. Η Creative μας έχει πει πως μόνο οι κωδικοί που αναφέρονται εδώ θα ξεκλειδώσουν τις επιπλέον λειτουργίες οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μόλις οι καινούριοι drivers κυκλοφορήσουν. Για παράδειγμα αν στην καρτέλα passcode του προγράμματος VoiceFX βάλεις τον κωδικό  IDSPISPOPD, τότε θα έχεις μερικούς ακόμα τρόπους για να φρικάρεις κόσμο στο internet.

Εργονομία & άνεση

Το Tactic 3D Alpha είναι ένα σχετικά μικρό headset, μαλακό, και έχει επένδυση από δερματίνη. Είναι μικρότερο από το μέσο όρο ακουστικών πλήρους μεγέθους. Τα cups για τα αυτιά του, κάνουν μια σχετικά μικρή περιστροφή.

Ανεξάρτητα από αυτό, ήταν μια μικρή έκπληξη να διαπιστώσω ότι το Tactic 3D Alpha είναι στην πραγματικότητα αρκετά άνετο, αν και όχι στην ίδια κατηγορία με μερικά άλλα που έχω checkάρει όπως το SteelSeries Siberia V2 ή το Turtle Beach Ear Force Z2. Ωστόσο, το μικρό μέγεθος του Tactic 3D Alpha λειτουργεί προς όφελός του, καθιστώντας το αρκετά ελαφρύ ώστε σχεδόν να θεωρηθεί μικρότερης κατηγορίας ακουστικό. Το Tactic 3D Alpha είναι επίσης σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχει μια εξαιρετική μείωση των εξωτερικών θορύβων με το αντάλλαγμα λίγης άνεσης.


Επιδόσεις

Για άλλη μια φορά, η τεχνολογία THX TruStudio της Sound Blaster Tactic 3D Alpha προσφέρει προβλέψιμα εξαιρετικό, εντυπωσιακό ήχο. Το Tactic 3D Alpha παρέχει επίσης έναν πολύ LOUD (με την καλή έννοια) ήχο, χωρίς να παραμορφώνεται. Ανέβασα την ένταση του σε αρκετά υψηλά επίπεδα και η ποιότητα του ήχου παραμένει εξαιρετική, ιδιαίτερα στη μουσική.
Warning, warning! Θα ακούσετε τραγούδια τα οποία θα σας πωρώσουν μέσα από το Tactic 3D Alpha άλλα μετά, αν τα ακούσετε από κοινά ear plugs ή τα ηχεία του PC σας θα καταλάβετε ότι τελικά δεν είναι και τόσο καλά. Ένα αποτέλεσμα που προέρχεται κυρίως από την επεξεργασία του ήχου από το Creative software. Φυσικά όλες αυτά τα enchanments μπορούν να απενεργοποιηθούν από το software αν προτιμάτε ένα πιο «στεγνό» ηχητικό αποτέλεσμα χωρίς τονισμένα μπάσα και υψηλές.

Ο Directional ήχος του, δεν φαίνεται τόσο καλός όσο κάποιων άλλων ακουστικών που έχω χρησιμοποιήσει, αλλά αυτό είναι μια λεπτή και υποκειμενική οπτική γωνία. Θέτω το Left 4 Dead 2 σε 5,1 και 7,1 ρυθμίσεις, για παράδειγμα. Ενώ η απόδοση του Tactic 3D Alpha ήταν ικανοποιητική, δεν αισθανόμουν τον ήχο με τέτοια ακρίβεια όσο με μερικά άλλα headsets σαν το ασύρματο Logitech G930 (του οποίου η τιμή ξεπερνάει τα 170  ευρώ).

Για την κατηγορία τιμής του, όμως, εγώ θα εξακολουθώ να αξιολογώ τη συνολική ποιότητα του ήχου του και τις επιδόσεις του ως εξαιρετικές. Παιχνίδια με τέλειο ήχο, και οι ταινίες και η μουσική δεν θα σας απογοητεύσουν.

Και ενώ δεν είναι τι τέλειο headset για ταξίδια, όπως το Nox Audio’s Specialist (70 Ευρώ), το Tactic 3D Alpha εξακολουθεί να είναι αρκετά μικρό ώστε να γίνει μία αρκετά αξιόπιστη σύντροφος στον δρόμο. Η μόνωση του εξωτερικού ήχου του θα κάνει το Tactic 3D Alpha να σας παρέχει μία ευπρόσδεκτη ξεκούραση από τις καταπονήσεις των αεροπορικών ταξιδιών.

Συνολικά

Το Sound Blaster Tactic 3D Alpha προσφέρει αξιοπρεπή άνεση, μια πλούσια σουίτα λογισμικού και το σύνολο των χαρακτηριστικών, και σίγουρα μια από τις καλύτερες ποιότητες ήχου στην κατηγορία τιμής του. (50 Ευρώ)

Τεχνικές Προδιαγραφές 
Ακουστικά:

Headphone Driver Μονάδες: 40mm μαγνήτη Νεοδυμίου
Απόκριση συχνότητας: 20Hz ~ 20kHz

Αντίσταση: 32ohms
Ευαισθησία: 100dB / mW

Mικρόφωνο:

Τύπος μικροφώνου: Συμπυκνωτής σίγασης θορύβου
Απόκριση συχνότητας: 80Hz ~ 14KHz
Αντίσταση: <2.2kohms
Ευαισθησία: -41dBV / Pa