Songbird Symphony - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY7.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7
7.5Αρκετά καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

Εδώ και κάμποσο καιρό, η PQube έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στον Ευρωπαϊκό κόσμο εκδίδοντας παιχνίδια που πάντα θέλαμε να δούμε στην Δύση, και πόσο μάλλον σε χώρες όπως η δική μας. Οι πιο γνωστοί ή πρόσφατοι τίτλοι της νέας και φιλόδοξης εταιρείας έρχονται κατευθείαν από την Arc System Works όπως τα Kill la Kill: IF, Blazblue: Cross Tag Battle και τα Guilty Gear, αλλά και ποιο άγνωστοι τίτλοι όπως τα Our World is Ended, The Legend of Heroes, Earth Defense Force και Shantae. Έτσι, μετά από δεκάδες όμορφες περιπέτειες, και εκρηκτικές μάχες ξύλου και υπερδυνάμεων, η εταιρεία επιστρέφει με το Songbird Symphony, ένα όμορφο και μελωδικό platformer.

Το Songbird Symphony είναι το πρώτο παιχνίδι από την Joysteak Studios, μιας νέας ομάδας από την Σινγκαπούρη. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που συνδυάζει το παραδοσιακό platforming gameplay, με την εξερεύνηση και την μουσική. Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου τα ζώα ζουν ειρηνικά μεταξύ τους και δίνουν ζωή στο δάσος στο οποίο κατοικούν.

Το παιχνίδι βρισκόταν υπό ανάπτυξη από τον Μάϊο του 2017 και γεννήθηκε από μια απλή ιδέα, δηλαδή πουλιά που μαθαίνουν να κελαηδούν από άλλα είδη πουλιών. Με μια πρώτη ματιά φαντάζειι ένα απλό παιχνίιδ με την τυπική ιστορία και το κλασσικό gameplay, αλλά όσο προχωράμε θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για ένα μικρό musical. Σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης, από τους πρώτους μήνες ανάπτυξής του, έχει λάβει δεκάδες βραβεία και αναγνώριση από κριτικούς και παίκτες.

To Songbird Symphony ξεκινάει λίγο μετά την γέννηση του Birb. Ο μικρός Birb μεγαλώνει κάτω από την προστασία ενός παγωνιού που του μαθαίνει ότι χρειάζεται για να επβιώσει στον κόσμο. Αμέσως συνειδητοποιεί ότι δεν είναι πραγματικά όπως τα άλλα πουλιά καθώς η εμφάνιση και η μελωδία του είναι αισθητά διαφορετική. Περιτριγυρισμένος από παγώνια, βρίσκει τον εαυτό του αποξενωμένο και αισθάνεται χαμένος. Αποφασίζει έτσι, με τις γνώσεις που έχει αποκομμίσει, να εξερευνήσει το δάσος και να αναζητήσει τους γονείς του. Έτσι λοιπόν, ο Birb έρχεται σε επαφή με μια σοφή κουκουβάγια που του αποκαλύπτει ότι μπορεί να τον βοηθήσει να βρει τους γονείς του αν του αποδείξει πως είναι άξιος για μια τέτοια περιπέτεια. Για να το κάνει αυτό ο Birb καταλήγει να ταξιδεύει σε μια μεγάλη ποικιλία από περιοχές ενώ αναζητά μελωδίες, νότες, και μουσικά σύνολα από διάφορα είδη πουλιών.

Ο Birb φαίνεται να είναι ένα μουσικό ταλέντο, και με ευκολία θα συγκεντρώσει όλα τα μουσικά κομμάτια. Θα συναντήσει πολλά πουλιά στην περιπέτεια του με το καθένα να τον υποβάλλει σε μουσικές δοκιμασίες/μονομαχίες πριν του δώσουν το χαρτί. Στην πλειοψηφία τους, οι δοκιμασίες απαιτούν την εξερεύνηση ενός μέρους πριν καταλήξουμε στον μεγάλο «αρχηγό», δηλάδή μια μουσική μονομαχία με το αφεντικό της περιοχής. Κάθε νότα που μαθαίνουμε, κάθε μουσική που συγκεντρώνουμε, χρησιμοποιείται προκειμένου να εξερευνήσουμε τα τοπία, να ξεκλειδώσουμε πρόσβαση σε δύσβατα μονοπάτια, και να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Εκτός από τη χρήση τους κατά τη διάρκεια των ρυθμικών τμημάτων, οι σημειώσεις αυτές μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν απλές μελωδίες που χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση πλατφορμών ή για να δώσουμε οδηγίες σε κάποιον προσωρινό συνεργάτη μας.

Όσο για τις μονομαχίες, αυτές ακολουθούν ένα αρκετά γνωστό μοτίβο. Ο αντίπαλός μας ξεκινάει με μια μελωδία την οποία θα πρέπει να αντιγράψουμε όσο πιο πιστά και με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται. Και αντί κάθε μάχη να είναι ίδια με την προηγούμενη, διαφοροποιούνται με διαφορετικά μοτίβα, κινήσεις στην οθόνη, κουμπιά που πρέπει να πατήσουμε, και ποσοστό δυσκολίας. Η δυσκολία αυτή κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα για ένα τέτοιο παιχνίδι, αλλά θα υπάρξουν φορές που είτε οι ενδείξεις δεν θα είναι ξεκάθαρες, είτε τα μουσικά κομμάτια θα δυσκολεύουν απότομα.

Η εμφάνιση του Songbird Symphony είναι αρκετά ευχάριστη παρά την pixelated φύση του. Οι κινήσεις τόσο των χαρακτήρων, όσο και του περιβάλλοντος είναι αρκετά λεπτομερείς, ενώ το ίδιο παρατηρείται και στις χαρακτηριστικές και εμφανισιακές λεπτομέρειες. Ο πρωταγωνιστής είναι αρκετά χαρωπός και φιλικός, με τον χαρακτήρα του να αποτυπώνεται τόσο στην μουσική όσο και στον τρόπο με τον οποίο περιπλανιέται. Επιπλέον, η ποικιλία σε πτηνά και περιβάλλοντα είναι εξίσου μεγάλη, ενώ όσο προχωράμε στην ιστορία θα δούμε και πιο περίπλοκα σχέδια και καταστάσεις. Φυσικά, δεν θα έλειπε η επανάληψη ορισμένων τοποθεσιών ή αντικειμένων ή ακόμα και μοντέλων χαρακτήρων με διαφορετικά χρώματα, αλλά παρόλα αυτά παραμένει ένα αρκετά όμορφο αποτέλεσμα. Κάτι για το οποίο όμως δεν είμαι αρκετά ‘θερμός’ είναι η φωνή του Birb. Τα περισσότερα πουλιά, αν όχι όλα, έχουν όμορφες μελωδικές φωνές. Αυτή του Birb όμως ακούγεται λίγο…φάλτσα. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό έχει να κάνει με την εξέλιξη του ήρωα ως χαρακτήρα, αλλά κάθε φορά που τραγουδούσε δεν..δεν ήταν μια καλή εμπειρία.

Σε γενικές γραμμές, το Songbird Symphony είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό και όμορφο παιχνίδι που όμως δύσκολα θα συναγωνιστεί τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες των τελευταίων μηνών. Φαίνεται πως πρόκειται για ένα έργο αγάπης από μια φιλόδοξη ομάδα, αλλά από την άλλη δείχνει και τις ατέλειες του αρκετές φορές. Αυτό δεν πάει να πει πως είναι κακό. Σίγουρα πολλοί από εμάς θα το εκτιμήσουν και θα χαρούν με τις μουσικές νότες και την ατμοσφαιρά του. Και αν προσωπικά μου άρεσε, δεν μπορώ να πω πως μου έμεινε χαραγμένο στην μνήμη.