Η Insomniac Games μας έκανε ένα δώρο το καλοκαίρι που μας πέρασε και ο τίτλος του είναι «Song of the Deep». Πρόκειται για ένα metroidvania-styled παιχνίδι περιπέτειας και δράσης, το οποίο εξιστορεί το ταξίδι ενός μικρού κοριτσιού στο άγνωστο για να βρει τον χαμένο της πατέρα. Συνδιάζοντας εξερεύνηση, επιδεξιότητα και μυστήριο μαζί με μία απίθανη ερμηνία, θα νιώσετε πως λαμβάνετε μέρος σε ένα παραμύθι που ξετυλίγεται μπροστά σας.

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξα το παιχνίδι, ερωτεύθηκα τα πανέμορφα χρώματα που στολίζουν τον κόσμο του παιχνιδιού και το υπέροχο soundtrack που μας ηρεμεί και μας ταξιδεύει σε μαγικά τοπία κάτω από την θάλασσα. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να μείνω υπερβολικά στα γραφικά και στον ήχο πέρα από την παραπάνω πρόταση. Με λίγα λόγια, όλος ο χάρτης είναι πανέμορφα σχεδιασμένος μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια και δουλεμένος με πολύ αγάπη. Μπορεί να έχω μία μικρή προκατάληψη στις δημιουργίες της Insomniac αλλά νομίζω όλοι θα συμφωνούσαν ότι το Song of the Deep πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και ξεχωριστό παιχνίδι. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και μερικές εικόνες, εάν εξακολουθείτε να μην με πιστεύετε.


Πέρα όμως από τα χαριτωμένα τοπία και την υπέροχη μουσική θα συναντήσουμε και ένα σχεδόν τέλειο σύστημα μάχης το οποίο συνοδεύεται από πολλούς περίπλοκους γρίφους. Ο λόγος που χρησιμοποιώ την λέξη «σχεδόν» έγκειται καθαρά στην έλειψη ποικιλίας εχθρών, πράγμα που βρίσκω παράξενο για ένα παιχνίδι που εξελίσσεται στην θάλασσα όπου, όπως γνωρίζουμε όλοι, οι δημιουργοί θα μπορούσαν να βρουν πολλές ακόμα ιδέες για υποψήφιους εχθρούς. Το gameplay και το σύστημα μάχης μας δίνει την αίσθηση ενός side-scroller shooter στο διάστημα με την μόνη διαφορά ότι βρισκόμαστε στα βάθη της θάλασσας. Μπορούμε να κινηθούμε και να επιτεθούμε στους αντιπάλους μας ελεύθερα στον οριζόντιο και κατακόρυφο άξονα και μπορούμε να επισκεφτούμε σχεδόν όλες τις περιοχές που επισκεφτήκαμε και στην αρχή. Το μόνο που μπορεί να μας εμποδίσει είναι μερικοί τοίχοι ή κάποιο άλλο φυσικό εμπόδιο που προϋποθέτει να έχουμε ξεκλειδώσει κάποιον επιπλέον εξοπλισμό για να το ξεπεράσουμε. Παρόλα αυτά το πιο σημαντικό gameplay στοιχείο του παιχνιδιού δεν είναι το combat του, αλλά τα πολύ κάλα σχεδιασμένα παζλ. Ορισμένα απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά, ενώ άλλα σκέψη και υπομονή. Προσωπικά δεν θα έκρινα την δυσκολία των παζλ αρκετά μεγάλη, καθώς ελάχιστα από αυτά με «παίδεψαν» με πάνω από 5-10 λεπτά προσπάθειας, ειδικά όταν δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως μεγάλο θαυμαστή του είδους. Ακόμα και έτσι, πιστεύω πως θα ικανοποιήσει όλους ειεκίνους που ψάχνουν την ολοκλήρωση όλων των παζλ καθώς, εάν θέλετε να μαζέψετε όλους τους κρυμμένους θυσαυρούς που βρίσκονται σε όλες τις περιοχές, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με όλων των ειδών τις προκλήσεις. Για παράδειγμα, θα βρεθείτε να γυρνάτε σε παλιές «γειτονιές» για να μαζέψετε θυσαυρούς που δεν μπορούσατε να δείτε ή να προσεγγίσετε πιο πριν.

Η πλειοψηφία των θυσαυρών σας δίνουν έαν συγκεκριμένο αριθμό «πετραδιών» τα οποία μπορείτε να ξοδέψετε για να αναβαθμίσετε τα διάφορα μέρη του υποβρυχίου σας, όπως για παράδειγμα τα όπλα και το sonar. Ο αριθμός των πετραδιών που δίνει ο κάθε θυσαυρός εξαρτάται από την δυσκολία του γρίφου. Εκτός όμως από τους θυσαυρούς, θα βρείτε σε μερικά σημεία και αντικείμενα που θα σας φανούν αρκετά χρήσιμα στην μετέπειτα πορεία σας. Αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερες αναβαθμίσεις σε διάφορα τμήματα του υποβρυχίου, που δεν μπορούν να αγοραστούν στο κατάστημα.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχάσουμε και ένα ακόμα δυνατό κομμάτι του παιχνιδιού, την ιστορία. Ανά διαστήματα, η εξιστόρηση γίνεται με χειροποίητα cinematics ενώ άλλες φορές κατά την διάρκεια του παιχνιδιού μέσω των σκέψεων της πρωταγωνίστριας. Όπως είπα και παραπάνω, έχουμε το ελεύθερο να εξερευνήσουμε τον κόσμο όπως εμείς επιθυμούμε. Σε μερικά σημεία υπάρχουν διάφορα κομμάτια εξιστόρησης ακόμα και αν δεν είναι κομμάτι της βασικής ιστορίας. Η διάρκεια της ιστορίας είναι περίπου 4 ώρες αλλά στην περίπτωση μου, ήθελα να εξερευνήσω πολλά κρυφά μέρη του κόσμου οπότε τερμάτησα το παιχνίδι περίπου στις οχτώ. Όπως και να έχει, εάν κάποιος θέλει να μαζέψει όλους τους θυσαυρούς και τις αναβαθμίσεις θα χρειαστεί πάνω από 10-15 ώρες σίγουρα. Εάν λάβουμε υπόψην και την χαμηλή τιμή του τίτλου (15 ευρώ την ώρα που γράφτηκε αυτό το άρθρο), πιστεύω πρόκειται για μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία να δείτε κάτι καινούριο σε ένα είδος που δεν έχουμε δει πολλά πράγματα τελευταία.


Κλείνοντας θα ήθελα να παροτρύνω όποιον έχει δεύτερες σκέψεις για το παιχνίδι, να του δώσει μία ευκαιρία. Εάν πάλι αγαπάτε την θάλασσα και θέλετε να παίξετε κάτι ήρεμο και όμορφο 2-3 μέρες, το Song of the Deep δεν θα σας απογοητεύσει.

Μπορείτε να βρείτε το Song of the Deep στο Steam στην τιμή των 14,99€.

Song of the Deep - PC Review
Γραφικά9
Ήχος10
Ιστορία8
Gameplay8
Διάρκεια9
Απόδοση7.5
ΘΕΤΙΚΑ
  • Υπέροχος, φανταστικός κόσμος
  • Απίστευτη μουσική
  • Ενδιαφέρουσα ιστορία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μικρή ποικιλία εχθρών
  • Σχετικά μεγάλες απαιτήσεις συστήματος
9Πολύ Καλό
Reader Rating: (1 Vote)
9.5