Όταν κάποιος ακούει τον τίτλο Sniper Elite του έρχεται αμέσως στο μυαλό ένας συνδυασμός από ένα παιχνίδι βολών τρίτου προσώπου που λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, και ενός Stealth Game που χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να επιτύχουμε. Στο Sniper Elite έχουμε τον ρόλο ενός στρατιώτη με ειδίκευση στην ελεύθερη σκόπευση. Σε κάθε αποστολή πρέπει να σκοτώσουμε κάποιον συγκεκριμένο στόχο ή να κλέψουμε σημαντικές πληροφορίες από τον εχθρό. Ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι γεμάτη εχθρούς και πυρά. Έχουμε στην κατοχή μας μερικά όπλα όπως το πιστό Sniper Rifle καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα που θα μας βοηθήσουν να στήσουμε παγίδες ή να καταστρέψουμε στόχους ενδιαφέροντος. Αυτό όμως που γοήτευσε τους περισσότερους από εμάς στο παρελθόν, είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια μιας βολής βλέπουμε την σφαίρα που διαγράφει ολόκληρη την πορεία της μέχρι να φτάσει στο στόχο. Μόλις φτάσει εκεί θα δούμε ένα X-ray του σώματος του αντιπάλου μας και το που καταλήγει – ή καλύτερα, τι διαλύει – η σφαίρα.

Το Sniper Elite 3 που κυκλοφόρησε πριν περίπου 3 χρόνια για κονσόλες και υπολογιστές άφησε πάρα πολύ θετικές εντυπώσεις στην κοινότητα και δικαιολογημένα μιας και ήταν μια ενδιαφέρουσα ματιά στον ρόλο ενός ελεύθερου σκοπευτή. H επιτυχία αυτή ήταν επόμενο να μας φέρει σήμερα τον επόμενο τίτλο στην σειρά και να απολαύσουμε νέες αποστολές και τοποθεσίες καθώς και την αγαπημένη μου: δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ. Προσπάθησα να δω το Sniper Elite 4 ως ένα εντελώς καινούργιο παιχνίδι και να επιχειρήσω να ολοκληρώσω τα πάντα με τους μηχανισμούς Stealth που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Η ικανότητα να κρύβεις τις βολές σου όταν ένα αεροπλάνο περνάει από πάνω σου ή όταν ένα μηχάνημα έχει χαλάσει και κάνει δυνατούς θορύβους, είναι κάτι αρκετά έξυπνο και με την σωστή προσέγγιση από μεριά μας αποτελεί ένα σημαντικό όπλο.

Το Sniper Elite 4 διατηρούσε τις αξίες της ελεύθερης σκόπευσης, και έφερε το έντονο και διασκεδαστικό gameplay του στην νέα εποχή των βιντεοπαιχνιδιών. Ήταν (και είναι) ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στο είδος του, και αν εκτιμήσουμε το gameplay του τότε δεν θα χορταίνουμε και τις δεκάδες αποστολές, αλλά και το βάθος που έχει να μας προσφέρει.

Μερικά χρόνια αργότερα, και με την κυκλοφορία του Nintendo Switch να έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή για την βιομηχανία, η Rebellion Entertainment, αποφάσισε να μπει στην ναυαρχίδα της Ιαπωνίας με το Sniper Elite V2 Remastered. Το Remaster κυκλοφορεί για υπολογιστές και όλες τις διαθέσιμες κονσόλες, και σύμφωνα με την εταιρεία φέρει βελτιώσεις, αλλαγές και καλύτερα γραφικά σε σχέση με αυτά του παρελθόντος.

Αναλαμβάνουμε τον ρόλο του υπολοχαγού Karl Fairburne, ενός Αμερικάνου Αξιωματικού των OSS και εξειδικευμένου σκοπευτή. Το έτος είναι το 1945, στις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την στιγμή που η Επιχείρηση ‘Overcast’ βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Fairburne έρχεται αντιμέτωπος τόσο με τους Ναζί, όσο και με τους Σοβιετικούς αντιπάλους της Αμερικής, ενώ παράλληλα πρέπει να παρακολουθεί διαρκώς τα άτομα που ασχολούνται με την κατασκευή του βαλλιστικού πυραύλου V-2.

Η εκστρατεία ξεκινά με την αποστολή του Fairburne στο Βερολίνο για να δολοφονήσει πρώτα τον Γερμανό στρατηγό κ. Hans von Eisenberg, και έπειτα τον Gunther Kreidl, έναν ναζί επιστήμονα ο οποίος έχει στην κατοχή του έγγραφα που δίνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα πυραύλων V-2, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης άλλων επιστημόνων. Ως οι μόνοι Αμερικάνοι στην περιοχή, η βάση μας στέλνει στα περίχωρα της πόλης για να διεισδύσουμε σε μια μονάδα παραγωγής των V-2 προς αναζήτηση των άλλων επιστημόνων.

Κάθε αποστολή μας τοποθετεί σε ένα μέρος του Βερολίνου, και πρέπει να αναζητήσουμε τους επιστήμονες, να τους σκοτώσουμε και να σταματήσουμε τα σχέδια των Ναζί. Ο χάρτης είναι γεμάτος από στρατιώτες τους οποίους πρέπει να σκοτώσουμε με ένα από τα τρία διαθέσιμα όπλα (Rifle, Thompson machine gun, Welrod pistol). Κάθε όπλο λειτουργεί διαφορετικά, με το πιστόλι να είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλουμε να κινηθούμε κρυφά προς κάθε objective. Από την άλλη, το Machine Gun προορίζεται για πιο δύσκολες καταστάσεις, ενώ το Rifle είναι ο καταστροφικός μας σύμμαχος.

Τα ζητούμενα είναι συγκεκριμένα κάθε φορά. Αυτά θα έχουν να κάνουν κυρίως με το να σκοτώνουμε άλλους στρατιώτες, συγκεκριμένους βαθμοφόρους ή να καταστρέψουμε διάφορα αντικείμενα, εργαλεία ή οχήματα. Σε αυτό, θα μας σταθεί εμπόδιο το λασσικό A.I. του Sniper Elite. Όπως είχαμε συνηθίσει και στο παρελθόν, έτσι και εδώ οι εχθροί μας έχουν αυξημένες τις αισθήσεις τους. Όταν ρίξουμε μια βολή χωρίς να καλύπτουμε τον ήχο, καταλαβαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα και μπαίνουν σε επιφυλακή. Αν ρίξουμε και δεύτερη φορά, μας εντοπίζουν και αρχίζουν να ρίχνουν προς εμάς. Ακόμα και αν θέλουμε να τους αποφύγουμε και να κρυφτούμε, μπορούμε απλά να πάμε τριγύρω τους και να λάβουμε μια νέα θέση πάνω στον χάρτη. Μετά από λίγο ξεφεύγουμε από τον κίνδυνο.

Το V2 υποστηρίζει online multiplayer όπου οι παίκτες συμμετέχουν σε διάφορα game modes που προωθούν την συνεργασία. Πρώτο απ’όλα, στο Kill Tally δύο παίκτες καλούνται να αντιμετωπίσουν όλο και πιο πολλά και δύσκολα κύματα εχθρικών σε ένα κλειστό περιβάλλον έχοντας άπειρα πυρομαχικά και εκρηκτικά. Παρόλο που οι παίκτες μπορούν να ανταγωνιστούν για να μαζέψουν όλο και περισσότερους πόντους, θα πρέπει και οι δύο να κρατηθούν ζωντανοί μέσω της συνεργασίας.

Στο Bombing Run οι παίκτες πρέπει να αναζητήσουν εργαλεία και υλικά στο περιβάλλον για να επισκευάσουν ένα φορτηγό και να διαφύγουν πριν βομβαρδιστεί ολόκληρη η περιοχή. Τέλος, στο Overwatch, οι παίκτες αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους, με τον έναν παίκτη να είναι ο χειριστής και ο δεύτερος ο εκτελεστής. Ο χειριστής πρέπει με τα κυάλια του να συντονίσει τις κινήσεις του άλλου παίκτη, και να σημαδέψει στον ορίζοντα τους εκάστοτε στόχους προς εκτέλεση. Εκτός από αυτά, οι αποστολές από την εκστρατεία μπορούν επίσης να ολοκληρωθούν με δύο παίκτες.

Ως Remaster όμως, το επίκεντρο της προσοχής είναι τα γραφικά και οι αλλαγές που έχουν γίνει. Σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, αυτό που θα παρατηρήσουμε πρώτα είναι η ενίσχυση του φωτισμού, η προσθήκη ειδικών εφέ για μεγαλύτερη ποικιλία, και η βελτίωση πολλών επιφανειών και μοντέλων. Στην πλειοψηφία τους, τα μοντέλα ισορροπούν μεταξύ του μοντέρνου και του παλιού αφού ενώ πολλά στοιχεία μοιάζουν να είναι βελτιωμένα, δεν μπορούν να κρύψουν το παρελθόν τους. Σε ορισμένες σκηνές ή αντικείμενα ο φωτισμός φαντάζει αφύσικος, μουντός, ή «άκυρος» με την πηγή του. Επιπλέον, δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην εμφάνιση του περιβάλλοντός. Σχεδόν όλα τα κτίρια χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο σκουρόχρωμων τούβλων και υπάρχει επανάληψη των ίδιων κατεστραμμένων μοντέλων στα σπίτια. Και γνωρίζω το πως να μπουν νέα κτήρια είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα τα χρώματα χρειάζονται μεγαλύτερη ποικιλία.

Σε γενικές γραμμές, το Sniper Elite V2 Remastered μας θυμίζει με τον τρόπο του το πόσο μακριά έφτασε η σειρά. Ο τίτλος φέρει γραφικές βελτιώσεις και αναβαθμίσεις που ίσως ευχαριστήσει τους περισσότερους από εμάς. Οι κάτοχοι του πρώτου παιχνιδιού θα λάβουν την αναβάθμιση με μια μικρή μείωση στην τιμή, με τους υπόλοιπους να χρεώνονται για ολόκληρο το πακέτο, κάτι που ίσως απωθήσει πολλούς από κάποια μελλοντική αγορά. Ωστόσο, το Gameplay, τα X-ray Kills, και το περιεχόμενο που ολοκληρώνεται σε πάνω από 10 ώρες θα αποτελέσει ένα ελκυστικό πακέτο για τους λάτρεις του είδους.

Το Sniper Elite V2 Remastered είναι διαθέσιμο στα PS4, Xbox One, Nintendo Switch και PC μέσω Steam στην τιμή των 34,99€.

Ευχαριστούμε την IGE S.A. για την παροχή του Review Code.


Sniper Elite V2 Remastered - Port Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ7
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7
7Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0