Αν υπάρχει κάτι ρομαντικό στην σημερινή εποχή, τουλάχιστον στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών, είναι η παρουσία των indie games, δηλαδή δημιουργημάτων από εταιρίες χωρίς ιδιαίτερο budget, αλλά οπού το μεράκι και η αγάπη για την δημιουργία υπερνικάει την ανάγκη για διαφήμιση, δόξα και λεφτά. Μέχρι σήμερα, έχουμε δει δεκάδες τίτλους να εντυπωσιάζουν με τα ιδιαίτερα σχέδιά τους, το ξεχωριστό gameplay, τις φανταστικές ιστορίες τους, και τα σημαντικά μηνύματα που επιθυμούν να περάσουν σε μια κοινωνία που βασανίζεται από δυσκολίες και άσχημα γεγονότα. Μην ξεχνάμε όμως, πως υπάρχουν τίτλοι όπως το Don’t Starve, που δοκιμάζουν την εφευρετικότητα, την υπομονή και τις ικανότητές μας τοποθετώντας μας σε ένα σκοτεινό κόσμο γεμάτο κινδύνους και την απειλή της πείνας. Το ίδιο έρχεται να κάνει και το πρόσφατο Smoke and Sacrifice, της Solar Sail Games Ltd, με εκδότρια εταιρία την Curve Digital.

To Smoke and Sacrifice είναι ένα 2.5D παιχνίδι επιβίωσης που μας τοποθετεί σε έναν υπόγειο αφιλόξενο κόσμο γεμάτο παράξενο πλάσματα, τρομακτικά τέρατα και αντίξοες συνθήκες που θα πρέπει να ανταπεξέλθουμε. Στόχος μας είναι να εξερευνήσουμε αυτόν τον παράξενο κόσμο, να αποκαλύψουμε τα μυστικά του και να βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας την στιγμή που προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσω δημιουργημάτων και εφευρέσεων. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι παράλληλα σκοτεινός και όμορφος – ένας κόσμος στον οποίο θυσιάζονται βρέφη για το καλό της κοινότητας του πάνω κόσμου.

Η ιστορία του παιχνιδιού ξεκινάει με την Shachi, μιας κοπέλας που εργάζεται στα χωράφια ενός απομονωμένου αλλά ζωντανού χωριού σε ένα παγωμένο βουνό. Όλα φαίνονται καλά, μέχρι να καταλάβουμε πως κάτι απασχολεί την πρωταγωνίστρια μας. Μαθαίνουμε από τους αρχηγούς του χωριού πως η Shachi πρέπει να θυσιάσει το μωρό της, τον Lio, στο Δέντρο του Ήλιου προκειμένου να επιβιώσει το χωριό από το κακό που το περιτρυγιρίζει. Δίχως να έχει άλλη επιλογή, η γυναίκα προσφέρει το μωρό για την θυσία. Με την θυσία να έχει επιτύχει, τουλάχιστον προς το παρόν, το κακό χτυπάει το χωριό. Με μια συντόμευση επτά χρόνων, τα τεχνητά φώτα του χωριού σβήνουν, με αποτέλεσμα τα μοχθηρά Pugbears, τεράστια τέρατα με σώμα αρκούδας και μορφή σκύλου, να επιτεθούν στο χωριό. Η Shachi συναντάει έναν περίεργο μάγο, ο οποίος της λέει πως ο γιος της ίσως και να είναι ζωντανός. Ένα τεράστιο σκοτεινό μυστικό υπάρχει στον κάτω κόσμο, και εμείς καλούμαστε να το ανακαλύψουμε, εξερευνώντας τον αφιλόξενο αυτό καινούργιο περιβάλλον.

Το παιχνίδι εκ πρώτης όψεως, μοιάζει πολύ με το Don’t Starve. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που επισκεπτόμαστε τον κάτω κόσμο, τα πρώτα στοιχεία του gameplay κάνουν την εμφάνιση τους. Μέσα από το περιβάλλον του κόσμου, συλλέγουμε διάφορα απαραίτητα υλικά για να συνθέσουμε κάποιο όπλο ή κάποιο αντικείμενο που θα μας βοηθήσει στην πορεία μας, όπως το να δημιουργήσουμε κάποιο δίχτυ, κάποιο φακό και άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Βέβαια, δεν θα είναι πάντα εύκολο να συλλέξουμε τα υλικά μας καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε περίεργα και επικίνδυνα πλάσματα ώστε να τα πάρουμε από το πτώμα τους. Η οπτική της κάμερας είναι λίγο παράξενη όταν θέλουμε να επιτεθούμε σε κάποιον κοντινό εχθρό, αλλά είναι μόνο θέμα συνήθειας, και εξοικείωσης με τους βασικούς μηχανισμούς και την εμφάνιση του κόσμου.

Αφού έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε τα άκρως απαραίτητα, θα τα χρησιμοποιήσουμε για να περάσουμε κάποιο δύσβατο μέρος, όπως σκοτεινά μονοπάτια που είναι γεμάτα τέρατα, αλλά ακόμα και για να σκοτώσουμε ισχυρά τέρατα που είναι αδύνατον να αποφύγουμε. Δημιουργώντας όπλα πολλών ειδών, από ηλεκτρικά πριόνια μέχρι και φουτουριστικά πιστόλια, καλούμαστε παράλληλα να επιβιώσουμε και να ανταπεξέλθουμε από την ομίχλη που περιτρυγιρίζει αυτόν τον κόσμο. Το παιχνίδι, έχει βέβαια τρόπους να μας ανταμείβη για την σκληρή προσπάθειά μας μέσα από μικρά κατορθώματα και έπαθλα.

Το σύστημα μάχης είναι παρόμοιο με εκείνο του Don’t Starve που αναφέραμε παραπάνω. Ο χαρακτήρας μας κινείται στο πεδίο, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση επιθυμεί, και επιτήθεται στους εχθρούς προκειμένου να μαζέψει τα υλικά τους. Οι επιθέσεις γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού και η τακτική αποφυγή/απομάκρυνση την κατάλληλη στιγμή αποτελούν το κλειδί για την τελική μας νίκη. Το σύστημα δημιουργίας από την άλλη, ξεκινάει αρκετά απλά και αργότερα επεκτείνεται ανάλογα με τα αντικείμενα και τα υλικά που έχουμε στην διάθεσή μας. Θα δαπανήσουμε πολλές ώρες ανακαλύπτοντας νέες συνταγές και ψάχνοντας το κατάλληλο τέρος για το ανάλογο υλικό που χρειαζόμαστε. Ξεκινώντας, θα έχουμε στην διάθεσή μας ένα απλό μπαστούνι για να χτυπάμε τους εχθρούς μας, το οποίο αργότερα αντικαθίσταται από μια πληθώρα όπλων όπως σπαθιά, βόμβες, εργαλεία και παντοδύναμες πανοπλίες για την προστασία μας.

Η εξερεύνηση περιορίζεται από τον καπνό και την δυνατότητά μας να δημιουργήσουμε κάποιο εργαλείο ή κομμάτι πανοπλίας. Έχουμε στην διάθεσή μας έναν ανοιχτό κόσμο με διάφορα biomes, όπως παγωμένες πεδιάδες, νησιά από λάβα και πυκνούς βάλτους. Κάθε περιοχή έχει τα δικά του ξεχωριστά πλάσματα που καθιστούν την εκάστοτε περιοχή επικίνδυνη αλλά συνάμα χρήσιμη για την μετάβασή μας στο επόμενο κεφάλαιο.

Ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Smoke and Sacrifice είναι πως ανταμείβει τους παίκτες χωρίς να αυξάνει απότομα το επίπεδο δυσκολίας. Παίρνει τον χρόνο του και μας εμβαθύνει σταδιακά στον κόσμο του, ανοίγοντας συνεχώς νέα μονοπάτια και επιλογές που δίνουν ποικιλία στο gameplay. Θα περάσουμε πολλές ώρες δημιουργώντας και ανακαλύπτοντας όσο προσπαθούμε να κάνουμε την διαφορά σε έναν περίεργο και νέο τόπο.

Στον οπτικοακουστικό τομέα, το Smoke and Sacrifice μας αφήνει πλήρως ικανοποιημένους. Φαίνεται εξ’αρχής πως ίσως το μεγαλύτερο βάρος των δημιουργών έπεσε στον καλλιτεχνικό τομέα, με ένα εικαστικό στοιχείο που είναι χάρμα οφθαλμών, το παιχνίδι μοιάζει με πίνακα που ζωντάνεψε και κινείται. Οι τοποθεσίες, οι ρεαλιστικοί και τρομακτικοί χαρακτήρες, τα εφέ και οι κινήσεις τους, όλα είναι ζωγραφισμένα στην εντέλεια, και μας αφήνει ικανοποιημένους και μόνο που έχουμε την δυνατότητα να περιηγηθούμε σε αυτό το περιβάλλον. Ίσως μπερδευόμαστε λίγο στην αρχή μέχρι να συνηθίσουμε το artstyle, κυρίως για το τι είναι τι, δηλαδή κάτι που μοιάζει με σπίτι, μπορεί απλά να είναι ένα απλό και ασήμαντο κτίριο και το αντίστροφο. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στην αρχή, πάλι μέχρι να συνηθίσουμε την κατά τ’άλλα εξαιρετική δουλεία σε αυτό το κομμάτι. Η μουσική είναι σκοτεινή και απόμακρη και μας προϊδεάζει για τα εφιαλτικά σκηνικά που πρόκειται να συναντήσουμε.

Το Smoke and Sacrifice είναι ένα αρκετά ελαφρύ παιχνίδι εκμεταλλευόμενο το engine του, δίνοντας την ευκαιρία σε μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικής δυναμικής PC να το τρέξουν. Σε ένα μεσαίο σύστημα (R9 380 4GB – I5 4690K – 8GB RAM) το παιχνίδι της Solar Sail Games τρέχει άψογα χωρίς κανένα πρόβλημα και κόλλημα, στα 60fps και στα high. Οπότε αν έχετε μπει σε σκέψεις για το αν αξίζει να το δοκιμάσετε στο χαμηλής δυναμικής PC σας, ξανασκεφτείτε το.

Εν κατακλείδι, το Smoke and Sacrifice είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους casual αλλά και για τους πιο σκληροπυρηνικούς gamers που σκοπεύουν να εμπλουτίσουν το library τους. Με μια ιστορία μυστηριώδης, με gameplay στοιχεία τα οποία όσο προχωράμε αποκαλύπτεται πως έχουν ακόμα μεγαλύτερο βάθος από όσο νομίζαμε στην αρχή, και όλα αυτά σε συνδυασμό με την αριστοτεχνική δουλεία στον καλλιτεχνικό τομέα, το παιχνίδι είναι σίγουρο πως θα μας κρατήσει από την αρχή μέχρι το τέλος, μέχρι να ανακαλύψουμε τα σκοτεινά μυστικά του κόσμου του.

Θα βρείτε το Smoke and Sacrifice στο Steam στην τιμή των 24,99€.

Ευχαριστούμε την Curve Digital για την παροχή του Review Code.

Smoke and Sacrifice - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ9
ΑΠΟΔΟΣΗ9
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8
ΜΟΥΣΙΚΗ8
8Αρκετά Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0