Πριν λίγες ώρες κυκλοφόρησε στο ίντερνετ ένα νέο Slide που παρουσιάζει διάφορες πληροφορίες για την νέα γενιά GPUs της AMD. Η AMD δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι ακόμα οπότε το κρατάμε προσωρινά ως φήμη. Το νέο το μεταφέρουμε από το DSOGaming.

Σύμφωνα με το Slide η enthusiast grade κάρτα της AMD – 390X – θα έρχεται με 4096 shader units, πλήρης DX12 υποστήριξη με DX12.3 και θα παρέχει ΕΩΣ και 8GB VRAM. Τονίζω το έως γιατί αυτό το slide δείχνει τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής και όχι τα επίσημα specs. Κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε 8GB εκδόσεις άλλα και 4GB φθηνότερες εκδόσεις ή πολύ απλά θα δούμε τις 8GB εκδόσεις αργότερα, όπως και περιμένουμε στην περίπτωση της Nvidia GTX 980.

taov1j[1]

 

Παρακάτω τα Features της R9 390X από το Slide.

  • Next iteration of the highly successful GCN design * Up to 4096 shader units
  • Full DirectX 12_Tier 3 implementation
  • Optimized for 4K gaming & beyond
  • First ever GPU designed for VR immersion
  • Special enthusiast water-cooled edition
  • Up to 8GB of ultra-high bandwidth HBM video memory
  • Hardware H.265 decoding and over 4x the previous H.264 encoding speed, enabling smooth live streaming
  • Enhanced ZeroCore functionallity

Στο Enhanced ZeroCore functionallity υπάρχει λάθος, αφού το fucntionality γράφεται με ένα L. Κάνει αυτό το λάθος το συγκεκριμένο slide fake; Μπορεί ναι μπορεί και όχι.

Τι σημαίνει DX12 Tier 3 όμως;

Το Tier 3 hardware του GCN δεν έχει εμπόδια, επιτρέποντας την υποστήριξη όλων των features του DX12. Από την άλλη τα Fermi chips της Nvidia βρίσκονται στο Tier 1 ενώ στο Tier 2 κατατάσσονται οι Kepler και οι Maxwell Gen1/Gen2 κάρτες οι οποίες θα έχουν κάποιους περιορισμούς στις λειτουργίες του DX12.

Πιο τεχνικά:

“Tier 3 hardware such as AMD GCN has no limitations, allowing fully bindless resources managed through dynamic memory heap, while Tier 1 (Nvidia Fermi, Intel Haswell/Broadwell) and Tier 2 (Nvidia Kepler/Maxwell-1/Maxwell-2, Intel Skylake) hardware impose some limits on the number of these resources.”

Το μέλλον φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την AMD και φυσικά όλα θα κριθούν στις τιμές. Όσο για τα DX12 Features μην αγχώνεστε, κανένας developer δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει στο έπακρο features που υποστηρίζουν μόνο συγκεκριμένες -μετρημένες στα δάχτυλα – κάρτες. Όλα θα κριθούν στο performance για κάθε ευρώ.