Ποιος να φανταζόταν πως… το 2019, θα βρισκόμασταν απέναντι σε μία καινούργια προσθήκη για ένα από τα παλαιότερα και πιο αγαπητά franchise στην ιστορία των video games. 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου Shenmue και 18 χρόνια μετά την κυκλοφορία του δεύτερου, έρχεται το Shenmue 3! Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος, νιώθουμε ήδη την ζεστασιά των 2000s, που μας προσέφεραν τα πιο αγνά gaming χρόνια.

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός πως με το πέρασμα των χρόνων, τα δεδομένα έχουν αλλάξει… και μαζί, έχουν προσαρμοστεί οι ομάδες ανάπτυξης και οι publishers. Σε αυτά τα 18 χρόνια, έχουν κάνει step down από τον χώρο, άνθρωποι και εταιρίες κολοσσοί, όπως επίσης έχουμε γίνει μάρτυρες στην δημιουργία νέων genres και στην εξάλειψη άλλων.

Αφήνοντας όμως τους προλόγους, σχετικά με το πόσος καιρός έχει περάσει, κατά την ανακοίνωση πως το Shenmue επιστρέφει μας δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά. Η κυριότερη απορία μας, ήταν το κατά πόσο μπορεί να σταθεί αντάξιο των προσδοκιών ένα παιχνίδι παλιάς κοπής, που είναι γαλουχημένο σε μία διαφορετική εποχή της βιομηχανίας και που έχει αρνηθεί να αλλοιώσει την ταυτότητα του προκειμένου να κάνει appeal στον μέσο gamer. Εν ολίγοις, είναι το Shenmue 3 μία κυκλοφορία που έπρεπε να γίνει;

Καταρχάς, ο λόγος για τον οποίο μπορεί να θεωρηθεί σημαντική η κυκλοφορία του τρίτου Shenmue, είναι επειδή αρκετοί ρομαντικοί του χώρου είναι ερωτευμένοι περισσότερο με την ιδέα… και προ πάντων, επειδή το δεύτερο Shenmue είχε κλείσει με ένα cliffhanger. Πριν 20 χρόνια, ένα cliffhanger σε ένα τέτοιο franchise ήταν σημαντική υπόθεση. Κάποια στιγμή πριν αρκετό καιρό, ανακοινώθηκε πως θα δημιουργηθεί ένα kickstarter για την κυκλοφορία του τρίτου παιχνιδιού. Μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα, βρισκόμαστε πλέον με το παιχνίδι στα χέρια μας.

Επί του πρακτέως, το Shenmue ακολουθεί μία ξεπερασμένη φόρμουλα και τα συναισθήματα είναι κάπως ανάμικτα. Το Shenmue 3 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επαναφέρει την μεγαλειότητα που είχαν τα προηγούμενα, χωρίς να φταίει απαραίτητα κάτι συγκεκριμένο. Έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που έχει ήδη θεμελιωμένη ιστορία και κοινό, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει απόκληση από την ταυτότητα του, ώστε να προσαρμοστεί με τα δεδομένα του σήμερα. Θεωρούμε πως δεν θα έπρεπε κανένας να περιμένει κάτι διαφορετικό, βέβαια. Οι Ασιάτες που βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο από εκείνα τα χρόνια, είναι αρκετά ξεροκέφαλοι. Από όπου και να πιάσουμε το Shenmue 3, ξεχειλίζει early εποχές PlayStation… τόσο στον οπτικό τομέα, όσο και στο gameplay.

Τεχνικά, πρόκειται για ένα χοντροκομμένο παιχνίδι. Το διακρίνουμε άλλωστε, τόσο στα menu, όσο και στα μοντέλα των χαρακτήρων. Αντίστοιχα, τα animations, οι διάλογοι και γενικότερα ότι έχει να κάνει με τον οπτικοακουστικό τομέα, θυμίζεί ένα indie low budget παιχνίδι που δεν έχει υποστεί polishing. Δεν συζητάμε βέβαια για το πόσο κακό είναι το αγγλικό voice acting…

Αυτοί που αγαπούν το Shenmue και όποιο αντίστοιχο ασιατικό παιχνίδι υπάρχει, καταλαβαίνουν πως αγοράζοντας έναν τέτοιο τίτλο, αυτό που θα συναντήσουν μπροστά τους είναι ένα hangout sim με action mini games και cringy στιγμές. Ας πούμε όπως τυχαίνει να είναι και τα Yakuza παιχνίδια, που είναι ίσως περισσότερο γνωστά στον μέσο gamer.

Σε όλη τη διάρκεια της ώρας σου στο παιχνίδι, είτε θα τζογάρεις, είτε θα δέρνεις κόσμο, είτε θα ολοκληρώνεις ανούσιες αποστολές… για τον χαβαλέ και μόνο. Αυτά όλα, είναι συνηθισμένα σε αυτού του τύπου ασιατικά παιχνίδια.

Η ιστορία ξεκινάει από εκεί που είχε μείνει στο δεύτερο. Για όσους δεν έχουν παίξει τα προηγούμενα, υπάρχει ένα recap movie που εξηγεί λίγο πολύ τι έχει συμβεί και γιατί βρισκόμαστε εδώ. Με πολύ απλά λόγια, ένας τύπος έχει σκοτώσει τον πατέρα του πρωταγωνιστή, που ακούει στο όνομα Ryo, και ο Ryo έχει μπει σε ένα μονοπάτι εκδίκησης.

Αν πέσεις με τα μούτρα στην κύρια ιστορία, αγνοώντας τα παράπλευρα ερεθίσματα, τότε ίσως στεγνώσεις από σάλιο. Έχουμε την εντύπωση πως την περισσότερη σου ώρα στο παιχνίδι την περνάς μιλώντας σε διάφορους που σε παραπέμπουν σε διάφορους άλλους, που αυτοί με την σειρά τους κάνουν το ίδιο, μέχρι να καταλήξεις σε μία σκηνή δράσης… και πάλι από την αρχή. Αν από την άλλη, είσαι από αυτούς που υποκύπτουν στο παραμικρό ερέθισμα, θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις μικρά διαλύματα από όλη αυτήν την συζήτηση, για να κάνεις διάφορα πραγματάκια, όπως να προπονήσεις τις καριερίστικες ικανότητες σου ή πολύ απλά να βρεθείς μπροστά από ένα μηχανηματάκι που δέχεται κέρματα ώστε να σου ρίξει μπαλίτσες με δωράκια. Οι πρώτες 5 ώρες στο παιχνίδι για εμάς, ήταν ακριβώς αυτό το πράγμα. Όπου μηχάνημα με δωράκια και εμείς.

Το πιο κουραστικό στοιχείο που υπάρχει στο παιχνίδι, είναι άλλη μία κακή συνήθεια από το παρελθόν. Για αρκετά πράγματα που κάνεις, υπάρχει cutscene και loading. Μπαίνεις μέσα στο σπίτι; Cutscene για να βγάλεις παπούτσια και αντίστοιχα cutscene για να τα ξανά βάλεις. Βέβαια, δεν είναι πλημμυρισμένο από τέτοια σημεία το παιχνίδι, όμως σίγουρα είναι μία κακή συνήθεια που δεν καταλαβαίνουμε πως θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ευχάριστα.

Το Shenmue 3 ή μάλλον ολόκληρο το franchise, είναι ο ορισμός του love it or hate it. Δεν μπορούμε να δηλώσουμε με σιγουριά πως περάσαμε ευχάριστα παίζοντας το παιχνίδι, όμως σίγουρα έχουμε στιγμές που θα μας μείνουν αξέχαστες. Στην δική μας περίπτωση δεν έφταιγε σίγουρα ο παράγοντας του κορεσμού και η ξεπερασμένη ατμόσφαιρα, μιας και μέχρι σήμερα εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε αντίστοιχα παιχνίδια όπως τα Way of the Samurai και Yakuza. Ίσως φταίει πως άργησε πολλά χρόνια να κάνει την εμφάνιση του…

Εν κατακλείδι, το Shenmue 3, παραδίδει αυτό το οποίο υπόσχεται και διατηρεί την γνήσια ταυτότητα του franchise. Είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι που σίγουρα δεν προσπαθεί να κάνει appeal στον οποιοδήποτε, πέρα από το ήδη εδραιωμένο κοινό. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός και το soundtrack του, το τοποθετούν ανάμεσα στους πιο χαλαρωτικούς τίτλους που έχουμε παίξει για φέτος, ενώ συνάμα περιέχει αρκετές σκηνές δράσεις. Αν δεν είσαι ήδη φίλος του franchise και δεν έχεις την παρά μικρή ιδέα περί τίνος πρόκειται, δεν μπορούμε να σου προτείνουμε την αγορά του! Διασκεδάσαμε, cringαραμε, αναπολήσαμε και πλέον μπορούμε να πούμε πως ζήσαμε να παίξουμε και το Shenmue 3.