Πολλά χρόνια μετά την ανακοίνωσή του και με αρκετές καθυστερήσεις να το «βασανίζουν», το νέο παιχνίδι της VBlank Entertainment, το Shakedown: Hawaii, βρίσκεται πλέον στα χέρια μας και κάνει την Άνοιξη να φαίνεται ομορφότερη, και το καλοκαίρι όλο και πιο κοντά. H καθυστέρηση σίγουρα μας ταλαιπώρησε άλλα ταυτόχρονα μας ενθουσίαζε. Ομολογώ πως ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να παίξω το προηγούμενο παιχνίδι της VBlank, Retro City Rampage, αλλά πάντα κάτι με τράβαγε στην εμφάνιση και το gameplay του, στοιχεία που ενισχύονται στον παρόντα τίτλο.

Με μια πρώτη ματιά, το Retro City Rampage φαίνεται να προσπαθεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στην βιομηχανία του σήμερα υιοθετώντας μια πιο σύγχρονη ιστορία με δεκάδες Easter Eggs, και gameplay που συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν. Θα μας θυμίσει κάτι από τα πρώτα Grand Theft Auto, τα top-down rpgs στα οποία οι χαρακτήρες έκλεβαν οχήματα και εμπλέκονταν σε «shoot-outs,» σε μια προοπτική που παρότι δεν βοηθούσε στο να καταλάβουμε τι γίνεται, μας εξίταρε την φαντασία και μας παρέσυρε ακόμα περισσότερο με το arcade-feeling.

To Shakedown: Hawaii λαμβάνει χώρα στην…Χαβάη, με νέους πρωταγωνιστές και μια ξεχωριστή υπόθεση που παραείναι βασισμένη στην καθημερινότητά μας. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας επιχειρηματίας που χρόνια μετά την έκδοση ενός επιτυχημένου βιβλίου του διαπιστώνει πως οι επιχειρίσεις του δεν πάνε καθόλου καλά και κινδυνεύει να χάσει τα πάντα. Εκτός αυτού, καλείται να ερευνήσει, να μάθει και να καταλάβει τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τις εξελίξεις της αγοράς. Καταστήματα και μέρη διασκέδασης, ψυχαγωγίας και εστίασης επηρεάζονται από την τεχνολογία με αποτέλεσμα αντικείμενα όπως βιντεοκασέτες, τηλεοράσεις και φαγητά να αντικαθίσταται από πιο σύγχρονα και να αγοράζονται ψηφιακά.

Επηρεασμένο από το Grand Theft Auto V, το gameplay μας παρέχει παραπάνω χαρακτήρες όπως τον γιο του πρωταγωνιστή ή άλλους συνεργάτες που βοηθούν με τον τρόπο τους σε άλλα σημεία της χώρας. Βασικός στόχος όλων είναι να ‘βάλουν το λιθαράκι τους’ στην ανόρθωση της προσωπικής τους αυτοκρατορίας’ και συνεπώς, στην απόκτηση πλούτου. Σε αυτό θα παίξουν ρόλο οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα της περιοχής καθώς μπορούμε να τα κλέψουμε, να ζητήσουμε χρήματα προστασίας ή να τα αγοράσουμε με δικά μας χρήματα ώστε να έχουμε σταθερό ημερήσιο εισόδημα. Όσες περισσότερες επιχειρήσεις έχουμε υπό τον έλεγχό μας τόσο μεγαλύτερη είναι η επιρροή μας στην πόλη, και άρα τόσο περισσότερα χρήματα αποκτούμε καθημερινά.

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη φόρμουλα του Retro City Rampage, η ιστορία εκτυλίσσεται σε έναν ανοιχτό κόσμο γεμάτο κτήρια, οχήματα, κατοίκους, και φυτά. Τα πάντα μπορούν να καταστραφούν και να μείνουν έτσι (μέχρι τουλάχιστον να πεθάνουμε) δίνοντας μια αίσθηση ζωντάνια στον pixelated κόσμο. Λαμβάνουμε μέρος σε βασικές και παράπλευρες αποστολές, με τα ‘Shakedowns’ και τα ‘Challenges’ να σπάνε την μονοτονία με το χαοτικό τους περιεχόμενο.

Για πρώτη φορά μετά από καιρό, ένιωσα πως τα side-missions και τα shakedowns παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην ολοκλήρωση της ιστορίας. Για να λυθούν οποιεσδήποτε απορίες, τα shakedowns είναι οι προσπάθειες να βάλουμε ένα κατάστημα υπό την προστασία μας. Οι ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι του καταστήματος θα προβάλλουν αντίσταση με διαφόρους τρόπους και εμείς θα πρέπει να βρούμε έναν αποτελεσματικό τρόπο για να τους πείσουμε. Για παράδειγμα, θα υπάρξουν φορές που θα καταστρέψουμε το εμπόρευμα μπροστά στα μάτια τους, θα τρομάξουμε τους πελάτες, ή θα αντιμετωπίσουμε τις συμμορίες που τους προστατεύουν ήδη. Αν αποτύχουμε μας δίνεται άμεσα η ευκαιρία να ξαναπροσπαθήσουμε.

Οι αποστολές είναι απλές και σύντομες, ίσα ίσα για να βοηθήσουν στο να κυλίσει η πλοκή και να μας κρατήσουν το ενδιαφέρον. Όσο περισσότερα shakedowns κάνουμε, όσο πιο ακριβά κτήρια αγοράζουμε, και όσο περισσότερες αποστολές ολοκληρώσουμε θα δούμε το πορτοφόλι μας να γεμίζει και οι μετοχές μα να αυξάνονται. Αυτή η ασταμάτητη πρόοδος είναι και ένα από τα εθιστικά στοιχεία του παιχνιδιού.

Το Shakedown: Hawaii είναι ένα παιχνίδι-παρωδία, κάτι που φαίνεται και από την θεματολογία του. Είμαστε ένας CEO που προσπαθεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις σε μια εποχή που άγνωστες θυγατρικές εταιρείες, παραπλανητικές διαφημίσεις, τεχνολογικές εξελίξεις, κρυφές συνδρομητικές υπηρεσίες, και αμφιλεγόμενες τακτικές marketing αποτελούν μια τυπική μέρα στην αγορά, αλλά παράλληλα, και τα νέα μας εργαλεία. Όπως ίσως έχετε καταλάβει, πρόκειται για μια παρωδία των μοντέρνων επιχειρήσεων και των παράλογων τακτικών που ακολουθούν. Και μέσα σε αυτές δεν θα έλειπε και η βιομηχανία του gaming με τα live-streams, τα energy drinks, και το Virtual Reality.

Τα γραφικά έχουν υποστεί την μεγαλύτερη αναβάθμιση. Σε σχέση με την 8-bit αισθητική του RCR, το νέο παιχνίδι της σειράς (αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι) μεταφέρεται στην εποχή των 16-bit φέροντας περισσότερα χρώματα, ‘απαλότερα’ animations και cutscenes που προσδίδουν παραπάνω γοητεία στην παρουσίασή του. Το ίδιο παρατηρείται στους ήχους και την μουσική. Τα κομμάτια που συνοδεύουν την περιπλάνηση και τις αποστολές μας είναι ευχάριστα αλλά μετά από λίγο γίνονται μονότονα μιας και δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αυτά. Όσο για τους ήχους, ο μόνος ενοχλητικός ήταν το φρενάρισμα – που ακούγεται κάθε φορά που σταματάμε το όχημα – αλλά και η απουσία ήχου επιτάχυνσης.

Όσο για την απόδοση, το Shakedown: Hawaii τρέχει ονειρεμένα σε όλα τα συστήματα. Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού δεν αντιμετωπίσαμε ούτε ένα πρόβλημα, και η πληθώρα ρυθμίσεων μας επιτρέπει να παραμετροποιήσουμε την εμφάνιση και το στυλ παιχνιδιού που μας ελκύει. Από την άλλη, ο χειρισμός συστήνεται με χειριστήριο για μια πιο ευχάριστη εμπειρία. Ευτυχώς, η Vblank φρόντισε γι’αυτό και έτσι η οδήγηση και η περιπλάνηση είναι πιο εύκολη από ποτέ.

Το Shakedown: Hawaii κατάφερε να μας τραβήξει το ενδιαφέρον με τα όμορφα pixelated γραφικά, το ασταμάτητα διασκεδαστικό gameplay του, και την απλή, αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία του. Οι χαρακτήρες είναι αστείες και εύστοχες γελοιογραφίες της μοντέρνας κοινωνίας, ενώ οι λεπτομέρειες, τα χρώματα, η κίνηση, και τα περιβάλλοντα μας προσφέρουν μιας άκρως ικανοποιητική εμπειρία.

Η ελευθερία που δίνεται στον παίκτη με το Story, αλλά και τα Arade και Freeroam Modes, ενισχύεται με την ύπαρξη διακοσμητικών αντικειμένων ή αναβαθμίσεων που θα συναντούσαμε σε διαφορετικού είδους παιχνίδια. Σε γενικές γραμμές όμως, ο νέος τίτλος της VBlank συνεχίζει την επιτυχημένη συνταγή του RCR και την αναβαθμίζει με καλύτερη εμφάνιση, παραπάνω gameplay, και άμεσα προσβάσιμο περιεχόμενο. Μπορεί να μοιάζει μικρό και ασήμαντο αλλά πιστέψτε με, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Το Shakedown: Hawaii είναι διαθέσιμο στα PC μέσω Epic Games Store, αλλά και στα PS4, PSVita, Nintendo Switch και Xbox One στην τιμή των 19,99€.

Shakedown: Hawaii - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7.5
GAMEPLAY9
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ9
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ8.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8
8.5Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0