Πριν κάποια χρόνια ήμουν της λογικής φέρε μου ένα ποντίκι των 5-10 ευρώ και θα παίξω ό,τι game θες, ακόμα και FPS. OK, μπορεί να φεύγαν καντήλια στην αρχή αλλά μετά από καιρό το συνήθιζα και την ψιλοπάλευα. Δεν μου έκαναν αίσθηση ούτε τα σκαλώματα ούτε το χαμηλό DPI. Πίστευα ότι δεν χρειάζεσαι να τα σκάσεις χοντρά για ένα ποντικάκι μέχρι που μετά από χρόνια αποφάσισα να κάνω ένα σοβαρό hardware upgrade. Σκέφτηκα πως είναι κρίμα να έχω ένα high-end Gaming PC και να είμαι με ένα ποντίκι που ούτε ερπετό δεν θα χόρταινε αν το έτρωγε. Άρχισα λοιπόν να μπαίνω στην αναζήτηση ποντικιού και όλες αυτές οι επιλογές μου φάνηκαν από άλλο κόσμο. Ένα από αυτά που δοκίμασα μου έκανε το κλικ, το Roccat Kone XTD.


Έτσουζε λίγο το πορτοφόλι μου… Αλλά ω θεοί! Αυτά τα φωτάκια, η αίσθηση στο χέρι, οι αλλαγές στο βάρος! Δεν το σκέφτηκα ιδιαίτερα και το έκανα δικό μου. Έμεινα πλήρως ευχαριστημένος, μια από τις καλύτερες αγορές μου και για αυτό βρίσκομαι εδώ να σας πω κάποια πράγματα για αυτό το Mouse.

Το πρώτο πράγμα που με δυσκόλεψε να καταλάβω με το που το έπιασα στο χέρι μου ήταν το EasyShift feature. Με το EasyShift πατώντας ένα κουμπί που έχεις επιλέξει αλλάζει ολόκληρο το button layout και το DPI. Τι σημαίνει αυτό; Παίζεις FPS; Θες να Ζουμάρεις στο πρόσωπο του θύματος και συγκεκριμένα στο σφραγισμένο δόντι του που θες να πυροβολήσεις; Με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού αυτόματα με βάση των ρυθμίσεων σου πέφτει το DPI και αλλάζει οτιδήποτε άλλο έχουμε θέσει να αλλάζει. ΒΟΟΜ! Άμεση ακρίβεια όποτε την χρειαστείς. Μόλις το συνήθισα και έμαθα πως λειτουργεί, κατάλαβα πως τελικά σε βοηθάει να ανεβάσεις το επίπεδο σου σαν παίκτης.

Αυτό όμως που έκανε το «ΚΡΑ” ήταν η πληθώρα των αλλαγών που μπορείς να κάνεις στις ρυθμίσεις των κουμπιών, των λειτουργιών τους και γενικώς τις δυνατότητες του ποντικιού. Έχει άψογο συνδυασμό software, κόστους και απόδοσης. Ειδικά αν το ταιριάξετε παρέα με ένα Roccat pad.

Όσον αφορά το πιο geeky κομμάτι, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η ROCCAT στο νέο XTD μοντέλο έκανε απλά μια αναβάθμιση του αισθητήρα και άφησε τον υπόλοιπο σχεδιασμό τον ίδιο. Φυσικά υπάρχει ένας παρόμοιος αισθητήρας laser, ο Avago ADNS9800, αλλά τα megapixels και το FPS tracking system του έχει πάρει μία αναβάθμιση σε σχέση με τα IPS που παραμένουν ίδια. Επίσης τύλιξαν το καλώδιο με καουτσούκ και ένα στριμμένο υφασμάτινο καλώδιο κάνοντας το αρκετά πιο στιβαρό.

Βλέπουμε επίσης αναβαθμίσεις στην εμφάνιση του ποντικιού με το λογότυπο της ROCCAT πάνω στην επιφάνεια, ένα illuminated περίγραμμα και το σύμβολο στην αριστερή πλευρά που έχει αλλάξει με το «XTD”. Ξέρω ότι το τελευταίο είναι λίγο snarky, αλλά η τελευταία προσθήκη στην τελευταία έκδοση του Kone προσφέρει επίσης κάτι που ονομάζεται Titan Wheel. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα τροχού κύλισης που προσφέρει αρκετά στον κατάλογο των παροχών.

Ένα άλλο πολύ κάλο έξτρα είναι ότι παρέχει μια μικρή μνήμη στην οποία αποθηκεύει το Profile σου ώστε να έχεις τις ίδιες ρυθμίσεις με το σπίτι σου και σε PC φίλου ή net cafe. (φυσικά αποθηκεύει και τις ρυθμίσεις στα πλαϊνά φωτάκια σου!!!)

Τα χαρακτηριστικά του αναλυτικότερα:

Από τεχνικής απόψεως, ο αισθητήρας στην καρδιά του mouse είναι ένας Avago ADNS όπως είπαμε προηγουμένως που επιτρέπει τον έλεγχο DPI από 200 έως 8200 με 41 βήματα από το ένα άκρο στο άλλο. Ο αισθητήρας μπορεί να ακολουθήσει μέχρι 150 ίντσες ανά δευτερόλεπτο σε 30g της επιτάχυνσης, και προσφέρει πέντε πάρα ένα χιλιοστό ανέβασμα στις ρυθμίσεις απόστασης. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι όλα αυτά συσκευάζονται σε ένα ποντίκι που όταν όλα έχουν ειπωθεί και γίνει, ζυγίζει μόνο 90 γραμμάρια, χωρίς τα πρόσθετα βάρη.

Το Kone XTD δεν έχει πολύ διαφορετική αίσθηση από το αρχικό Kone και αυτό δεν είναι κακό σε καμία περίπτωση. Το ποντίκι έχει πολύ άνετη επαφή με το χέρι ακόμα και μετά από ώρες gaming καθώς είναι σχεδιασμένο και για άτομα με μεγαλύτερα χέρια, γεγονός που καθιστά πολύ εργονομική την κατασκευή του χωρίς να την κάνει  περίπλοκη. Η Κίνηση είναι ομαλή, είτε πάνω σε ένα κοινό ξύλινο γραφείο είτε σε ένα mousepad υψηλής ποιότητας. Δεν πρόκειται να κολλήσει πουθενά και το λέιζερ αντιδρά εξαιρετικά καλά σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Το έχω δοκιμάσει σε διαφορετικά mouse pads και γενικά σε πολλές επιφάνειες χωρίς κανένα πρόβλημα οπότε μην ανησυχείτε καθόλου.

Υπάρχει ένα μικρό αρνητικό σε όλα αυτά με την τεχνολογία και το πλήθος των χαρακτηριστικών που προσφέρονται σε αυτή τη νεότερη έκδοση του Kone. Με μια μικρή ερεύνα αγοράς βρήκα την επίσημη τιμολόγηση του Kone είναι κοντά στα 60 ευρώ, δυστυχώς όμως η τιμή του στα Amazon και E-bay αγγίζει τα 70. Είναι κατανοητό ότι οι περισσότεροι παίκτες είναι δύσκολο να ξοδέψουν πάνω από τριάντα με σαράντα ευρώ για το «πράμα που γυροφέρνουν πέρα δώθε στο γραφείο τους”, ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές. Ωστόσο, δεν μπορώ να προσπεράσω το ότι είναι αρκετά σπάνιο να υπάρχει τέτοια πληθώρα επιλογών με έμφαση στο customization σε ένα περιφερειακό σαν και αυτό. Χαρακτηριστικό είναι ότι δύσκολα βρίσκεται ένα ποντίκι σε αυτό το budget που είναι illuminated.

Παρ’αυτά, το Roccat Kone XTD αποτελεί μια πολύ καλή συσκευή και θα εντυπωσιάσει τόσο τον σκληροπυρηνικό όσο και τον πιο casual χρήση. H Roccat καταφέρνει για άλλη μια φορά να χτυπήσει εκεί που χρειάζεται, σε μια συσκευή που προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ότι κοστίζει.