Το tutorial απευθύνεται σε πληκτρολόγια μεμβράνης, και ΌΧΙ μηχανικά.

Κάποια στιγμή μες στην ζωή μας, όλοι μας συνειδητοποιούμε πως μάλλον είναι καιρός να καθαρίσουμε το βρώμικο πληκτρολόγιο μας. Συνήθως ερχόμαστε σε αυτό το συμπέρασμα, όταν ενώ πληκτρολογώντας σε ένα πολύ αγαπημένο μας πρόσωπο στο Facebook, διαπιστώνουμε πως ο γραπτός λόγος μας θυμίζει ατόμου με ειδικές ανάγκες επειδή λείπουν κάποια γράμματα από τις λέξεις μας και οι προτάσεις μας γίνονται δυσνόητες. Γιατί λείπουν γράμματα από τις λέξεις μας; Μα φυσικά επειδή κάτω από τα πλήκτρα έχει πιάσει μάκα και είναι γεμάτο τρίχες ή έχουν πέσει σάλτσες με αποτέλεσμα να κολλάνε τα πλήκτρα και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βγει ο Κθούλου από μέσα.

Ειδικά στην περίπτωση που σας έχει χυθεί κάποιο υγρό πάνω στο πληκτρολόγιο όπως γάλα και πορτοκαλάδα, επειδή είστε αρκετά τεμπέληδες να φάτε/πιείτε στην τραπεζαρία, πρέπει αμέσως να αποσυνδέσετε το πληκτρολόγιο, να το γυρίσετε με τα πλήκτρα προς τα κάτω και να αρχίσετε να σκουπίζετε την γκαντεμιά σας.

Και ξεκινάμε! Τι θα χρειαστούμε:

 1. φωτιστικό ή καθαρό οινόπνευμα
 2. κάποιου είδους σαπούνι
 3. μπατονέτες
 4. μπολάκι
 5. Σουγιαδάκι
 6. και φυσικά το βρωμερό σας πληκτρολόγιο

 •  Χρησιμοποιώντας τον σουγιά, τοποθετούμε την λεπίδα κάτω από το πλήκτρο που θέλουμε να αφαιρέσουμε πρώτα. Μην τρομάζετε, αν το κάνετε σωστά το πλήκτρο η μεμβράνη και ο σκελετός του πληκτρολογίου δεν θα πάθει τίποτα. Μόλις βάλουμε την λεπίδα στις εγκοπές των πλήκτρων, περιστρέφουμε ελαφρά τον σουγιά μέχρι να βγει το πλήκτρο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν υπάρχει λόγος για να βάλετε δύναμη.

 

 • Μόλις το κάνουμε αυτό σε όλα τα πλήκτρα, θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν κάτι σιδεράκια σε μεγάλα πλήκτρα όπως Enter, Spacebar ίσως στο Shift ή στο backspace. Πολύ προσοχή σε αυτά τα bracketακια γιατί χάνονται εύκολα και αν τα χάσετε αντιστέκονται κουμπιά καθώς στην επανεγκατάσταση δεν θα υπάρχει η επαναφορά.

 • Θυμάστε το μπολάκι και το σαπούνι; Ωραία! γεμίζουμε το μπολάκι με νερό, κατά προτίμηση χλιαρό, και βουτάμε τα αισχρά μας πλήκτρα. Τα πλήκτρα πρέπει να βυθίζονται. Τώρα προσθέτουμε και λίγο σαπούνι να μην βρωμάνε ληγμένο γάλα και ανακατεύουμε με το χέρι. Κακό δεν θα έκανε να τα αφήναμε λίγη ώρα  στο μπολ.

 • Όσο τα  πλήκτρα μας μουλιάζουν, παίρνουμε μία μπατονέτα και της ρίχνουμε λίγο οινόπνευμα. Μετά σέρνουμε την βρεγμένη μπατονέτα στους αβυσσαλέους λαβύρινθους του πληκτρολογίου, ανάμεσα στις υποδοχές των πλήκτρων. Ναι ξέρω, οπτικά θα είναι αποκρουστικό, καθώς τρίχες και πλοκάμια θα βγαίνουν από τον λαβύρινθο και θα προσγειώνονται στην μπατονέτα.

 • Ώρα να βγάλουμε τα πλήκτρα από την πισίνα και να τα αφήσουμε να στεγνώσουν ώστε να ξεκινήσει η επανασυναρμολόγηση. Ξεκινώντας από τα μεγάλα πλήκτρα, ψάχνουμε να βρούμε τις εγκοπές που μπαίνουν τα brackets πάνω στον σκελετό του keyboard. Μόλις το βρούμε  βάζουμε το bracket στις εγκοπές και το ακουμπάμε ελαφρά στην σωστή θέση ώστε να κουμπώσει το πλήκτρο πιέζοντας το πάνω στο bracket. Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα πλήκτρα.

Voila!!! Το πληκτρολόγιό σας είναι έτοιμο και μοσχοβολάει! Σας εύχομαι να μην ξανά χρειαστεί !