Πολλοί έχουν θέμα με τα Windows 8/8.1 και με το UI του, ενώ υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν τα θέλει λόγο αυτού. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα σας δείξουμε πώς να στρώσετε σε αρκετό βαθμό το UI ώστε μην μοιάζει με Tablet Based Windows άλλα με τα παλιά καλά Windows 7. Να βάλουμε δηλαδή πίσω την κανονική έναρξη και να βγάλουμε τα διάφορα bars που πετάγονται όταν πάει το ποντίκι στις γωνίες.

Για να γίνει αυτό θα χρειαστούμε 2 προγράμματα με το ένα να είναι το Classic Shell για να μας επαναφέρει το Classic Start Menu και το Skip Metro Suite για να βγάλουμε τις διάφορες μπάρες. Τα link για τα 2 modάκια θα τα βρείτε στο τέλος του άρθρου.

Αρχικά αυτό που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι μια απλή εγκατάσταση του προγράμματος ClassicShell_4_1_0 και μόλις ανοίξει θα δείτε το παράθυρό όπως και στην παρακάτω εικόνα. Αυτό που θα χρειαστεί είναι απλά να πατήσετε το ΟΚ και να μην πειράξετε τίποτα. Ότι είναι να κάνει το έχει κάνει ήδη χωρίς να το έχετε καταλάβει, εάν πατήσετε το Start Button θα δείτε την παλιά κλασική μπάρα που έχουν τα Windows 7, απλά με τον σχεδιασμό των Windows 8. Εάν θέλετε να κάνετε κάποια άλλη αλλαγή που μπορεί να σας ενδιαφέρει μπορείτε να το κάνετε με δική σας ευθύνη.

Μόλις βάλετε επιτυχώς το Start menu έπειτα απενεργοποιούμε τις διάφορες σπαστικές (για πολλούς) μπάρες που πετάγονται όταν το ποντικί πιάνει τις γωνίες.

Για να γίνει αυτό ανοίγουμε το φάκελο SkipMetroSuite, μόλις κάνουμε την αποσυμπίεση και διαλέξουμε μεταξύ 32bit και 64bit ανάλογα με το λειτουργικό που έχουμε. Για να μάθουμε ποιο λειτουργικό διαθέτουμε πάμε τον κέρσορα πάνω στο Ο Υπολογιστής μου, πατάμε δεξί κλικ και επιλέγουμε Ιδιότητες, στο παράθυρο που θα μας βγάλει θα δούμε κάτω από την έκδοση των Windows που γράφει και την αρχιτεκτονική του.

Μόλις ανοίξουμε το κατάλληλο SkipMetroSuite θα δούμε να μας ανοίγει το παράθυρο που θα δείτε στην εικόνα από πάνω. Επιλέγουμε τα τικ όπως θα δείτε και στην εικόνα και πατάμε Save Settings. Για να αποθηκευτούν οι ρυθμίσεις πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση, το καλό σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι δεν χρειάζεται να το κάνουμε εγκατάσταση. Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή μας έχουμε την επιφάνεια όπως την παρακάτω εικόνα και είμαστε χαρούμενοι να έχουμε πλέον τα Windows 8/8.1

Να αναφέρουμε επίσης πως αυτός οι οδηγός είναι ότι λιγότερο που μπορείτε να κάνετε για να διαμορφώσετε τα Windows 8, στο διαδίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες προγράμματα και μοντάκια για να κάνετε τα Windows όπως εσείς θέλετε. Αυτός ο οδηγός είναι για τις πιο απλές διαδικασίες που θα σας δώσουν και πάλι πίσω την κλασική εμφάνιση των Windows.

Tέλος να αναφέρουμε πως το UI δεν εξαφανίζετε εντελώς αλλά στο Start Menu θα δείτε τέρμα πάνω  το εικονίδιο Οθόνη Έναρξης όπου αν πατήσετε εκεί εμφανίζεται το κλασικό μενού των Windows 8

Downloads: