Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η σειρά Pokemon είναι μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές RPG παγκοσμίως. Με πιστούς παίκτες σε κάθε γωνιά του κόσμου, μια φανατική competitive σκηνή, και την λογική της συλλογής όλων των τεράτων, η Gamefreak συνεχίζει ακάθεκτη με την ανάπτυξη και κυκλοφορία τίτλων σε παλιές και νέες πλατφόρμες – ακόμα και για Smartphones με τα Pokemon Masters. H Nintendo έχει χτυπήσει χρυσάφι με την σειρά και φαίνεται τίποτα να μην την σταματά, ούτε ακόμα και οι τελευταίες διαμαρτυρίες σχετικά με το Pokemon Sword & Shield. 

Όπως ξέρουμε όλοι, λίγο – πολύ, η καινούργια προσθήκη στην πολυαγαπημένη σειρά δεν περιέχει όλα τα Pokemon που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι και σήμερα ενώ έχουν γίνει και πολλές αλλαγές στο catch rate των πλασμάτων και αφαίρεση ή αντικατάσταση ορισμένων μηχανισμών και επιθέσεων. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα έντονες διαμαρτυρίες και δυσαρέσκεια από πολλούς παίκτες στον κόσμο, παρόλο που αυτό δεν επηρέασε τις τελικές πωλήσεις της σειράς. Μέχρι σήμερα, οι Sword & Shield είναι οι κορυφαίοι τίτλοι για το Nintendo Switch καθώς κατάφεραν να πουλήσουν εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως και να γίνουν τα παιχνίδια που πωλήθηκαν γρηγορότερα στην κονσόλα.

Στο Pokemon, ως γνωστόν, αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός (ή μιας) νεαρού εκπαιδευτή που ξεκινάει το ταξίδι του για να γίνει ο Πρωταθλητής και Αφέντης όλων των pokemon. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να πιάσουμε και να εκπαιδεύσουμε τα pokemon μας, να συμμετέχουμε σε αγώνες γυμναστηρίων, να αποκτήσουμε εμβλήματα, και να συμμετέχουμε στο τοπικό πρωτάθλημα. Παράλληλα, καλούμαστε να συμπληρώσουμε το Pokedex ώστε να θεωρηθούμε ο αφέντης όλων των πόκεμον – κάτι που στην περίπτωση των S&S φαίνεται ειρωνικό.

Αφού φτιάξουμε τον χαρακτήρα μας θα βρεθούμε στο σπίτι μας μαζί με την μητέρα μας. Ναι, ο πατέρας του πρωταγωνιστή απουσιάζει για άλλη μια φορά κρατώντας πιστά την παράδοση. Στην γειτονιά μας μένει και ο καλύτερος φίλος μας αλλά και αντίπαλός μας μαζί με την οικογένειά του. Σε μια ευπρόσδεκτη κίνηση από την ομάδα ανάπτυξης, ο πρωταγωνιστής της νέας Galar Region – η οποία είναι βασισμένη στην Αγγλία – είναι αδερφός του φίλου/αντιπάλου μας και έχει στην διάθεσή του ένα πολύ δυνατό Charizard. Στην αρχή θα τον δούμε να δίνει μάχη στον τελικό του πρωταθλήματος με τον δικό του αντίπαλο και να χρησιμοποιεί το Gigantamax, μια νέα γιγάντια μορφή που ενισχύει την αντοχή και την επιθετική ικανότητα των τεράτων μας.

Μετά από μια αρκετά μεγάλη εισαγωγή, θα αποκτήσουμε το αρχικό μας Pokemon ως δώρο από τον πρωταθλητή. Αφού επιλέξουμε ανάμεσα στα Grookey, Scorbunny και Sobble, o φίλος μας θα πάρει το Pokemon που είναι αδύναμο ενάντια στο δικό μας και το τρίτο θα πάει στον πρωταθλητή ώστε να γίνει εμπόδιο όταν θα φτάσουμε στο πρωτάθλημα. Έτσι, θα σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε τι γίνεται με το τρίτο Pokemon που μένει ανεκμετάλλευτο (κάτι που δεν συνέβει στην Sun & Moon αφού ο καθηγητής κατέληγε να το εκπαιδεύει).

Στον πυρήνα του, το gameplay παραμένει το αγαπημένο όλων. Οι μάχες γίνονται σε 1-vs-1 μοτίβο και τα τέρατά μας μπορούν να χρησιμοποιήσουμε μέχρι και τέσσερις επιθέσεις. Αν θέλουμε να αιχμαλωτίσουμε κάποιο άγριο pokemon τότε αγοράζουμε ή βρίσκουμε poke balls διαφόρων ειδών και αφού αποδυναμώσουμε το άτυχο (ή τυχερό) πλασματάκι τότε πετάμε την μπάλα μας για να αρχίσει η διαδικασία – η οποία σε αυτό το παιχνίδι είναι σπανιότερα επιτυχής. 

Το νέο και πιο εντυπωσιακό στοιχείο της Galar είναι η Wild Area, μια ανοιχτή πεδιάδα γεμάτη σημεία με γρασίδι, δέντρα και λίμνες ή ποτάμια. Σε κάθε κομμάτι γρασιδιού ή νερού θα δούμε Pokemon να περιπλανιώνται και να μας περιμένουν για να τα πιάσουμε ή να τα αντιμετωπίσουμε. Ο μηχανισμός αυτός μεταφέρεται από τα Let’s Go παιχνίδια με την μόνη διαφορά ότι πιο σπάνια ή δυνατά Pokemon μπορεί να κρύβονται μέσα στο γρασίδι και να διακρίνονται με ορισμένα στοιχεία όπως ένα θαυμαστικό ή σκιά.

Στα Wild Areas έχουμε και τα Raid Dens, φωλιές οι οποίες έχουν διαμορφωθεί από τα Wishing Stars – τις πηγές ενέργειας που επιτρέπουν στα Pokemon να γιγαντιώνονται – και φιλοξενούν τις τεράστιες (και νέες Gigantamax) μορφές των νέων και παλιών Pokemon. Σε αυτές τις μάχες θα συμμετέχουμε μαζί με άλλους 3 παίκτες ή NPCs για να αποδυναμώσουμε τελείως αυτούς τους γίγαντες και να έχουμε την ευκαιρία να τους ρίξουμε μία μόνο μπάλα για να τους αιχμαλωτίσουμε. Εδώ τα πράγματα όμως περιπλέκονται καθώς αν παίζουμε με την βοήθεια των NPCs οι μάχες αυτές δυσκολεύουν αρκετά (ειδικά στα 5-star Raids) καθώς το A.I. είναι πραγματικά άθλιο. Από την άλλη, αν καταφέρουμε να νικήσουμε σε αυτές τις μάχες τότε θα πρέπει να προσέξουμε τι μπάλα θα επιλέξουμε κατά την διάρκεια της επιχείρησης αιχμαλωσίας καθώς αν το Pokemon βγει από την ball τότε φεύγει από την μάχη και το χάνουμε. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν μετά από ώρες αναζήτησης έχουμε βρει το Gigantamax Form ή Event Pokemon που θέλουμε και μετά από αρκετές προσπάθειες δεν καταφέρνουμε να το πιάσουμε, με αποτέλεσμα να χάνουμε χρόνο ψάχνοντάς το από την αρχή.

Μαζί με τα dens θα βρούμε και εξελιγμένες ή δυνατότερες μορφές που δε θα μπορούμε να πιάσουμε από την αρχή, ακόμα και αν η εξάδα μας είναι ικανή να τις κατατροπώσει. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερα badges μαζεύουμε τόσο πιο πολλά και δυνατά pokemon θα μπορούμε να πιάσουμε στην Wild Area, με τον τίτλο του πρωταθλητή να μας επιτρέπει να πιάσουμε τα πάντα – ακόμα και τα θρυλικά.

Πέρα από το Wild Area, οι Dynamax/Gigantamax μορφές χρησιμοποιούνται και για τα Gym Battles που επιστρέφουν μετά το διάλειμμα στις Sun & Moon. Αυτή την φορά, οι μάχες λαμβάνουν χώρα σε στάδια ποδοσφαίρου και διακρίνονται από φάσεις. Πρώτα πρέπει να ολοκληρώσουμε τα Gym Trials, δηλαδή μικρές αποστολές πριν την μάχη μας με τον γυμναστή που έχουν ως σκοπό να μας εξοικειώσουν με τους μηχανισμούς μάχης ή για να μας προετοιμάσουν για την μάχη στην πορεία. Αφού φορέσουμε την αγωνιστική εμφάνισή μας, τότε μπαίνουμε στο κέντρο του σταδίου που είναι γεμάτο με θεατές και εκρηκτική ατμόσφαιρα. 

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των Gym Battles είναι η μουσική. Ο Toby Fox βοήθησε στην σύνθεση του soundtrack κάτω που φαίνεται αρκετά από τον τόνο και τον ρυθμό που δίνεται κατά την διάρκεια της μάχης. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ένιωσα πως το συνοδευτικό μουσικό κομμάτι ταίριαζε με την περίσταση και πως με ωθούσε να βάλω τα δυνατά μου ενάντια στον αντίπαλό μου. Επιπλέον, το γεγονός ότι όταν ο γυμναστής φτάνει στο τελευταίο Pokemon του το κάνει Dynamax,  ενισχύει το δυναμικό αίσθημα που δημιουργείται και από την μουσική.

Φυσικά, η ιστορία περιέχει και υπερφυσικά στοιχεία (αν μπορούσαμε να τα θέσουμε έτσι σε ένα τέτοιο παιχνίδι), καθώς τα Wishing Stones είναι πέτρες που προέρχονται από το διάστημα και έχουν μεγάλες δόσεις ενέργειας. Οι πέτρες αυτές χρησιμοποιούνται από τον πρόεδρο της χώρας για να τροφοδοτεί επιχειρήσεις και σπίτια αλλά και για να παρέχει στους εκπαιδευτές την δυνατότητα του Dynamaxing. Ωστόσο, λέγεται πως στα αρχαία χρόνια δύο πολεμιστές αντιμετώπισαν μια σκοτεινή δύναμη η οποία έκανε τα τοπικά pokemon να γιγαντιώνονται ανεξέλεγκτα και να καταστρέφουν τα πάντα γύρω τους. Αυτό το μυστήριο καλούμαστε να ερευνήσουμε μαζί με την νέα καθηγήτρια και να αποτρέψουμε την επανάληψη αυτής της καταστροφικής περιόδου. 

Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πως με το Dynamax και τόσα νέα pokemon το παιχνίδι θα ήταν αρκετά δύσκολο ώστε να ζορίσει τους μικρούς παίκτες και να ευχαριστήσει τους βετεράνους. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αληθές καθώς οι περισσότερες μάχες είναι αρκετά εύκολες και η διαφορά στα levels μπορεί να καλυφθεί πολύ εύκολα με την χρήση των νέων Experience Candies. 

Μαζί με τις Rare Candies, οι παίκτες λαμβάνουν και Experience Candies μετά από ένα επιτυχημένο Raid Battle. Ανάλογα το μέγεθος της καραμέλας τόσοι είναι και οι πόντοι εμπειρίας που λαμβάνει το Pokemon μας. Και επειδή πέρασα πολλές ώρες παίζοντας στα raids (ήταν διασκεδαστικά ομολογώ), έχω να πω πως πριν το προτελευταίο gym έφτασα το αρχικό μου pokemon στα 70lvl και 3 άλλα στα 60lvl δίνοντάς μου ιδιαίτερο προβάδισμα μέχρι να φτάσω στο πρωτάθλημα. 

Μιλώντας για raids, αυτά δίνουν αρκετά δωράκια αν τα ολοκληρώσουμε. Εκτός από rare και XP candies λαμβάνουμε berries και TP. Τα TPs είναι κινήσεις που μπορούμε να τις μάθουμε στα Pokemon μας και η χρήση τους είναι μοναδική καθώς σπάνε αφού τα δώσουμε σε ένα πλάσμα μας. Αντιθέτως, έχουμε και τα TMs που παραμένουν στην κατοχή μας για όσες χρήσεις θέλουμε και τα βρίσκουμε είτε σε καταστήματα είτε στον κόσμο διάσπαρτα. 

Όσο για τα berries αυτά τα δίνουμε στα pokemon κατά την διάρκεια της μάχης ή τα χρησιμοποιούμε ως υλικά για να ολοκληρώσουμε το Currydex, το βιβλίο συνταγών curry δηλαδή. Ένα από τα στοιχεία που συνοδεύουν την Wild Area είναι και η δυνατότητα του Camping μαζί με τα Pokemon μας ή άλλους παίκτες. Μέσω του camping ‘δενόμαστε’ με την εξάδα μας, και μπορούμε να παίξουμε με toys ή να μαγειρέψουμε για όλη την ομάδα. Ανάλογα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και την ποιότητά τους, όλο και καλύτερες συνταγές θα κάνουμε και πιο δυνατά θα είναι τα αποτελέσματα που θα λαμβάνουμε κάνοντας τα pokemon μας πιο φιλικά προς εμάς ή πιο δυνατά. 

Το Online κομμάτι του παιχνιδιού έχει δεχθεί αρκετές αλλαγές – πολλές από τις οποίες δεν θέλαμε να δούμε. Αρχίζουμε με το trading, το οποίο δεν έχει πλέον το GTS που μας επέτρεπε να στέλνουμε ένα pokemon στο διαδίκτυο και να ζητάμε κάποιο συγκεκρκιμένο ως αντάλλαγμα. Έτσι, η ολοκλήρωση του Pokedex γίνεται μια ακόμα πιο δύσκολη και ανυπόφορη διαδικασία. Από την άλλη, το Wonder Trade παραμένει στο παιχνίδι με διαφορετικό όνομα, και φυσικά έχουμε και το κλασικό trade mode με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή με έναν άγνωστο παίκτη και προσπαθούμε να ανταλλάξουμε τέρατα με ελάχιστη συνεννόηση – εκτός αν το κανονίσουμε από ιστοσελίδες και communities όπως το reddit.

Ενεργοποιώντας την πρόσβαση μας στο διαδίκτυο θα μπορούμε να δούμε και άλλους παίκτες να περιπλανιόνται στην Wild Area. Βέβαια, γνωρίζοντας την Nintendo αυτό δεν είναι live αλλά φαντάσματα αυτών των παικτών. Μιλώντας στα avatar τους λαμβάνουμε προκαθορισμένα μηνύματα αλλά και αντικείμενα όπως υλικά για τα curry, poke balls ή άλλα χρήσιμα αντικείμενα όπως Potions και Revives. Ακόμα μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθειά τους για raids μέσω των Online Cards.

Αναφορικά με τις κάρτες, η επιρροή της Αγγλίας είναι φανερή παντού. Πέρα από τα Galarian Forms που δανείζονται πολλα στοιχεία από την κουλτούρα της Αγγλίας, πολλά στοιχεία του περιββάλοντος παραπέμπουν σε αυτή. Για παράδειγμα, τα στάδια που γίνονται οι μάχες αποτελούν αναφορές στα ποδοσφαιρικά στάδια της χώρας. Επιπλέον, οι gym leaders και οι rivals μας δίνουν League Cards που είναι οι αντίστοιχες συλλεκτικές κάρτες ποδοσφαίρου που βρίσκουμε σε βιβλιαράκια της Hasbro. Υπάρχουν επίσης, πολλές εκφράσεις και συμπεριφορές που βλέπουμε σε Άγγλους, ενώ η πόλη στην οποία γίνονται οι τελικοί, είναι μια τρανταχτή αναφορά στο Λονδίνο – καθώς υπάρχει ένας πύργος που μοιάζει στο Big Ben αλλά και στην ρόδα του Λονδίνου.

Όπως και με άλλες προσθήκες στην σειρά pokemon, έτσι και εδώ έχουμε διαφορές ανάμεσα στους δύο εναλλακτικούς τίτλους. Και οι δύο κασέτες περιέχουν αποκλειστικά pokemon που θα πρέπει να πιάσουμε και να ανταλλάξουμε αν θέλουμε να ολοκληρώσουμε το pokedex. Αυτά ποικίλλουμ από τα απλά pokemon που θα βρίσκουμε στα Wild Areas αλλά και σε αυτά που εντοπίζονται στα Raid Dens ως Gigantamax Forms. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα Legendaries.

Μαζί με αυτά έχουμε και μοναδικά υλικά για το Curry. Αν θέλουμε να ολοκληρώσουμε και το CurryDex θα πρέπει να ανταλλάξουμε με άλλους παίκτες αυτά τα υλικά και να τα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα για να ανοίξουμε νέες συνταγές. Φυσικά, αν θέλουμε, μπορούμε να επισκεφθούμε τα camps άλλων παικτών και να μαγειρέψουμε μαζί τους. 

Πέρα από τα συλλεκτικά αντικείμενα και pokemon, ορισμένες από τις πόλεις έχουν ξεχωριστούς γυμναστές και τύπους pokemon. Συγκεκριμένα, στην Pokemon Shield έχουμε την Melony, την Ice-type Gym Leader με την έκδοση της Sword να έχει τον γιό της, Gordie, τον Rock-type Gym Leader. Παρομοίως, η τέταρτη πόλη έχει τον Allister για την Shield, με Ghost-type pokemon, και αντίστοιχα την Fighting-type Gym Leader, Bea για την Pokemon Sword.

Η εμφάνιση του παιχνιδιού είναι πολύ καλύτερη απ’ότι περιμέναμε, ακόμα και αν πολλά μοντέλα επαναχρησιμοποιήθηκαν από τους προηγούμενους τίτλους. Πλέον, οι χαρακτήρες και τα μοντέλα τους είναι πιο ‘περιποιημένα’ και έχουν περισσότερες λεπτομέρειες όπως καλύτερη σκίαση και κίνηση. Κατακριτέο όμως είναι το γεγονός πως πολλά animations μένουν ίδια και απαράλακτα ειδικά μετά από τόσα χρόνια και όταν η σειρά αλλάζει σπίτι και έρχεται σε home console περισσότερων δυνατοτήτων.

Το Pokemon Swordh & Shield ισορροπεί τα αρνητικά του με όλες τις νέες αλλαγές και προσθήκες που έκανε με την νέα περιοχή. Μπορεί να παραμένει εύκολο για βετεράνους και παλιούς παίκτες, ωστόσο προσφέρει όσα αγαπήσαμε στην σειρά όπως τις παραδοσιακές μάχες με τους γυμναστές, τα κλασικά catching mechanics και τις πολυαγαπημένες online μάχες με άλλους παίκτες. Σίγουρα, η σμίκρυνση του Pokedex είναι ένα δυσάρεστο γεγονός αλλά ίσως να δούμε τα αγαπημένα μας πλασματάκια να επιστρέφουν στον επόμενο τίτλο της σειράς. Όπως και να’χει, ο χρόνος μου με την νέα προσθήκη ήταν ιδιαίτερα ευχάριστος και μέχρι και σήμερα λιώνω ψάχνοντας το καλύτερο Gigantamax Pokemon με την βοήθεια άλλων παικτών.

Ευχαριστούμε την CD Media για την παροχή του Review Code.

[Alt-tab Galaxy] Pokemon Sword & Shield - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 8
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7.5
8Captivating
Reader Rating: (0 Votes)
0.0