Πολλές φορές αναρωτιέμαι ποια θα μπορούσε να είναι η επιρροή του No Man’s Sky σε μελλοντικά παιχνίδια. Έχοντας στο νου μου την ιστορία και τα γεγονότα που συνόδεψαν εκείνη την κυκλοφορία ίσως είναι λογικό να ανησυχώ για τα επόμενα που θα έχουν ως θέμα τα ταξίδια και την ζωή στο διάστημα. Υπάρχουν τίτλοι που μπορούν να αποκομήσουν μόνο τα θετικά στοιχεία από ένα τέτοιο παιχνίδι όπως την εξερεύνηση, τα γραφικά και βασικούς, δουλεμένους μηχανισμούς. Αυτή την επιρροή μπορούμε να διακρίνουμε και σε αρκετά Platformers που προτιμούν να εστιάσουν στα περιβάλλοντα, τους κόσμους και το απλό gameplay, παρά σε κάτι περίπλοκο που μπορεί να καταστήσει την συνολική εμπειρία βαρετή ή αφόρητη.

Στην παραπάνω κατηγορία πέφτει και το Planet Alpha, ο εκατοστός τίτλος της Team17 που συνδυάζει το platforming με την εξερεύνηση και τα ελκυστικά γραφικά, σε εντυπωσιακούς κόσμους γεμάτους ζωή και ενδιαφέροντα πλάσματα. Πρόκειται για έναν 2.5D τίτλο από μια Δανέζικη ομάδα ανάπτυξης που δημιουργήθηκε με την δύναμη της Unreal Engine. Μιλάμε για έναν τίτλο που δεν χρησιμοποιεί μηχανισμούς δράσης αλλά πιο παραδοσιακά στοιχεία που μπορεί να συναντήσουμε και σε αντίστοιχα παιχνίδια του παρελθόντος όπως το Abe’s Odyssey και το Inside. Και μην ξεχνάμε πως είναι ο πρώτος τίτλος της ομάδας, μιας ομάδας που φέρει το όνομα «Planet Alpha Dev Team» οπότε μπαίνουμε στον νεοσύστατο κόσμο τους κρατώντας μικρό καλάθι.

Το παιχνίδι ανοίγει ‘ρομαντικά’, με ένα ανθρωπόμορφο αστροναύτη να βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν κοκκινο πλανήτη. Χωρίς να δίνεται κάποια ένδειξη ή ειδοποίηση ξεκινάμε να παραπατάμε μέσα σε μια μεγάλη έρημο με εμάς να αναρωτιόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει. Τα πρώτα λεπτά του Planet Alpha λειτουργούν ως τίτλοι αρχής, μιας εισαγωγή των μελών της ομάδας ανάπτυξης. Το τι γυρεύουμε σε αυτόν τον πλανήτη, που πάμε και πως βρεθήκαμε εκεί δεν γίνονται ποτέ γνωστά. Αμέσως καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για ένα παιχνίδι μυστηρίου και ανακάλυψης σε ένα άγνωστο, πανέμορφο μέρος.

Μετά από λίγη απόσταση, το σκηνικό αλλάζει και ξυπνάμε στην μέση ενός οικοσυστήματος γεμάτο με φυτά και πλάσματα διαφόρων μεγεθών. Αυτά τα πανέμορφα θηρία κρύβονται ανάμεσα σε γιγαντιαία δέντρα και λουλούδια που φωσφορίζουν με κάθε λωρίδα φωτός. Στο βάθος κάθε επιπέδου απλώνονται μαγευτικά σκηνικά, θάμνοι και βρύα που ανταποκρίνονται στο πέρασμά μας και μαζεύονται όταν ένα πλάσμα τα πλησιάζει. Κάποια από αυτά κρύβονται όταν τα πλησιάζουμε ενώ άλλα προστατεύουν την περιοχή τους ενάντια σε άγνωστες απειλές. Ο χαρακτήρας μας δεν διαθέτει τίποτα άλλο πέρα από την στολή του και μια ιδιαίτερη ικανότητα – να «παίζει» με τον χρόνο και να κάνει την νύχτα, μέρα. Αρχικά αυτή η ικανότητα δεν χρησιμεύει σε κάτι πέρα από το να διαμορφώνει όμορφα σκηνικά αλλά στην πορεία αυτό αλλάζει καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε την συμπεριφορά του περιβάλλοντος γύρω μας.

Το Planet Alpha επικεντρώνει στο platforming και στους γρίφους που το συνοδεύουν. Θα πρέπει να μετακινήσουμε κιβώτια ώστε να φτάσουμε ψηλά σημεία και θα πρέπει να κρυφτούμε από εξωγήινα ρομπότ και άλλα επικίνδυνα πλάσματα. Η αποφυγή τους απαιτεί είτε στοιχειώδες κρύψιμο πίσω από εμπόδια, είτε η προσέλκυσή τους σε κάποια θανατηφόρα φυσική παγίδα. Θα υπάρξουν φορές όμως που όλα αυτά δεν θα δουλέψουν με την πρώτη αφού η συμπεριφορά των εχθρών μας είναι απρόβλεπτη. Αρκετά τμήματα μπορούν να λυθούν δοκιμάζοντας διαφορετικές προσεγγίσεις, ενώ η θελημένη πτώση μας σε κάποια παγίδα ίσως μας βοηθήσει να λύσουμε γρηγορότερα κάποιον γρίφο.

Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται από γραμμικότητα χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα πάντα μας δίνονται «στο πιάτο». Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι ο φωτισμός που ενίοτε μπορεί να αποκρύψει κάποια πλατφόρμα ή την είσοδο στην επόμενη περιοχή, και να μας οδηγήσει στον θάνατο. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ορισμένα σημεία απαιτούν συγχρονισμό για το πέρασμά τους. Μετακινούμενες πλάκες, ψηλά τείχη και άλλα αντίστοιχα επίπεδα θα χρειαστούν παραπάνω ικανότητα από την μεριά του παίκτη για να ολοκληρωθούν. Πολλά από αυτά αποτελούν προκαθορισμένες ακολουθίες που έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν ένταση μέσα από την οποία καλούμαστε να επιβιώσουμε με ακριβείς και σύντομες κινήσεις.

Η γοητεία του Planet Alpha δεν εντοπίζεται στο gameplay, αλλά στα γραφικά και την παρουσίασή του – λόγος που μπορεί να οδηγήσει πολλούς παίκτες και σε ενδεχόμενη αγορά. Από την πρώτη στιγμή ερχόμαστε σε επαφή με πανέμορφα σκηνικά, τοπία πλημμυρισμένα με ζωή, πολύχρωμες πεδιάδες, φανταστικό φωτισμό και άλλα οπτικά θαύματα. Σε πολλά από αυτά τα σημεία θα δούμε και πλάσματα που μοιάζουν με δεινόσαυρους, στοιχείο που θα ξυπνήσει το παιδί μέσα μας. Όσο προοδεύουμε θα διαπιστώσουμε πως ο τόνος των επιπέδων αλλάζει και γίνεται πιο σκοτεινός με περισσότερα μινιμαλιστικά στοιχεία που ανταποκρίνονται στην εναλλαγή ημέρας και νύχτας.

Όπως είναι αναμενόμενο, η απόδοση του παιχνιδιού είναι αρκετά καλή. Για να τρέξει κάποιος το παιχνίδι θα χρειαστεί έναν επεξεργαστή Intel Core i5-4570 (3.20 GHz) / AMD FX-9590 (4.70 GHz) με 8GB μνήμης RAM και μια κάρτα γραφικών GeForce GTX 960 (2GB) / Radeon R9 380X (4 GB). Ωστόσο, στο σύστημά μας, με έναν Intel Core i5-4690 και μια Nvidia GTX1060 δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού παρά μόνο ορισμένα γραφικά glitches και ατέλειες σε ορισμένα σημεία.

Σε γενικές γραμμές, το Planet Alpha είναι ένα ευχάριστο platformer που θυσιάζει την προσθήκη gameplay μηχανισμών για τα όμορφα σκηνικά και μέτριους γρίφους. Όμως, η ομορφιά αυτή είναι και το στοιχείο που θα μας μείνει χαραγμένο στην μνήμη. Είναι ένα παιχνίδι που τρέχει πολύ καλά παρόλες τις λεπτομέρειες που συνδυάζει, και καταφέρνει να μας μαγέψει με την απλότητά του και την ηρεμία που προσφέρει στο σύνολό του. Εμείς το συστήνουμε ανεπιφύλακτα, ειδικά αν είστε λάτρεις των Exploration Puzzle Platformers και ψάχνετε κάτι για να γεμίσετε τις ώρες χαλάρωσής σας.

Το Planet Alpha πωλείται στο Steam στην τιμή των 19,99€.

Ευχαριστούμε την Team17 Ltd. για την παροχή του Review Code.

Planet Alpha - Review
GAMEPLAY6.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
REPLAYABILITY6
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7
7.5Αρκετά Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0