Persona 3 Reload | Review

Last updated:

Το Persona 5 έχει μια σημαντική επίδραση στη gaming κουλτούρα. Λόγω της καινοτομίας στο gameplay που προσφέρει, συνδυάζοντας στοιχεία RPG με στρατηγική, την διαχείριση της κοινωνικής μας ζωής και την εξερεύνηση του περιβάλλοντος παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου, αν όχι το αγαπημένο μου, JRPGs μέχρι σήμερα. Το στυλ και η αισθητική του μαζί με την μοναδική τέχνη και τα σχέδια των ηρώων το καθιστούν ίσως το πιο αναγνωρίσιμο και αγαπητό παιχνίδι της σειράς. Με την έντονη αναφορά του σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της κοινωνικής πίεσης, προκαλεί συζητήσεις και αναλύσεις που μπορεί να έχουν αντίκτυπο και στην καθημερινότητά μας. Η επιτυχία του έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση της δημοτικότητας της σειράς Persona ενώ παράλληλα επηρεάζει άλλα παιχνίδια στον τρόπο προσέγγισης της αφήγησης, του gameplay και της αισθητικής τους.

Όλα αυτά όμως, δεν θα μπορούσαν να είναι δυνατά αν δεν υπήρχε το Persona 3, ένα παιχνίδι που πέρασε από πολλά κύμματα για να φτάσει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Η αρχική κυκλοφορία του παιχνιδιού το 2006 βοήθησε την σειρά να υιοθετήσει νέους μηχανισμούς όπως τα Social Links, το σύστημα του ημερολογίου, στατιστικά όπως η εκμάθηση και το κουράγιο του πρωταγωνιστή και μηχανισμούς που βοηθάνε άμεσα στο gameplay. Το παιχνίδι αυτό παραμένει αγαπητό σε πολλούς από τους fans της σειράς αλλά μέσα στα χρόνια δεν είχε την αγάπη που του άξιζε.

Το πρώτο παιχνίδι που είχα δοκιμάσει από την σειρά ήταν εκείνο του PSP, που στην ουσία αποτέλεσε ένα μικρότερο port που με έβαλε στην λογική τους. Ακόμα και έτσι όμως, δεν κατάφερε να με αιχμαλωτίσει πλήρως μέχρι που ήρθε το Persona 5 Royal και με έκανε να το ερωτευτώ με το στυλ, την ιστορία και τους χαρακτήρες του. Έτσι, αρκετά χρόνια αργότερα, με το Persona 3 Reload να κάνει το ντεμπούτο του, είδα με τα μάτια μου τι έχει το μέλλον της σειράς, ένα μέλλον που φαίνεται λαμπρό για τους φίλους της σειράς αλλά και για τους νέους παίκτες.

Η εμπείρια που απέκτησε η Atlus από την ανάπτυξη του Persona 5 Royal αποτυπώνεται στα πρώτα δευτερόλεπτα του Persona 3 Reload με ένα στυλ που μας ταξιδεύει στο 2006 ενώ έχει έντονες νότες από το 2019. Σε αντίθεση με άλλα remake και remasters, το νέο παιχνίδι είναι κάτι παραπάνω από μερικά νέα μοντέλα και νέες σκηνές. Εδώ οι αλλαγές που έχουν γίνει από τα πρώτα παιχνίδια φτάνουν σε σημείο που νιώθουμε πως παίζουμε κάτι νέο, ένα παιχνίδι όπως προοριζόταν πραγματικά να φτιαχτεί. Νέες γραμμές διαλόγου, πανέμορφα σχεδιασμένα σκηνικά και χαρακτήρες, νέο περιεχόμενο, βελτιωμένο (κατά πολύ) σύστημα μάχης και καλύτερο pacing στην ιστορία είναι μόνο μερικά από τα νέα στοιχεία.

Το πρώτο χαρακτηριστικό που θα διακρίνουμε αμέσως είναι τα νέα γραφικά και ο ανανεωμένος ήχος του παιχνιδιού τόσο στα ηχητικά εφέ όσο και στα μουσικά κομμάτια. Η επιρροή του Persona 5 είναι αισθητή τόσο στις in-game φιγούρες όσο και στα σχέδια του UI το οποίο είναι πλέον πιο δυναμικό, με τα μοντέλα τους να πλαισιώνονται από το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα (ομοίως με το κόκκινο του P5R), τα πλήκτρα χειρισμού να αναδεικνύονται στις γωνίες της οθόνης, τα χρώματα να είναι πιο έντονα και ευχάριστα και κάθε σκηνή να αλλάζει πιο όμορφα και φυσικά. Ακόμα και τα εφέ κατά την διάρκεια της μάχης είναι πιο “γεμάτα”, λεπτομερή και έχουν το απαραίτητο “βάρος” που αντιστοιχεί στην δύναμή τους.

Το άλλο μισό της οπτικοακουστικής “πίτας” είναι ο ήχος που μαζί με όλο το σύνολο έχει υποστεί βελτιώσεις και αισθητές αλλαγές και προσθήκες. Χαρακτηριστικά μουσικά κομμάτια όπως το “Color your Night”, “Burn your Dread”, “Memories of You” και φυσικά το “It’s Going Down Now” έχουν λάβει το αντίστοιχο upscale αλλά και επανεκτελέσεις που “ανεβάζουν” την σκοτεινή, στενάχωρη ιστορία του παιχνιδιού.

Μιλώντας για ιστορία, το Persona 3 θεωρείται ένα από τα σκοτεινά παιχνίδια της σειράς με μια μουντή, καταθληπτική ατμόσφαιρα. Η υπόθεση ξεκινάει κλασικά, με τον πρωταγωνιστή να μεταφέρεται σε ένα νέο σχολείο, το Gekkoukan High. Ενώ τόσο το σχολείο όσο και η παραθαλάσσια πόλη του Tatsumi Port Island φαίνονται ειρηνικά στην αρχή, δεν περνάει πολύς χρόνος για να ανακαλύψουμε μια τρομακτική πραγματικότητα – τη Σκοτεινή Ώρα. Η ‘Dark Hour’ είναι μια απόκοσμη παράλληλη πραγματικότητα που ανοίγει λίγο μετά τα μεσάνυχτα και στην οποία φονικές σκιές απελευθερώνονται στον κόσμο την στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται ανυποψίαστοι.

Σύντομα, ο ήρωας μαθαίνει πως οι συμμαθητές του, που μένουν στις εστίες μαζί του, είναι μέλη μιας ομάδας γνωστής ως SEES (Specialized Extracurricular Execution Squad) και έχουν ως στόχο να πολεμίσουν τις σκιές και να καταστρέψουν μια για πάντα την Σκοτεινή Ώρα. Ένα βράδυ λοιπόν, η Σκοτεινή Ώρα ξεκινάει και η εστία δέχεται επίθεση από μια γιγαντιαία σκιά διακινδυνεύοντας την ζωή όλων μέσα στο κτήριο. Εκεί, ο ήρωάς μας αφυπνίζει τις δυνάμεις του Persona του και αμέσως ξέρουμε πως είναι ξεχωριστός. Έτσι, εντάσσεται στο SEES ως αρχηγός τους, βοηθώντας τον Yukari και τα άλλα μέλη της ομάδας τους όπως τον Akihiko και την Mitsuru, να εξαλείψουν τις μεγάλες σκιές και να στρατολογήσουν ακόμη περισσότερα μέλη στον σκοπό.

Εκτός από την Σκοτεινή Ώρα οι μαθητές πρέπει…να πάνε σχολείο. Οι καθημερινές υποχρεώσεις δεν σταματούν αφού η Dark Hour είναι μια παραπάνω ώρα μέσα στην ημέρα και δεν επηρεάζει άμεσα τις ζωές τους. Κάθε μέλος εκμεταλλεύεται την ημέρα για την διεκπαιρέωση μαθημάτων, ασχολιών, ραντεβού και άλλων στοιχείων που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε. Όπως και στο Persona 5 (και το αναφέρω συνεχώς μιας και είναι το πιο πρόσφατο και διαδεδομένο απ’όλη την σειρά) τα Social Links ξεκλειδώνουν νέες κάρτες στην Αrcana οι οποίες με την σειρά τους συνδέονται με συγκεκριμένα Personas. Ενισχύοντας τις σχέσεις μας με τα Social Links ενισχύουμε και τις δυνάμεις των Persona μας αλλά και την αποτελεσματικότητα της ένωσής τους.

Η κοινωνική ζωή είναι μόνο το μισό gameplay αλλά είναι άκρως σημαντικό για να έχουμε την βέλτιστη πορεία μέχρι το τέλος της ιστορίας. Πέρα από σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις των καθηγητών και στην σχολική μας ζωή πρέπει να έχουμε υπόψιν στατιστικά όπως η γοητεία μας (Charm), τα ακαδημαϊκά μας (Academics), το κουράγιο μας (Courage) και άλλα που με την σειρά τους μας επιτρέπουν την πρόσβαση σε περιεχόμενο του παιχνιδιού όπως συγκεκριμένα καταστήματα και ασχολίες αλλά παράλληλα μας δυναμώνουν και κατά την διάρκεια της μάχης. Όσο ξεκλειδώνουμε νέες ασχολίες και Social Links το Persona 3 Reload διευρύνει τις επιλογές μας.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι μοναδικά γοητευτικό και χαριτωμένο στο να βλέπουμε τις ανθρώπινες σχέσεις να ανθίζουν και να μαθαίνουμε από κάτι καινούργιο για τους χαρακτήρες. Βέβαια, αυτές οι ιστορίες περιέχουν και έναν μεγάλο βαθμό δράματος και στενάχωρων στιγμών, ενώ άλλες είναι λίγο πιο…αδιάφορες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονα, ανάμεικτα συναισθήματα και να δενόμαστε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, με μερικούς από αυτούς.

Η πιο σημαντική προσθήκη όμως είναι αυτών των βραδινών δραστηριοτήτων στην εστία μας, οι οποίες περιλαμβάνουν παρακολούθηση ταινιών με τα άλλα μέλη της ομάδας, μαγειρική, κηπουρική και μελέτης. Αυτές οι δραστηριότητες γίνονται ένας διασκεδαστικός τρόπος για να βελτιώσουμε τις σχέσεις και τα κοινωνικά μας στατιστικά, καθώς και να ξεκλειδώσουμε νέες ή βελτιωμένες ικανότητες για τα μέλη. Κάθε μέλος του SEES είναι πολύπλευρο, με έντονες προσωπικότητας και δίνουν τον δικό τους αέρα στο σύνολο της ομάδας. Πολλά από τα ζευγάρια που υπάρχουν στην ομάδα δημιουργούν σχέσεις που εξελλίσονται σταδιακά και πολλές από αυτές θα μας προκαλέσουν έκπληξη. Η πρώτη απ’όλες φυσικά είναι αυτή της Yukari με την Mitsuru που ξεκινάει ως μια φαινομενικού μίσους και εξελλίσσεται σε μια από τις πιο δυνατές φιλίες.

Ένα ακόμα στοιχείο που έχει λάβει σημαντικές βελτιώσεις είναι το σύστημα μάχης που δίνει την αίσθηση ενός κλάσεις ανώτερου παιχνιδιού gameplay. Μαζί με τα έργα τέχνης που έχει δημιουργήσει η ομάδα ανάπτυξης στα μοντέλα τόσο των ηρώων όσο και των σκιών, τα εφέ, οι επιθέσεις, η έναρξη της μάχης, οι σκηνές των ultimates και των spells και όλο το σύνολο δίνουν την αίσθηση ενός ποιοτικού, πανέμορφου παιχνιδιού. Είναι δύσκολο να μεταφέρουμε με λόγια πόσο μας εντυπωσιάζουν τα νέα γραφικά του παιχνιδιού μιας και τα σχέδια προσδίδουν μεγαλύτερη ζωντάνια στο άλλοτε μουντό σκηνικό, οι σκιάσεις και τα χρώματα κολακεύουν κάθε αντικείμενο στην οθόνη ενώ τα animations έχουν μια πιο ρευστή, ζωντανή και ελκυστική κίνηση.

Από τους ήρωες μέχρι και τα personas θα διακρίνουμε μια λάμψη που δεν έχουμε ξαναδεί καθώς προσδίδει μια πιο μοντέρνα αισθητική στην σειρά – και μας κάνει όντως να πιστεύουμε πως μπήκαμε στο μέλλον της. Μέσα από αυτή την λάμψη, προκύπτουν και μερικοί νέοι μηχανισμοί στο σύστημα μάχης που, όπως είπαμε παραπάνω, βελτιώνουν αρκετά την πρωταρχική εμπειρία δημιουργώντας συνθήκες που κάνουν κάθε μάχη μια πιο εύκολη (και ευχάριστη) υπόθεση. Πρώτο είναι το Shifting, ένα διαφορετικό Baton Pass, που μας επιτρέπει να δώσουμε τον έξτρα γύρο μας σε έναν σύμμαχο για να κάνει δυνατότερες επιθέσεις και combos. Από την άλλη, το Theurgy αποτελεί το νέο σύστημα για τις Ultimate επιθέσεις. Κάθε φορά που εκμεταλλευόμαστε τις αδυναμίες των εχθρών μας ή δίνουμε τον γύρο μας σε άλλο συμπαίκτη γεμίζουμε την μπάρα του Theurgy ενεργοποιώντας έτσι παντοδύναμες επιθέσεις που μπορούν να ξεπεράσουν μέχρι και τις αντιστάσεις των εχθρών μας.

Οι ατελείωτοι ορόφοι του Tartarus, του επίκεντρου των σκιών, μας βάζουν να εξερευνήσουμε αμέτρητους, τυχαίους ορόφους γεμάτους με θησαυρούς, παγίδες και σκιές που περιπολούν τα πατώματά τους. Σε σχέση με τα παλιά παιχνίδια, στο Reload, κάθε ομάδα ορόφων αποτυπώνεται με διαφορετική εμφάνιση χωρίζοντάς τους έτσι σε θεματολογίες και περιβάλλοντα. Ανά ομάδες ορόφων αλλάζουν και τα Shadows που θα παλέψουμε ενώ ανά πέντε ορόφους καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν φύλακα – δηλαδή ένα πιο δυνατό shadow που έχει ως σκοπό να μας σταματήσει. Πολλά από τα τέρατα εξακολουθούν να “χτυπάνε σαν φορτηγά”, οπότε θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε τα Personas που έχουμε μαζί μας, τις ικανότητές τους και πάντα να έχουμε στην διάθεσή μας πληθώρα από αντικείμενα για να χρησιμοποιούμε.

Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα μέλι-γάλα. Το Persona 3 Reload προσπαθεί να μεταμορφώσει την κλασική εμπειρία του Persona 3 με νέα στοιχεία και μια ελκυστική εμφάνιση αλλά διαπιστώσαμε πως λείπει κάποιο περιεχόμενο όπως η θηλυκή πρωταγωνίστρια και το bonus κεφάλαιο του FES. Εδώ υπάρχει νέο περιεχόμενο στην μορφή της εμφάνισης, της ροής των γεγονότων και των ασχολιών αλλά δεν θα δούμε στοιχεία όπως του Persona 4 Golden και Persona 5 Royal όπως νέα κεφάλαια, νέους χαρακτήρες, τοποθεσίες, Social Links ή βελτιωμένα γεγονότα στην ιστορία.

Δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι…κάτι δεν μου κολλούσε όση ώρα έπαιζα. Χωρίς να παρεξηγηθώ, ανυπομονούσα να πιάσω τον τίτλο στα χέρια μου και σίγουρα χαίρομαι πως ένα παιχνίδι των εφηβικών μου χρόνων απέκτησε το remake που του αξίζει. Ωστόσο, θεωρώ πως προσπαθεί να πατήσει πάνω στην επιτυχία των προηγούμενων δύο παιχνιδιών και να κάνει κάτι δικό του χωρίς όμως να επιτυγχάνει τελείως τον διαχωρισμό. Διέκρινα πολλά στοιχεία που ήταν βελτιωμένα και διαφορετικά αλλά η έμπνευση του ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή.

Η όμορφη εμφάνιση και η ρευστότητα των κινήσεων, των γραφικών και των στοιχείων του U.I. αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο λόγω της ονειρικής του απόδοσης στο σύστημά μας. Όλες οι ρυθμίσεις ήταν στο μέγιστο με τα καρέ στο ανώτερο που μπορούσαμε να επιλέξουμε (120FPS) και μηδενικά προβλήματα και κολλήματα μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού.

Το Persona 3 Reload είναι ένα ιδιαίτερο JRPG που απευθύνεται κυρίως στους φίλους της σειράς και σίγουρα στους λάτρεις του είδους. Απολαύσαμε τις ώρες μας με αυτή την ανανεωμένη ιστορία της SEES και μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως είναι η καλύτερη διήγηση του τίτλου. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα Remasters και Remakes, το Reload είναι το καλύτερο απ’όλα ακόμα και αν λείπει το περιεχόμενο των FES και Persona 3 Portable. Οι επιρροές και η έμπνευση που δέχθηκε η ομάδα για αυτή την έκδοση είναι εμφανείς αλλά είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες μιας και βοηθούν στο να διορθωθούν πολλά λάθη και ατέλειες του παρελθόντος την στιγμή που δίνουν το “σπρώξιμο” που χρειάζεται για το μέλλον της η σειρά. Να σημειώσουμε όμως πως πρόκειται για ένα μεγάλο παιχνίδι οπότε αν νιώθετε το Burnout του Persona 4 Golden και Persona 5 Royal τότε ίσως να μην το ευχαριστηθείτε όπως πρέπει.

Ευχαριστούμε θερμά την Zegetron για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

Persona 3 Reload | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Με μια νέα πανέμορφη εμφάνιση, βελτιώσεις σε όλα τα σωστά σημεία και καλύτερο, πιο διασκεδαστικό gameplay, το Persona 3 Reload διηγείται μια σκοτεινή ιστορία στην καλύτερη εκδοχή της.
9
ΒΑΘΜΟΣ