Η CEO της AMD, Lisa Su μιλώντας στην παρουσίαση της εταιρείας της στην έκθεση Computex 2016, αποκάλυψε ορισμένα από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά των νέων οκταπύρηνων επεξεργαστών με την κωδική ονομασία Summit Ridge.

Οι νέοι κορυφαίοι επεξεργαστές της AMD που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen θα είναι οκταπύρηνοι και χάρη στην τεχνική SMT (Simultaneous Multithreading, Ταυτόχρονος πολυνηματισμός) θα ενεργοποιούν δεκαέξι threads για το Λειτουργικό Σύστημα, ενώ αναμένεται να προσφέρουν περίπου 40% αύξηση στις εντολές ανά κύκλο ρολογιού (IPC, Instructions per Cycle) σε σχέση με την σημερινή αρχιτεκτονική στους Excavator. Επίσης, η νέα πλατφόρμα θα ολοκληρώνεται γύρω από το νέο socket AM4.

Με το socket AM4, η AMD θα τοποθετήσει το core-logic (chipset) στο die του επεξεργαστή, και επομένως τα motherboards με το socket AM4 δεν αναμένεται να διαθέτουν ενσωματωμένο κάποιο βασικό chipset.

c8c8f542d337d2fd4ec600d3fe74ff14

Επομένως, ο επεξεργαστής θα ενσωματώνει το PCI Express 3.0 root complex, τον ελεγκτή μνήμης DDR4 ενώ και οι υποδοχές USB και SATA θα δρομολογούνται από τους ελεγκτές που υπάρχουν στο die του επεξεργαστή. To AMD socket AM4 επίσης θα χρησιμοποιείται και από τα προϊόντα “Bristol Bridge” (APU).

Το κατά πόσο η απουσία βασικού chipset (όπως το 760G το 970 και το 990 στους FX) θα είναι καλό θα το δούμε στην πορεία. Η δική μας άποψη είναι κάθε chip ότι πρέπει να αφιερώνεται στον δικό του σκοπό καθώς έτσι θα χρειάζεται έξτρα ισχύς για την διαχείρηση όσων θα έκανε το chipset. Ωστόσο η συγκέντρωση όλων πάνω στον CPU σημαίνει λιγότερο περίπλοκες μητρικές, λιγότερες printed διαδρομές και ταχύτερα διεκπέραιωση εργασιών λόγω απουσίας chipset.

Μένει να δούμε. Εσείς πιστεύετε ότι πράττει καλά η AMD?