Η Yahoo και η Mozilla ανακοίνωσαν μια πενταετή συμφωνία όπου θα χρησιμοποιείται η μηχανή αναζήτησης της Yahoo, ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του Mozilla Firefox (στην έκδοση για επιτραπέζιους υπολογιστές αλλά και για κινητά). Τον Δεκέμβριο, η Yahoo θα βγάλει μια ενισχυμένη (σε σχέση με την κανονική) μηχανή αναζήτησης στους χρήστες του Firefox, όπου θα υποστηρίζεται η λειτουργία «Do Not Track” κάτι που θα είναι ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας τους. Η συμφωνία αυτή δεν θα μείνει εκεί, θα υπάρξουν και άλλες ενσωματώσεις μεταξύ αυτών των δύο εταιριών, αλλά οι εταιρίες «κρατάνε τα χαρτιά τους κλειστά”.

Η Firefox έχει χάσει τον τελευταίο καιρό αρκετά μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Αλλά χρησιμοποιείται ακόμα από το 17% των χρηστών του Ίντερνετ. Σύμφωνα με τον Chris Beard, CEO της Mozilla, οι χρήστες του Firefox κάνουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια αναζητήσεις κάθε χρόνο, κάτι που θα ευνοήσει την Yahoo.

Μόνο το 10% των αναζητήσεων γίνεται από την Yahoo. Αύξηση έχουν σημειώσει η Google και η Bing. Παρόλα αυτά η CEO της Yahoo, λέει ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αυξηθούν οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν το Yahoo ως μηχανή αναζήτησης, κάτι το οποίο θα γίνει από αυτήν την νέα συνεργασία. «Στην Yahoo πιστεύουμε πολύ στην μηχανή αναζήτησης μας – είναι μια περιοχή που θα μας αποφέρει επενδύσεις, ευκαιρίες και ανάπτυξη”. Συνέχισε, λέγοντας: «Δεν βλέπω την ώρα για το τι καινοτομίες και λύσεις μπορούμε να αναπτύξουμε μαζί”.

Mozilla

Η Google είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης για το Firefox εδώ και 10 χρόνια. Κάτι το οποίο δίνει μια επιπλέον βαρύτητα για την διακοπή της συνεργασίας αυτής. Ο CEO της Mozilla, Chris Beard, χαρακτήρισε αυτήν την επιλογή ως στρατηγική κυρίως. Η Mozilla επίσης έθεσε την Yandex ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στη Ρωσία. Η κίνηση αυτή ανοίγει ευκαιρίες και σε τοπικές μηχανές αναζήτησης να συνεργαστούν με την Mozilla.

Οι χρήστες δεν θα πρέπει να ανησυχούν σε περίπτωση που θέλουν την παλιά μηχανή αναζήτησης τους. Τα, Google, Bing, DuckDuckGo, eBay, Amazon, Twitter, και Wikipedia θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης.