Το Digital Universe τελείωσε και είναι ευκαιρία μετά από λαϊκή απαίτηση να δείτε τι ειπώθηκε από εμάς σαν Alt-Tab. Στο κείμενο θα βρείτε Links με όσα είχα στις σημειώσεις μου, το PowerPoint που ανέπτυξα και μερικά tips για να έχετε μια σωστή ομιλία/παρουσίαση μπροστά σε ένα κοινό

ΜΕΡΙΚΑ TIPS

Όταν γράφουμε μια ομιλία αρχικά κοιτάμε σε τι κοινό θα απευθυνθεί. Διαφορετικά μιλάς σε μία εκδήλωση με gamers όπως το DU και διαφορετικά μιλάς στην παρουσίαση της πτυχιακής σου ας πούμε. Στην 1η περίπτωση έχεις πιο χαλαρό στυλ στην δεύτερη τέρμα επίσημο. Και στις δύο όμως ο τρόπος προετοιμασίας δεν αλλάζει.

Ορίζουμε θεματικούς άξονες. Δηλαδή γράφουμε σε τίτλους αυτά που θα πούμε. Ακόμα και αν κάποιος δεν έχει προετοιμαστεί για μια ομιλία επαρκώς -λέξη προς λέξη- μπορεί με μερικούς θεματικούς άξονες να αυτοσχεδιάσει και να μην καταλάβουν πολλοί την ανετοιμότητά του. Πολλές φορές οι θεματικοί άξονες είναι και οι στόχοι της παρουσίασής μας.

Γράφουμε ένα κείμενο βασισμένο σε αυτούς. Πολλοί είναι εκείνοι που γράφουν δικό τους κείμενο και διαβάζουν από μέσα ή το έχουν μάθει απέξω ή απλά είναι ένα προσχέδιο που έχουν πριν μπουν στην ομιλία με 5-10 βασικά πράγματα σύντομα γραμμένα. Αν υπάρχει PowerPoint πρέπει να γίνει ανάλυση του περιεχομένου του PowerPoint στο Word.

Προβάρουμε την ομιλία. Ένας καθρέφτης είναι πάντα χρήσιμος για να προβάρεις όσα λες.

Χρονομετρούμε. Στο DU κλήθηκα να βγάλω ομιλία 15-20 λεπτά. Χρειάστηκα 1 πρόβα για να διαπιστώσω ότι χρειαζόμουν παραπάνω και μετά άρχισα να κόβω περιεχόμενο ή να συμπτύσσω. Σε κάθε ενότητα της ομιλίας πρέπει να αναγράφεται ο εκτιμώμενος χρόνος και αυτός να συμβαδίζει με το χρονόμετρο.

Δημιουργία PowerPoint. Το PowerPoint είναι το δυναμικό στοιχείο μιας παρουσίασης που δίνει ενδιαφέρον στο κοινό. Προσπαθούμε τα σημαντικότερα από όσα λέμε να βρίσκονται εκεί μέσα επιγραμματικά για να μένουν στο μυαλό του κοινού καθώς μας ακούει. Συνήθως το PowerPoint γίνεται μετά την δημιουργία του Word αλλά υπάρχουν και άνθρωποι σαν εμένα που το κάνουμε παράλληλα αν ξέρουμε ότι το Word προορίζεται για PowerPoint άμεσα. Προτιμούμε πάντα ένα soft transition μεταξύ των slides που παραμένει ίδιο σε όλα και πολλές φορές δεν πρέπει να μπαίνει καν.

Ενότητες Powerpoint. Μερικές κλισέ αλλά σημαντικές ενότητες είναι: About me (εφόσον δεν σας έχει συστήσει ο συντονιστής), εισαγωγή, στόχοι παρουσίασης, slide με παρότρυνση για ερωτήσεις, ευχαριστήριο στο τέλος.

Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Αναλύουμε κάθε aspect της ομιλίας μας στο word και αφήνουμε στο τέλος χώρο για ερωτήσεις. Δεν ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε το κοινό μας.

Το word είναι προσωπικό. Δεν χρειάζεται να το διαβάσει κανείς. Αν σας ζητηθεί να καταθέσετε στα πλαίσια της ομιλίας σας το κείμενο που εκφωνήσατε, ΜΗΝ δώσετε το word με τις προσωπικές σας σημειώσεις.

Κατά την ομιλία σας να είστε ήρεμοι. Είναι δύσκολο για πολλούς από εμάς να κοιτάμε στα μάτια τόσα άτομα. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και φροντίστε να δείχνετε άνετοι με το stage. Εν ανάγκη, δοκιμάστε να κάνετε πρόβα με κοινό τους φίλους σας που νιώθετε οικεία για να είστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά για όσα θα γίνουν.

Σίγουρα δεν αποτελεί μπούσουλα το εν λόγω κείμενο για να κάνετε σωστές ομιλίες αλλά αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς οργανώνει ένας συγκεκριμένος άνθρωπος τις ομιλίες του.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ YOUTUBE

 

Τέλος, για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο PowerPoint της παρουσίασής μου ή ακόμα και στο Word που ετοίμασα.

Ελπίζω μέχρι του χρόνου, στο επόμενο Digital Universe, να έχω ένα αρκετά πιο όμορφο θέμα 🙂