Εδώ και μερικές μέρες έχει γίνει ένα θέμα στην αγορά και δεν είναι άλλο από αυτό της RX480 και της υπετροφοδότησης της από την PCI ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μια μικρότερη αναταραχή από την χρήση DVI ports για την οδήγηση σε 2Κ monitors.

RX480

Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Η RX480 είναι μια κάρτα γραφικών αξίας 230-300€ με ισχύ κάτι παραπάνω από 5 TFlops, ανάλογα το μοντέλο και την λύση ψύξης που θα πάρεις. Είναι ολοκληρωμένη στα 14nm και εντάσσεται στην νέα αρχιτεκτονική της AMD, την Polaris 10 και υπόσχεται κατανάλωση μέχρι 150W. Τροφοδοτείται από την μητρική και ένα 6-pin καλώδιο.

Aς παίξουμε λίγο με το ρεύμα

Οι προδιαγραφές της PCI-E θύρας ως προς τα ρεύματα μιλάνε για 12V στα 5,5 Α με 8% μέγιστη ανοχή. Δηλαδή 66W με ανοχή μέχρι τα 71.3, ενώ υπάρχει και μια φάση των 3.3V περίπου στα 3Α με 9% μέγιστη ανοχή ώστε να βγαίνει 10,8W και το περίφημο 75ρι . Οι νέες μητρικές  έχουν συστήματα που τις κάνουν ικανές να ανταπεξέλθουν σε μεγαλύτερη ζήτηση από τα 75, αυξάνοντας την ανοχή σε Ampere και ποτέ σε Volt, με αυτό να εξαρτάται από τον ίδιο τον κατασκευαστή τους. Φυσικά αυτό μπορεί να διαφέρει από τεμάχιο σε τεμάχιο ακόμα και στο ίδιο μοντέλο του ίδιου κατασκευαστή.

Στα καλώδια που φεύγουν από το τροφοδοτικό και πάνε στις GPU για έξτρα τροφοδοσία η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική. Ένα 8pin καλώδιο μπορεί να δώσει ισχύ περίπου 120W ενώ ένα 6pin. Ωστόσο, πολλοί αναφέρουν ότι ένα ποιοτικό τροφοδοτικό και ένα ποιοτικό καλώδιο μπορούν δώσουν ακόμα και 200W μέσω 6pin κάτι το οποίο παραβιάζει το πρωτόκολλο του PCI-E connector.

Στο κυρίως θέμα

Η RX480 όπως προείπα, «ρουφάει” ονομαστικά τα 150W σε FULL LOAD. Αν εμείς δεχτούμε ότι η μητρική θα δίνει κανονικό ρεύμα και όχι ρεύμα ανοχής τυπικά σημαίνει ότι έχουμε 75+80= 155W .

Η RX480 υπερβαίνει τις προδιαγραφές των PCI-E «τρώγοντας” μέσο όρο 79W ενώ υπάρχουν καταγραφές για 80 και 89W, που είναι κατά πολύ ανώτερο και από τα 75W που είναι η μέγιστη ανοχή των Περισσότερων MOBO εκεί έξω. Σε test του tom’s hardware σε metro 4K, το AVG ήταν 82W, 12V και 4W στα 3.3A με το άθροισμα να βγαίνει στα 86W.

Θεωρώντας ως μέγιστη ανοχή τα 8% – σύμφωνα με τις ηλεκτρομηχανικές προδιαγραφές του PCI-E 3.0 – η RX 480 τρώει 14% παραπάνω από το μέγιστο ρεύμα (82W vs 72W) στα 12V και  5% παραπάνω γενικά(86 vs 82). Την ίδια ώρα προκάτοχοι της κάρτα όπως  η MSI Lightning 290Χ έπαιρνε 32W από το PCI-E και η 380Χ 48W@12V

Είναι σαφές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια κάρτα των 150W αλλά σίγουρα των πολύ παραπάνω Watts που πολλές φορές αγγίζουν και τα 200.

Αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε 2 περιπτώσεις:

  1. Όταν η μητρική είναι παλαιά
  2. Όταν πας να κάνεις CF

Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει άνθρωπος που παίζει με AM2 socket και σβήνει το PC λόγω της GPU την ίδια ώρα με άλλη κάρτα στα ίδια benchmarks σε Full Load δε χάνει καθόλου. Νεότερες μητρικές όπως το z97 μπορούν να διαχειριστούν τέτοιο θέμα έχοντας ειδικά κυκλώματα πάνω. Στη δεύτερη περίπτωση σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για μια μητρική να διαχειριστεί και να σηκώσει over wattage drain επί δύο/τρία/όσο πάει. Η εταιρία είναι υποχρεωμένη εντός 3 μηνών να διορθώσει το χάλι αλλιώς της απαγορεύεται να κυκλοφορεί την κάρτα ως  PCI-E.

Η AMD είναι αντιμέτωπη με το U.S. International Trade Commission (ITC) το οποίο μπορεί να την καλέσει σε δίκη και να της απαγορεύσει την είσοδο των καρτών στην αγορά, ως παραποιημένα προϊόντα. Ακόμα και αν το PCI-SIG (Peripheral Component Interconnect Special Interest Group) της δώσει το «ΟΚ” για την υπέρβαση των ορίων αυτών κινδυνεύει να χάσει εντελώς το trademark, κάτι που δε θέλει κανένας να συμβεί.

Οι επιλογές είναι 2 αν υποθέσουμε ότι η AMD δε θέλει να χάσει το PCI-E specification: Είτε να βάλει 1* 8pin είτε να μειώσει την ισχύ της κάρτας ώστε να μη χρειάζεται να τραβάει τόσα από την μητρική. Ωστόσο διάβασα κάπου ότι το θέμα μπορεί να λυθεί με τροποποιημένο bios κάτι που μου φαίνεται αστείο γιατί το πρόβλημα της κάρτας δεν είναι ο διαμοιρασμός της τροφοδοσίας αλλά η ανάγκη για παραπάνω ρεύμα από αυτό που μπορεί να της δοθεί.

Η λύση να μείνει η Reference εκδοχή ως έχει και να στηριχθεί η αγορά μόνο σε custom λύσεις με μεγαλύτερη τροφοδοσία, αν και θα μπορούσε να είναι ευσταθής εν τέλει, δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι αποδεκτή από το ITC γιατί θα υπάρχουν εκδοχές της ίδιας κάρτας με πιστοποίηση PCI-E και άλλες χωρίς. Σκοπός είναι ακόμα και το Reference μοντέλο να έχει την πιστοποίηση.

Η ίδια η AMD μέσω του Technical Marketing λέει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σε λίγες μόνες από τις εκατοντάδες χιλιάδες GPU και ότι δουλεύουν στο να μηδενιστεί το πρόβλημα. Σε επίσημη ανακοίνωση τονίζονται τα εξής1:

Ρυθμίζουμε συνεχώς τις GPU μας, με στόχο να μεγιστοποιήσουμε τις επιδόσεις τους, εντός των ορίων ισχύος και της ταχύτητας του interface μνήμης, που σε αυτή την περίπτωση φτάνει στο πρωτοφανές επίπεδο των 8 Gbps για μνήμη τύπου GDDR5. Πρόσφατα, διαπιστώσαμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η ρύθμιση κάποιων Radeon RX 480 δεν ήταν ιδανική. Ευτυχώς, μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα μέσω λογισμικού. Δοκιμάζουμε ήδη ένα driver που ενσωματώνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Σκοπεύουμε να ενημερώσουμε την κοινότητα σχετικά με την πρόοδό μας την ερχόμενη Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016.

Να θυμίσουμε κάπου εδώ ότι και η GTX 760 είχε παρόμοια θέματα σε μικρότερη όμως κλίμακα

Η λύση

Η λύση που πιστεύω πως θα ήταν καλή είναι να περιμένουμε τις custom λύσεις που έτσι κι αλλιώς επεμβαίνουν στα συστήματα τροφοδοσίας και προσθέτουν επιπλέον ρεύμα για καλύτερα OC headroom αγνοώντας την AMD και τα δικαστικά της θέματα.

Σημαντικο link

Στο Reddit έχει δημιουργηθεί ένα Link που ενημερώνεται διαρκώς με ό,τι πληροφορίες έρχονται στο εν λόγω θέμα.

NVIDIA GTX 1070/1080

Μία νέα σχεδιαστική ατέλεια ήρθε στην επιφάνεια, όσον αφορά τις κάρτες GeForce GTX 1070/1080, καθώς μετά τo πρόβλημα στο σύστημα ψύξης των Founders Edition, ανιχνεύθηκε σφάλμα και στο DVI Pixel clock από χρήστες που ακολουθούν το πρότυπο σύνδεσης Dual Link DVI(DVI-D). Το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο οδηγεί σε κακή εκκίνηση του συστήματος, εντοπίστηκε για άλλη μία φορά από κατόχους των Founder εκδόσεων των παραπάνω καρτών – αν και το συγκεκριμένο bug επηρεάζει μάλλον και τα αρχιτεκτονικής Pascal μοντέλα τρίτων κατασκευαστών.

Οι χρήστες μπορούν να μπουτάρουν στα Windows κανονικά, με τον εξ’ ορισμού ρυθμό ανανέωσης. Μόλις μπούνε στο σύστημα και αποπειραθούν να τον ανεβάσουν (παράλληλα και το pixel clock) πάνω από τα 330MHz – και ενώ η οθόνη συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά – το σύστημα δεν δύναται να πραγματοποιήσει πλέον κανονική εκκίνηση και απαιτείται επαναφορά των προηγούμενων ρυθμίσεων.

Ένας χρήστης, με μία «custom-designed” GTX 1070, ανέφερε ότι όταν ο ρυθμός ανανέωσης μίας οθόνης τοποθετείται πάνω από τα 81Ηz (με το DVI pixel clock μόλις κάτω από τα 330MHz) σε ανάλυση 2560 x 1440 pixels, το σύστημα δεν μπορεί να μπουτάρει και η οθόνη εκκίνησης αναβοσβήνει, αλλάζοντας απλά χρώματα, ενώ το μενού του BIOS παραμένει προσβάσιμο, λόγω της χαμηλής του ανάλυσης. Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν αρχίσει να αναδύονται στα επίσημα GeForce Forums.

Πηγή: https://www.techpowerup.com/223669/geforce-gtx-pascal-faces-high-dvi-pixel-clock-booting-problems

Συμπεράσματα για AMD και ΝVIDIA

Νέες κάρτες κυκλοφορούν και έχουν προβλήματα που δε θα έπρεπε να έχουν. Από την πλευρά της AMD θεωρώ ότι είναι εξαπάτηση του καταναλωτή. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να βγάζεις GPU και να μην ελέγχεις πόσο ρεύμα χρησιμοποιεί από το PCI-E, ειδικά όταν είναι γνωστές οι συνέπειες ανάλογης πράξης. Το κόστος αλλαγής του όλου concept είτε με drivers είτε με αλλαγή τροφοδοσίας προλαβαίνει να σώσει τα πράγματα αλλά για άλλη μια φορά στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Από την πλευρά της NVIDIA είναι κακό beta-testing που ΕΥΤΥΧΩΣ λύνεται σε επίπεδο Software και θα κάνουν πολλούς επιφυλακτικούς να αγοράσουν GPU άμεσα. Σε κάθε περίπτωση είναι ανεπίτρεπτα λάθη από εταιρίες που θέλουν να είναι ανταγωνιστικές. Αυτό που προτείνω είναι να σταματήσει η ανυπομονησία που δημιουργεί υπερβολικές προσδοκίες και να μην αγοράζονται οι αντίστοιχες GPU, τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η αγορά και/ή η αναβάθμιση  Software και hardware απαγορεύεται να γίνεται από την πρώτη μέρα.