Όταν πρωτοαγόρασα το PSVITA, όπως γίνεται και με τους περισσότερους, δεν είχα κάποιο αξιόλογο παιχνίδι για να παίζω. Το πακέτο ερχόταν μαζί με το Invisimals το οποίο δεν θα το αποκαλούσα παιχνίδι. Θα έλεγα πως ήταν ένα demo για τις τεχνολογικές δυνατότητες του συστήματος για την κάμερα και τις AR κάρτες. Επίσης, ήταν ένα κάπως αποτυχημένο Pokemon cline οπότε δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα. Έτσι, κατέφυγα στην λύση του PSPlus και των δωρεάν μηνιαίων παιχνιδιών που δίνει. Εκείνοι την εποχή, τα δωρεάν παιχνίδια ήταν το Uncharted, το Muramasa Rebirth και μερικά ακόμα που δεν θυμάμαι αυτή την στιγμή. Μέχρι το τέλος της περιόδου χάριτος, έπιασα τον εαυτό μου να απολαμβάνει απίστευτα το Muramasa Rebirth. Το στυλ του, το σχέδιο, το Gameplay ακόμα και η ιστορία με μαγνητίσανε σε τέτοιο βαθμό που κατέληξα να το αγοράσω μαζί με τα άλλα παιχνίδια της εταιρείας.

Αρκετούς μήνες αργότερα, μαθαίνουμε πως η NIS America φέρνει το Odin Sphere Leifthrasir στο PS4 και το PSVita με αποτέλεσμα να έχω άλλο ένα παιχνίδι στο ρανταρ μου. Με σιγουριά πλέον, μπορώ να πω πως έχουμε το RPG της χρονιάς στα χέρια μας.

To Odin Sphere Leifthrasir προέρχεται από ένα έργο της Όπερας που μιλάει για τον Πόλεμο, την Προδοσία και την Αγάπη στον φανταστικό κόσμο της Νορβηγικής Μυθολογίας. Δράκοι, νεράιδες και Βαλκύριες είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές μιας ιστορίας που θα μας κρατήσει το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Το Leifthrasir αποτελεί ένα remaster του Odin Sphere για το PS2 αλλά θα λε΄γαμε πως είναι ένα εντελώς νέο παιχνίδι παρά μια βελτιωμένη έκδοσή του.Η ομάδα ανάπτυξης το ξαναέφτιαξε από την αρχή με ανανεωμένα γραφικά και μηχανισμούς που το οδηγούν με άνεση στην τελειότητα.

Πριν μιλήσουμε για το Gameplay του τίτλου, καλό θα ήταν να πούμε μερικά λόγια για τα γραφικά. Οι δυνατότητες του PSVITA εκμεταλλεύονται πλήρως από την ανανέωση και έτσι θα δούμε ζωντανά περιβάλλοντα με πάρα πολλές λεπτομέρειες και χαρακτήρες γεμάτους ζωή. Με μια προσεκτική ματιά, θα μπορούμε να δούμε και την παραμικρή έκφραση στα πρόσωπα των χαρακτήρων μας ενώ μικρές λεπτομέρειες κάνουν την εμφάνισή τους στα διάφορα επίπεδα που θα εξερευνήσουμε. Για παράδειγμα, στο Βασίλειο της Φωτιάς θα δούμε μικρές σπίθες στο έδαφος να λάμπουν πράγμα που πολλές φορές θα μας οδηγήσει την προσοχή μας στο να αποσπάται.

Μένοντας πιστοί στον ορισμό του RPG και την παράδοση της ομάδας ανάπτυξης, θα ζήσουμε διάφορα γεγονότα στην ζωή πέντε χαρακτήρων που με μια πρώτη ματιά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Κάθε ιστορία είναι αρκετά μεγάλη και αμέσως διαπιστώνουμε πως θα περάσουμε αρκετές ώρες καθηλωμένοι μπροστά από την οθόνη της φορητής κονσόλας μας. Ορισμένες φορές ενδέχεται να χαθούμε στην ιστορία και να δούμε γεγονότα που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Προς το τέλος όμως, όλα διαλευκάνονται και οποιαδήποτε απορία έχουμε αντιμετωπίζεται με αριστοτεχνικό τρόπο. Για άλλη μια φορά, η ιστορία είναι ένα από τα δυνατότερα στοιχεία του τίτλου.

Η όμορφη και ενδιαφέρουσα ιστορία συνοδεύεται από ένα «δυνατό» σύστημα μάχης. Η μίξη του Action Combat με το Platformer είναι κάτι παραπάνω από διασκεδαστική και καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού θα νιώσουμε πως αυτό που κάνουμε έχει αποτέλεσμα, πως μας επιβραβεύει για την πρόοδό μας. Σε κάθε επίπεδο, υπάρχουν τμήματα στα οποία θα πρέπει να πολεμήσουμε για να προχωρήσουμε παρακάτω. Ανάλογα με το πόσο καλά αντιμετωπίσαμε όλους τους εχθρους, βαθμολογούμαστε κατάλληλα και παίρνουμε τα αντίστοιχα έπαθλα. Κάποιες φορές αυτά είναι τσάντες που μας δίνουν περισσότερες κενές θέσεις στο Inventory μας ή Psyche Prisms τα οποία μας ξεκλειδώνουν νέες μαγικές και πολεμικές ικανότητες. Αυτές αναβαθμίζονται με τις ψυχές που μαζεύουμε από την μάχη ενώ ταυτόχρονα με την απόκτηση ενός νέου Level μπορούμε να ξεκλειδώνουμε παθητικές ικανότητες. Επιπλέον, οι μάχες με τους αρχηγούς μπορεί να είναι δύσκολες, είναι όμως και απολαυστικές αφού χρειάζεται τακτική και προσοχή για να καταφέρουμε το επιθυμητό.

Παραπάνω αναφέραμε πως μέσα στα έπαθλα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός τμήματος μάχης, είναι τσάντες επέκτασης ελεύθερου χώρου. Ο ελεύθερος χώρος στο Inventory μας φτάνει μέχρι και τις 64 θέσεις. Από αυτό το σημείο και μετά θα πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείρηση διότι θα μας δίνεται η ευκαιρεία να μαζεύουμε πράγματα…συνέχεια. Τα αντικείμενα που θα βρούμε διάσπαρτα στον κόσμο είναι σπόροι, φαγητό, υλικά για την αλχημεία, μανδραγόρες και αντικείμενα για να χρησιμοποιούμε στην μάχη ή εξοπλισμός για να αποκτούμε επιπρόσθετες ικανότητες.

Στα πλαίσια του «μαγειρέματος» που κάνει την επιστροφή του από το Muramasa, έχουμε τρεις επιλογές: τον περιπλανόμενο Pooka μάγειρα και δύο εστιατόρια στα σοκάκια της βάσης μας. Κάθε φαγητό του μάγειρα απαιτεί από εμάς να έχουμε τα απαραίτητα υλικά για να μαγειρευτεί ενώ στα μαγαζιά της βάσης θα χρειαστούμε νομίσματα που βρίσκουμε κατά την διάρκεια των περιπλανήσεών μας. Τα πιάτα που θα δοκιμάζουμε μας γεμίζουν το HP του χαρακτήρα μας και μας δίνουν ένα μεγάλο πόσο από πόντους εμπειρίας.

Για τις μαχητικές απαιτήσεις μας, θα καταφύγουμε και στην βοήθεια της αλχημείας. Με ένα άδειο μπουκάλι και τους μανδραγόρες, θα δημιουργούμε ένα μείγμα που κάποιες φορές θα καταστρέφει τους εχθρούς μας.

Αν με ρωτούσαν πως θα χαρακτήριζα το Odin Sphere Leifthrasir με μια λέξη, θα έλεγα «αριστούργημα». Είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα  για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουν οι διάφορες εταιρείες τα remaster τους. Προσεγμένο μέχρι και στην παραμικρή λεπτομέρεια και με συστήματα που σε επιβραβεύουν ακόμα και για την πιο ασήμαντη πράξη, το Leifthrasir μπορεί με άνεση να πάρει την πρωτιά στα PSVITA παιχνίδια της χρονιάς.

Το Alt-tab Galaxy είναι μια νέα προσθήκη στα κεφάλαια της αγαπημένης μας σελίδας. Στη σειρά αυτή θα μοιραζόμαστε μαζί σας ειδήσεις, κριτικές και αξιοπερίεργα που δεν αφορούν άμεσα το PC Gaming. Όπως για παράδειγμα νέα για κονσόλες, κινητά, ταινίες, σειρές και όχι μόνο… Ελπίζουμε να σας αρέσει!

[Alt-tab Galaxy] Odin Sphere Leifthrasir – PSVITA Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8.5
GAMEPLAY9
ΣΧΕΔΙΟ / ΓΡΑΦΙΚΑ9
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8.5
REPLAYABILITY8.5
9Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0