Έχετε το ArmA2 ή το ArmA3 στο Steam Library σας, να μαζεύει ιντερνετική σκόνη και να αναρωτιέται γιατί στο καλό υπάρχει εκεί; Παίζετε μόνο Wasteland και Life γιατί οι υπόλοιποι server είναι μονταρισμένοι και δεν έχετε ιδέα τί να κάνετε; Δεν μπορείτε να googleάρετε; Ο οδηγός αυτός αποτελεί ένα «ArmA Modding for Dummies»! Σημείωση: Απαιτούνται βασικές γνώσεις Η/Υ και λίγη κοινή λογική.

Η σειρά ArmA προσφέρει μία ελευθερία που άλλα παιχνίδια απλά ονειρεύονται. Η πληθώρα διαφορετικών εμπειριών που προσφέρει είναι πραγματικά ανεπανάλυπτη. Και δεν μιλάμε μόνο για το Vanilla (αμοντάριστο) gameplay του τίτλου. Η μέχρι πρότεινος μικρή αλλά ενεργή και ενθουσιώδης κοινότητα του ArmA έχει δημιουργήσει ό,τι μπορείς να φανταστείς. Το modded περιεχόμενο είναι αρκετό για να κρατήσει τον παίκτη όσο αντέχει να βλέπει το παιχνίδι μπροστά του.

Αρχικά να βεβαιωθούμε ότι έχουμε το ArmA2: Combined Operations (ArmA2 + ArmA2: Operation Arrowhead) ή το ArmA3 σωστά εγκατεστημένα. Στη συνέχεια καλό είναι να κατανοήσουμε πως ταξινομούνται και αποθηκεύονται τα mods στο directory (Disk<Program FIles (x86)<Steam<Steamapps<common< Arma 2 Operation Arrowhead) του παιχνιδιού. Έτσι μπορούμε να εγκαταστήσουμε και τυχόν mods που απαιτούν manual installation. Την δύσκολη επιχείρηση του Extract Zip/Copy + Paste δηλαδή. Όπως φαίνεται στην εικόνα, το κάθε mod έχει το δικό του φάκελο (π.χ @ace)

[symple_callout button_text=»Download PlayWithSIX» button_color=»blue» button_url=»http://play.withsix.com/» button_rel=»nofollow»]Χρησιμοποιώντας το Mod Manager PlayWithSIX[/symple_callout]

Το PlayWithSIX λύνει τα χέρια για όλους. Είναι πλέον το πληρέστερο mod manager για τα παιχνίδια της Bohemia Interactive. Χρησιμοποιήται κυρίως για το ArmA2 και ArmA3 για τα MilSim mods όπως το ACE (Advanced Combat Environment). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το DayZ MOD αλλά μιας και δεν εμφανίζει όλους τους server δεν βολεύει ιδιαίτερα. Για το DayZ MOD θα μιλίσουμε παρακάτω, καθώς στη προκειμένη περίπτωση βολεύει περισσότερο το DayZCommander.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για όποιον επιθυμεί να παίξει μαζί μας ArmA2 με το Advanced Combat Environment Mod, τον απόλυτο στρατιωτικό εξομοιωτή, η χρήση του PlayWithSIX είναι βασική. Σε επόμενο οδηγό του Alt-Tab θα σας δείξουμε ποια mods πρέπει να έχετε και πως να τα κάνετε configure σωστά.

Κατεβάζουμε λοιπόν το PlayWithSIX και το εγκαθιστούμε.

Το πρόγραμμα ανοίγει.

«Ωχ μάνα μου! Τί είναι αυτό; Μπερδεύτηκα ήδη!»

Ναι φαίνεται αρκετά περίπλοκο αλλά βολεύει και κυρίως είναι λογικό.

Η αρχική σελίδα του PlayWithSIX. Το sidebar είναι αυτό που χρειαζόμαστε κυρίως. Στο υπόλοιπο main page εμφανίζονται καινούριες κυκλοφορίες, πληροφορίες για υπάρχοντα mods καθώς και τα πιο δημοφιλή.

Επιλέγοντας το πρώτο tab αριστερά «Games» βλέπουμε τα υποστηριζόμενα παιχνίδια που έχουμε εγκατεστημένα. Επιλέγουμε με διπλό κλικ το ArmA2: Combined Operations (ή όποιο θέλουμε/έχουμε) που συμπεριλαμβάνει και τυχόν expansions που έχουμε εγκατεστημένα, όπως φαίνεται πάνω. Έτσι λοιπόν εμφανίζεται σαν επιλεγμένο παιχνίδι στο sidebar.

 

Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξουμε τα mods που θέλουμε να εγκαταστήσουμε. Η πλήρης λίστα των mods που υπάρχουν στο PlayWithSIX βρίσκεται στο tab «Mods». Η πλήρης λίστα περιλαμβάνει την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, 718 mods (!). Για να εγκαταστήσουμε μεμονωμένα mods, απλά επιλέγουμε το Install που εμφανίζεται όταν κλικάρουμε στο mod της επιλογής μας. Ο συγκεκριμένος τρόπος δουλεύει αν θέλουμε να τρέξουμε κάποιο mod σκέτο, ή που δεν απαιτεί επιπλέον mods (γνωστά ως dependencies).

 

Γιατί όμως να εγκαταστήσουμε ένα ένα τα mods αν θέλουμε να τρέξουμε πολλά μαζί;
[symple_heading type=»h2″ title=»Mod Collections» margin_top=»20px;» margin_bottom=»20px» text_align=»left»]
Η λύση είναι τα Collections. Είναι ουσιαστικά ομάδες mod με τις οποίες μπορούμε να τρέξουμε περισσότερα από ένα mods ταυτόχρονα.
Επιλέγοντας το New Collection δημιουργούμε μία καινούρια ομαδοποίηση mods, πράγμα που διευκολύνει στην εγκατάσταση και βολεύει ανάλογα με το τί θέλουμε να παίξουμε.
Στην προκειμένη περίπτωση έχω ήδη 2 Collections αλλά δημιουργώ ένα τρίτο που ονομάζω «TEST COLLECTION». ΠΡΟΣΟΧΗ: Eίναι σημαντικό το Collection που μόλις δημιουργήσαμε να είναι Active. Πρέπει δηλαδή να εμφανίζεται στο sidebar όπως στη φωτογραφία. Active πρέπει να είναι επίσης το Collection για να τρέξουμε (Launch κάτω αριστερά) όλα μαζί τα mods που περιέχει.
Επιστρέφουμε λοιπόν στο «Browse» με την λίστα όλων των mods και προσθέτουμε στο Collection με το κουμπί «Add to Active Collection». Έχοντας προσθέσει κάποια mod στο Collection που δεν έχουμε εγκαταστήσει, θα εμφανιστεί πορτοκαλί κουμπί «Install» στη θέση του «Launch». Πατώντας το εγκαθιστά τα mods του Collection ή ενημερώνει τυχόν mods που έχουν παλιότερες version.

 

Προσέχοντας το Collection να είναι Active, πατάμε Launch και ξεκινά το παιχνίδι. Πάνω δεξιά στο Menu βλέπουμε τα mods που έχουμε τρέξει, και κάτω τα version τυχόν σημαντικών mods.
[symple_heading type=»h2″ title=»Μπαίνοντας σε server» margin_top=»20px;» margin_bottom=»20px» text_align=»left»]
Για να μπούμε σε dedicated server που χρησιμοποιεί πληθώρα mods χρησιμοποιώντας την παραπάνω μέθοδο είναι σχεδόν αδύνατο. Θα έπρεπε να ξέρουμε ένα προς ένα τα mods που χρησιμοποιεί ο server για να μπούμε σε αυτόν μέσω της in-game server list. Αυτός ο τρόπος χρησιμοποιήται για να μπούμε σε ΜΗ dedicated server που γνωρίζουμε τα εγκατεστημένα mods ή να παίξουμε singleplayer.
Πολύ πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιούμε την server list του PlayWithSIX, στο tab «Servers». Εδώ εμφανίζονται όλοι οι servers που υπάρχουν στο PlayWithSIX (δεν είναι όλοι που υπάρχουν). Συνήθως οι server χρησιμοποιούν μία πληθώρα mods που εγκαθιστώνται προτού συνδεθούμε. Με διπλό κλικ επιλέγουμε έναν server και πατάμε το πορτοκαλί κουμπί «Install». Αφού εγκατασταθούν τα απαραίτητα mods δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο μιας και κάθε φορά που θα μπαίνουμε στο συγκεκριμένο server θα φορτώνονται μόνο τα mods που απαιτούνται.
[symple_callout button_text=»Dowload DayZCommander» button_color=»blue» button_url=»http://www.dayzcommander.com/» button_rel=»nofollow»]Για να παίξουμε DayZ MOD[/symple_callout]
Η διαδικασία για να δοκιμάσουμε το DayZ MOD είναι ακόμα ευκολότερη. Απλά επιλέγουμε στο Install/Update tab πάνω δεξιά τα mod που θέλουμε να εγκαταστήσουμε, προσέχοντας να έχουμε πάντα το base DayZ MOD ενημερωμένο, καθώς και το DayZCommander και το ArmA2. Έπειτα φιλτράρουμε από αριστερά το mod που επιθυμούμε και διαλέγουμε server.

 

Φυσικά υπάρχουν πολλά άλλα mods που δεν υποστηρίζονται από τα δύο αυτά προγράμματα. Τέτοια mod είναι για παράδειγμα το Breaking Point και το Battle Royale στο ArmA3 που έχουν δικά τους launcher και server browser. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνετε κάποιο manual install ή να πειράξετε κάποιο mission file για να μπορείτε να παίξετε κάποιο mod.
Τώρα είστε έτοιμοι! Κατεβάστε αβέρτα mods, διαλέξτε server και παίξτε κάτι που σας ελκύει!