4. Wattage και ανάγκες Build

Αιώνιο ερώτημα της Gaming κυρίως κοινότητας, είναι το πόσα πραγματικά Watts χρειάζονται για να είναι OK ένα σύστημα. Η απάντηση είναι 600W! Με 600W και καλό επώνυμο τροφοδοτικό μπορείτε για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια, που κρατάει η εγγύηση, να τροφοδοτήσετε με ρεύμα οποιοδήποτε σύστημα με οποιοδήποτε Intel CPU και οποιαδήποτε NVIDIA GPU, από την mx440 του 2002 μέχρι την κορυφαία του 2015 GTX TITAN X.

Για AMD δεν ορκίζομαι, αλλά λογικά και εκεί θα μπορείτε. Αν ανήκετε λοιπόν σε αυτούς τους νορμάλ Έλληνες που έχουν 1 GPU και έναν καλό i5 ή i7 +σκληρούς, SSD, LEDS, πολλά fans, υδροψύξεις custom ή AIO, 600W είναι το ελάχιστο για να είναι όλα μια χαρά. Αν θέλετε κάτι πιο Future-Proof πάτε σε 750W που λογικά θα μπορείτε να σηκώσετε μέχρι 2 GTX 970 SLI και έναν i7 χωρίς όμως πολλά-πολλά σε OC. ΣΥΝΗΘΩΣ, για 2-way SLI οποιαδήποτε κάρτα πάμε σε 850W 80+ Gold γιατί θέλουμε πολύ καλό ρεύμα και αξιόπιστο για 2 GPU. Να σημειωθεί κάπου εδώ ότι η σειρά 9χχ της NVIDIA έχει αισθητά χαμηλότερες καταναλώσεις ρεύματος από την προκάτοχο σειρά 7χχ, και με 750W μπορείτε να κάνετε SLI ακόμα και 2 GTX 980, αφού η μέγιστη κατανάλωση αγγίζει μετά βίας τα 170W με Stock Clock. Αντιθέτως, η AMD στον λαμπρό δρόμο των Rebrands που προχωρά και θα συνεχίσει να προχωρά, η σειρά 3χχ σε Crossfire θα σας χρειαστεί άνετα 850W.

 

Σε έναν ονειρικό κόσμο…

Ένα σύστημα με τον κορυφαίο i7 5960Χ και 4 GTX Titan Χ θα καταναλώνει γύρω στα 1200 Watts. Ένα τροφοδοτικό Corsair ΑΧ1500i 80+ Titanium σε Full Load θα μπορεί να δώσει μέχρι 1380W σύμφωνα με το επίσημο Site της Corsair. Σύμφωνα με το ίδιο Site, ο κορυφαίος i7 μπορεί με υδρόψυξη να φτάσει να τρώει 400W+ χωρίς καν να μπει υγρό άζωτο και χωρίς καν να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε όλο το OC Headroom της GPU… ERROR!

Μεταξύ μας τώρα. Ποιος θα είχε 10.000 σύστημα και θα έκανε OC για λόγους απόδοσης; Ο Linus μόνο τα κάνει αυτά και στην εν λόγω περίπτωση βάζουμε και 2ο τροφοδοτικό να συνεισφέρει με ρεύμα με πατεντούλα.

hardwarePSU

5. Ηaswell ready

Οι Haswell CPUs στα πλαίσια της οικολογικής πολιτικής της Intel έχουν δύο νέα Sleep States, τα λεγόμενα C6 και C7 των 0,05A. Ένα Haswell ready PSU μπορεί να καταλάβει πότε το CPU μπαίνει σε αυτά τα Sleep States και να μην ενεργοποιήσει Under-Current Protection.

Τροφοδοτικά από το 2013 και μετά με 80+ πιστοποίηση συνήθως έχουν c6 c7 Stepping αλλά καλό είναι να του ρίξετε μια ματιά πριν το πάρετε έτσι για τα τυπικά…

hardwarePSU

6. Modular Cables

Όταν λέμε για modular cables εννοούμε καλώδια που δεν χρειάζονται και μπορούν να αφαιρεθούν από το τροφοδοτικό ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση καλωδίων. Εδώ έχουμε 3 κατηγορίες:

  • Non Modular: Η κλασική πλεξούδα που είναι όλα τα καλώδια μαζί. ΜΑΚΡΙΑ!!!
  • Semi modular: Εδώ το καλώδιο της μητρικής και της τροφοδοσίας του επεξεργαστή είναι προεγκατεστημένα και δε τα βάζεις εσύ, ωστόσο μπορείς να βάλεις όλα τα υπόλοιπα.
  • Full Modular: Είναι το λεγόμενο YOLO ΦΑΣΗ. Βάζεις όλα τα καλώδια εσύ και μάλιστα υπάρχουν στο εμπόριο σε διάφορα χρώματα και τύπους ώστε να επιλέξεις αυτά που θες εσύ. Για παράδειγμα υπάρχουν τα λεγόμενα Low Profile που είναι τα κλασικά μαύρα, αλλά υπάρχουν και τα Sleeved που είναι καλώδια με επένδυση υφάσματος πάνω σε διάφορα χρώματα, ενώ εταιρίες όπως η Super Flower κυκλοφόρησε ένα τροφοδοτικό που στις πρίζες των καλωδίων βγαίνει φως και ανάλογα καλώδια που φωτίζονται.

hardwarePSU

7. Τιμή

Εδώ μιλάμε για το εντελώς αυτονόητο. Εταιρίες όπως η Thermaltake προσφέρουν πολύ φθηνά και θεωρητικά αποδοτικά τροφοδοτικά αλλά όπως επιμένω να λέω, ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΟ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ. Δεν έχουν εγγυημένη ποιότητα υποσυστημάτων τα φθηνά τροφοδοτικά.

Έτσι για ένα 600ρι τροφοδοτικό προτιμήστε κάποιο corsair όπως cx600/600M cs600/600M που είναι 80+ Bronze και Gold αντίστοιχα ή το EVGA 600Β που είναι 80+ Bronze και αφήστε τα Thermaltake των 630W στην άκρη! Στα 750+ μπορείτε να βρείτε από τα Bronze της Corsair τα cx 750/750M, τα Gold CS750/750M, RM750 Gold μέχρι και τα AX760 που είναι 80+ Platinum.

Από την coolermaster το Bronze G750M, από την Seasonic το κορυφαίο Bronze M12II-750 BRONZE EDITION 750W, από την Super Flower το εντυπωσιακό άσπρο τροφοδοτικό PSU SUPER FLOWER LEADEX 80PLUS GOLD WHITE 750W, τα γνωστά αθόρυβα Be quiet POWER ZONE 750W και DARK POWER PRO 10 750W σε Bronze και Gold αντίστοιχα και πολλά ακόμα.

Η εύκολη λύση είναι να πάτε σε ένα Corsair που στο θέμα της ονοματολογίας τους είναι ότι πιο accurate και εύκολο υπάρχει, αλλά αν αντέχει η τσέπη σας κάτι παραπάνω προτιμήστε σίγουρα Seasonic ή Super flower. Άλλωστε πολλά από τα Corsair είναι πατενταρισμένα Seasonic.

hardwarePSU

8. Ψύξη τροφοδοτικού

Το θέμα της ψύξης του τροφοδοτικού είναι ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο. Όχι πως υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί, αλλά υπάρχουν και εδώ πραγματάκια για τους πιο καλοπληρωτές πελάτες.

Αρχικά, υπάρχουν τροφοδοτικά με 120MM και 140ΜΜ, κάτι που παίζει ελάχιστο πραγματικά ρόλο. Όλα τα σοβαρά κουτιά δέχονται κάτι τέτοιο. Εκεί που μπορείτε να τα ξεχωρίσετε από τους άλλους είναι το θέμα των RPMs. Τροφοδοτικά όπως τα RM series της Corsair έχουν το λεγόμενο ZERO FAN RPM μέχρι να φτάσουν 40% load.. Άρα μιλάμε για τροφοδοτικά που είναι κυριολεκτικά αθόρυβα μέχρι ένα φόρτο εργασίας ενώ υπάρχει η δυνατότητα Software Control με πληροφορίες για τη θερμοκρασία του PSU… Τα περισσότερα πάντως είναι με σχετικά αθόρυβο Fan που ανεβαίνει σταδιακά αλλά λειτουργεί διαρκώς. Άραγε ποιος καταλαβαίνει τον θόρυβο του τροφοδοτικού του, όταν υπάρχουν υδροψύξεις και ανεμιστήρες να ρυθμίζουν το airflow του κουτιού;

Για μια πλήρη λίστα με τα περισσότερα δυνατά τροφοδοτικά που έχουν ελεγχθεί για την ποιότητα τους δείτε εδώ.