SSHD (Solid State Hybrid Drive)

Ένας SSHD έχει NAND flash memory όπως αυτή της εικόνας ενώ στο κάτω layer τρέχει κανονικός μηχανικός σκληρός δίσκος

 

Τι είναι: Είναι οι κλασσικοί σκληροί δίσκοι που όλοι ξέρουμε με τη διαφορά ότι η Cache Memory των 64MB γίνεται 8GB τύπου NAND flash. Τι κάνουν; Τρέχουν διάφορους αλγορίθμους ΧΩΡΙΣ την απαίτηση υπολογιστικών πόρων από το PC και καταλαβαίνουν ποια προγράμματα χρησιμοποιούνται περισσότερο. Αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο τα βάζει στο Solid κομμάτι.

Είναι μια χρήσιμη τεχνολογία που μέχρι να αναπτυχθούν οι SSDs στη σημερινή τους μορφή με τις επιδόσεις στα όρια του Sata Interface παρουσίασε έντονο ενδιαφέρον, ωστόσο δεν τράβηξε πολύ. Παρόλα αυτά για κάποιον με ένα slot HDD/SSD στο laptop που δεν έχει τα λεφτά για μεγάλο SSD ή που δε θέλει να θυσιάσει το DVD drive για να μπει 2ος σκληρός, είναι αρκετά καλό και πρακτικό σαν ιδέα… WD και Seagate έχουν βγάλει μερικά μοντέλα και ίσως δείτε να υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε laptops των 1000€+. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι κάθε προϊόν πρέπει να κάνει ένα πράγμα καλά παρά 100 και μέτρια…

hdd_vector

Προτάσεις SSD: Samsung 850 EVO ή 850 Pro; Γενικά αν έχετε χρήματα να πάρετε Samsung μη σκέφτεστε οτιδήποτε άλλο σε μάρκα. Αν δεν έχετε χρήματα οπλιστείτε με υπομονή μέχρι να δείτε κάποιο κατάστημα να βγάζει προσφορές. Ειλικρινά αξίζει τον κόπο! ΕVO series για «χαλαρά» πράγματα και PRO series για χοντρό Rendering και μεταφορές μεγάλων αρχείων για επαγγελματικές δουλειές κλπ.

www.hardwarezone.com αποτελέσματα Απριλίου 2015 από τις ψηφοφορίες των μελών του.

Αν δε θέλετε Samsung, οι SanDisk Ultra Plus, SSD Plus και Extreme Pro έχουν σκληρό τομάρι (ένα παιδί έκανε RAID 0 2*480 SandDisk extreme pro) ενώ και οι Intel 7χχ series δίνουν αξιοζήλευτα αποτελέσματα σε αντοχή στο χρόνο και σε επιδόσεις. Μάλιστα υπάρχουν και με Διεπαφή PCI-E.

Η Kingston είναι εγγύηση στον χώρο της αποθήκευσης. Από τα πρώτα αθάνατα USB Sticks που έχω 10 χρόνια τώρα μέχρι τις RAM και τους SSDs, είναι πάντα μέσα στις εξελίξεις και είναι πάντα ανταγωνιστική. Βγάζει πολύ καλά και σταθερά μοντέλα (εκτός από τους V300 που είναι μια entry level λύση) όπως οι Hyper-X, οι Savage και οι Hyper-X Predator. Σίγουρα αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επιλογή μετά τους Samsung.

Όσον αφορά τους OCZ, έχω ακούσει καλά πράγματα για την ποιότητά τους χωρίς να έχω εμβαθύνει όμως σε μοντέλα. Ξέρω ότι ένας Trion 100 των 960GB κόντραρε πολύ τίμια τον 840 EVO του 1TB, χάνοντας όμως στα σημεία

Προτάσεις HDD: Πάντα πάνω από 1ΤΒ! Western Digital Caviar Blue/Black, Seagate Barracuda (δε μου αρέσει σαν δίσκος αλλά τον έχουν πολλοί και δε πρέπει να τον αγνοήσω). Τον Toshiba 1TB που δε θυμάμαι ποιος είναι… Αυτά για 1TB! Για 2 TB+ κινούμαστε πάλι στις ίδιες εταιρίες +HGST. Ό,τι κι αν πάρετε από HGST είναι πραγματικά κορυφή.

hdd_vector

FAQ

 1. Να κάνω defrag τον SSD μου;
  Δεν θα σε ωφελήσει σε τίποτα.
 2. Μπορώ σε παλιό PC να βάλω SSD;
  Μπορείς! Χρειάζεσαι ίσως κάποιους μετατροπείς που να κάνουν τις 3,5’’ σε 2,5’’ που είναι οι SSDs ή μπορείς να το έχει και χύμα μέσα.
 3. Ποια είναι μια καλή τιμή για έναν SSD των 250GB;
  Τα 100€. Αν βρεις καλό SSD κάτω από 100€ σε προσφορά αγόρασέ τον.
 4. Είναι συμβατός ο SSD με το σύστημα μου;
  ΌΛΑ ΤΑ PC που έχουν SATA θύρα μπορούν να πάρουν SSD.
 5. Ο SSD του σταθερού μου υπολογιστή κάνει και στο laptop;
  Ναι, κάνει σαν μέγεθος. Αν το λάπτοπ είναι παλιό όμως και δεν έχει το σύγχρονο τύπο BIOS θα χρειαστεί format και reallocation ο SSD για να μπορέσει να φανεί χρήσιμος σε laptop.
 6. Μπορώ σε Laptop με 1 θύρα για Σκληρό να βάλω και SSD και HDD;
  Μπορείς. Χρειάζεσαι μόνο έναν μετατροπέα σαν αυτόν. Θα πρέπει να ξεβιδώσεις το Laptop σου και να βγάλεις το DVD drive εντελώς ώστε να μπει ο μετατροπέας αυτός και να έχεις και SSD και HDD.
 7. Οι SSD διαρκούν όσο λέει η εγγύησή τους;
  ΟΧΙ. Απλά η εταιρία σου λέει ότι ο SSD έχει εγγύηση για 3/5/10 χρόνια ή μέχρι να φτάσει σε εγγραφές τα τόσα TB… Ό,τι λήξει πρώτο τότε τελειώνει και εγγύηση. Άρα αν πάθει κάτι εντός των πλαισίων αυτών, ή στον αλλάζουν δωρεάν ή σου δίνουν άλλον καινούριο, ή κουπόνι ίσο με την αξία του όταν τον αγόρασες για να πάρεις κάτι άλλο.
 8. Ο SSD δεν πιάνει τις ταχύτητες που υπόσχεται στα test που έκανα. Να τον γυρίσω πίσω;
  Αρχικά αυτό έχει να κάνει με το αν είναι συνδεδεμένο σε SATA 3 θύρα. Εφόσον είναι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ταχύτητες που είναι πάνω από 150MB/sec για εγγραφή ή ανάγνωση.
 9. Έχω χαμηλό budget για PC κάτω από 1000€. Να βάλω SSD κόβοντας από κάτι άλλο;
  Ο SSD είναι κάτι που μπαίνει όποτε θες χωρίς να επηρεάσει το σύστημα σου. Όπως προείπα δεν χρειάζεται format για να μεταβείς από HDD σε SSD, οπότε θα μπορούσες να βάλεις SSD αργότερα δεδομένης της ευκολίας εγκατάστασής του.
 10. Είναι απαραίτητος ένας SSD;
  Δεν είναι ζωτικής σημασίας. Δηλαδή δε θα δεις βελτίωση στα παιχνίδια πέρα από μικρότερους χρόνους φόρτωσης. Θα δεις όμως βελτίωση στη συνολική εμπειρία στα Windows. Όλα θα γίνονται πιο γρήγορα πια. Οπότε θα μπορούσε να μην είναι απαραίτητος για κάποιον που κάνει δουλειά γραφείου και δεν έχει ένα φορτωμένο pc. Είναι όμως απαραίτητο για έναν απαιτητικό χρήστη, για έναν gamer και για έναν επαγγελματία που κάνει επεξεργασία εικόνας, βίντεο, αρχιτεκτονικά σχέδια και όχι μόνο.

hdd_vector

Συμπεράσματα: Υπάρχουν καλοί SSDs, λιγότερο καλοί αλλά σίγουρα όχι κακοί. Καθένας εξυπηρετεί τον σκοπό του. Υπάρχουν «επαγγελματικοί» με περισσότερα χρόνια εγγύηση και εγγραφές (όπως οι SandDisk Extreme PRO, Samsung 840/850 Pro Series) υπάρχουν και οι πιο οικονομικοί. Έχουμε ξεκάθαρο κυρίαρχο την Samsung και από εκεί και πέρα κάθε εταιρία παλεύει για το δικό της μερίδιο στην αγορά. Η SanDisk έχει ξεκάθαρο πια προβάδισμα από Kingston και άλλες εταιρίες και είναι ίσως η μόνη που μπορεί να κοντράρει τη Samsung αυτή τη στιγμή με τους Extreme Pro να νικάν στα σημεία τους 850EVO.

Παραμένει άγνωστη η αντίδραση του γίγαντα ονόματι Kingston που βρυχάται αλλά είμαι σίγουρος ότι μόλις ολοκληρώσει τα σχέδια της στην DDR4 πλατφόρμα, θα έχει αρκετό χρόνο να μας δείξει τι αξίζει και στους SSDs… Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η εξαγορά της SanDisk από τη Western Digital και το πώς θα αντιδράσει η Samsung στο ενδεχόμενο να χάσει πελάτες λόγο αυτού. 2 Κολοσσοί ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να δημιουργήσουν μια υπερδύναμη στους σκληρούς δίσκους, τόσο για τον απλό χρήστη όσο και τον επαγγελματία. Μην ξεχνάμε ότι η HGST, με τους HDDs της να υπάρχουν σε κάθε Data Center που σέβεται τον εαυτό του, είναι θυγατρική της Western Digital και έχει τα μικρότερα ποσοστά Disk Failures. O ανταγωνισμός είναι καλός, και αν δεν αποφασίσει κάποιος να παίξει βρώμικα, τότε οι πτώσεις των τιμών είναι μόνο προς το συμφέρον του καταναλωτή.

Ελπίζω να σας κάλυψα!

 

ΥΓ: Δεν υπάρχει στο κείμενο αναφορά σε HDD για laptops γιατί όλοι έρχονται δικό τους HDD και δεν υπάρχει λόγος να βάλει κάποιος καλύτερο HDD όταν υπάρχουν SSDs.