Τεχνολογία των chips: Στους SSDs για να γίνει η αποθήκευση των δεδομένων χρησιμοποιούνται πύλες NAND και έτσι υπάρχουν τεχνολογίες που τις εκμεταλλεύονται καταλλήλως. Θα δείτε γραμμένα κάπου SLC ή MLC ή TLC ή 3D V NAND Technology. Επειδή υπάρχει μια σύγχυση ως προς αυτό ας το εξηγήσουμε:

SLC=Single Level Cells
MLC=Multi-Level Cells
TLC=Triple-Level Cells
3D V-NAND

Οι παραπάνω τεχνολογίες συναντιόνται αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο μέρος, ίσως στο 80%+, των SSDs της αγοράς. Πρόκειται για τεχνολογίες 2D οι οποίες έχουν τον περιορισμό στις 2,5’’ να χωρέσουν Chips ικανά να φτάσουν έναν SSD στο 1TB Storage. Είναι σαν να έχεις ένα οικόπεδο 2,5 στρέμματα και να χτίζεις μόνο έναν όροφο. Ωστόσο, η Samsung αυτό το πράγμα το άλλαξε και έφερε τις 3D αρχιτεκτονικές 3D VNAND που επιτρέπουν να χτίσεις στο οικόπεδο σου πάνω από έναν όροφο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να επιτύχει μέχρι 8ΤΒ single SSDs. Γι’αυτό το λόγο η Samsung θεωρείται κατά τεκμήριο η πιο προχωρημένη εταιρία από άποψη R&D στον τομέα των SSDs. Εξίσου σημαντικό είναι να δείτε αν ο SSD υποστηρίζει το TRIM.

Τι είναι το TRIM? Είναι ένας τρόπος να ενημερώνει τον SSD όπου έχει άδεια blocks για να γράψει εκεί κατευθείαν και να μη δημιουργείται Overhead

Controller: Μια πολύ ειδική λεπτομέρεια αλλά πολύ σημαντική. Όλοι οι SSDs έχουν έναν controller που καθορίζει εν πολλοίς τη συμπεριφορά τους. Ας πούμε οι Kingston Hyper-X έχουν έναν Sandforce controller που κάθε εγγραφή πριν γίνει περνάει από συμπίεση για να μην εμφανίζει μεγάλες εγγραφές και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του SSD. Αυτόν τον παράγοντα τον κοιτάτε σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε κάποιον πιο άσημο SSD όπως patriot… Δε το συστήνω βέβαια αλλά just saying…

Software: Θα δείτε ότι όλοι οι SSDs έρχονται με ένα Software που διευκολύνει την παραμετροποίηση του SSD σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Ως έχων 2 Samsung SSDs, έχω δοκιμάσει το Samsung Magician και όπως θα δείτε στις φωτογραφίες έχει επιλογή προφίλ, καθώς και μέτρηση των εγγεγραμμένων TB. Αν δε θέλετε να κάνετε Format ώστε να βάλετε έναν νέο SSD στο σύστημά σας, μπορείτε να κάνετε data migration που δημιουργεί έναν κλώνο του συστήματός σας στον νέο SSD που θα βάλετε.

Το περιβάλλον του Samsung Magician

Profiles στο Samsung Magician

 

Firmware: Κάθε SSD έχει ένα firmware που τρέχει. Κοινώς, οι drivers του SSD… Μία βλακεία να γίνει στο Firmware μπορεί να ΚΑΨΕΙ τον SSD! Οι 840 EVO ήλθαν σε ποσοστό 80% με χαλασμένο Firmware που έκανε διαρροές δεδομένων. Διέγραφε άθελά του δεδομένα. (Ήμουν στο 20% :P). Κάποιοι παραπονέθηκαν όταν το Firmware Update τους έκαψε τον 850 Pro SSD τους και πήραν τα λεφτά τους πίσω, αλλά και πάλι αφήστε τα κορόιδα να βάζουν πρώτοι το firmware update, και μετά αφού διαβάσετε ότι δεν έχει θέμα το βάζετε και εσείς. Για Kingston και άλλες εταιρίες δεν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή μου.

Laptop Upgrade Kit: Θα δείτε ότι αν θέλετε να κάνετε upgrade σε laptop, κάθε εταιρία δίνει έναν adaptor Sata σε USB και ένα λογισμικό ώστε να κάντε αυτό που λέω στο Software. Data migration… Είναι απλό, είναι ασφαλές και είναι και γρήγορο.

upgrade kit για Laptop με εξωτερικό USB enclosure!

Εταιρία κατασκευής: Στον χώρο του SSD υπάρχουν αρκετές εταιρίες. Kingston, OCZ, A data, Intel, Crucial, Samsung και SanDisk είναι οι πιο γνωστές… Ακόμα και η AMD βγάζει SSDs! Μη φανταστείτε δικούς της. Πατενταρισμένοι OCZ είναι. Όλες έχουν κάτι το αξιόλογο να παρουσιάσουν, ακόμα και οι ADATA που μπορεί να μη σας γεμίζουν το μάτι. Στους 6 μήνες που είχε ένας συμφοιτητής μου είναι κάτι παραπάνω από καλός με ωραία features.

DataSheet: Τα datasheets κάθε εταιρίας δίνουν τα ακριβή χαρακτηριστικά τους αλλά όχι πάντα! Ας πούμε ο δημοφιλής Kingston V300 δεν γράφει στο Datasheet του αν είναι SLC ή MLC! Βλέποντάς τον όμως να φτάνει το μέγιστο 480GB χωρητικότητα με σχεδόν μηδαμινή cache memory και τόσο χαμηλά reads και writes, καταλαβαίνει κανείς γιατί πρέπει να μείνει ΜΑΚΡΙΑ του αν πρόκειται να μπει σε SATA 3 PC. Γενικά η Kingston δεν αποκαλύπτει πράγματα για τους SSDs της πέρα από μετρήσεις σε διάφορα tests. Αντιθέτως, η Samsung και OCZ είναι αναλυτικότατες και γράφουν πράγματα που για να δεις αν είναι καλά ή όχι, πρέπει να ψάξεις στο google.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το Datasheet της σειράς Kingston V300 και εδώ το της σειράς 850 EVO.

hdd_vector

HDDs (Hard Disk Drives)

Αυτά που είναι πλεονεκτήματα στους SSDs είναι μειονεκτήματα στους HDDs και αντίστοιχα τα μειονεκτήματα των SSDs είναι τα πλεονεκτήματα των HDDs, οπότε προς χάρη χρόνου δε τα ξαναγράφω.

Η αγορά των HDD’s είναι σταθερή και γνωστή. Γι’ αυτό αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι λίγα και εύκολα να τα βρει κανείς

 

Τι να προσέξετε:

Ανάγκες: Οι εταιρίες βγάζουν HDDs για πολλούς σκοπούς. Βγάζουν Ecofriendly HDDs, για Home Users, High Performance με 7200RPM ή 10.000RPM, για NAS servers κατάλληλους να μπούνε σε συστοιχίες RAID, για CCTV (κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης) ακόμα και με ειδικά περιβλήματα για να μπαίνουν σε μηχανήματα που δέχονται μεγάλους κραδασμούς.

Θα μιλήσω για την Western Digital μιας και έχει το καλύτερο παράδειγμα. Οι Caviar Green είναι οι eco-friendly, οι Caviar Blue είναι αυτοί που θέλει να έχει κάθε PC μέσα του για καθημερινή χρήση, οι Caviar Black έχουν high performance (όχι πάντως μεγαλύτερο από έναν SSD) οι Caviar Purple είναι για συστήματα παρακολούθησης ή Surveillance αγγλιστί, και οι Red που είναι για Servers.

Εταιρία κατασκευής: Samsung, SanDisk, Seagate, Toshiba, Hitachi ή HGST, Western Digital και Maxtor, είναι μερικές από τις κορυφαίες εταιρίες που βγάζουν HDDs. Προσωπικά έχω 16 χρόνια Western Digital HDDs από όλες τις γενιές και κανένας δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα… Κάποτε η Maxtor επί εποχής IDE έβγαζε σκληρούς δίσκους που έβλεπα πολύ συχνά σε μηχανήματα. Ειδικά στα λογιστικά γραφεία και στις επιχειρήσεις ήταν πολύ σύνηθες να υπάρχουν σε RAID 1 οι εν λόγω HDDs. Ηitachi και HGST είναι το ίδιο πράγμα αλλά υπάρχουν και οι δυο ονομασίες διαθέσιμες και χρησιμοποιούμενες (HGST=Hitachi Global Storage Technologies).

Χωρητικότητα: Την καλύτερη απόδοση GB/Euro έχει το 1ΤΒ. Αν θέλετε να πάρετε σκληρό θα πάρετε 1ΤΒ τουλάχιστον, ακόμα και για το πιο φθηνό PC… Αν πάρετε 500 δε θα πληρώσετε 50% κάτω σε σχέση με το 1ΤΒ αλλά 10%. Άρα το 1ΤΒ είναι το Sweet-Spot.

Cache Memory: Ένας αξιόλογος HDD πρέπει να έχει 64 MB Cache Memory. Μη ρωτάτε το γιατί, απλά θα δείτε ότι οι καλύτεροι Home Use HDDs έχουν τόσο. Τα 32 είναι λίγα και τα 128 πολλά για απλή χρήση.

Διεπαφή: Εδώ υπάρχει μόνο Sata σύνδεση ενώ ορισμένα μοντέλα, όπως το WD Caviar Blue, έχουν και δυνατότητα σύνδεσης παλαιότερης θύρας.

Failure Rate: Στα μεγάλα Data Centers υπάρχουν σκληροί δίσκοι του 1-6TB οι οποίοι λόγω της διαρκούς μεταφοράς δεδομένων καίγονται… Ψάξτε στο internet για τι ποσοστό εξ’αυτών είναι και ποιας εταιρίας για να δείτε αν αντέχουν. Οι καλύτεροι στον κόσμο HDDs είναι οι HGST.

Ένα ενδεικτικό διάγραμμα failure rates

hdd_vector

Το άρθρο συνεχίζεται στη 3η σελίδα