Η αλήθεια είναι ότι ήταν να γράψω για την μητρική σαν 3ο πιο αναντικατάστατο μέλος της σειράς «Οδηγός Αγοράς», αλλά για κάποιο λόγο, αυτή την εβδομάδα στην PC building GR βαλθήκατε να ζητάτε SSDs, οπότε είπα να κάνω ένα έκτακτο για τους SSD και τους HDD μιας και η αγορά μητρικής είναι πιο σταθερή σε τιμές και ίσως να έχουν βγει νέα μοντέλα μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Θα δώσω έμφαση στους SSDs μιας και η αγορά των HDDs είναι και αυτή σταθερή εδώ και χρόνια… Φυσικά θα απαντήσω σε όλες τις συχνές ερωτήσεις που θυμάμαι, γνωστές και ως FAQ (Frequently Asked Questions).

 

Η Ιστορία με τους σκληρούς δίσκους πηγαίνει πίσω στο 1980, όταν έβγαιναν δειλά δειλά δίσκοι με 8MB. Τα χρόνια πέρασαν και κυκλοφόρησαν σκληροί με 40GB το 2000 που ήταν και το mainstream της εποχής. Το 2008 ήταν ήδη mainstream έως αρκετά τα 500GB, και το 1ΤΒ Super High-End, την ίδια ώρα που η LaCie έβγαζε 300GB εξωτερικούς σκληρούς. Το 2015 το 1ΤΒ είναι τόσο εύκολο να το βρεις όσο και ένα αυτοκίνητο στο δρόμο που περπατάς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη στρέφονται σε 2TB.

Παρόμοια και στους SSDs. Ξεκίνησαν στα late 80s και έγιναν γνωστοί στα 90s με το κόστος τους να είναι… απαγορευτικό. Έτσι δε βγήκαν ποτέ στην αγορά και έμειναν στους υπολογιστές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων. Σήμερα, 120/250GB κοστίζουν όσο κόστιζαν πριν 2 χρόνια τα 60/120GB αντίστοιχα και πάει λέγοντας… (85€ το 2014 ο 840 EVO 120GB σε προσφορά μάλιστα στα crazy sundays).

hdd_vector

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, αφού τελειώσαμε με ένα γενικό πέρασμα της ιστορίας. Τι είναι ο SSD (Solid State Drive=δίσκος στέρεας κατάστασης) και τι ο HDD (Hard Disk Drive);

O SSD είναι ένα σκληρός δίσκος που διαφέρει όμως από τον HDD. O HDD ή κοινώς γνωστός ως μηχανικός σκληρός, έχει μια κεφαλή και έναν μαγνητικό δίσκο ο οποίος περιστρέφεται με 5400RPM, 7200RPM, 10,000 RPM ή και σπανιότερα με 15.000RPM, επιτυγχάνοντας ταχύτητες μεταφοράς μέχρι και 200MB/sec που φθίνουν στο χρόνο. Οι SSDs δεν έχουν τέτοιο σύστημα και αποτελούνται λαϊκίστικα από τσιπάκια που αποθηκεύουν την πληροφορία και έχουν ταχύτητες από 200MB/sec έως 2,5GB/sec, με διαφορετικές όμως διεπαφές κατά περίπτωση. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί τα 120GB SSD κοστίζουν ίσως περισσότερο από 1ΤΒ HDD.

Η σύγχρονη λογική στον τομέα του PC Building όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν θέλει κουτιά ευάερα και ευήλια λόγω διάφανου Side Panel, με το τροφοδοτικό κάτω και με LED stripes γύρω γύρω. Το επόμενο που επικρατεί με την έλευση των SSDs είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 2 δίσκοι στο PC. Ένας SSD 120GB+ για το λειτουργικό και τα πιο απαιτητικά προγράμματα και ένας HDD των 500GB τουλάχιστον ή του 1TB. Επιπλέον, σε κουτιά όπως το NZXT H440 ο SSD δεν μπαίνει σε προσαρμογέα 3,5’’ αλλά στην πλάτη του κουτιού, εκεί που πρακτικά υπάρχουν τα καλώδια… Με διάφορα customizations κάποιοι τους κολλάνε στο ταβάνι των towers ή κάπου που δεν ενοχλούν.

hdd_vector

SSD (Solid State Drives)

Τα πλεονεκτήματα των SSDs:

 • Επιδόσεις
 • Αξιοπιστία για home users ή για επαγγελματίες
 • Μικρότερο μέγεθος σε σύγκριση με τους 3,5’’ HDD των 7200 RPM
 • Ιδανικοί για όσους κάνουν επεξεργασία εικόνας και βίντεο
 • Μεγάλη Cache memory συνήθως
 • Αθόρυβη λειτουργία λόγω απουσίας κινούμενων μερών
 • Χαμηλή κατανάλωση ρεύματος λόγω απουσίας κινούμενων μερών
 • Μεγάλη εγγύηση από 5 έως 10 χρόνια (σε αντίθεση με 2 χρόνια που δίνουν στους HDDs)
 • Κάποιοι έχουν περάσει και πετύχει από Tests των 1PB εγγραφών
 • Μέχρι εκείνο το όριο δουλεύουν στο 100% των επιδόσεων τους
 • Καλά firmware από τις εταιρίες που τους κατασκευάζουν
 • Έχουν ακόμα πολύ μέλλον μπροστά τους και είναι κάτι που αναπτύσσεται ραγδαία σαν τεχνολογία

Τα μειονεκτήματα των SSDs

 • Υψηλή τιμή GB/euro
 • Περιορισμένες εγγραφές και αναγνώσεις που συνήθως καθορίζονται από τον κατασκευαστή
 • Καμία εγγύηση ότι μετά το όριο εγγραφών του κατασκευαστή θα συνεχίσει η λειτουργία τους. Λίγοι έχουν περάσει το 1PB σε εγγραφές με επιτυχία (στην πλειοψηφία τους Samsung)
 • Μειώνεται η διάρκεια ζωής τους όταν είναι γεμάτοι πάνω από 80-85%
 • Φήμες λένε ότι χάνονται δεδομένα μετά από κάποιον καιρό αχρηστίας (δε το ξέρω, απλά το αναφέρω)
 • Δε μπορείς να κάνεις Defrag για να γλυτώσεις χώρο από τα windows που αποθηκεύουν ότι να’ναι όπου να’ναι
 • Ακριβοί και όχι τόσο αξιόπιστοι ακόμα για DATA CENTERS, λόγω των άπειρων εγγραφών που γίνονται. Παρόλα αυτά υπάρχουν SSDs με validation για data centers
 • Ασταθής αγορά ως προς τις πρώτες ύλες της. Αν αποφασίσει μια μέρα κάποιος να ανεβάσει την τιμή των Chips αυτό πάει στον καταναλωτή

hdd_vector

Τι να προσέξετε στους SSDs

Ανάγκες: Πολλοί λένε ότι τα 60GB μόνο για το OS είναι αρκετά. Πόσο μα πόσο λάθος κάνετε…; Μην μπείτε καν στον κόπο να βάλετε 60ρη SSD… Οι 120ριδες είναι οι πιο συνηθισμένοι ΑΛΛΑ σε σταθερό PC είναι λίγοι! Ακόμα και αν έχετε ΜΟΝΟ updates και όχι πολυμέσα στον SSD θα έχετε πρόβλημα γιατί θα δείτε τον SSD ξαφνικά να έχει από τα 111GB τα 20 ελεύθερα με συνέπεια να μειώνεται σημαντικά το Lifespan (το προσδόκιμο ζωής). ΛΕΝΕ ότι όταν είναι 80% γεμάτος για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει θέμα, αλλά δε το ξέρω προσωπικά οπότε δε μπορώ να το θεωρήσω θέσφατο. Μετά από πρόσφατη εμπειρία θεωρώ πως τα 250GB είναι το ελάχιστο που πρέπει κανείς να έχει για να μπορεί να βάζει μέσα και κανένα πιο απαιτητικό πρόγραμμα όπως Sony Vegas, After effects, Photoshop, Premiere κλπ.

Διεπαφή: Οι SSDs συνδέονται στον υπολογιστή μέσω SATA cables στην αντίστοιχη θύρα φτάνοντας max τα 580 MB/sec εγγραφή και ανάγνωση. Προφανώς οι ταχύτητες εγγραφής είναι χαμηλότερες από τις ταχύτητες ανάγνωσης. Εγγραφή γίνεται όταν δεδομένα έρχονται στον SSD, ανάγνωση γίνεται όταν φεύγουν. Υπάρχουν όμως SSDs που συνδέονται σε θύρες MSATA με ίδιες ταχύτητες οι οποίες είναι όπως στην εικόνα παρακάτω, και αυτό σημαίνει αυτόματα απουσία καλωδίων από την μητρική και το τροφοδοτικό (με κόστος μια θύρα SATA που αχρηστεύεται λόγω περιορισμού στο bandwidth όπως αυτό ορίζεται από το chipset και όχι μόνο) ενώ υπάρχουν SSDs σε αντίστοιχη της MSΑΤΑ όπως οι m2 ports με πολύ υψηλότερες ταχύτητες ανάγνωσης στα 2GB/sec και εγγραφής στα 650MB/sec. Τέλος, βγαίνουν SSDs και σε θύρα PCI-E εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο bandwidth της εν λόγω θύρας που μπορούν να φτάσουν τα 2,5GB/sec εγγραφή. Νομίζω κάθε εταιρία που σέβεται τον εαυτό της έχει μια PCI-E λύση για τους enterprise ή τους enthusiast πελάτες της. Βλέπε Samsung 950 pro, Kingston Hyper X predator…

MSATA Θύρα Πάνω σε μητρική Ζ87 G45 Gaming της MSI

Το άρθρο συνεχίζεται στη 2η σελίδα