ram

Single VS Dual VS Quad channel

Όταν μιλάμε για Single-Channel εννοούμε για ένα στικάκι μνήμης. Στο dual και στο Quad μιλάμε για 2 και 4 στικάκια μνήμης αντίστοιχα τα οποία είναι ΤΑΥΤΟΣΗΜΑ σε όλα τους τα χαρακτηριστικά και έχουν φτιαχτεί για να λειτουργούν μαζί!

Τι πλεονεκτήματα μας δίνουν όμως το Dual και το Quad Channel; Αρχικά μεγαλύτερη χωρητικότητα. Σε non-ECC RAM υπάρχουν μέχρι και 16GB/DIMM. Κατά δεύτερον η πληροφορία μοιράζεται σε δύο ή σε 4 μνήμες DIMMS κάνοντάς πιο εύκολη στην προσπέλασή της λόγω διπλάσιου ή τετραπλάσιου bandwidth αντίστοιχα σε σχέση με ένα single DIMM.

ram

RAMDisk

Το RAMDisk είναι μια λειτουργία που υπάρχει σε πολλά σύγχρονα PC. Αυτό που κάνει, όπως δηλώνει και το όνομα της, είναι να παίρνει έναν χώρο από τη διαθέσιμη RAM και να την εμφανίζει σαν εικονικό σκληρό δίσκο στον οποίο μπορούν να μπουν προσωρινά αρχεία και αρχεία cache των browsers.

  • Χρησιμότητα/πλεονεκτήματα: Σε video editing, και γενικά σε heavy duty εφαρμογές που χρειάζονται διαρκώς εγγραφές και αναγνώσεις από τον σκληρό. Ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς γλιτώνουμε το bottleneck ενός σκληρού δίσκου ακόμα και αν αυτός είναι SSD. Ο σκληρός δίσκος είναι το πιο αργό εξάρτημα πάνω σε ένα PC και συνεπώς θέλουμε να τον χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερο προς όφελος των επιδόσεων.
  • Μειονεκτήματα: Καθυστέρηση στο κλείσιμο του PC αν είναι μεγάλο και φορτωμένο το RAMDISK. Λογικό, αφού η RAM δεν κρατά δεδομένα και τα σβήνει στον σκληρό όταν κλείνουμε το μηχάνημα. Θα πρότεινα δε, να μη κάνετε install προγράμματα εκεί μέσα. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος δεν ξέρω τι γίνεται, αλλά υποθέτω ότι κάποιος που έχει RAMDISK έχει μεγάλη RAM (16GB+) άρα και καλό PC που καλό θα ήταν να το έχει πάνω σε UPS για να μην χρειαστεί να μάθει ποτέ.

ramdisk 2 ramdisk

ram

Συχνότητα λειτουργίας και μητρική

Μία από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις έχει να κάνει με τη συχνότητα λειτουργίας της RAΜ στη μητρική που θα μπει. Οι Intel και AMD έχουν ορίσει μια default συχνότητα λειτουργίας της RAM.  Στην Intel είναι 1600MHZ στο DDR3 και 2133MHZ στο DDR4, ενώ στην AMD είναι 1866MHZ.

Τι σημαίνει όμως Native/Default συχνότητα λειτουργίας στην πράξη; Σημαίνει ότι αν πάρουμε μια RAM 2400 MHZ DDR3 θα δουλέψει ΑΨΟΓΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, αλλά η μητρική θα αναγνωρίσει ότι η RAM είναι σε OC mode μειώνοντας πολλές φορές το διαθέσιμο OC Headroom για τη CPU. Αν λοιπόν, πήρατε μια RΑΜ των 2400MHZ, στην Intel υπάρχει κάτι που λέγεται XMP (Extreme Memory Profile) που αναλαμβάνει ΑΥΤΟΜΑΤΑ να πάει τη RAM στους χρονισμούς και τις συχνότητες αυτές. Για την ΑΜD δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω από φίλο που έχει AM3+ MOBO και AM3 CPU, χρειάστηκε χειροκίνητη ρύθμιση στο BIOS.

Αξίζει η αγορά πιο γρήγορης RAM όμως; Σίγουρα αξίζει αλλά εξαρτάται από τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, κάποιος που εστιάζει στα παιχνίδια δε θα δει διαφορές. Ένας που κάνει Video Editing θα δει μεγάλες διαφορές. Πλέον, ορισμένοι SSD  χρησιμοποιούν την RAM ως cache. Εκτός αυτού, η δυνατότητα δημιουργίας RAMDisk μέσα στην οποία μπορούν να επιταχυνθούν δεδομένα σίγουρα δίνει ένα έξτρα κίνητρο για καλύτερη και μεγαλύτερη RAM. Συνεπώς RAM και SSD μπορούν να παίξουν πολύ καθοριστικό ρόλο την ταχύτητα του rendering, δεδομένου ότι έχουμε ήδη έναν πολύ γρήγορο και αποδοτικό επεξεργαστή.

ram

ΧMP

Το XMP είναι τα αρχικά του EΧtreme Memory Profile. Για τη χρήση του χρειάζεται μητρική να το υποστηρίζει και RAM που να το διαθέτει. Όταν πάρουμε μια DDR3 στα 1600 σε Intel, και μια 1866 σε AMD αυτή θα μπει στο PC αλλά θα δούμε να τρέχει στα 1333MHZ και 1400MHZ αντίστοιχα. Στην Intel υπάρχει το Intel XMP που ενεργοποιώντας το θα την πάει στα 1600, ενώ στην AMD υπάρχει με ανάλογη ονομασία. Βέβαια, στη δεύτερη περίπτωση εξαρτάται από την μητρική. Δηλαδή υπάρχουν μητρικές που το υποστηρίζουν και άλλες που δε το υποστηρίζουν. Αν δε το υποστηρίζει, αναγκαστικά γίνεται χειροκίνητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ΑΜD CPU οπότε δε μπορώ να αναφέρω κάτι παραπάνω.

ram

Κατασκευαστές RAM

Εδώ υπάρχει ένας μεγάλος μύθος. Πολλοί νομίζουν ότι η Corsair η G skill κλπ φτιάχνουν Chips για RAM. Στην πραγματικότητα απλά φτιάχνουν Coolers και ίσως επέμβουν σε χρονισμούς και συστήματα τροφοδοσίας αλλά ΠΟΤΕ στην κατασκευή του Chip καθ’ αυτή! Τα chips των RAM που βλέπουμε στα PC μας κατασκευάζονται κυρίως από Hynix και Samsung μεταξύ άλλων.

ram

Κριτήρια επιλογής της σωστής RAM

Αρχικά, κοιτάμε τη χωρητικότητα. Νομίζω τα 8GB είναι πολύ συνηθισμένα και σύντομα (αν όχι και τώρα) τα 16GB θα επιβάλλονται για gaming PC με προοπτικές 4ετίας. Για Editing PC τα 32 θα ήταν ευχής έργον. Μετά κοιτάμε συνδυασμό συχνότητας και CL. Αν κάποιος έχει το budget αγοράζει εξαρχής πολλά MHZ και χαμηλό CL. Aν κάποιος δεν έχει ή δε θέλει τα δώσει πολλά χρήματα ας πάει σε αγορά μεγάλης σε συχνότητα RAM καθώς το CL το ρίχνουμε από το Bios εύκολα και γρήγορα. Και μετά πάει θέμα γούστου ανάλογα με το χρώμα της μητρικής ή των LED. Προσωπικά λατρεύω τις Kingston Hyper-X και Corsair Vengeance.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο ύψος του RAM cooler που μπορεί να εμποδίσει την CPU Cooler να εφαρμόσει ή τα καλώδια της υδρόψυξης να χτυπάνε τις μνήμες. Δεν έχω να προτείνω κάτι συγκεκριμένο ούτε σε DDR3 ούτε σε DDR4. Απλά λόγω χρωμάτων και Low Profile cooler θεωρώ τις Hyper-X πολύ καλές.

ram

RAM COOLER/RAM WATERBLOCK

Σε πολλά αξιόλογα builds βλέπουμε RAM fans και RAM waterblocks. Η αναγκαιότητα τους εξαρτάται από την χρήση που θα τους κάνουμε. Θεωρητικά με ένα normal OC δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την passive ψύξη. Η Αερόψυξη και η υδρόψυξη μπαίνουν με σκοπό την ομορφιά αλλά και το καλύτερο OC. Ο καθένας επιλέγει τι θέλει. Στην λιγότερο απαιτητική κατηγορία σε ταχύτητα RAΜ βρίσκεται ο Gamer και οι απλοί χρήστες ενώ στις απαιτητικότερες θα δούμε όσους ασχολούνται με μοντάζ ή OverClocking, 3D modeling, και animation

Λύσεις με αέρα προσφέρουν πολλές εταιρίες όπως οι Corsair, Kingston, OCZ, Zalman, G skill και άλλες, ενώ τα ειδικά WB θα τα δείτε από εταιρίες που ειδικεύονται στην υδρόψυξη όπως η EK WB!

Ram με νερό

RAM με νερό αλλά σαν ξεχωριστά modules

 

Corsair Dominator Aire Cooler

ram

ECC RAM

Όσοι βλέπετε Linus ή έχετε στήσει Server, έχετε ακούσει σίγουρα την ECC RAM. Το ECC βγαίνει από το Error Correction Code. Είναι η RAM που χρησιμοποιείται στους server. Δεν έχει καμία διαφορά με τις Non-ECC RAM. Δηλαδή μπορεί να μπει μαζί με τον i5 σας. Ωστόσο, ο ίδιος ο CPU πρέπει να την υποστηρίζει για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματά της.

Ποια προβλήματα λύνει: Ξέρουμε ότι η RAM και γενικότερα τα PC μας λειτουργούν με συστοιχίες bits που είναι είτε 0 ή 1. Στους servers που είναι ανοιχτοί 24/7 πολλά δεδομένα μένουν στη RAΜ, με αυτή η μακροχρόνια εναλλαγή εγγραφών και αναγνώσεων πολλών δεδομένων μοιραία να οδηγεί σε λάθη. Δηλαδή, μια συστοιχία από bits 01110011011, μπορεί να γίνει 01110011010. Αυτό ονομάζεται Single-Bit Error. Έτσι, μια σημαντική πληροφορία μπορεί να αλλοιωθεί, κάτι που δε θέλουμε. Η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο είναι σχετικά μικρή. Ωστόσο, η ECC RAM την κάνει ακόμα μικρότερη.

Όπως θα δείτε και στη φωτογραφία στις ECC υπάρχει ένα παραπάνω Chip. Στη RAM τρέχει ένας αλγόριθμος διόρθωσης λαθών. Υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι όπως ο αλγόριθμός Hamming που κάνει single error correction και double error correction. Υπάρχει επίσης ο αλγόριθμος του parity bit. Αυτός όμως που έχει επικρατήσει είναι ο Chipkill ECC της ΙΒΜ ο οποίος είναι μια πολύ πιο βελτιωμένη εκδοχή των ήδη υπαρχόντων αλγορίθμων η οποία επιτρέπει τη διόρθωση λαθών σε πολλαπλά bits ακόμα και αν χαθεί ένα ολόκληρο chip μνήμης.

Πως λειτουργεί: Ένας ECC controller μπορεί να διαβάσει και να διορθώσει λάθη σε μια λέξη 64bits και να εντοπίσει λάθη των 2 bits ανά 64bit λέξης. Ενώ ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα επιτρέπεται η καταγραφή ο εντοπισμός και η εμφάνιση των memory errors για έγκαιρη διάγνωση των πλέον προβληματικών memory chips πριν κάνουν κακό στο σύστημα που είναι βαλμένα.


ram

FAQ

1. Μπορώ να βάλω DDR4 σε DDR3 μητρική/DDR3 σε DDR4 μητρική;
Ξεκάθαρα όχι! Κάθε μητρική δέχεται έναν τύπο RAM μόνο.

2. Πώς μπορώ να καταλάβω αν η μητρική παίρνει DDR2 ή DDR3 ή DDR4 μνήμη;
Συνήθως από το Google ψάχνοντας το όνομα της μητρικής είναι ο πιο ασφαλής τρόπος.

3. Πως μπορώ να καταλάβω αν η μια μητρική του 1151 παίρνει DDR3 ή DDR4;
Συνήθως γράφει ένα D3 στον τίτλο της που σημαίνει DDR3 αλλά και πάλι το google είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος.

4. Μπορώ να βάλω μαζί DDR3 και DDR4 RAM στην ίδια μητρική;
Όχι!

5. Μπορώ να αλλάξω RAM με το PC σε λειτουργία;
ΟΧΙ. Ο λόγος στο παρακάτω βίντεο: Μπορεί στο βίντεο να μη δημιουργήθηκε πρόβλημα αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μέχρι και ζωτική ζημιά στον υπολογιστή ή/και στα δεδομένα σας.

6. Να πάρω RAM με ψηλό CL και να το κατεβάσω μετά ή RAM από την αρχή με χαμηλό CL;
Όσο καλύτερους χρονισμούς μπορούμε να πάρουμε από το εργοστάσιο τόσο το καλύτερο!

7. Σε z170A να βάλω 4*4 GB ή 2*8;
Να βάλεις 2*8 ώστε στο μέλλον να έχεις περιθώρια για περισσότερες αναβαθμίσεις! Και φυσικά αυτές που θα βάλεις στο μέλλον – αν θα βάλεις – να είναι όμοιες με τις ήδη υπάρχουσες.

8. Μπορώ να έχω 2 RAMDisk στο ίδιο PC?
Υπό κανονικές συνθήκες όχι. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά με τη χρήση δύο διαφορετικών προγραμμάτων δημιουργίας RAMDisk ίσως και να μπορείς. Αρά και να μπορείς είναι ανούσιο!

ram

Επίλογος

Κατηγορήθηκα για NVIDIA Bias σε προηγούμενο κείμενο μου. Κάτι που δε μπορώ να αρνηθώ (όπως και εσείς) είναι η κατωτερότητα σε πολλά της ΑΜD (Marketing, R&D etc.) Υπάρχουν λάθη που κάποιοι μπροστά στην αγανάκτησή τους δεν παρατήρησαν – τα οποία θα φτιαχτούν στη Version 2 όλων των οδηγών μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. Θα υπάρχει πλέον μια πιο επιστημονική τεκμηρίωση και ίσως και άτομο που να ασχολείται κυρίως με αυτό το αντικείμενο (εκτός ομάδας Alt-Tab), τουλάχιστον για τα δικά μου άρθρα τα οποία έχουν θέματα που απαιτούν και κάποιου είδους παρέμβαση.

Όσο για το σημερινό κείμενο προσπάθησα να είμαι όσο γίνεται πιο ακριβής, αντικειμενικός και πλήρης γίνεται. Πριν τη δημοσίευσή του πέρασε από έλεγχο 3 ατόμων της ομάδας. Αν παρόλα αυτά μας ξέφυγε κάτι μπορείτε να μας το επισημάνετε σε κάποιες από τις κοινοποιήσεις που θα γίνουν καθώς το comment module δυσλειτουργεί για κάποιον λόγο που δε μπορώ να ξέρω. Παρόλα αυτά, θα χαρώ να ακούσω την κριτική σας.

Με αυτό το κείμενο ολοκληρώνεται η σειρά των οδηγών hardware της πρώτης έκδοσης και νομίζω ότι μετά από τις διορθώσεις και τις δημοσιεύσεις, υπάρχουν σκέψεις να ακολουθήσει ένας mini συγκεντρωτικός οδηγός για όλα τα παραπάνω. Τους επόμενους μήνες επίσης θα ξεκινήσει η σειρά των οδηγών αγοράς περιφερειακών, ενός θέματος που σηκώνει ακόμα μεγαλύτερη κουβέντα και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να αποδείξουμε γιατί τα romeo switches είναι/δεν είναι καλύτερα από τα cherry MX.

Για οποιαδήποτε ιδέα/παράλειψη/διόρθωση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Επίσης, μην ξεχάσετε να διαβάσετε: