Σας έλειψα; Μπορεί και όχι! Σήμερα είμαι εδώ για να σας βοηθήσω στο θέμα επιλογής κουτιού. Θα απαντήσω σε μερικές καραμπινάτες FAQ (Frequently Asked Questions) και θα δώσω στον κόσμο μια σαφή εικόνα για το πιο αναντικατάστατο κομμάτι του Hardware μετά την μητρική.

Ενημερωτικά να σας πω ότι ο μήνας που έρχεται είναι μήνας αγοράς Hardware, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 θα υπάρξουν μήνες για ψύξη υπολογιστή, αγορά περιφερειακών, αγορά Laptop, Mobile Computing και πολλά άλλα. Γενικά οι επόμενοι μήνες θα είναι θεματικοί μήνες για να υπάρχει μια συνέχεια. Κάθε 4-5 άρθρα θα υπάρχει και ένα νέο θέμα, και φυσικά θα υπάρχουν bonus θέματα με έρευνες όπως αυτή που ετοιμάζω για το streaming στην Ελλάδα και κλασσικά κλισέ του τύπου τι δώρα να κάνετε στους high tech φίλους σας κλπ… LET’S GO!

vector computer

Πριν μερικές εβδομάδες, στον οδηγό αγοράς τροφοδοτικού, είχα αναφέρει την ιστορική αλλαγή στον χώρο των Cases με την τοποθέτηση του τροφοδοτικού στο κάτω μέρος του Case. Η ιστορία με το PSU τραβάει χρόνια και είναι η βασική αιτία αλλαγής τρόπου σκέψης στη βιομηχανία της κατασκευής κουτιών υπολογιστή και κατά συνέπεια στην ίδια την ψύξη του PC.

Κάποτε ήταν στην πάνω πλευρά του κουτιού. Και τώρα είναι στην κάτω. Γιατί άλλαξε αυτό; Γιατί πολύ απλά άλλαξε ο τρόπος σκέψης στην ψύξη του υπολογιστή. Κάποτε τα κουτιά είχαν μια τρύπα στο Side Panel για να ρουφάει αέρα η στοκ Intel ψύκτρα και άλλη μια κάτω για να τραβάει η GPU αέρα μέσω του στροβιλισμού που δημιουργούσε η ψύκτρα από τα χάλκινα Heatpipes. Ενώ όλα τα κουτιά είχαν ανεμιστήρα εξόδου του ζεστού αέρα 80mm ή 120mm, δεν είχαν και απαραίτητα slot για intake fan που θα έβαζε κρύο αέρα, ενώ το PSU πάνω τράβαγε ζεστό αέρα από το pc και τον χρησιμοποιούσε για την ψύξη του βγάζοντάς τον ταυτόχρονα προς τα έξω.

Το κακό ήταν ότι τελικά τίποτα δεν πήγαινε καλά και έτσι είχαμε υψηλές θερμοκρασίες σε όλα τα υποσυστήματα. Ο ζεστός αέρας έμενε μέσα, και εκτός αυτού γέμιζε σκόνη ικανή να κάνει το airflow ακόμα χειρότερο.

Η επιλογή κουτιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μερικοί ενδεικτικοί είναι οι παρακάτω:

  1. Κόστος
  2. Cable management
  3. Χρώμα
  4. Mini itx/midi/Full
  5. Airflow
  6. Side Panel Window
  7. Components
  8. Χρώμα μητρικής αν το side panel είναι διάφανο
  9. Θέλω ή όχι Optical Drives;
  10. Upgrade Ability του PC

Στην αγορά κουτιού και γενικά στην αγορά υπολογιστή, τα πάντα εξαρτιόνται από την μητρική. Σε όλα τα κουτιά σχεδόν χωράνε GPU, RAM και 1-3 HDDs/SSDs, ακόμα και με πατέντες. To σημαντικότερο που έχεις να κάνεις λοιπόν πριν αγοράσεις κουτί, είναι να λάβεις υπόψη τις ανάγκες σου. Το budget το καθορίζεις μετά.

vector computer

MINI ITX

Υπάρχουν τα mini itx κουτιά για ανθρώπους που κινούνται συχνά και θέλουν το PC τους μαζί από μέρος σε μέρος ή δεν θέλουν κάτι ογκώδες στον χώρο τους. Σίγουρα υπάρχει η λύση του laptop αλλά τα 1000€ που θα πάνε σε Desktop PC θα σου δώσουν περισσότερη ισχύ από ένα laptop με μόνο κόστος τη φορητότητα. Κλασσικό παράδειγμα, παιδί χωρισμένων γονέων που θέλει το PC από σπίτι μαμάς σε σπίτι μπαμπά. Επίσης τέτοιου είδους κουτιά είναι συχνά προτιμώμενα για HTPC που βρίσκεται στο σαλόνι. Δέχονται μέχρι μια GPU, έχουν 2-3 HDD/SSD bays και μπορούν να πάρουν μέχρι 1 ή μπορεί και 2η dual radiator υδρόψυξη.

380T Mini itx

Ρίχτε μια ματιά στα corsair 250D και 380T στο coolermaster Rc120 ή στο κλασικό NZXT Prodigy σε πληθώρα χρωμάτων. Σίγουρα θα βρείτε πολλά αλλά αυτά είναι best sellers μεταξύ άλλων εξίσου καλών. Λάβετε υπόψιν όμως πως τα 80€ είναι το λιγότερο που θα δαπανήσετε για την αγορά τους πλην εξαιρέσεων.

vector computer

MINI/MIDI TOWERS

Μετά υπάρχουν τα κλασσικά mini/midi towers που είναι για τον μέσο χρήστη. Ένα mini κουτί θα χωρέσει μια Micro ATX μητρική και έως 2 GPU, ενώ υπάρχουν λιγότερες θέσεις για HDD/SSD. Ένα καλό αλλά ακριβό παράδειγμα mini κουτιού είναι το 350D της Corsair.

Η επόμενη κατηγορία είναι τα midi cases. Ένα midi θα χωρέσει άνετα 1 FULL SIZED ATX μητρική, 2 GPU σε SLI ή Crossfire, σίγουρα μια AIO dual radiator υδρόψυξη και ίσως καταφέρετε να κάνετε και custom loop με παραπάνω radiators αλλά σίγουρα με ένα pump και ένα Water Tanks. Ωστόσο θα χρειαστεί ευρηματικότητα καθώς δεν είναι όλα τα midi enhanced για κάτι τέτοιο. Γενικά στα midi επικρατεί χάος επιλογών.

Πολλοί προτείνουν το Raijintek Arcadia ως budget λύση στα midi. Η NZXT ας πούμε έχει 2 πολύ όμορφα κουτιά όπως τα S340 και το H440 που έχουν χώρους, είναι κουκλιά αθόρυβα και με PSU cover. Η Cooler Master έχει μερικά budget κουτιά όπως το Κ380 ενώ υπάρχει η σειρά silencio για αθόρυβα Builds. Άξιο προσοχής είναι και το HAF 912. Γενικά η CM είναι master στην κατασκευή Prestigious Low Profile Cases ενώ ετοιμάζει τη γενιά Κουτιών που είναι πλήρως προσαρμόσιμα στις ανάγκες κάθε χρήστη (googlάρετε «Mastercase 5″). Η zalman έχει μερικά επίσης καλά σε ποιότητα και features κουτιά που έχουν γίνει best sellers (βλέπε Z11 και Ζ11 plus).

Η Corsair και πάλι έχει πολλές σειρές με αμέτρητες επιλογές για όλες τις ανάγκες. Στα midi έχει κυρίως τα airflow κουτιά της Carbide series με τo spec 1 ή 3 να προορίζεται για budget builds, ενώ μετά έχει τα Corsair 100R Silence και Airflow Edition, τα λιγότερο γνωστά 400R/500R που μοιάζουν με Full Towers και φυσικά τα best sellers 200R και 300R… Το 200R έχει γίνει αντικείμενο μονταρίσματος από πολλούς και τα αποτελέσματα είναι πολύ όμορφα. Όσο για 300R δε νομίζω ότι το συναγωνίζεται κανένα άλλο στο airflow στην κατηγορία του με 7 slots για Fans και δυνατότητα να το τρυπήσεις στον πάτο για άλλο ένα 8ο

Είδα μάλιστα κάποιους να βγάζουν το HDD enclosure και να βάζουν dual rad Water-cooling στο front panel. Aν και πάλι το mini itx κουτί δε μπορεί να χωρέσει την τρέλα σου και την υπολογιστική ισχύ που θες θα βρεις στα 200$, το C70 έχει πιασίματα για να το κουβαλάς και είναι ανθεκτικό σε πτώσεις και μεταφορές. Αν και πάλι θέλετε… ησυχία, η «Be quiet» έχει κουτιά φτιαγμένα για αυτό το σκοπό. Μάλιστα ο Linus είχε φτιάξει ένα PC με το Silent Base 800 αν δεν κάνω λάθος.    το c70 έχει πιασιματα να το κουβαλάς και είναι ανθεκτικό σε πτώσεις και μεταφορές!

vector computer

FULL TOWERS

Για τα full towers υπάρχει επίσης πολύ ψωμί. Οι λύσεις είναι πιο διακριτές. Αν θέλει δηλαδή κάποιος ένα πλήρες υδρόψυκτο σύστημα θα πάει στο κορυφαίο Corsair 900D που έχει 15 fan mounts, 5 mounts για radiators και γενικά χωράει ό,τι μπορείς να φανταστείς!

Αν κάποιος δε θέλει να δώσει 450$ που κοστίζει το εν λόγω Case, υπάρχει το μικρότερο 750D ή κάποιο στην σειρά graphite της Corsair όπως επίσης και τα εντυπωσιακά και prestigious CoolerMaster Cosmos ή το λιγότερο διάσημο Zalman H1 με auto-off των exhaust fans όταν το κουτί είναι κρύο και πολλά ωραία κουμπάκια και αισθητήρες. Οι λάτρεις του διαφορετικού θα αγαπήσουν την Lian-Li για τα pc γραφεία αλλά όχι για τις τιμές της… Φυσικά δε μπορώ να παραλείψω το κορυφαίο για το 2015 Full Tower Phanteks Enthoo Pro, που σε τιμή λιγότερη από 200€ έχει τα πάντα! Ομορφιά, airflow, πλήρη παραμετροποίηση, χώρους για custom loops και πολλές GPU, καλό cable management και πολλά άλλα ωραία features που μπορεί να ανακαλύψει κανείς! Μάλιστα βγαίνει και σε 2 versions: Διαφανές και μη διαφανές side panel…

Phanteks Enthoo Pro Full tower με water cooling

Corsair 900D water-cooled

Coolermaster Cosmos 2

Σύγκριση μεταξύ των PC Cases

 

Το άρθρο συνεχίζεται στη 2η σελίδα