cpuarth

Ενσωματωμένα γραφικά – Τι πρέπει να ξέρετε

Τα τελευταία χρόνια η Intel με την έλευση των i3/i5/i7 μετέτρεψε τους CPU της σε APU. Το GPU κομμάτι ερχόταν σε δεύτερη μοίρα πάντα, ωστόσο ήταν ικανό να παίξει κάποια πολύ ελαφριά παιχνίδια (όπως το League of Legends), σε low settings και να κάνει αναπαραγωγή Full HD περιεχομένου. Mε αυτό τον τρόπο γλίτωνε κάποιος από σημαντικά έξοδα αγοράς ξεχωριστής GPU. Αν και σήμερα οι NVIDIA και AMD παρέχουν GPU χαμηλού κόστους, για μη χρησιμοποιείτε η onboard, οι APU έλυσαν τα χέρια σε πολλούς που απλά ήθελαν ένα όσο πιο φθηνό σύστημα γίνεται για σκοπούς media center. Βέβαια αυτό τον ρόλο μπορεί να τον επιτελέσει το Raspberry pi αλλά για τους λιγότερο μυημένους είναι άγνωστο το εν λόγω board.

Παλαιότερα που δεν υπήρχε ακόμα το κομμάτι των APU τα γραφικά ήταν κομμάτι του κυκλώματος της μητρικής. Δηλαδή, η μητρική είχε θύρες VGA και GPU πάνω της. Η ανάγκη για καλύτερες GPU λόγω του VR που έρχεται στο προσκήνιο, σιγά-σιγά έκανε την intel να κάνει αγώνα δρόμο προσφέροντας καλύτερα Specs στο υποσύστημα γραφικών της. Και λέω intel γιατί η ΑΜD στο FM2+ έχει κάνει παπάδες με τα ενσωματωμένα γραφικά της. Η intel λοιπόν, δημιούργησε ένα ισχυρότερο σύστημα γραφικών από το Intel HD το οποίο και ονόμασε IRIS PRO. Το IRIS PRO υπάρχει στα laptops με intel CPU που έχουν το suffix H., (για παράδειγμα, i7 5950H), ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και στα Broadwell Desktop CPU . Τα οποία ακόμα και σήμερα στην 14nm εποχή της είναι χειρότερα από τα αντίστοιχα της AMD. Το σαφές ερώτημα είναι Intel HD VS AMD Radeon R7 HD. Όπως θα δείτε και στο video η AMD νικάει κατά κράτος τη σημερινή σειρά Intel HD 530 των Skylake CPU.

Τι χρειάζομαι για APU gaming;

  • Χρειαζόμαστε κατά κύριο λόγο καλή RAM. Η Ram είναι η μνήμη των γραφικών μας. Άρα θέλουμε RAM γρήγορες πχ 2400MHZ με χαμηλό CAS Latecy και σίγουρα Dual Channel για να μεγιστοποιήσουμε το bandwidth.

cpuarth

Το Αιώνιο Ερώτημα – Intel VS AMD

Το ζουμί όλου του οδηγού ίσως να είναι αυτή η ενότητα. Εδώ και χρόνια υπάρχει διαμάχη μεταξύ των χρηστών. Από την εποχή των 8086 που κατασκεύαζαν από κοινού Intel και AMD, μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Όλα σχεδόν τα χρόνια το παιχνίδι γινόταν με ίσους όρους. Εξαίρεση αποτελεί το σκάνδαλο με τους Pentium 4 και την παραπλάνηση του κόσμου από την Intel που έπαιξε βρώμικα για να πάρει μερίδιο στην αγορά.

Ας παραδεχτούμε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η Intel δεν έχει ανταγωνισμό. Ούτε με τους haswell είχε ανταγωνισμό. Γενικά η AMD έχει μείνει στις λιθογραφικές μεθόδους των 28nm και 32nm όταν η Intel είναι στα 14nm. Το παιχνίδι άρχισε να χάνεται κατά τη γνώμη μου, όταν η Intel έβγαλε τους πρώτους i7. Αυτό διότι προσέφεραν επιδόσεις που δε μπορούσε η AMD να ανταγωνιστεί με ανάλογες CPU και ούτε σήμερα έχει βγει αντίδοτο. H AMD η οποία από το 2006 είχε και τις ATI GPU καλούνταν να αντιμετωπίσει Intel και NVIDIA που διαρκώς ανέβαιναν. 2 Καρπούζια στην ίδια μασχάλη ήταν δύσκολα και ακούστηκαν μέχρι και φήμες για αγορά από την Samsung του GPU κομματιού. Κάπως έτσι η AMD έμεινε ψιλοστάσιμη όσο προσπαθούσε να κάνει νέες τεχνολογίες σε CPU και GPU ταυτόχρονα όταν οι ανταγωνιστές της ήταν αφοσιωμένοι ένα από τα δύο. Έτσι προκειμένου να σωθεί και δεδομένης τη παλαιότητας των μοντέλων της έκανε refresh ορισμένες σειρές της, έβγαλε μοντέλα ίδια αλλά με κάτι τι παραπάνω και ακολούθησε τιμολογιακό πόλεμο με πτώσεις τιμών σε CPU-GPU για να ανταγωνιστεί Intel και Nvidia ξέροντας ότι δεν υπήρχε τρόπος άλλος να τις ανταγωνιστεί. Ωστόσο η ανακοίνωση για κάτι μεγάλο με τους Zen που έρχονται σε ΝΕΟ ενιαίο socket AM4 σε APU και CPU μοντέλα σε συνδυασμό με την 3χχ σειρά GPU και τις HBM μνήμες ανεβάζει τις μετοχές της και της δίνει πίστωση χρόνου για ένα Comeback που μπορεί να φέρει το παιχνίδι των CPU στα ίσα.

 Γιατί Intel

  • Νεότερα μοντέλα
  • DDR4 support
  • Επιδόσεις
  • Κατανάλωση

Γιατί AMD

  • Για φθηνό gaming/rendering performance
  • Για πειραματισμό με OC
  • Για HTPC
  • Για LoL και light gaming με τις A10 APU

Είναι δεδομένο ότι στην φάση αυτή η Intel είναι μονόδρομος. Στο τέλος του 2016 όμως όχι οπότε αναμονή!

cpuarth

CPU/APU ανάλογα με το Budget

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο CPU δεν είναι κάτι που πρέπει να αναβαθμίσεις. Γενικά, είμαι κατά της αναβάθμισης CPU. Όχι επειδή έχω κάποιο θέμα αλλά επειδή πιστεύω στην ΥΠΟΜΟΝΗ! Δεν έχεις λεφτά για i5 και βάζεις Pentium. ΌΧΙ. Να βρεις λεφτά για i5. Λίγοι είναι αυτοί που κάνουν τελικά το upgrade. Δίνεις όσα χρήματα μπορείς για μια καλή έκδοση i5/i7/fx/A10 APU στην αρχή και μετά μπορείς για τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστον να βάζεις καλές GPU χωρίς να τρως μπουκάλα (bottlenecks).

Η πρόταση μου είναι να αποφύγετε i3/FX 6core έστω και με OC γιατί είναι 2-core και 6core σε μια εποχή που οι 4 πυρήνες intel και 8 AMD είναι mainstream και όχι πολυτέλεια, και τους ζητάνε όλα τα games που θέλουν πάνω από 4GB RAM! Ναι οκ κρίση και δεν έχεις ή θες να δώσεις πάνω από 600. Τότε πάσο φίλε. Γενικά θεωρώ ότι αν θες κάτι πολύ καλό με προοπτική 5ετίας και βάλε πας από 700€ με το sweet spot να είναι στα 1000€. Η λύση του i5 6400K είναι ενδεδειγμένη σήμερα.

cpuarth

FAQ

1. Αξίζει η αναμονή για ΖΕΝ ή να πάρω τώρα Skylake?
Δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα για τους ΖΕΝ και θεωρώ ότι εφόσον βγουν θα πρέπει να περάσει χρόνος να σταθεροποιηθεί η αγορά τους. Άρα μια ώριμη περίοδος για αγορά ΖΕΝ είναι το 2017. Άρα πάρε Skylake

2. Να πάρω Skylake ή Haswell/Devil’s Canyon
Η θέση μου είναι πάγια. Όταν παίρνεις νέο PC βάζεις ό,τι πιο τελευταίο υπάρχει. Αν δεν έχεις τα λεφτά, κάνεις υπομονή μέχρι να τα αποκτήσεις. Παρόλα αυτά η Intel συνεχίζει να έχει 4xxx CPU στην αγορά με τους 4690K/4790Κ να έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση. Γιατί i7 θα είναι πάντα i7

3. 4790K(i7) VS 6600K(i5)
Αν και ο i7 είναι πιο ακριβός θα τον προτιμούσα! Σε όλα τα benchmarks ήταν καλύτερος. Ένας i7 δε θα πάψει ποτέ να είναι αποδοτικός.

4. Αξίζει η αγορά 2011-3?
Αρχικά να πούμε ότι το 2011-3 φτιάχτηκε για workstations και enthusiast gaming. Δε θα δει κάποιος δηλαδή διαφορά στα FPS σε gaming. Αλλά θα δει διαφορά σε rendering και άλλα. Το performance/€ του πιο φθηνού 2011-3 CPU, του 5820Κ είναι σαφώς καλύτερο από του 6700K. Ωστόσο η επιλογή του συνεπάγεται και με πιο ακριβή μητρική από αυτή που θα αγόραζε κάποιος για έναν 6700K και ίσως με πιο ακριβή RAM(quad Channel). Η αγορά αξίζει, ΑΡΚΕΙ να ξέρεις τι θες!

5. I5 vs 8-core FX
απάντηση εδώ

6. i3 vs 6-core FX
απάντηση εδώ

7. Μπορεί όντως να γίνει OC ο i3 6100 και γενικά κλειδωμένος Skylake;
Ναι, μπορεί! Ψάξε ποια μητρική τον κάνει(συνήθως asrock) και αγόρασε την μαζί του. Ένα BIOS update υπόθεση είναι.

8. O 6600K και ο 6700Κ Δεν έχουν ψύκτρα; Και αν όχι γιατί;
Oχι δεν έχουν. Ο λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι ένας ξεκλείδωτος CPU θα φάει OC οπότε εκ των πραγμάτων αυτός που θα τον πάρει θα επενδύσει και σε ψύξη aftermarket και δε θα βάλει intel stock cooler. Άρα μειωμένο κόστος. Παρόλα αυτά οι κλειδωμένοι έχουν μια χαρά.

9. Θα είναι ασφαλές αν τους βάλω stock intel ψύκτρα;
Ναι, θα είναι ασφαλές σε stock speeds! Το δοκίμασα και μάλιστα ήταν ήσυχο το pc . Το TDP των ξεκλείδωτων i5 φτάνει ΜΕΧΡΙ τα 88W σε haswell που ήταν προορισμένες οι ψύκτρες και μέχρι τα 91W για Skylake.

10. Αν βρω AMD 8350 μεταχειρισμένο κάτω από 200€ αξίζει να επενδύσω σε αυτόν ή να πάω σε Intel;
Έτσι όπως είναι τα πράγματα so far αξίζει να δώσεις για AMD λίγα χρήματα αλλά αξίζει και να μαζέψεις χρήματα για intel. Εγώ θα επέλεγα Intel λόγω όλων των παραπάνω αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός και στην τσέπη του.

11. Fx 8320 ή 8320Ε;
Ο 8320E είναι ουσιαστικά ένας 8320 με χαμηλότερο χρονισμό αλλά και λιγότερο TDP. Κάποιοι αναφέρουν ότι όσοι AM3+ CPU έχουν το E παρέχουν και καλύτερο OC. Δεν έχω προσωπική εμπειρία άρα δε το δένω και κόμπο.

12. I5 6400 ή i5 4460
Μη σας μπερδεύει η συχνότητα. Το DDR4 είναι το μέλλον και δεν θα έλεγα σε κάποιον να πάρει DDR3.

cpuarth

Συμπέρασμα

Στην αγορά αυτή τη στιγμή έχουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία: Η Intel έχει φύγει πολύ μπροστά από την AMD σε θέμα έρευνας και ανάπτυξης. Το κακό είναι ότι επειδή ακριβώς παίζει μόνη της οι τιμές είναι ψηλά. 212.90€ ξεκλείδωτος i5 4670K 2014, 265€ ξεκλείδωτος i5 6600K. Το καλό είναι ότι η AMD ετοιμάζει νέους CPU, τους ΖΕΝ, σε νέο socket με ανταγωνιστικά στοιχεία ώστε να κοντράρει την intel να την αναγκάσει να ρίξει τιμές.

Οι φίλοι του κόκκινου στρατοπέδου περιμένουν πως και πως τους ΖΕΝ για να δείξουν σε όλους ότι η AMD ακόμα ζει. Καλύπτω το ρεπορτάζ της AMD όποτε μπορώ, αλλά μεταξύ μας, δεν έχω μεγάλες φιλοδοξίες από όλο αυτό γιατί για να γίνει η AMD πολύ ανταγωνιστική δεν αρκεί να βαρέσει στην low budget αγορά αλλά και στην High-End αγορά. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο τρόπος που χειρίζεται η AMD επικοινωνιακά το θέμα διατηρεί το hype ψηλά και θα έχει ενδιαφέρον στο μέλλον να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Εσείς τι γνώμη έχετε για όλα αυτά; Περιμένω τις απαντήσεις σας στα σχόλια.