Εδώ και περίπου έναν χρόνο, η Microsoft εργάζεται πάνω σε έναν νέο chromium-based Edge browser για τα λειτουργικά της συστήματα. Ήδη μια έκδοση του Edge είχε διανεμηθεί μαζί με τα Windows 10 από το 2015, αλλά αυτή η νέα έκδοση είναι βασισμένη στο Chromium της Google (την open source έκδοση του Chrome).

Και μετά από έναν χρόνο beta testing, η Microsoft ανακοίνωσε πως ο περιηγητής έφυγε από την δοκιμαστική του φάση. Έτσι, οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν χειροκίνητα τον νέο Edge Browser ή μπορούν να περιμένουν την αυτόματη διανομή μέσω κάποιου update στις επόμενες εβδομάδες.

Και ενώ ο νέος Browser είναι βασισμένος στον Chromium, οποιοδήποτε website ή extension που δουλεύει καλά με το Chrome θα μπορεί να δουλέψει και με τον Edge. Ta Extensions μπορούν να βρεθούν στο Microsoft Edge Addons Store που μοιάζει αρκετά και με το Google App Store. 

Ωστόσο, ο νέος περιηγητής δεν είναι μια αντιγραφή του Chrome καθώς το User Interface έχει υποστεί επεξεργασία από την Microsoft οπότε σχεδόν όλες οι πτυχές του είναι τροποποιημένες στα ‘standard’ που έχει θέσει η εταιρεία. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το “Read Aloud” Text-to-speech tool που του επιτρέπει να ακούει τις ιστοσελίδες παρά να τις διαβάζει, ενώ ο “Immersive Reader” που μας επιτρέπει να προβάλλουμε μια ιστοσελίδα χωρίς διαφημίσεις, social media adding, και οτιδήποτε άλλο ‘άχρηστο’.

Ο νέος Edge όμως φέρνει στην επιφάνεια ένα άλλο θέμα, και αυτό είναι η κυριαρχία της Google σε αυτό τον τομέα – καθώς το Chromium είναι το web rendering engine που γίνεται κυρίαρχο σήμερα. Η Apple χρησιμοποιεί το Webkit για το Safari ενώ η Mozilla χρησιμοποιεί την Gecko για το Firefox.