NVIDIA Desktop App | Τι θα περιλαμβάνει η νέα εφαρμογή

Μια μεγάλη γκάμα από νέα στοιχεία παρουσίασε η εταιρεία κατασκευής καρτών γραφικών NVIDIA. Η εταιρεία ανέδειξε τις νέες λειτουργίες που έρχονται για τις κάρτες της αλλά και το Desktop App της.

Αρχικά, ανακοινώθηκε το RTX HDR, μια νέα δυνατότητα που περιλαμβάνεται στην ανανεωμένη εφαρμογή της NVIDIA, προσφέροντας ένα φίλτρο με τεχνητή νοημοσύνη σχεδιασμένο να βελτιώνει την υποστήριξη Υψηλού Δυναμικού Εύρους (HDR) σε παιχνίδια που δεν διαθέτουν εγγενή συμβατότητα.

Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία πληροφοριών HDR, βελτιώνοντας σημαντικά τη ζωντάνια και την αντίθεση των χρωμάτων στα Standard Dynamic Range (SDR) παιχνίδια. Με το RTX HDR, οι παίκτες μπορούν να απολαύσουν οπτικά βελτιωμένο παιχνίδι, ακόμη και σε τίτλους που αρχικά δεν είχαν βελτιστοποιηθεί για HDR, παρέχοντας μια μαγευτική εμπειρία προβολής που βελτιώνει την εμπειρία του παιχνιδιού.

Για παίκτες που θέλουν να βελτιστοποιήσουν την εμπειρία τους στα παιχνίδια, η ενεργοποίηση του RTX HDR απαιτεί πολλές προϋποθέσεις, όπως οθόνη με δυνατότητα HDR, την πιο πρόσφατη εφαρμογή NVIDIA, ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης GeForce (έκδοση 551.52 ή νεότερο), λειτουργικό σύστημα Windows 11 και RTX GPU GeForce σειράς 20 ή νεότερη. Μόλις τοποθετηθούν τα απαραίτητα στοιχεία, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν το RTX HDR μέσω της καρτέλας Γραφικά της εφαρμογής NVIDIA, είτε globally είτε για συγκεκριμένα παιχνίδια, βελτιώνοντας άμεσα την οπτική ποιότητα. Η συμβατότητα αυτής της δυνατότητας επεκτείνεται σε οποιοδήποτε παιχνίδι DirectX 9 ή νεότερο ή Vulkan, διευρύνοντας περαιτέρω την προσβασιμότητα και την ελκυστικότητα σε ένα ευρύ φάσμα παικτών.

Επιπλέον, το νέο λογισμικό της NVIDIA, το NVIDIA App, αντικαθιστά το GeForce Experience και εισάγει μια σειρά από νέες δυνατότητες, όπως μια ανανεωμένη διεπαφή χρήστη, καμία απαίτηση σύνδεσης, μια επανασχεδιασμένη επικάλυψη εντός παιχνιδιού, υποστήριξη Shadowplay έως 120 fps και ρυθμίσεις προφίλ ανά παιχνίδι από τον Πίνακα Ελέγχου της NVIDIA.

Παράλληλα με το RTX HDR, η εφαρμογή NVIDIA περιλαμβάνει επίσης το RTX Dynamic Vibrance, ένα φίλτρο με τεχνητή νοημοσύνη που ενισχύει τη ζωντάνια των χρωμάτων στα παιχνίδια, προσφέροντας στους χρήστες περισσότερο έλεγχο στα γραφικά του παιχνιδιού.

Καθώς η NVIDIA συνεχίζει να βελτιώνει και να επεκτείνει το οικοσύστημα λογισμικού της, οι παίκτες μπορούν να αναμένουν περαιτέρω ενημερώσεις, που ενδεχομένως περιλαμβάνουν υποστήριξη AV1, λειτουργίες overclocking και επιλογές επαναφοράς προγραμμάτων οδήγησης, βελτιώνοντας περαιτέρω την εμπειρία παιχνιδιού σε συστήματα που υποστηρίζονται από την NVIDIA.

Το Shadowplay της NVIDIA, γνωστό για τις δυνατότητες λήψης παιχνιδιών, διαθέτει τώρα υποστήριξη για λήψη παιχνιδιών με εκπληκτικά 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps), σηματοδοτώντας μια σημαντική βελτίωση στη νέα εφαρμογή της NVIDIA που βρίσκεται τώρα σε beta.

Παλαιότερα προσβάσιμο μέσω του λογισμικού GeForce Experience της NVIDIA, το Shadowplay έχει μεταβεί στην ανανεωμένη εφαρμογή NVIDIA και διαθέτει μια πιο καθαρή διεπαφή με μια καρτέλα που εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά της οθόνης, παρέχοντας μια πιο βελτιωμένη εμπειρία στους χρήστες που χρησιμοποιούν το εργαλείο αυτό.

Παρά τη μετάβαση, το Shadowplay διατηρεί την πλήρη λειτουργικότητά του στην εφαρμογή NVIDIA, συμπεριλαμβανομένων των επισημάνσεων, των στιγμιαίων επαναλήψεων και των τυπικών λειτουργιών εγγραφής, όλα τροφοδοτούμενα από το λογισμικό κωδικοποίησης και λήψης που βασίζεται σε GPU της NVIDIA, σχεδιασμένο να ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο στην απόδοση στον υπολογιστή του χρήστη. Συγκεκριμένα, οι χρήστες έχουν πλέον την ευελιξία να καταγράφουν το gameplay σε ποικίλους ρυθμούς καρέ, συμπεριλαμβανομένων των 30 fps, 60 fps και των εντυπωσιακών 120 fps, σε αναλύσεις έως και 4K. Ενώ υποστηρίζεται η λήψη 8K, περιορίζεται στα 60 fps, κάτι που παραμένει εντυπωσιακό, δεδομένης της απαιτητικής φύσης της λήψης του παιχνιδιού σε τόσο υψηλές αναλύσεις.

Για τη διασφάλιση ομαλών και υψηλής ποιότητας εγγραφών, συνιστάται στους χρήστες να προσαρμόζουν ανάλογα τον ρυθμό μετάδοσης bit, αν και σε βάρος της αυξημένης κατανάλωσης χώρου αποθήκευσης. Ωστόσο, η εφαρμογή NVIDIA προσφέρει στους χρήστες την επιλογή να ορίσουν όρια αποθήκευσης για εγγραφές Shadowplay, παρέχοντας μεγαλύτερο έλεγχο στη διαχείριση του χώρου αποθήκευσης.

Επιπλέον, η έκδοση beta της εφαρμογής NVIDIA όχι μόνο εισάγει μια νέα εμφάνιση και νέες δυνατότητες, αλλά εξαλείφει επίσης την υποχρεωτική απαίτηση σύνδεσης που υπήρχε προηγουμένως στο GeForce Experience, αντιμετωπίζοντας μια μακροχρόνια ανησυχία των χρηστών και βελτιώνοντας την προσβασιμότητα στη σουίτα λογισμικού καρτών γραφικών της NVIDIA.

Το NVIDIA App βρίσκεται τώρα σε beta και αναμένεται να αντικαταστήσει τον Πίνακα Ελέγχου της NVIDIA μαζί με το GeForce Experience.