Δεν είναι δύσκολο να αναλογιστούμε το αντίκτυπο που έχουν τα παιχνίδια στρατηγικής στην σύγχρονη βιομηχανία. Πολλοί από εμάς μεγάλωσαν παίζοντας κάποιο παιχνίδι της σειράς Age of Mythology ή Age of Empires και ήδη νοσταλγούμε την δόξα εκείνης της εποχής. Φυσικά, δεν ξεχνάμε το StarCraft και το WarCraft 3, τίτλους που σημάδεψαν τις ζωές μας και σηματοδότησαν την έναρξη μιας νέας γενιάς. Σήμερα, το είδος αυτό είναι παραμελημένο, με λίγους τίτλους να κάνουν την διαφορά και να εντυπωσιάζουν.

Η Shiro Games έρχεται να το αλλάξει αυτό με το Northgard, ένα παραδοσιακό Real-time strategy παιχνίδι που «φωνάζει» νοσταλγία από χιλιόμετρα μακριά. Η μικρή ομάδα είναι γνωστή για το nostalgia-factor που χρησιμοποιεί για να φτιάξει τα παιχνίδια της μιας και οι πιο γνωστοί της τίτλοι, το Evoland & Evoland 2 συνδυάζουν πολλά διαφορετικά είδη βιντεοπαιχνιδιών σε ένα πακέτο που έχει λίγο απ’όλα, για όλους. Αυτό ισχύει και με το Northgard μιας και δανείζεται πολλά στοιχεία των κλασικών παιχνιδιών και τα ενισχύει όπου πρέπει, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν έχει τις ατέλειές του.

Το Northgard διαθέτει διάφορα κλασικά game modes όπως το Skirmish στο οποίο συμμετέχουμε σε διαφορετικά σενάρια ή δημιουργούμε τις δικές μας προυποθέσεις, το Multiplayer mode στο οποίο διαγωνιζόμαστε ενάντια σε άλλους παίκτες, και ένα υποτυπώδες Campaign με μια ιστορία που δεν θα μας συγκλονίσει ούτε θα ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλες παρόμοιες. Σε οποιοδήποτε mode καλούμαστε να επιλέξουμε και από μια clan, κάθε μια από τις οποίες έχει διαφορετικά Starting Bonuses και Fame Bonuses.

Όπως σε κάθε RTS, έτσι και εδώ οι πόροι είναι τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να διαχειριστούμε αν θέλουμε να αποσπάσουμε την νίκη. Όσο περισσότερους πόρους διαθέτει η clan μας τόσο πιο εύκολο και γρήγορο είναι το χτίσιμο νέων κτηρίων, η προσέλκυσει περισσότερων κατοίκων, και η επέκταση πάνω στον χάρτη. Παρόλο που αυτοί είναι διάσπαρτοι και αρκετοί για να μας συντηρίσουν χρειάζονται σωστή και έξυπνη εκμετάλλευση για να μην βρεθούμε στο χείλος της καταστροφής. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να επεκταθούμε τότε θα πρέπει να έχουμε αρκετό φαγητό για να δώσουμε στους κατακτητές μας, και αν θέλουμε να χτίσουμε τότε θα πρέπει να βρούμε διαθέσιμες εκτάσεις γης και υλικά όπως ξύλο και χρυσάφι. Αυτές οι εκτάσεις γης χωρίζονται από διακεκομμένες γραμμές που αναδεικνύουν το συνολικό μέγεθός τους και ενώ με μια ματιά μπορούν να συγκεντρώσουν αρκετά κτήρια, οι φυσικοί πόροι και η μορφολογία του εδάφους θα κάνουν την τοποθέτησή τους έναν αναπάντεχο εφιάλτη.

Ένας ακόμα σημαντικός πόρος για κάθε clan είναι η φήμη (FAME). Σκοτώνοντας εχθρούς, κρατώντας τους κατοίκους μας χορτάτους και χαρούμενους, ή ολοκληρώνοντας υποχρεώσεις και δραστηριότητες, η clan μας αποκτά πόντους φήμης που της επιτρέπουν να ξεκλειδώσει έπαθλα και δώρα χρήσιμα για την εκστρατεία μας.

Κάθε παιχνίδι ξαφνικά με το γνωστό, κλασικό μοτίβο. Διαθέτουμε μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι γης στο κέντρο του οποίο βρίσκεται το Δημαρχείο – Town Hall, λιγοστοί χωριάτες, και αρκετός χώρος για εξερεύνηση και επέκταση. Σε σχέση με άλλα παιχνίδια του είδους, το Northgard μας αφήνει να ερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε τους μηχανισμούς του εντελώς μόνοι μας, με ελάχιστη βοήθεια και οδηγίες. Έτσι, ξεκινάμε θέτοντας δουλειές στους χωρικούς μας όπως το κόψιμο δέντρων, την σταδιακή εξερεύνηση εκτάσεων, την εξόρυξη μετάλλων ή την αλιεία. Χτίζοντας νέα σπίτια μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους χωριάτες, ενώ με διαφορετικά κτήρια μπορούμε να τους αλλάξουμε κλάσεις ή θέση εργασίας. Για παράδειγμα, με τα barracks μπορούμε να μετατρέψουμε έναν χωρικό σε πολεμιστή αλλά αν είναι αναγκαίο εξακολουθούμε να μπορούμε να του αναθέσουμε άλλες εργασίες όπως την γεωργία.

Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως οι χωρικοί είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι για την επιτυχία μας. Αν θέλουμε να συνεχίσουν να εργάζονται και να φέρνουν πόρους στις αποθήκες μας θα πρέπει να τους έχουμε χαρούμενους. Γι’αυτό, τα τρόφιμα, τα ζεστά και άνετα ρούχα, ή οι γιορτές είναι μερικά από τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να κρατάμε το κέφι τους σε υψηλά επίπεδα. Κια όπως είπαμε, κάθε χωρικός μπορεί να αλλάξει κλάση και υποχρεώσεις φένροντας έτσι στην επιφάνεια…ένα μικρό πρόβλημα. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε στρατιές ή ομάδες χωρικών ταυτόχρονα αλλά μεμονομένα με αποτέλεσμα σε δύσκολες περιπτώσεις να μην προλαβαίνουμε να αντιδράσουμε.

Καθώς επεκτεινόμαστε και αποκτάμε πρόσβαση σε περισσότερους πόρους, ρούχα, εργαλεία και περιοχές, τα χρόνια περνάνε επηρεάζοντας παράλληλα την πρόοδο της clan μας. Κάθε εποχή διαχωρίζεται από τις αντίστοιχες καιρικές συνθήκες οι οποίες πέρα από οπτικές αλλαγές αλλάζουν και τους τρόπους που οι χωρικοί μας αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον γύρω τους. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι και την άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να συγκεντρώσουμε τρόφιμα και μέταλλα καθώς ο χειμώνας είναι συνήθως σκληρός. Κατά την διάρκεια του, οι χωρικοί μας πεινάνε όλο και συχνότερα, κρυώνουν και δηλώνουν την δυσαρέσκειά τους συχνότερα απ’ότι θα θέλαμε. Για να αποφύγουμε όλη αυτή την ταλαιπωρία το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μελετήσουμε τεχνικές και επιστήμες για να δημιουργούμε καλύτερα και πιο ζεστά ρούχα, και καλύτερους τρόπους τροφοδοσίας.

Στον οπτικό του τομέα, το Northgard είναι σχετικά απλό αλλά πολύ ευχάριστο στο μάτι. Τα σχέδια των κτηρίων και των χαρακτήρων είναι απροσδόκητα λεπτομερή ενώ η κίνηση των χωρικών, των ζώων και των εχθρών μας γενικότερα μας θύμησαν παιχνίδια όπως το WarCraft 3. Στην ομορφιά του συντελεί και το περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς. Οι χάρτες επι τω πλείστον γεμάτοι πόρους, θησαυρούς, μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος που προσφέρουν ποικιλία σε έναν φαινομενικά έρημο κόσμο. Ευτυχώς, η Viking αισθητική δένει αρμονικά με τον κόσμο του παιχνιδιού με αποτέλεσμα να μην γίνεται ποτέ μονότονος και βαρετός.

Το Northgard είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό RTS που εύκολα καταλήγει να γίνεται αρκετά διασκεδαστικό. Θα μιλήσει στην καρδιά όλων όσων μεγάλωσαν με τους «τιτάνες» του είδους, αλλά και σε όσους ψάχνουν κάτι πιο ήρεμο που δεν χρειάζεται πάντα να βασίζεται στον πόλεμο και τις ακραίες στρατηγικές για να νικήσουμε. Αφιερώνοντας χρόνο και προσοχή μπορούμε να νικήσουμε εύκολα ενάντια στον υπολογιστή ή ακόμα και σε άλλους παίκτες μιας και δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε πάντα στον στρατό μας. Αν καταφέρουμε να επιβιώσουμε τους πολλούς χειμώνες, τις επιθέσεις των απέθαντων ή των άγριων ζώων, και τις δοκιμασίες που θα προκύπτουν, τότε θα δούμε πως πρόκειται για ένα παιχνίδι που προσφέρει σπουδαίες εμπειρίες και αξιόλογους μηχανισμούς. Ελπίζουμε το επερχόμενο Northgard: Ragnarok να βελτιώσει την φόρμουλα του σειράς και να μας δώσει έναν ακόμα καλύτερο τίτλο άξιο της προσοχής μας.

Το Northgard είναι διαθέσιμο στην τιμή των 29,99€.

Ευχαριστούμε την Shiro Games για την παροχή του Review Code.


Northgard - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ6.5
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 7.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ8
8Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0