Πριν από μερικές μέρες είχαμε την επίσημη κυκλοφορία του Need For Speed: Heat, του νέου κεφαλαίου στην πολυαγαπημένη σειρά, το οποίο υπόσχεται να την επαναφέρει στην κορυφή του είδους. Ομολογουμένως, η νέα προσθήκη στην σειρά έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει με τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που έχουν γίνει μετά το απογοητευτικό Payback με τα γραφικά να κλέβουν την παράσταση και το gameplay να μας θυμίζει κάτι από το αγαπημένο μας Need For Speed Underground 2.

Το Heat λαμβάνει χώρα στον ανοιχτό κόσμο της Palm City, μιας πόλης που μοιάζει αρκετά με το πραγματικό Miami. Βρισκόμαστε σε έναν τόπο γεμάτο ουρανοξύστες και εξοχικά, φοίνικες και μπόλικες παραλίες. Η πόλη είναι γεμάτη με ευκαιρίες για αγώνα αλλά και πράγματα που θα μας βοηθήσουν να τροποποιήσουμε το όχημά μας και να το μετατρέψουμε στο καλύτερο και γρηγορότερο αυτοκίνητο που υπάρχει. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που ‘κρατάνε πίσω’ τον τίτλο όπως η ιστορία του και ορισμένα στοιχεία του χειρισμού. Ωστόσο, έχουμε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία από οχήματα και επιλογές εξαρτημάτων αλλά και εμφανίσεων για τους χαρακτήρες μας.

Η πλοκή της ιστορίας φαντάζει γνώριμη ειδικά αν έχουμε δει ταινίες του είδους ή έχουμε παίξει άλλα παρόμοια παιχνίδια που έχουν ως κεντρικό θέμα το Street Racing. Σε αυτή την υπόθεση οι αστυνομικοί είναι οι κακοί και διευθαρμένοι κυβερνητικοί που προσπαθούν να ξεφορτωθούν τους οδηγούς οι οποίοι από την μεριά τους ζουν στα άκρα και προσπαθούνα να ελευθερώσουν την πόλη από αυτή την διαφθορά. Προκειμένου όμως να δωθεί μια αισθητή διαφορά ανάμεσα στους υπερβολικά κακούς αστυνομικούς και τους εγκληματίες οδηγούς, θα δούμε σκηνές όπου θα μας ‘ενοχλήσουν’ όπως αστυνομικούς να απειλούν με δολοφονίες και άλλες παρόμοιες απειλές.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουμε τα κλασικά πρότυπα όπως μια κοπέλα που προσπαθεί να αποδίξει τις ικανότητές της, τον αδερφό της που δεν μπορούσε να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις, και επιμέρους χαρακτήρες που ξέρουν τα πάντα για το μέρος και τα αμάξια. Θα επιλέξουμε ανάμεσα σε διάφορους προ-δημιουργημένους χαρακτήρες τους οποίους μπορούμε να ντύσουμε όπως θέλουμε προσθέτοντας έτσι μια νότα τροποποίησης στην εμπειρία μας.

Οι περισσότεροι από εμάς ίσως θυμούνται την απογοήτευση που προκάλεσε το Payback τόσο σε κριτικές όσο ανάμεσα και στους παίκτες. Το NFS: Heat έρχεται να αντιμετωπίσει τα λάθη του παρελθόντος επαναφέροντας χαρακτηριστικά στοιχεία από το παρελθόν όπως η αγορά εξαρτημάτων και οι συνεχόμενοι αγώνες που συντελούν στην πρόοδο της καριέρας μας. Ξεκινάμε την καριέρα μας με ένα απλό αυτοκίνητο που μπορεί να τρέξει τόσο όσο χρειάζεται, και ο χειρισμός του είναι αρκετά δύσκολος σε μεγάλες ταχύτητες. Εδώ ενθαρρύνεται το Drifting όπου πραγματοποιείται με συγκεκριμένο τρόπο: όσο τρέχουμε, πριν την στροφή, αφήνουμε το πόδι από το γκάζι, στρίβουμε, και ξαναπατάμε για να εκτοξευθούμε όσο αφήνουμε λαστιχιές στην άσφαλτο.

Πέρα από τα drifts, και όσο αγοράζουμε καλύτερα οχήματα, έχουμε την ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων ποι απεικονίζονται με διασκεδαστικούς τρόπους. Το όχημά μας μετατρέπεται σε ρουκέτα και προσπερνάει τα πάντα ασταμάτητο. Και ασταμάτητο παραμένει καθώς γκρεμίζουμε φώτα και δέντρα χωρίς να κόβεται η ταχύτητά μας ή να βγαίνουμε εκτός ευθείας. Αυτό δεν σημαίνει πως η επερχόμενη κίνηση δεν θα επηρεάσει την πορεία μας αφού το όχημά μας έχει συγκεκριμένη αντοχή. Χτυπώντας άλλα αυτοκίνητα ή τείχη, εμπόδια και κτήρια, η αντοχή κατεβαίνει απότομα και πρέπει να φτάσουμε σε κάποιο βενζινάδικο για να επιδιορθώσουμε τις ζημιές.

Για να αναβαθμίσουμε την ταχύτητα και την αντοχή του οχήματός μας πρέπει να συμμετέχουμε σε αγώνες για να γίνουμε πιο γνωστοί, να ανεβάσουμε το reputation μας και να λάβουμε χρήματα. Οι αναβαθμίσεις ξεκλειδώνονται σταδιακά όσο προχωράμε στην ιστορία και ολοκληρώνουμε αγώνες, και τα εξαρτήματα διατίθονται μόνο προς πώληση οπότε είναι απαραίτητο να μαζεύουμε πόντους και χρήματα. Το θέμα είναι το εξής όμως. Για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη απόδοση πρέπει να αγοράσουμε και καλύτερα οχήματα και να τα τροποποιήσουμε όπως θέλουμε αγοράζοντας τα εξαρτήματα τους. Ευτυχώς, οι συνδυασμοί που θα κάνουμε θα μας δώσουν ένα όχημα το οποίο θα είναι καλύτερο για συγκεκριμένα είδη αγώνων οπότε ο πειραματισμός θα μας ωφελεί σχεδόν πάντα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η εναλλαγή ημέρας και νύχτας μιας και κάθε στιγμή της ημέρας μας δίνει μια διαφορετική εμπειρία. Η Palm City διοργανώνει ένα φεστιβάλ ταχύτητας οπότε κατά την διάρκεια της ημέρας μπορούμε να συμμετέχουμε σε επίσημους αγώνες για να μαζέψουμε πόντους φήμης αλλά τα λεφτά δεν είναι ποτέ αρκετά για να αγοράσουμε το όχημα ή τις αναβαθμίσεις που θέλουμε. Σε αυτό το σημείο έχουμε την παρανομία της νύχτας καθώς κάθε βράδυ μπορούμε να συμμετέχουμε σε παράνομους αγώνες που μας ανεβάζουν την φήμη αλλά και τα νούμερα του τραπεζικού λογαριασμού μας. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα αφού έχουμε και την αστυνομία που θα προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στις δραστηριότητές μας. Τρέχοντας πολύ μπροστά τους θα ενεργοποιηθεί το Heat System – κάτι σαν το Police heat leve στο Grand Theft Auto – το οποίο επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες όπως το αν καταστρέφουμε αστυνομικά οχήματα ή ανάλογα με τους πόσους παράνομους αγώνες ολοκληρώνουμε.

Ο χάρτης μας είναι γεμάτος αγώνες που μπορούμε να σημειώσουμε και να ολοκληρώσουμε για να πάρουμε rep points. Η ολοκλήρωσή τους είναι άμεση με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να βλέπουμε ατελείωτα loading screens ή να σταματάει η ροή μας. Κατά την διάρκεια της νύχτας μπορούμε να επιδιορθώσουμε το όχημά μας μέχρι και 3 φορές με το ρίσκο να ανεβαίνει όσο καταφεύγουμε σε αυτή την λύση. Αν το όχημά μας διαλυθεί ή μας πιάσει η αστυνομία τότε επιστρέφουμε στο γκαράζ και χάνουμε όλους τους πόντους που μαζέψαμε (για την νύχτα εκείνη). Φυσικά, όσο heat μαζεύουμε και πόντους από τους αγώνες τόσο πιο ακριβά είναι τα έπαθλα που θα λάβουμε στο τέλος της νύχτας. Βέβαια, σε αυτό το σημείο θα φτάσουμε όταν θα έχουμε ένα αρκετά καλό και δυνατό όχημα.

Το Need for Speed: Heat είναι ένα αρκετά όμορφο και εντυπωσιακό παιχνίδι. Η πόλη της Palm City είναι γεμάτη φώτα και όμορφα τοπία αλλά και μηχανική ζωή. Τα οχήματα είναι δημιουργημένα με αγάπη και αυτό φαίνεται τόσο από τα textures τους όσο και από την ακρίβεια στα πραγματικά μοντέλα αναφοράς. Επιπλέον, τα καιρικά φαινόμενα προσθέτουν στην αίσθηση ρεαλισμού και ενισχύονται με τα εφέ ταχύτητας που μπορούν να ενθουσιάσουν ακόμα και τους πιο ‘άπιστους’.

Ένα κομμάτι στο οποίο η Ghost Games συνεχίζει να υστερεί είναι η μουσική. Τα μουσικά κομμάτια που συνοδεύουν την ιστορία και την εμπειρία μας δεν μας μένουν στο μυαλό όπως εκείνα των Underground. Ένα από αυτά που θυμόμαστε σε αυτά τα παιχνίδια της σειράς είναι το Riders on the Storm με τον Snoop Dog και το Get Low του πρώτου παιχνιδιού. Και ενώ η μουσική που έχουμε εδώ επιτρέπει στιγμές αδρεναλίνης και ενθουσιασμού, δεν καταφέρνει να μας μείνει στο μυαλό.

Πέρα από αυτές τις μικρές ατέλειες, το Need for Speed: Heat είναι διασκεδαστικό και μια πλήρης εμπειρία με αρκετό περιεχόμενο. Οι νέοι παίκτες μπορούν να μάθουν τους μηχανισμούς γρήγορα ενώ οι βετεράνοι δεν θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να συνηθίσουν στα νέα δεδομένα. Με μια πρώτη ματιά, δανείζεται πολλά χαρακτηριστικά από άλλα παιχνίδια του είδους κάτι που δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Μέσω αυτών γίνεται και η σταδιακή επιστροφή της σειράς στις παλιές της δόξες.

Σε γενικές γραμμές, το Need for Speed Heat ξεπερνά το απογοητευτικό Payback και προσφέρει περιεχόμενο και αδρεναλίνη στους φίλους της σειράς. Αγαπημένοι μηχανισμοί όπως η τροποποίηση των οχημάτων επιστρέφουν και πνέουν νέα ζωή στην σειρά μαζί με τα είδη των αγώνων και των οχημάτων που μπορούμε να επιλέξουμε. Δυστυχώς, η ιστορία δεν θα μας εντυπωσιάσει ιδιαίτερα αλλά και πάλι, λειτουργεί ως ένας λόγος για να ασχοληθούμε με τους αγώνες στην Palm City. Αν ψάχνεται ένα καλό παιχνίδι αγώνων, τότε το Heat είναι ικανό να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας.

Το Need for Speed: Heat είναι διαθέσιμο στην τιμή των 59,99€.

Ευχαριστούμε την Bandai Namco Greece για την παροχή του Review Code.