Είναι ένας ιδιαίτερος μήνας για την 2K Games ο Σεπτέμβριος, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι μια μεγάλη σειρά κάνει την επιστροφή της μετά από αρκετά χρόνια, μια πιο κλασσική ανανεώνει την συλλογή με έναν νέο τίτλο. Οι δύο εν λόγω σειρές είναι το Borderlands και το NBA 2K αντίστοιχα, με το πρώτο να κυκλοφορεί αργότερα μέσα στον μήνα και το δεύτερο να έχει ήδη κυκλοφορήσει για κονσόλες και υπολογιστές. Η ομάδα ανάπτυξης του παιχνιδιού φαίνεται να μας ετοίμασε έναν διαφορετικό τίτλο που πρόκειται να κάνει χαρούμενους τους φίλους του αθλήματος χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν υπάρχουν παραπατήματα. Ήδη μερικές μέρες πριν το NBA 2K20 έρθει να εμπλουτίσει την συλλογή μας στο Steam (ή σε οποιαδήποτε άλλη κονσόλα επιλέξαμε) ένα trailer ήταν ικανό να προκαλέσει αναταραχή μιας και έδειχνε πως ένα κομμάτι του παιχνιδιού θα βασίζεται στην τύχη.

Αν προσπεράσουμε τις αναταραχές και την έλλειψη εμπιστοσύνης που πολλοί από εμάς ενδέχεται να δείχνουν για την εκδότρια εταιρεία λόγω της ύπαρξης ορισμένων microtransactions (τα οποία υποχρέωσαν και την PEGI να κάνει δηλώσεις πάνω στο θέμα), θα δούμε πως πρόκειται για ένα αρκετά βελτιωμένο παιχνίδι που μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Και με την έναρξη της νέας σεζόν του NBA προ των πυλών είναι μια καλή ευκαιρία να προετοιμαστούμε με πιθανά σενάρια που μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς, και μια νέα κινηματογραφική εμπειρία με την ευγενική χορηγία του MyCareer.

Όταν μιλάμε για το NBA 2K όλοι μας ξέρουμε τι να περιμένουμε. Η λογική του gameplay δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή του πραγματικού αθλήματος οπότε και θα βρούμε τους ίδιους κανόνες, γήπεδα και παίκτες. Στον πυρήνα του παραμένει ίδιο με προηγούμενους τίτλους της σειράς με την διαφορά ότι πλέον υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις και αλλαγές σε ορισμένους σημαντικούς μηχανισμούς όπως η κίνηση των παικτών, οι ντρίμπλες και η αντοχή. Οι κινήσεις μοιάζουν πιο ρεαλιστικές και έχει δωθεί μεγάλη προσοχή στις ιδιαιτερότητες των παικτών και στην εκτέλεση φάσεων.

Η ομάδα ανάπτυξης έκανε μεγάλη δουλειά στο να αποτυπωθούν οι ικανότητες και η ταχύτητα των παικτών όσο πιο πιστά γίνεται. Κάθε παίκτης έχει ξεχωριστή ταχύτητα και χρόνο επιτάγχυνσης. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πειραματιστούμε με όλους τους αγαπημένους μας παίκτες για να δούμε τι αλλαγές έχουν γίνει και σε ποιους τομείς. 

Μια αρκετά αισθητή αλλαγή είναι και ο τρόπος που γίνεται η ντρίμπλα. Ως γνωστόν, ο παίκτης μας μπορεί να κάθεται σταθερός και να ντριμπλάρει αυτόματα , αλλά αν θέλουμε να κινηθούμε προς μια άλλη μεριά, να αποπροσανατολίσουμε τους αντιπάλους μας, να αποφύγουμε κλέψιμο ή να κάνουμε κόλπα, θα πρέπει να συγχρονίσουμε τους μοχλούς με το πάτημα ορισμένων κουμπιών ή τον δεύτερο μοχλό (σε περίπτωση που παίζουμε με χειριστήριο). Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να εξοικειωθούμε με αυτόν τον νέο τρόπο παιχνιδιού – μιας και πλέον η πλειοψηφία των κινήσεων γίνεται χειροκίνητα παρά αυτόματα – αλλά ευτυχώς, η ύπαρξη των tutorials μας βοηθάει να μάθουμε όλους τους νέους μηχανισμούς και όσα πρέπει να ξέρουμε για να γίνουμε όλο και πιο αποτελεσματικοί (ή και ανταγωνιστικοί).

Για άλλη μια φορά, το mode που θα τραβήξει την προσοχή όλων των NBA 2k20 fans είναι το myTeam. Φέτος, οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 5 Evo Cards για να διαμορφώσουν την ομάδα τους. Στους παίκτες που μας δίνονται βρίσκονται οι Tracy McGrady, Dirk Nowitzki, Hakeen Olajuwon, Derrick Rose και Vince Carter. Αν θέλουμε να προσθέσουμε και άλλα μέλη στην ομάδα μας, τα Daily Login Prizes θα μας βοηθήσουν σε αυτό καθώς όσο περισσότερο παίζουμε τόσο περισσότερα δώρα μαζεύουμε και το χάσμα ανάμεσα στους Pay-to-win και Play-to-win μειώνεται. Επιπλέον, όσο περισσότερες νίκες μαζεύουμε στο Triple Threat Mode άλλες τόσες ελπίδες για επιπρόσθετα δώρα έχουμε.

Βελτιωμένο έρχεται και το myCareer. Η 2K Games συνεργάστηκε με την εταιρεία παραγωγής SpringHill για να μας δώσει μια κινηματογραφική εμπειρία με πρωταγωνιστές τους star του Αμερικάνικου μπάσκετ. Στην παραγωγή βοήθησε και ο NBA Legend, LeBron James, με αποτέλεσμα να έχουμε μια μοναδική αθλητική ιστορία που δεν διστάζει να προσεγγίσει πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εκτοξεύσει το Game Mode σε νέα επίπεδα. Γνωστοί ηθοποιοί κάνουν την εμφάνισή τους με κυριότερους τους Idris Elba, ο οποίος για άλλη μια φορά δίνει τον καλύτερό του εαυτό, και την Rosario Dawson. 

Η εξιστόρηση όμως λειτουργεί κυρίως ως μια ακόμα αφορμή για να προχωρήσουμε και να τροποποιήσουμε κατάλληλα την ομάδα μας. Έχουμε τον πλήρη έλεγχο της καριέρας μας, με πολλές σημαντικές αποφάσεις να επηρεάζουν την αλλαγή μας από έναν αρχάριο παίκτη σε έναν ακόμα θρύλο.

Το «The Neighborhood» εμπλουτίζεται αντίστοιχα με ακόμα περισσότερα events και νέα mini-games, όπως το Disc Golf και το Dodgeball, ενώ ο δυναμικός καιρός βοηθάει στην δημιουργία μιας ξεχωριστής ατμόσφαιρας και «φρεσκάδας» καθόλη την διάρκεια του έτους. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα καιρού «διαβάζει» την εποχή στην οποία παίζουμε και την προσομοιώνει μέσα στον κόσμο της γειτονιάς. Έτσι, αν παίζουμε τον χειμώνα ο καιρός θα είναι μουντός και ίσως υπάρχει και χιόνι πάνω στους δρόμους και τα στενά. Τέλος, η 2KTV επιστρέφει με τους Alexis Morgan και Chris Manning, και το γυναικείο μπάσκετ προστίθεται για πρώτη φορά με το WNBA League ως ένα ξεχωριστό mode για το παιχνίδι.

Οπτικά, το NBA 2K20 φαίνεται να διατηρεί την ίδια μηχανή που είχαν και οι πρόσφατοι τίτλοι. Ως αποτέλεσμα έχουμε μοντέλα που δεν φέρουν διακριτές διαφορές και βελτιώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι στο Ultra Preset δεν έχουμε ένα λεπτομερές παιχνίδι γεμάτο ζωή και πολύ πλήθος. Τα μοντέλα των αθλητών είναι αρκετά καλά και ελκυστικά, και οι κινήσεις κατά την διάρκεια των αγώνων μοιάζουν να αγγίζουν την πραγματικότητα. Φυσικά, δεν λείπουν και αστεία glitches ειδικά κατά την διάρκεια των post-game δηλώσεων ή μετά από κάποιο φάουλ.

Για αυτή την κριτική χρησιμοποιήσαμε ένα σύστημα με έναν επεξεργαστή Intel Core i5-4690 στα 3.5GHz, μια κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX1060 3GB και 8GB μνήμης RAM DDR3. Η 2Κ Games έχει αφήσει μια πληθώρα από επιλογές για να τροποποιήσουμε την απόδοση του τίτλου στο σύστημά μας. Γενικά, μπορούμε να αλλάξουμε την ανάλυση, το Refresh Rate, να ενεργοποιήσουμε το V-sync ή να βάλουμε Presets για τα γραφικά (low, medium, high, ultra). Στις πιο εξειδικευμένες επιλογές έχουμε για τα textures, την ποιότητα και τις λεπτομέρειες των παικτών, τον αριθμό των θεατών, ποιότητα σκιών, και πλήθος δημοσιογράφων. Από την άλλη, έχουμε τα Temporal anti-aliasing (TAA), depth of field (DOF), ambient occlusion, motion blur, bloom, και reflections για το παρκέ και τους καθρέφτες.

Ευτυχώς, το NBA 2K20 δεν απαιτεί ένα δυνατό σύστημα για να μπορέσουμε να το ευχαριστηθούμε πλήρως. Με τα γραφικά να είναι ρυθμισμένα στα Ultra Settings δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, τα καρέ παρέμεναν σταθερά και χωρίς το Vsync ενεργοποιημένο ξεπερνούσαν τα 60fps, ενώ παράλληλα δεν υπήρχαν κολλήματα ικανά να εμποδίσουν την ροή του gameplay. Ωστόσο, αυτό που θα χρειαστούμε απαραίτητα (για μεγαλύτερη διευκόλυνσή μας) είναι ένα χειριστήριο για να μπορούμε να διαχειριστούμε τις ντρίμπλες και τα νέα συστήματα τρεξίματος και αντοχής.

Φυσικά, δεν θα έλειπαν και τα αρνητικά από ένα τέτοιο παιχνίδι. Αρχικά, όταν καλούμαστε να φτιάξουμε έναν χαρακτήρα στο MyBuilder δεν έχουμε τις επιλογές που είχαμε στους προηγούμενους τίτλους και νιώθουμε πως περιοριζόμαστε. Επιπλέον, στο Triple Threat μπορούμε να μαζέψουμε νίκες για να ξεκλειδώσουμε νέους παίκτες και να βοηθήσουμε την ομάδα μας να φτάσει στην βαθμολογία των 99 πόντων, αλλά αν θέλουμε την περίοδο της κυκλοφορίας τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη. Η 2K Games «έκλεισε» το Mode χωρίς κάποιον εμφανή λόγω και ίσως αυτό είναι κάτι προσωρινό, αλλά την στιγμή συγγραφής αυτού του άρθρου δεν μπορούσα να παίξω.

Πολλά προβλήματα παρατηρήθηκαν και κατά την διάρκεια ορισμένων αγώνων. Μετά από κάποιο φάουλ, οι παίκτες πέρνανε την θέση τους γύρω από το καλάθι και παρέμεναν σταθεροί…για πολύ ώρα. Εκεί κατάλαβα ότι το παιχνίδι κόλλησε, δεν προχωρούσε άλλο και έπρεπε να ξεκινήσω από την αρχή. Κολλήματα παρατηρούσα και σε ορισμένες μπάρες προόδου που έμοιαζαν να μην καταγράφουν την εξέλιξή μου. Από την άλλη, ο χρόνος φόρτωσης έμοιαζε αρκετά μεγάλος για ένα σύστημα που μπορεί να το «σηκώσει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Αντίστοιχα, όσον αφορά το πρόσφατο trailer του Ball Drop είχα τις ανησυχίες μου πως το grind του 2K20 θα εξακολουθεί να απαιτεί χρηματική συνδρομή για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Και ενώ ως έναν βαθμό αυτό αληθεύει μιας και μπορούμε να αγοράσουμε VC coins για να ενισχύσουμε τις ικανότητες των παικτών μας, υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι για να προπονήσουμε την ομάδα μας. Δεν έχω δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για να βοηθήσω την ομάδα μου, και η πρόοδός μου είναι αρκετά σταθερή. Το Ball Drop, που είναι ένα μεγάλο κομμάτι του MyCareer, απαιτεί νίκες στο Triple Threat και Locker Codes και αποτελεί την καλή εναλλακτική για την απόκτηση επάθλων αλλά καμιά φορά τείνει να μειώνει την ροή/ταχύτητα του συνολικού gameplay.

Σε γενικές γραμμές, το NBA 2K20 είναι το καλύτερο βιντεοπαιχνίδι του είδους του. Σίγουρα, πολλοί θα νιώσουν πως για ακόμα μια φορά η 2K Games θα κυνηγήσει τα πορτοφόλια μας και πως περιορίζει την δημιουργικότητα και την συμβολή μας στην καριέρα της ομάδας μας. Και ενώ μπορεί αυτό να ισχύει έως έναν βαθμό, δεν απαιτείται πλέον χρηματική συμβολή για να δούμε ουσιαστική πρόοδο. Πέρα από αυτό, μηχανικά και περιεκτικά το 2K20 είναι η καλύτερη επιλογή για τους λάτρεις του είδους. Ας ελπίσουμε πως η 2K Games θα αφαιρέσει τελείως τα ανεπιθύμητα στοιχεία από την σειρά – και άλλους παρόμοιους τίτλους – και πως η Visual Concepts θα συνεχίσει να ακούει τους παίκτες και να βελτιώνει τα έργα της.

Το ΝΒΑ 2Κ20 είναι διαθέσιμο στην τιμή των 59,99€.

Ευχαριστούμε την CD Media S.A. για την παροχή του Review Code.


NBA 2K20 - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7.5
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7.5
8Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0