installer backround

Έβλεπε τους Γάλλους μέσα από την πρωινή ομίχλη. Οι μπλε στολές τους φαίνονταν από μακριά σχεδόν μαύρες στο πρώτο αμυδρό φως της ημέρας. Το κεφάλι του γύριζε από το κρασί αλλά δεν είχε πιει τόσο ώστε να μην νιώσει το πρώτο ρίγος φόβου. Ξαφνικά, σαν τέρατα από εφιάλτη εμφανίζονται οι Γάλλοι ιππείς. Ένα κύμα φόβου διαπερνά το Βρετανικό τάγμα καθώς η γαλλική ίλη διαλύει τους Ισπανούς ακροβολιστές μερικές εκατοντάδες μέτρα στα αριστερά τους. Τα μακρυά σπαθιά των Γάλλων cuirassiers ανεβοκατεβαίνουν σαν μπαλτάδες που κόβουν κρέας. Ένα απαλό αεράκι αρχίζει να διαλύει την ομίχλη, φέρνοντας μαζί τις κραυγές των καταδικασμένων Ισπανών και τη μυρωδιά της μάχης. 

– «Τώρα σειρά μας», μουρμουρίζει κάποιος. Κάποιος άλλος αρχίζει να τραγουδά ήσυχα τον ύμνο του τάγματος. Άλλοι κάνουν το σταυρό τους και άλλοι έχουν απλά το βλέμμα καρφωμένο μπροστά. 

Έρχονται.

Το Napoleonic Total War III είναι ένα από τα πληρέστερα mods για το Napoleon: Total War της Creative Assembly. Το mod είναι το τρίτο στη σειρά, μετά το Napoleonic Total War I (mod για τo Medieval Total War) και το Napoleonic Total War II (mod το Rome Total War) που ήταν total conversion των δύο παιχνιδιών. Αντίθετα το NTW3 είναι περισσότερο makeover του Napoleon Total War. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε η 5η έκδοση του mod και η μικρή αλλά απόλυτα προσηλωμένη κοινότητα μεγάλωσε αισθητά.

Τι προσφέρει λοιπόν το συγκεκριμένο mod;  Αρχικά να πούμε ότι το mod στην αρχή προσέφερε μόνο multiplayer και historical battle, όπως και οι προκάτοχοί του, αλλά πλέον με την απήχησή του υπάρχει και πλήρως λειτουργικό Singleplayer και Multiplayer Campaign.

Το NTW3 περιλαμβάνει 18 playable έθνη που ιστορικά συμμετείχαν στους Ναπολεόντειους πολέμους. Κάθε έθνος έχει μία πλήρη παράταξη ιστορικών μονάδων που ποικίλουν σε μέγεθος, ηθικό, δύναμη πυρός και στη μάχη σώμα με σώμα, δημιουργώντας διαφορετικές εθνικές δυνάμεις και αδυναμίες. Αυτό μεταφράζεται πρακτικά σε πολλές διαφορετικές στρατηγικές τακτικές που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να πετύχουμε τη νίκη.

Για παράδειγμα, ιστορικά η Ρωσία είχε ισχυρό πεζικό, καλό ιππικό και μεγάλο αριθμό πυροβόλων. Το κακό μπαρούτι όμως οδηγούσε σε εμπλοκές, πράγμα που σημαίνει ότι προτιμούν τη μάχη σώμα με σώμα. Αυτό μεταφράζεται στο παιχνίδι με μεγαλύτερα μεγέθη μονάδων, χαμηλή ακρίβεια πυρός και καλύτερα στατιστικά melee. Οι πυροβολαρχίες τους είναι μεγαλύτερες από όλες τις άλλες χώρες, με ελαφρώς χαμηλότερα στατιστικά, προσομοιώνοντας τα ιστορικά όρια του πυροβολικού τους (κακή ηγεσία και κακό μπαρούτι). Ένας Ρώσος διοικητής στο NTW3 λοιπόν, θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει γρήγορα το μέγεθος των μονάδων του, κρατώντας τον αντίπαλο συνεχώς απασχολημένο.

95th Rifles, οι καλύτεροι Βρετανοί ακροβολιστές.

Αντίθετα, η Αγγλία είχε μικρότερο αλλά έμπειρο στρατό. Παρατασσόταν συνήθως σε γραμμές δύο ανδρών, με μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Στην Ευρώπη τα βρετανικά στρατεύματα συμπληρώνονταν από χαμηλότερης ποιότητας Ολλανδούς και Βρουνσβίκιους στρατιώτες. Το ιππικό τους ήταν αξιοπρεπές, αλλά σε καμία περίπτωση το καλύτερο στην Ευρώπη. Επίσης οι Βρετανοί διοικητές χρησιμοποιούσαν μικρές πυροβολαρχίες σκορπισμένες ανάμεσα στο πεζικό. Αυτό αντιπροσωπεύεται στο παιχνίδι με μικρότερα τάγματα πεζικού και πυροβολικού, που ρίχνουν όμως θανάσιμα πυρά. Χρησιμοποιώντας τα χαρακτηριστικά του εδάφους ως Βρετανός προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες μας. Συμπληρώνουμε επίσης τον στρατό μας με τάγματα λιγότερο ακριβού (και τολμώ να πω, πιο αναλώσιμου), Ολλανδικού και Βρουνσβίκιου πεζικού. Γενικά προτιμάται η παρατεταμένη ανταλλαγή πυρών.

Οι μονάδες πεζικού αντιπροσωπεύουν τάγματα ή συντάγματα. Λόγω του ορίου των 20 μονάδων στα Total War, έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί. Οι μεγαλύτερες μονάδες είναι είτε ισχυρά τάγματα, (Βρετανική Φρουρά, Ούγγροι Πεζικάριοι) είτε 2-3 μικρά τάγματα (μονάδες πολιτοφυλακής). Ιστορικά η δύναμη των μονάδων ποικίλλει, και έτσι τα μεγέθη βασίζονται μόνο στην περίοδο 1808-1815. Γενικά χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα των 6 πραγματικών στρατιωτών έναντι ενός εικονικού.

Για τον σχεδιασμό των στατιστικών χρησιμοποιήθηκαν κανόνες επιτραπέζιου wargaming και διάφορες ιστορικές πηγές. Τα buff και debuff του ηθικού, της εμβέλειας, της κούρασης των στρατιωτών εξαρτώνται από το περιβάλλον, την κατάσταση και την γενικότερη εικόνα της μάχης. Για παράδειγμα, τα περισσότερα τάγματα πεζικού θα χάσουν γρήγορα το ηθικό τους αν βρίσκονται σε ανοιχτό πεδίο χωρίς υποστήριξη ιππικού, βλέποντας εχθρικές ύλες να τριγυρνούν στα πλευρά τους. Επίσης καμία μονάδα δεν είναι υπεράνθρωπη. Το ιππικό ξεκινάει ως πολύ χρήσιμο και ευέλικτο. Χωρίς όμως να το ξεκουράζουμε ανά τακτά διαστήματα, θα γίνει απλά ένα αργοκίνητο τοίχος από κουρασμένα άλογα. Και το πυροβολικό δεν μπορεί να ρίχνει όλη μέρα. Όσο συνεχίζουν να ρίχνουν ακατάπαυστα, θα μειώνεται η ευστοχία τους και η ταχύτητα βολής τους.

Ίσως όμως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο στις μάχες του NTW3 είναι το σύστημα Line of Sight. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ιδέα τι κάνει ο αντίπαλος χωρίς να τον παρατηρήσουμε από κοντά. Ακόμα και το ελαφρύ ιππικό λοιπόν, έχει συχνά τον πιο σημαντικό ρόλο στο πεδίο της μάχης. Έτσι η στρατηγική τοποθέτηση των ταγμάτων μας, πίσω από λόφους και δάση κρίνεται βασική για την επίτευξη της νίκης. Αυτό είναι για μένα το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του mod αυτού. Μπορούμε να οργανώσουμε ενέδρες και να μανουβράρουμε έτσι τον στρατό μας, ώστε να έχουμε το πάνω χέρι πριν ακόμα αρχίσουν οι πυροβολισμοί. Ένα άλλο όμορφο χαρακτηριστικό του NTW3 είναι ότι τα τάγματα δεν μπορούν να περάσουν το ένα μέσα από το άλλο σαν φαντάσματα από τοίχους. Το ιππικό μας δεν μπορεί να πηδήσει μπροστά από το πεζικό και να επιτεθεί στον εχθρό, θα πρέπει να αφήσουμε χώρο λοιπόν για τις κινήσεις του ιππικού.

Το κομμάτι του Napoleonic Total War III που αφιερώνεται στις ιστορικές μάχες ονομάζεται Napoleon’s Eagles. Είναι ο πραγματικός σύντροφος ενός grognard, ενός παλαιών αρχών wargamer, όπως ονομάζεται χαϊδευτικά από την wargaming κοινότητα. Οι μάχες έχουν ερευνηθεί προσεκτικά και να προσομοιώνονται με λεπτομερείς παρατάξεις, στολές και συμπεριφορά. Οι χάρτες δημιουργήθηκαν σε κλίμακα 1:25000 και οι οικισμοί και οι οχυρωμένες θέσεις έχουν σωστό layout. Οι Ιστορικές μάχες παίζονται σε μεγαλύτερες ρυθμίσεις δυσκολίας, είναι πιο αργές και περιλαμβάνουν στρατηγική που θα δυσκόλευε ακόμα και το Ναπολέοντα (βλ. Waterloo). Για να μελετήσετε τις συνθήκες νίκης των παρατάξεων, τις αρχικές θέσεις των ταγμάτων, τις καθυστερήσεις ενισχύσεων στις ιστορικές μάχες μπορείτε κάλλιστα να ξεχυθείτε στο Wikip ή στα Forum του Mod. Για τους λάτρεις της ιστορικής περιόδου το Napoleon’s Eagles είναι απίστευτο. Τρανταχτές μάχες όπως το Austerlitz ή το Marengo περιλαμβάνουν δόσεις επικότητας που δυσκολεύομαι να σας μεταφέρω.

Αν διαβάσατε μέχρι εδώ σας συγχαίρω για την υπομονή σας! Στις τελευταίες version του Napoleonic Total War III λοιπόν υπάρχει και Singleplayer ΚΑΙ Multiplayer Campaign. Υπάρχουν 20 playable παρατάξεις, ανάμεσά τους και τα μικρά κρατίδια της κεντρικής Ευρώπης (Έσση, Βυρτεμβέργη κ.ά) με έτος εκκίνησης τον Σεπτέμβριο του 1805. Η δυσκολία είναι ανεβασμένη από default και το επίπεδο δυσκολίας είναι αρκετά challenging ακόμα και στο normal setting, στο οποίο σας προτείνω να το κρατήσετε. Έχει γίνει πολλή δουλειά στη Διπλωματία, πράγμα που σημαίνει ότι θα μας έρχονται προσφορές συνεχώς όσο αλλάζουν τα πράγματα στην Ευρώπη. Για παράδειγμα τα αδύναμα κρατίδια θα προσπαθήσουν να κρατήσουν φιλικές σχέσεις με τους γύρω τους, καθώς και τις μεγάλες δυνάμεις για να αντισταθούν στην προέλαση των Γάλλων. Φυσικά το κάρο άλλων τροποποιήσεων με βάση την ιστορική εγκυρότητα και το ρεαλιστικό gameplay καθιστούν το NTW3 ίσως το απόλυτο mod για το Napoleon: Total War και must have για τους λάτρεις των strategy και των Ναπολεόντειων πολέμων.

Εμπρός μαρς λοιπόν, μέσα από τους καπνούς προς τη νίκη!