Γνωρίστε το Moribund, τον καινούριο τίτλο της ελληνικής ομάδα ανάπτυξης παιχνιδιών, Traptics. Αυτή τη φορά μας φέρνουν ένα διασκεδαστικό platform shooter το οποίο υπόσχεται local μάχες με τους φίλους μας, άφθονο γέλιο και ατελείωτους διαμελισμούς! Το παιχνίδι είναι εμπνευσμένο από άλλους αντίστοιχους τίτλους, κατορθώνει όμως να μας εντυπωσιάσει με τα επίπεδα διασκέδασης που είναι ικανό να προσφέρει σε εμάς και τους φίλους μας.

Πριν ξεκινήσουμε με την ανάλυση του παιχνιδιού, καλό θα ήταν να αναφέρουμε πως το Moribund αποτελεί ένα προιον αγάπης από την indie ομάδα μιας και πέρασε επιτυχώς από το Steam Early Access και κυκλοφόρησε ως πλήρης τίτλος στις 17 Μαρτίου 2017.

Η λογική του παιχνιδιού είναι αρκετά απλή. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να μαζέψουμε μια μεγάλη παρέα (τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων) με μερικά χειριστήρια και να ετοιμαστούμε για μάχες μέχρι τελικής πτώσης. Με το που ξεκινήσουμε το παιχνίδι μπορούμε να επιλέξουμε τον χαρακτήρα που μας εκφράζει περισσότερο, να γραπώσουμε καλά το όπλο μας και να αμοληθούμε στα πεδία μάχης προσέχοντας πάντα τις παγίδες που βρίσκονται σε αυτά. Σκοπός μας είναι να σκοτώσουμε όλους τους αντιπάλους στην οθόνη μας και να κατορθώσουμε να είμαστε ο τελευταίος ζωντανός παίκτης στην αρένα. Πριν προχωρήσουμε παραπέρα όμως θα ήθελα να σημειώσω πως συνιστάται η χρήση χειριστηρίων για να έχουμε ένα πιο βολικό gameplay καθώς το πληκτρολόγιο δεν ενδείκνυται για τέτοιου είδους παιχνίδια. Επίσης, από θέμα απαιτήσεων συστήματος και συμβατότητας gamepad δεν πρόκειται να έρθετε αντιμέτωποι με κανένα πρόβλημα. Επιπροσθέτως, το παιχνίδι σας έχει καλυμμένους ακόμα και αν δεν έχετε φίλους (insert forever alone meme here) με 15 άκρως απαιτητικές και hardcore δοκιμασίες στην μορφή ενός Single-player mode.

Ας δούμε όμως σε ποια σημεία λάμπει το παιχνίδι και σε μερικά που θα ήθελα μερικές βελτιώσεις. Ξεκινώντας με το gameplay, δεν χρειάζεται να επεκταθούμε πολύ. Σε όλους τους παίκτες δίνεται η επιλογή για δύο firing modes, το ένα μετά από τα 3 χτυπήματα ακινητοποιεί τον αντίπαλο για μερικά δευτερόλεπτα τον αντίπαλο και το άλλο εξαπολύει ένα καταστροφικό χτύπημα (με μία μικρή χρόνο-καθυστέρηση) το οποίο κομματιάζει κυριολεκτικά όποιον βρει στο δρόμο του. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε κάποιο σημείο της αρένας, εμφανίζονται διάφορα βοηθήματα τα οποία βοηθάνε τους παίχτες που θα προλάβουν να τα πάρουν.

Η αλήθεια είναι πως όταν ακούμε για ελληνικά παιχνίδι, δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους. Εάν μπείτε στο ερώτημα αν το Moribund είναι ικανό να σας προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης για την τιμή του, πιστεύω ο αριθμός των διαφορετικών επιπέδων – αρενών είναι αρκετά για να σας πείσουν. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για 80 διαφορετικές αρένες με 8 διαφορετικές τοποθεσίες και ξεχωριστά mechanics, όπως διαφορετικές παγίδες, διαφορετικά γραφικά καθώς και soundtrack.  Ωραίες πινελιές αποτελούν η επιλογή τρόπου παιχνιδιού σε Free-for-all ή σε ομάδες για πιο προχωρημένες στρατηγικές, καθώς και η ποικιλία χαρακτήρων με τον καθένα να έχει δικό του ξεχωριστό voice acting.

Ομολογώ ότι προσωπικά δεν είμαι μεγάλος φίλος του gore και των διαμελισμών που υπάρχουν στο παιχνίδι αλλά οφείλω να πω πως το βρίσκω αρκετά διασκεδαστικό, πράγμα που θεωρώ μια μεγάλη νίκη για τους δημιουργούς του. Ωστόσο, θα ήθελα να εκφράσω μερικά παράπονα μου. Το μεγαλύτερο είναι ο γραφικός «θόρυβος» των background και κάποιων ακόμα γραφικών στοιχείων που βρίσκονται σε αυτά. Πολλές φορές βρέθηκα να χάνω το που είναι ο παίκτης μου, άλλες φορές οι παγίδες ενός επιπέδου δεν ήταν πολύ ορατές και πέθαινα αυτόματα μόνος μου, είτε έχανα το μέτρημα για το πόσες βολές έχω ακόμα πράγμα που οδηγούσε σε άμεσο θάνατο. Μπορεί όλα τα παραπάνω να ήταν τα ζητούμενα για να αυξηθεί η δυσκολία του παιχνιδιού οπότε δεν θα είμαι απόλυτος στην άποψη μου. Αλλά καλό θα ήταν να μπορούσαμε να παραμετροποιήσουμε το UI με τις κατάλληλες επιλογές στα Settings έτσι ώστε να είχαμε κάποιο βελάκι πάνω από τον παίχτη μας ή σύντομες προειδοποιήσεις για την ενεργοποίηση των παγιδών.  Επίσης, θα επιθυμούσα ο κάθε χαρακτήρας να είχε κάποιο επιπλέον στοιχείο διαφοροποίησης εκτός από το οπτικό και το ακουστικό, για παράδειγμα ελαφρώς διαμορφωμένα stats ή ακόμα και ένα unique ability για να δώσει παραπάνω βάθος στην επιλογή προτού καν αρχίσει το παιχνίδι. Ένα τελευταίο στοιχείο που βρίσκεται στην «Wishlist» μου, είναι μερικά παραπάνω single player modes με bots. Προσωπικά, μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτό το feature αλλά από μερικές άλλες κριτικές που είδα να το προτείνουν με κάνουν να πιστεύω πως θα έδινε έναν παραπάνω λόγο να το απολαύσει ο οποιοσδήποτε ακόμα και χωρίς παρέα.

Συνοψίζοντας, πιστεύω πως το Moribund μπορεί να προσφέρει πολλές ώρες άφθονου γέλιου μεταξύ μιας παρέας μέσω του local-only gameplay του. Έρχεται να γεμίσει ένα μικρό κομμάτι της αγοράς, στο οποίο δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία έως τώρα λόγω της διάδοσης του διαδικτύου σε όλα τα σπίτια. Αν και το local-only gameplay αποτελεί ένα σπάνιο στοιχείο στις μέρες μας καθώς απαιτεί την ύπαρξη πολλών παιχτών στον ίδιο χώρο, ίσως να αποθαρρύνει τον υποψήφιο αγοραστή από την απόκτησή του. Εμείς πάντως, θα θέλαμε να δούμε ένα Online Multiplayer Mode για να παίζουμε και με φίλους μας που βρίσκονται σε άλλες πόλεις ή χώρες. Όπως και να’χει, ανυπομονώ να δω τι επιφυλάσσει το μέλλον για το πολλά υποσχόμενο Moribund.

Το Moribund είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 9,99€.

Moribund - PC Review
Το Moribund μπορεί προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης σε μια παρέα χάρη στο Local-only gameplay του και έρχεται να γεμίσει ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, στο οποίο δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία έως τώρα.
Gameplay8
Fun9
Γραφικά6
Ήχος7
Replay value8.5
ΘΕΤΙΚΑ
  • Local-only Gameplay για μεγάλες παρέες
  • Μεγάλη ποικιλία αρενών
  • Ξεκαρδιστικό voice acting και ragdoll physics
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Απουσία Online Multiplayer
  • Γραφικά
8Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0