Multiplayer κυνήγι τεράτων. Πολλοί το προσπάθησαν, οι περισσότεροι απέτυχαν. Πολλές τίμιες προσπάθειες παρόλα αυτά, μα τον κυρίαρχο στο είδος, δεν τον ακούμπησε κανείς ποτέ, και με την τελευταία προσθήκη που θα εξετάσουμε σήμερα, φαίνεται πως στον θρόνο θα παραμείνει η ίδια σειρά. Ο λόγος για το Monster Hunter, και πιο συγκεκριμένα για το Monster Hunter World, το παιχνίδι που έμελλε να αναγεννηθεί στον δυτικό κόσμο με το πρώτο βήμα να γίνεται στις κονσόλες νέας γενιάς, και αρκετά αργότερα και στους υπολογίστες.

Η Capcom αρχικά κυκλοφόρησε το παιχνίδι στα PS4 και για XONE τον Ιανουάριο του 2018, καθιστώντας το Monster Hunter World τον τίτλο με τις πιο γρήγορες πωλήσεις από την ημέρα κυκλοφορίας του, ένα αρκετά σημαντικό επίτευγμα, δεδομένου πως το παιχνίδι δεν είναι και τόσο διαδεδομένο στην Ευρώπη και την Αμερική, πέρα από τους αρκετούς φανατικούς οπαδούς της που έπαιζαν το παιχνίδι στις φορητές κονσόλες της Nintendo. Με το καλοφτιαγμένο δημιούργημα της Capcom καταφέρνει να κερδίσει τις καρδιές του κόσμου, η εταιρία δηλώνει πως θα υπάρξει και κυκλοφορία για τα PC, αλλά τον Αύγουστο, δίνοντας την ευκαιρία και τον χρόνο στην ομάδα ανάπτυξης ώστε να δημιουργήσει ένα όσο πιο καλό και ισορροπημένο port γίνεται για τους υπολογιστές.

Η ιστορία είναι πάντα το «αδύναμο» σημείο του παιχνιδιού, αφού λίγοι θα ενδιαφερθούν για την πλοκή ή την υπόθεση του παιχνιδιού. Ο χαρακτήρας μας είναι ένας κυνηγός τεράτων, όπου σε ένα ταξίδι προς τον Νέο Κόσμο, δηλαδή μια νέα αχαρτογράφητη περιοχή δεχόμαστε επίθεση από έναν Elder Dragon, τον Zorah Magdaros, και μας απομακρύνει από το πλήρωμα που μόλις γνωρίσαμε. Παρέα με την Handler, την προσωπική μας βοηθό, παίρνουμε μια πρώτη γεύση από τον κόσμο και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εξερεύνηση και το κυνήγι. Περνώντας αρκετή ώρα κυνηγώντας και εξερευνώντας θα συναντηθούμε ξανά με το πλήρωμα, όπου πληροφορούμαστε πως αποστολή μας είναι να μάθουμε ποιος είναι ο σκοπός του Zorah Magdaros, και γενικότερα να καταλάβουμε την συμπεριφορά των τεράτων σε αυτή την περιοχή.

Το combat του παιχνιδιού είναι ο κύριος λόγος που τα τελευταία 10 χρόνια, το Monster Hunter έχει μερικούς από τους πιο φανατικούς παίκτες στον κόσμο, κυρίως στην Ιαπωνία. Στο Monster Hunter World, οι κινήσεις και οι επιθέσεις μας είναι πιο συντονισμένες και καλύτερα χορογραφημένες. Δημιουργώντας τον χαρακτήρα μας, θα δούμε πως στο Κιβώτιο των Αντικειμένων μας, έχουμε 17 διαφορετικά αρχικά όπλα. Το κάθε ένα από αυτά έχει ένα τελείως διαφορετικό τρόπο χειρισμού, χρησιμότητα και πλήθος ή είδος επιθέσεων, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να πειραματιστούμε ώστε να βρούμε το στυλ που μας ταιριάζει. Για παράδειγμα, κάποια τέρατα, συνήθως τεράστιου μεγέθους, θα τα αντιμετωπίσουμε ευκολότερα με κάποιο βαρύ όπλο, ενώ σε πιο μικρόσωμα και ευέλικτα τέρατα, θα χρειαστούμε εξίσου μικρά όπλα, με τα οποία πραγματοποιούμε πιο κοφτές και σύντομες κινήσεις.

Κάθε όπλο έχει ένα δέντρο εξέλιξης που ξεκλειδώνεται μαζεύοντας τα κατάλληλα αντικείμενα. Τα αντικείμενα αυτά προέρχονται είτε από τους χάρτες που θα επισκεφθούμε, εξερευνώντας τους, είτε από κομμάτια που πέφτουν από τα τέρατα κατά την διάρκεια της μάχης, ή μετά από αυτή. Με λίγο ψάξιμο αλλά και με την εμπειρία μας από το παιχνίδι, θα μάθουμε πιο αναλυτικά και σημαντικά στοιχεία, τα οποία δεν θα μας δοθούν «στο πιάτο» και θα πρέπει να τα ανακαλύψουμε μόνοι μας. Με τον ίδιο τρόπο αναβαθμίζουμε την πανοπλία μας, αλλά οι αναβαθμίσεις τις γίνονται με πολύ πιο εύκολο τρόπο, καθώς μπορούμε απλά να προσφέρουμε Armor Spheres, αντικείμενο που παίρνουμε από συγκεκριμένες αποστολές, και να δυναμώσουμε την, πολύ σημαντική για την επιβίωση μας, πανοπλία δίνοντας περισσότερους πόντους στην αμυντική της ικανότητα.

Το Monster Hunter World, έχει συνεχώς πράγματα για να κάνουμε, μέρη για να εξερευνήσουμε, τοποθεσίες για να «χαζέψουμε» και τέρατα για να αιχμαλωτίσουμε ή να αντιμετωπίσουμε. Πέρα από τις βασικές αποστολές και δοκιμασίες που προχωράνε την ιστορία μας, έχουμε ακόμα χιλιάδες αποστολές να πραγματοποιήσουμε, είτε μόνοι μας, είτε με παρέα άλλων τριών παικτών. Οι αποστολές αυτές είναι πολλών ειδών, και ποικίλουν από σφαγές μέχρι και αιχμαλώτιση τεράτων. Μπορούμε να μπούμε σε expedition, δηλαδή να εισέλθουμε σε έναν από τους δεκάδες χάρτες του παιχνιδιού, και να μαζέψουμε αντικείμενα από το έδαφος, τα δέντρα, τα ορυχεία, τα τέρατα, πράγματα δηλαδή που θα μας βοηθήσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όπως για να κάνουμε crafting potions, παγίδες και για να αναβαθμίσουμε συγκεκριμένα όπλα και πανοπλίες. Άλλη επιλογή είναι η Arena, όπου μαχόμαστε ενάντια σε συγκεκριμένα τέρατα, με προκαθορισμένο σετ εξοπλισμού τεστάροντας έτσι τις ικανότητες μας.

Σημαντικότερο είναι να υπάρχει ισορροπία στο ποίες αποστολές επιλέγονται, αφού κάποιες που μπορεί να τις θεωρήσουμε λίγο βαρετές, είτε λόγο μικρής πρόκλησης, είτε λόγο του στοιχείου της «αγγαρείας» – στοιχείο που παρατηρείται σε αποστολές μαζέματος συγκεκριμένου αντικείμενου ή πόρου. Ωστόσο, αυτές οι αποστολές μπορούν να μας ξεκλειδώνει κάτι σημαντικό ή θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε γρηγορότερα. Για παράδειγμα, όλοι μας θα συναντήσουμε τον γάτο σεφ που μας προετοιμάζει τα γεύματα πριν από κάθε εξόρμηση. Ο γάτος θα μας δώσει αποστολές που άμα τις πραγματοποιήσουμε, θα προσθέσει ένα καινούργιο υλικό που θα κάνει τα γεύματα μας πιο θρεπτικά, αυξάνοντας τα στατιστικά μας και τους συνδυασμούς που μπορούμε να κάνουμε. Οι αποστολές μπορεί να μην είναι πάντα να σφάξουμε κάποιο τέρας, αλλά μπορεί να είναι να βρούμε κάποιο πρόσωπο, να προστατεύσουμε κάποιον, ή να μεταφέρουμε κάποιο αντικείμενο από την μια γωνία του χάρτη στην άλλη. Έτσι, όπως προείπαμε, οι αποστολές είναι αμέτρητες, η ποικιλία και ο αριθμός των τεράτων τεράστιος, με αποτέλεσμα να σπάει η μονοτονία και να επιβραβευόμαστε για την προσπάθειά μας.

Στον οπτικοακουστικό τομέα, η Capcom είχε επιτέλους την ευκαιρία να δημιουργήσει τον επιθυμητό κόσμο που πάντα ήθελε για το Monster Hunter, έχοντας πάρει πλέον το πράσινο φως για τις κονσόλες νέας γενιάς και για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, και δικαιώνει τους παίκτες που πάντοτε ονειρευόταν τον αγαπημένο του τίτλο στην καλύτερη δυνατή μορφή. Πολλοί και διαφορετικοί χάρτες, που δεν περιορίζονται από οθόνες φόρτωσης και αλλάζουν είτε με δική μας παρέμβαση, είτε με αυτή των τεράτων. Σε χάρτες με πάγους και χιόνια, θα συναντήσουμε μικρά αλλά και μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα τέρατα, τα οποία ζουν αποκλειστικά σε τέτοια αφιλόξενα κλίματα. Με τον ίδιο τρόπο, σε χάρτη ο οποίος θυμίζει τροπικό δάσος, θα συναντήσουμε δεινόσαυρους, ερπετά ή γιγάντια μαρσιποφόρα.

Η οικολογία του παιχνιδιού είναι τόσο καλοδουλεμένη και μελετημένη, που μόνο και από το όνομα του χάρτη, πριν μπούμε στην αποστολή, ξέρουμε τι θα συναντήσουμε, και έτσι θα μπορούμε να προετοιμαστούμε αναλόγως. Η αίσθηση του βάθους στο παιχνίδι είναι επίσης σημαντική, αφού μας βοηθάει να γνωρίζουμε που βρίσκεται το τέρας, και με την ανάλογη εμπειρία, να γνωρίζουμε πότε μας έχει αντιληφθεί και αν μας παίρνει να κρυφτούμε για να του κάνουμε κρυφή επίθεση. Η μουσική του παιχνιδιού είναι για άλλη μια φορά αριστουργηματική, με τεράστια έκταση ως προς την καταλληλότητα του κομματιού που ακούμε, και της δράσης που πραγματοποιούμε. Στα cinematics του παιχνιδιού, τις κινηματογραφικές σκηνές δηλαδή που μας εισάγουν συνήθως ένα καινούργιο σημαντικό τέρας, θα νιώσουμε τον τρόμο και το ρήγος μιας επικίνδυνης σύγκρουσης.

Όσον αφορά το κομμάτι της απόδοσης, εκεί είναι που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις κινήσεις μας, καθώς το Monster Hunter World κυκλοφόρησε με ένα σωρό προβλήματα τα οποία δυστυχώς δεν έχουν ακόμα λυθεί, και αποτελούν το «αγκάθι» σε ένα πανέμορφο παιχνίδι. Χρήστες με δυνατότερη κάρτα γραφικών από αυτή που προτείνει η Capcom (GTX 1060 3GB) ίσως παρατηρήσουν προβλήματα στην απόδοση, με τυχαία crashes και πτώση στα καρέ σε σημεία που δεν δικαιολογούνται. Από την άλλη, η δυνατότητα Modding στο παιχνίδι δίνει την ευκαιρία σε πολλούς γνώστες να βάλουν το χεράκι τους και να περιορίσουν ως ένα βαθμό αυτά τα προβλήματα. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα στα settings του παιχνιδιού, να πάτε στην επιλογή «Volume Rendering», και να την θέσετε στο «Off». Με αυτό τον τρόπο, σε ένα σύστημα με την προτεινόμενη GTX 1060 3GB, με επεξεργαστή I5 4690K και 8GB RAM, το Monster Hunter World θα μπορεί να τρέξει άψογα στα 60fps, ακόμα και σε high settings. Το μεγαλύτερο – και σημαντικότερο – πρόβλημα όμως, παρατηρείται στο Online κομμάτι του παιχνιδιού. Πολλοί από τους παίκτες, αν όχι όλοι, αναφέρουν διακοπές στην σύνδεση ειδικά κατά την διάρκεια κάποιου Quest. Φανταστείτε να αντιμετωπίζετε ένα δύσκολο τέρας, να φτάνετε προς το τέλος και να λαμβάνετε οθόνη σφάλματος πριν καλά-καλά τελειώσει η αποστολή. Η ιαπωνική εταιρεία δηλώνει γνώστης αυτού του προβλήματος και πως εργάζεται για να εντοπίσει το πρόβλημα και να το λύσει μια και καλή.

Εν κατακλείδι, το Monster Hunter World είναι ένα ακατέργστο διαμάντι για τον κόσμο του gaming, ενώ παράλληλα είναι ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι από αυτά που έχουμε δει στην σειρά. Η Capcom ξέρει ότι πρόκειται για έναν θησαυρό, ειδικά μετά από τις πωλήσεις που καταγράφονται, και με την καθιέρωση του τίτλου για πρώτη φορά στην δύση, είμαστε σίγουροι πως θα δούμε ακόμα περισσότερα στοιχεία να έρχονται στον τίτλο, όπως DLC, events και ίσως και επεκτάσεις. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε κάθε PC Gamer, αφού πρώτα όμως έχει κάνει ο καθένας το ανάλογο ψάξιμο, για να δει αν το Monster Hunter World είνα αυτό που ψάχνει και αν το σύστημά του είναι ικανό να το αντέξει. Οι λάτρεις των παιχνιδιών με πλούσια ιστορία ενδεχομένως να μην μείνουν ικανοποιημένοι ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα για να κάνουν, αρκετά τέρατα για να ερευνήσουν, και οι completionists έχουν ακόμα μια πρόκληση για να αντιμετωπίσουν καθώς οι πανοπλίες και τα όπλα είναι δεκάδες. Όσοι θέλουν να έχουν στην παιχνιδοθήκη τους έναν τίτλο που θα τους προσφέρει αμέτρητες ώρες διασκέδασης, πόσο μάλλον με φίλους, τότε το παιχνίδι είναι για σάς. Οπλιστείτε με ένα καλό χειριστήριο, και καλό κυνήγι!

Το Monster Hunter World κυκλοφορεί στο Steam στην τιμή των 59,99€.

Monster Hunter: World - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY9
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΜΟΥΣΙΚΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ9
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τεράστια διάρκεια
  • Διασκεδαστικό με παρέα
  • Αίσθημα επιβράβευσης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μερικές κουραστικές αποστολές
  • Προβλήματα στην απόδοση
  • Προβλήματα στο online, που όμως διορθώνονται
9Άριστο
Reader Rating: (0 Votes)
0.0