O Δεκέμβριος, ως τελευταίος μήνας της χρονιάς, είναι ‘δύσκολος’ από θέμα κυκλοφοριών. Τόσο στους υπολογιστές, όσο και στις κονσόλες, θα δυσκολευτούμε να βρούμε κάποιο παιχνίδι που θα μας τραβήξει την προσοχή και έτσι καταλήγουμε πολλές φορές σε παιχνίδια προηγουμένων μηνών, ή ακόμα και παλιά αγαπημένα που δεν έχουμε ολοκληρώσει. Δύο από τους πολυαναμενόμενους τίτλους του μήνα είναι το Just Cause 4 και φυσικά, το Super Smash Bros. Ultimate. Μην ξεχνάμε όμως πως υπάρχουν και τίτλοι που ενώ φαίνονται απλοί θα μας προσφέρουν δεκάδες ώρες διασκέδασης και ψυχαγωγίας και θα μας εντυπωσιάσουν τόσο με την εμφάνιση όσο και με το gameplay τους.

To Monster Boy and the Cursed Kingdom είναι ένας νέος τίτλος από τη Game Atelier και την FDG Entertainment και αποτελεί ένα πνευματικό διάδοχο του Wonder Boy III: The Dragon’s Trap, ενός παιχνιδιού που κυκλοφόρησε το 1989 από την Westone Bit Entertainment και την SEGA. Το Monster Boy δημιουργήθηκε αρχικά από την Game Atelier ως ένα Kickstarter Project με τίτλο Flying Hamster II: Knight of the Golden Seed, ως sequel του αντίστοιχου τίτλου. Όταν η FDG Entertainment ανέλαβε την έκδοση του παιχνιδιού, το έργο μετατράπηκε στο ‘Monster Boy and the Wizard of Booze’ με την αλλαγή του ονόματος να έρχεται αργότερα λόγω προβλήματος στην μετάφραση – το Wizard of Booze θεωρείται «αργκό» για τα οινοπνευματώδη ποτά.

Το Monster Boy and the Cursed Kingdom μας συστήνει τον Jin, τον βασικό πρωταγωνιστή του παιχνιδιού. Μια μέρα ο Jin ξυπνάει και ψάχνει να βρει τον αδερφό του μόνο και μόνο για να έρθει σε επαφή με ένα, φαινομενικά επικίνδυνο, τέρας. Το τερατάκι του αποκαλύπτει ότι πρόκειται για τον αδερφό του που μεταμορφώθηκε σε τέρας από ένα μαγικό ξόρκι. Υπεύθυνος για την κατάστασή του είναι ο Θείος Nabu που βρήκε ένα μαγικό βαρέλι και μετατρέπει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε τέρατα και άλλα παράξενα πλάσματα, προκαλώντας παράλληλα ένα μικρό χάος στην κοινωνία. Έτσι, ο ήρωας ξεκινάει ένα ταξίδι μέσα από επικίνδυνες αλλά μαγευτικές τοποθεσίες για να βρει και να σταματήσει τον Θείο του, και να επαναφέρει την τάξη στο βασίλειο.

Το παιχνίδι της Game Atelier επηρεάζεται από τον πρόγονό του και ενισχύει πάνω στα θετικά του στοιχεία. Η Remastered έκδοση του Wonder Boy III έδωσε το πάτημα στην ομάδα ανάπτυξης για να δημιουργήσει ένα φανταστικό παιχνίδι με πανέμορφα σχέδια και χρωματιστά σκηνικά. Θα περιπλανηθούμε σε έναν ανοιχτό δυσδιάστατο κόσμο γεμάτο με χαρακτήρες και πλάσματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να προχωρήσουμε την ιστορία. Όπως και στο The Dragon’s Trap, έτσι και εδώ, αποκτάμε πρόσβαση σε έξι μοναδικές μορφές που θα μας βοηθήσουν να περιπλανηθούμε πιο γρήγορα στα επίπεδα, να ξεκλειδώσουμε κρυμμένα μονοπάτια, να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένους εχθρούς, να περιορίσουμε εμπόδια και να λύσουμε διάφορους γρίφους.

Μιλάμε για ένα 2D platformer με στοιχεία RPG αφού ο χαρακτήρας μας μπορεί να αγοράσει φίλτρα, όπλα και πανοπλίες και να τα συνδιάσει προς όφελός του, ενώ αργότερα αποκτά πρόσβαση σε μαγικά ξόρκια που θα βοηθήσουν τόσο στις μάχες όσο και στην περιπλάνησή μας. Στην αρχή θα πρέπει να εξοικειωθούμε με τα μοτίβα επίθεσης των εχθρών μας, στοιχείο σημαντικό αν επιθυμούμε την επιβίωσή μας σε κάθε επίπεδο. Μην ξεχνάμε πως ως ένα παιχνίδι που βασίζεται στην επιτυχία του παρελθόντος, η ποικιλία των εχθρών δεν περιορίζεται μόνο στα διαφορετικά σχέδια αλλά και στα διαφορετικά χρώματα, ενώ τα αφεντικά χαρακτηρίζονται από μια πληθώρα επιθέσεων που έχουν τα ανοίγματά τους – κάτι που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας.

Τα Metroidvania επηρεάζουν για άλλη μια φορά, όπως είπαμε και παραπάνω, αφού οι μορφές που θα αποκτήσουμε λειτουργούν για διαφορετικούς σκοπούς. Μπορούμε να μεταμορφωθούμε σε γουρούνι ώστε να μυρίζουμε και να ανακαλύπτουμε κρυμμένα δωμάτια και παγίδες, να μεταμορφωθούμε σε φίδι ώστε να χωθούμε σε μικρές τρύπες, σε δράκο για να πετάμε και να εκτοξεύουμε φλόγες, και λιοντάρι για να ενισχύουμε την μαχητική μας ικανότητα. Από την άλλη, τα ξόρκια που θα ξεκλειδώσουμε έχουν επιρροή πάνω σε φυσικές και αφύσικες παγίδες. Για παράδειγμα, αν ο δρόμος μας κόβεται από έναν καταρράκτη λάβας, ο πάγος μπορεί να δημιουργήσει μια πολύ προσωρινή γέφυρα για να περάσουμε από κάτω. Αυτές οι λεπτομέρειες δίνουν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα στον τίτλο και τον κάνουν να ξεχωρίζει. Αλλά όλα αυτά δεν είναι όσο εύκολα ακούγονται. Θα πεθάνουμε πολλές φορές μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε ικανότητα μετράει, και πως ο πειραματισμός είναι το άλφα και το ωμέγα.

Το Monster Boy and the Cursed Kingdom είναι ένα ευχάριστα απαιτητικό παιχνίδι. Κάθε φορά που θα ξεκλειδώσουμε μια ικανότητα, το κάποτε εύκολο platforming γίνεται ακόμα πιο δύσκολο και περίπλοκο. Ο θάνατος θα μας οδηγήσει στην αρχή του δωματίου αλλά θα νιώσουμε απτόητοι λόγω της ομορφιάς και της ακρίβειας που απαιτείται στον χειρισμό. Ξεπερνώντας τα εμπόδια θα μας πλημμυρίζει ένα αίσθημα ολοκλήρωσης και αξίωσης, δίνοντάς μας παράλληλα το έναυσμα που θα χρειαστούμε για να συνεχίσουμε αυτή την αντίξοη περιπέτεια.

Μια ματιά μόνο φτάνει για να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό. Τα γραφικά και τα σχέδια του Monster Boy and the Cursed Kingdom είναι πανέμορφα και χρωματιστά και διατηρούν την ανανεωμένη παρουσίαση του The Dragon’s Trap. Τα σχέδια των χαρακτήρων αλλά και των επιπέδων έχουν γίνει με μεγάλη προσοχή και οι κινήσεις φαντάζουν να βγήκαν από ταινία κινουμένων σχεδίων. Οι χαρακτήρες έρχονται στην ζωή μέσα από αναλυτικές κινήσεις και εκφράσεις που δηλώνουν την διάθεσή τους και παίζουν καθόλη την διάρκεια του 15-ωρου gameplay. Οι λεπτομέρειες που διαφαίνονται στα σχέδια, μας βοηθούν να κατανοήσουμε την μορφολογία του κάθε επιπέδου και να ανακαλύψουμε κρυφές πτυχές του.

Τα πανέμορφα περιβάλλοντα και οι λεπτομερείς, ‘anime-like’ χαρακτήρες δεν επηρεάζουν την απόδοση του παιχνιδιού. Καθόλη την διάρκεια του gameplay οι κινήσεις έμοιαζαν φυσικές, σαν να βγήκαν από κάποια καλοφτιαγμένη ταινία κινουμένων σχεδίων. Είναι ένα παιχνίδι που μπορούμε να το απολαύσουμε καθισμένοι στην άνεση του σαλονιού μας ή κάτω από τα ζεστά σκεπάσματα του κρεβατιού μας για να χαλαρώσουμε. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι «εκνευριστικά δύσκολο».

Το Monster Boy and the Cursed Kingdom είναι ένα παράδειγμα πνευματικού διαδόχου. Δέχεται όλες τις θετικές επιρροές από τους προκατόχους του και χτίζει πάνω σε μια επιτυχημένη φόρμουλα για να μας δώσει αυτό που αναζητούμε – ένα χαλαρωτικό, απαιτητικό και διασκεδαστικό gameplay. Είναι μια «γεμάτη» εμπειρία που διαθέτει όλα όσα ψάχνουμε σε ένα metroidvania και τα συνδυάζει με χρωματιστά, καλοσχεδιασμένα γραφικά, όμορφη μουσική και «γερό» περιεχόμενο.

Ευχαριστούμε την FDG Entertainment για την παροχή του Review Code.

Monster Boy and the Cursed Kingdom - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7.5
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7
8Πολύ Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

About The Author

Με τα βιντεοπαιχνίδια να του κρατάνε συντροφιά από μικρή ηλικία αποφάσισε να μετατρέψει το χόμπυ του σε κάτι πιο δημιουργικό. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη φίλους και ταξίδια. Απολαμβάνει τα καλά και διασκεδαστικά παιχνίδια, δεν τα παρατάει τόσο εύκολα, και δεν του αρέσει η ανούσια επιθετικότητα.

Related Posts