Όταν ξεκίνησα να παίζω βιντεοπαιχνίδια, έβλεπα σταδιακά έναν νέο κόσμο να ανοίγεται μπροστά μου. Ένας κόσμος που έκρυβε μέσα του χιλιάδες μικρότερους, με μοναδικές ιστορίες, αξέχαστους χαρακτήρες, σημαντικά μηνύματα, ηθικές αξίες και ατελείωτες ώρες διασκέδασης. Μπορεί στο παρελθόν να μην είχαν το βάθος, την λεπτομέρεια και την ποικιλία που υπάρχει διάσπαρτη σήμερα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν ήταν εξίσου διασκεδαστικά. Ήδη πολλοί από αυτούς έχουν κυκλοφορήσει ως remakes ή remasters ενώ άλλους τους περιμένουμε στην πλατφόρμα του Steam, όπως το Crash Bandicoot Trilogy.

Μέσα στους τίτλους που απόλαυσα ως παιδί ήταν και η σειρά Metal Slug. To Metal Slug βλέπεται, ήταν ένα side-scrolling shoot’em up που είχε ως πρωταγωνιστές μια ομάδα μισθοφόρων που αναλάμβαναν αποστολές ενάντια σε έναν στρατό αντίστοιχο αυτού της Ναζιστικής Γερμανίας. Το παιχνίδι είχε χιουμοριστικό χαρακτήρα, ατελείωτη δράση και μεγάλο βαθμό δυσκολίας – στοιχεία που συνέβαλαν στην διαμόρφωση του είδους για το μέλλον.

Επηρεασμένη από αυτή την επιτυχία, η Tribute Games αποφάσισε να φτιάξει κάτι διαφορετικό, κάτι δικό της, και να το παραδώσει στους φίλους του είδους. Έτσι, μετά από χρόνια, και πιο συγκεκριμένα στις 25 Μαρτίου του 2014, έρχεται στο Steam το Mercenary Kings. Η ανάπτυξη και έκδοση του τίτλου πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του Kickstarter που του επέτρεψε να κυκλοφορήσει όχι μόνο στο Steam, αλλά και σε κονσόλες νέας γενιάς. Η αναγνώριση από τις διάφορες κοινότητες και η αγάπη της ομάδας ανάπτυξης μας χάρισαν μια νέα αναβάθμιση με τίτλο “Reloaded” που δόθηκε δωρεάν σε όλους τους κατόχους του παιχνιδιού. Η αναβάθμισή αυτή όμως, ήταν και μια αφορμή για να επανακυκλοφορήσει ο τίτλος για κονσόλες όπως το Steam και το πιο πρόσφατο Nintendo Switch. Πλέον, μπορούμε να απολαύσουμε 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο με βελτιωμένο χειρισμό, επιδιορθώσεις σε bugs και νέο περιεχόμενο.

Το Mercenary Kings: Reloaded Edition είναι ένα 2D Side-scrolling shoot’em up που δανείζεται πολλά στοιχεία από το Metal Slug ενώ υιοθετεί ένα RPG σύστημα για την δημιουργία νέων όπλων, αντικειμένων και κομματιών εξοπλισμού για τον χαρακτήρα μας. Ο χαρακτήρας μας, ένας μέσα από τέσσερις ήρωες, έχει στην κατοχή του ένα μαχαιράκι για μάχες σώμα-με-σώμα και ένα firearm για να σκοτώνει από απόσταση. Τα RPG στοιχεία δεν περιορίζονται μόνο στο Inventory, αλλά εξαπλώνονται και στους μηχανισμούς μάχης και αποστολών.

Σε κάθε αποστολή (που επιλέγουμε μέσω του Base Hub) έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο προς εκπλήρωση. Στον χάρτη που θα βρεθούμε θα υπάρχει μια πληθώρα αντιπάλων που θα είναι σταθεροί σε ένα σημείο ή θα κάνουν περιπολία μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Το σύστημα μάχης είναι σχετικά απλό. Οι εχθροί μας με το που μας δουν θα κατευθυνθούν προς το μέρος μας ή θα μας ρίξουν με τα όπλα τους, την στιγμή που ορμάμε κατά πάνω τους ρίχνοντας δεκάδες σφαίρες το λεπτό. Προκαλούμε ένα ποσοστό ζημιάς με κάθε σφαίρα, και το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τα Critical Hits. Όσο προσθέτουμε mods στο όπλο, και το αναβαθμίζουμε θα ανεβάζουμε το ποσοστό ζημιάς, τη ταχύτητα πυροβολισμού και το reload speed.

Το σύστημα αποστολών μου θύμισε το αντίστοιχο του Monster Hunter. Υπάρχουν διάφορες βαθμίδες και κατηγορίες αποστολών που ξεκλειδώνονται σταδιακά. Όταν ολοκληρώσουμε τις βασικές αποστολές (ή αλλιώς, αποστολές-κλειδιά) τότε μας ανοίγεται μια νέα βαθμίδα με πιο δύσκολες ή χρονοβόρες αποστολές που μας δίνουν πρόσβαση σε περισσότερα υλικά, και νέα όπλα ή mods. Στην πλειοψηφία τους είναι απλές και γρήγορες, όπως η εξολόθρευση κάποιου βασικού στόχου, ή η διάσωση αιχμαλώτων, αλλά υπάρχουν και εκείνες που μας βάζουν δοκιμασίες όπως η εύρεση σπάνιων αντικειμένων ή κρυφών δωματίων. Το έπαθλό τους συνήθως είναι χρηματικό και θεωρώ πως αξίζει τον κόπο μιας και μας κάνει την ζωή πιο εύκολη στην πορεία.

Αν μου ζητούσαν να το χαρακτηρίσω, θα έλεγα πως το Mercenary Kings είναι ένα Arcade παιχνίδι μιας και δεν μας παρουσιάζει κάποια φαντασμαγορική ιστορία, ούτε έχει λεπτομερείς μηχανισμούς. Αντιθέτως, είναι απλό, κατανοητό και προορίζεται για παίκτες κάθε είδους αλλά κυρίως για όσους θέλουν κάτι δυναμικό, διασκεδαστικό και απλό. Το επίπεδο δυσκολίας κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια και δεν αποτελεί αρνητικό παράγοντα. Επιπλέον, ο χειρισμός είναι εξίσου απλός είτε χρησιμοποιήσουμε πληκτρολόγιο, είτε χειριστήριο. Φυσικά, το χειριστήριο προτείνεται ανεπιφύλακτα μιας και είναι πολλές φορές που το Reload Mechanic θα “ζητήσει” την ακρίβειά μας.

Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι, αλλά δεν είναι το “main event” της ημέρας. Θα παίξουμε πολλές φορές σε μικρά διαστήματα, όταν θα θέλουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τους μεγάλους τίτλους της αγοράς. Η ποιότητα παραγωγής είναι αρκετά μεγάλη, στοιχείο λογικό μιας και η Tribute Games σχηματίστηκε από παλιά μέλη της ομάδας που εργάστηκε πάνω στο Scott Pilgrim vs. The World: The Game – το οποίο ακόμα ελπίζω να έρθει στους υπολογιστές αλλά η Ubisoft έχει τον πρώτο λόγο.

Τα γραφικά έχουν μικρότερη σημασία απ’ ότι θα περιμέναμε μιας και όλο το “ζουμί” βρίσκεται στο gameplay. Το σχέδιο έχει επιρροές από το Scott Pilgrim, και πιο συγκεκριμένα από την τέχνη της ομάδας, δηλαδή το Pixel Art. Οι χαρακτήρες, τα εφέ και τα περιβάλλοντα, ακόμα και τα cutscenes έχουν ως βάση την εν λόγω τεχνική. Όπως είναι αναμενόμενο, η εμπειρία της ομάδας σε συνδυασμό με το καλό optimization και τα “ελαφριά” assets μας παρέχουν μια πιο ισορροπημένη απόδοση είτε παίζουμε στους υπολογιστές, είτε σε μια από τις υποστηριζόμενες κονσόλες.

Σε γενικές γραμμές, το Mercenary Kings: Reloaded Edition είναι ένα παιχνίδι που θα μας διασκεδάσει με την ποικιλία του, την απλότητά του και την ποιότητά του. Είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στο είδος του και αυτό αντικατοπτρίζεται από την δουλειά που έχει “πέσει” όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια καλή αγορά, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν την τιμή του, και υποστηρίζει Local ή Online Co-op σε περίπτωση που θέλετε να παίξετε με κάποιον φίλο ή συγγενή σας.

To Mercenary Kings: Reloaded Edition είναι διαθέσιμο στην τιμή των 19,99€.

[Alt-tab Galaxy] Mercenary Kings: Reloaded Edition - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY7.5
ΓΡΑΦΙΚΑ7.5
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
REPLAYABILITY7
7Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0