Η πρώτη επαφή μου με την σειρά Mega Man ήταν στο Playstation και πιο συγκεκριμένα, με το Megaman X4, που το θεωρώ ένα από τα καλύτερα της σειράς. Είχε την κατάλληλη ισορροπία στην δυσκολία του και παρά το αισχρό voice acting και ορισμένα αμφιλεγόμενα cutscenes, ήταν ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια της κονσόλας – άλλο που αργότερα οι τίτλοι του μπλε ανδροειδούς πήραν την κάτω βόλτα. Ο «Blue Bomber» επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια, συνεχίζοντας τις αρχικές περιπέτειές τους, μέσα από το Mega Man 11 συνεχίζοντας την θρυλική σειρά για να μαθαίνουν οι νέοι παίκτες και να θυμούνται οι παλιοί.

Η αλήθεια είναι πως είχαμε αρκετά χρόνια να δούμε τον μικρό ήρωα σε δικό του τίτλο. Με το Mega Man 10 του 2010 να σηματοδοτεί και την αποχώρηση του δημιουργού Keiji Inafune από την Capcom, δεν είχαμε κάποιον άλλο τίτλο ικανό να φέρει αισθήματα νοσταλγίας στις κονσόλες και τους υπολογιστές μας. Και μετά την απογοητεύση που ακούει στον τίτλο ‘Mighty No. 9’ το τοπίο έδειχνει έρημο. Ο Mega Man έκανε guest εμφανίσεις σε άλλα παιχνίδια της Capcom (βλ. Monster Hunter World, Marvel vs Capcom κ.ο.κ) γεννώντας ελπίδες πως ίσως κάποια μέρα τον δούμε να ξαναπρωταγωνιστεί. Ευτυχώς, το Mega Man 11 δίνει την αίσθηση των τίτλων του παρελθόντος διατηρώντας τον ακριβή χειρισμό, το run’n’gun gameplay, τους πολύχρωμους αρχηγούς και τις περίπλοκες πίστες με τα κρυμμένα μυστικά και το απαιτητικό platforming.

H σειρά Mega Man δεν φημίζεται για την πολύπλοκη ιστορία της με το ίδιο να ισχύει και εδώ. Εκεί που το Megaman X είχε να κάνει με επανάσταση, ιούς και παγκόσμια κυριαρχία, η αγαπημένη σειρά έχει πιο απλά κεφάλαια με τους Dr. Light και Wily να βρίσκονται στο επίκεντρο. Θα ταξιδέψουμε στο μακρινό παρελθόν, στα νιάτα των δύο επιστημόνων, οι οποίοι έχουν μια αψιμαχία για το ποιος είναι πιο ταλαντούχος και ποιος αξίζει χρηματοδότηση για την έρευνά του. Η έρευνα του Dr. Light για ανεξάρτητη σκέψη στα ρομπότ υπερνικά την ιδέα του Wily για βελτίωση των ρομπότ ώστε να γίνουν καλύτερα από τους ανθρώπους. Ο Wily αποχωρεί θυμωμένος, προετοιμάζοντας την επιστροφή του. Επανερχόμαστε στο μέλλον, όπου ο Wily επαναφέρει την έρευνά του και ξεκινά ένα νέο σχέδιο για παγκόσμια κυριαρχία. Ο Mega Man καλείται για άλλη μια φορά να αξιοποιήσει τις ικανότητές του και να σταματήσει τον Dr. Wily και τις στρατιές του.

Επιλέγουμε μέσα από οχτώ θεματικά επίπεδα, καθένα με τον δικό του ξεχωριστό αρχηγό. Κάθε επίπεδο διακρίνεται από παγίδες, και ενίοτε καιρικά φαινόμενα, αλλά και από μια ποικιλία εχθρών με διαφορετικές επιθέσεις και αδυναμίες. Υπάρχουν κρυμμένα μυστικά που οδηγούν σε μια παραπάνω ζωή, χρήσιμα αντικείμενα ή βελτιώσεις για τον χαρακτήρα, και για να φτάσουμε σε αυτά θα πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί ή να αξιοποιήσουμε τις ιδιαιτερότητες των μικρότερων εχθρών προκειμένου να φτάσουμε δύσβατα σημεία. Φτάνοντας στο τέλος της κάθε πίστας, θα πολεμήσουμε τον αρχηγό και αφού τον νικήσουμε θα αποκτήσουμε την ιδιότητά του. Οι ιδιότητες αυτές χρησιμοποιούνται για ευκολία στην εξερεύνηση ή ως αδυναμίες ενάντια στις ιδιότητες άλλων αρχηγών.

Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα δύσκολο παιχνίδι οπότε ο χειρισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα πρέπει να έχουμε στον νου μας. Καρφιά, παγίδες, θανατηφόρες πτώσεις, έξυπνα τοποθετημένοι εχθροί και γρήγορες αντεπιθέσεις είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που πολλές φορές θα μας οδηγήσουν στον θάνατο. Κάθε λάθος που θα μας στοιχίζει θα προκαλείται από το δικό μας, και μόνο, χέρι, με αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν αδικίες από την ομάδα ανάπτυξης προκειμένου να δικαιολογήσουν την δυσκολία. Η εμπειρία μας γίνεται πιο ευχάριστη με την προσθήκη αντικειμένων που μπορούμε να αγοράσουμε ή να βρούμε σε διάφορα επίπεδα. Τα Bolts, που αποτελούν το αντίστοιχο νόμισμα, πέφτουν από τους εχθρούς μας και χρησιμοποιούνται για να αγοράσουμε αντικείμενα υποστήριξης ή για να αναβαθμίσουμε τον Mega Man και τις ικανότητές του. Μπορούμε να αγοράσουμε παραπάνω ζωές, Energy και Weapon Tanks για να γεμίσουμε τις μπάρες των όπλων μας αντίστοιχα, ένα αντικείμενο που μας επαναφέρει στο έδαφος αν πέσουμε σε χαντάκι και άλλα πιο χρήσιμα. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητα για να ολοκληρώσουμε τις πίστες μας, αντιθέτως αν θέλουμε, μπορούμε να παίξουμε στο Hardcore Mode που αφαιρεί όλες τις βοήθειες για μια πιο ‘Original’ εμπειρία.

Και μιλώντας για δυσκολία, το Mega Man 11 προσφέρει διαφορεικές επιλογές για όσους παίζουν για πρώτη φορά. Πέρα από το Normal και το Hardcore, έχουμε και την επιλογή των ‘Casual’ και ‘Newcomer’ που παραμετροποιούν τον τίτλο ανάλογα με τις απαιτήσεις μας. Για παράδειγμα, το Newcomer Mode δίνει στον χαρακτήρα μας περισσότερη ενέργεια και αντοχή, οι εχθροί έχουν λιγότερη ενέργεια, και ορισμένα εμπόδια αφαιρούν μόνο λίγη ζωή και δεν μας σκοτώνουν ακαριαία.

Ο καινούργιος μηχανισμός του Double Gear System, προσφέρει μια νέα προσέγγιση στα επίπεδα και τους αρχηγούς τους. Δεδομένου ότι χρησιμοποιούμε χειριστήριο, πατώντας ένα από τα πάνω πλήκτρα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ένα από τα δύο Γρανάζια. Με το Speed Gear μειώνουμε την ταχύτητα του χρόνου ενώ με το Power Gear ενισχύουμε κατά πολύ την δύναμη των όπλων μας. Το σύστημα έχει περίοδο χρήσης. Όσο πιο πολύ το έχουμε ενεργοποιημένο, μια μπάρα γεμίζει και όταν φτάσει στο τέρμα τότε πρέπει να περιμένουμε για να ξαναχρησιμοποιήσουμε το Γρανάζι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται περιορισμένη, απαραίτητη και έξυπνη χρήση του συστήματος. Ευτυχώς, το Double Gear, παρόλο που είναι «ξένο» σύστημα στην σειρά, δένει αρμονικά με το gameplay και γίνεται αμέσως απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο.

Οπτικά, το Mega Man 11 ξεφορτώνεται το pixelated στυλ του παρελθόντος και υιοθετεί ένα πιο σύγχρονο γραμμικό σχεδιασμό συνδυάζοντας το 2D Design με τρισδιάστατα στοιχεία. Τα επίπεδα διακρίνονται με ευχάριστες λεπτομέρειες και χρωματιστά σκηνικά που μαγνητίζουν και ενθουσιάζουν, ενώ οι χαρακτήρες φέρουν χαρακτηριστικά που γρήγορα τους τοποθετούν στο Πάνθεον της σειράς. Μια ευπρόσδεκτη λεπτομέρεια είναι και η εμφάνιση του Megaman που αλλάζει ανάλογα το όπλο που χρησιμοποιεί. Πλέον, πέρα από το χρώμα του αντίστοιχου όπλου, ο Blue Bomber αλλάζει και κράνος που αντιστοιχεί στην ανάλογη δύναμη. Στα ίδια πλαίσια κυμαίνεται και η μουσική καθώς τα Chiptunes αντικαθιστούνται με πιο καθαρά, μελωδικά κομμάτια. Φαίνεται πως η Capcom ήθελε να αισθάνεται ασφαλής στον ηχητικό τομέα αφού δεν έχουμε την προσθήκη χαρακτηριστικών ήχων από την σειρά αλλά πιο με αδιάφορους, απλούς ήχους που μπορούμε να βρούμε σε άλλα παιχνίδια.  Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για πολλά μουσικά κομμάτια όπως το κλασσικό του Dr. Wily’s Castle έχει αντικατασταθεί αλλά με ένα εξίσου «ανεβαστικό» κομμάτι που ακούγεται σε όλα τα επίπεδα του κάστρου:

Ένα από τα παράπονά μου είναι η μικρή διάρκεια. Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου τίτλου ήταν πάντα υπόθεση μερικών ωρών, κάτι που ισχύει και για τον εντέκατο τίτλο. Μέσα σε μόλις λίγες ώρες θα έχουμε ολοκληρώσει την ιστορία και έτσι θα έχουμε όσο χρόνο θέλουμε για να εξερευνήσουμε πλήρως κάθε επίπεδο ξεχωριστά ενώ παράλληλα έχουμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε διάφορες δοκιμασίες και extra modes για να ξεκλειδώσουμε τα εκάστοτε achievements. Για τους σκληροπυρηνικούς έχουμε τα Score και Time Attack modes, ενώ για τα Leaderboards οι δοκιμασίας που τίθονται δίνουν μια παραπάνω δυσκολία στην συνεδρία μας. Για παράδειγμα, κάποιες αποστολές απαιτούν να τις ολοκληρώσουμε χρησιμοποιώντας έναν περιορισμένο αριθμό αντικειμένων ή χρησιμοποιώντας τα όπλα μας όσο λιγότερο γίνεται.

Τεχνικά, το Mega Man 11 δεν θα μας ανησυχήσει. Καθόλη την διάρκεια του playthrough, με τις ρυθμίσεις στο μέγιστο, το σύστημά μας κρατούσε σταθερή απόδοση σε 1080p και 60Fps. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημά μας που αποτελείται από έναν Intel Corei5-4690, 8Gb μνήμης RAM και μια NVIDIA GTX 1060 στα 3Gb δεν «ζορίστηκε» ιδιαίτερα. H Capcom συμβουλεύει την αναπαραγωγή σε ένα σύστημα με Intel Core i5-4460 3.20GHz, μνήμη 4 GB RAM και μια NVIDIA GeForce GTX 760 για 1080P/60FPS και ενεργοποιημένο το Anti-aliasing. Ωστόσο, θεωρούμε ότι και προηγούμενα συστήματα δεν θα έχουν πρόβλημα στο να συμβαδίσουν με την ανανεωμένη εμφάνιση του Blue Bomber.

To Mega Man 11 έφερε ένα δάκρυ στα μάτια μας. Είναι ένα Action platformer γεμάτο χρώματα, φανταστικά επίπεδα, αρχηγούς και εχθρούς, και το επίπεδο δυσκολίας που έσπρωξε την σειρά στην κορυφή. Είναι δημιουργικό, γεμάτο νέα στοιχεία, μηχανισμούς και προκλήσεις για τους βετεράνους, αλλά και με τους νέους παίκτες να έχουν την κατάλληλη μεταχείριση ώστε να διαπιστώσουν και οι ίδιοι γιατί ο Μπλε ήρωας κατέκτησε τις καρδιές μας. Αποδεικνύεται πως όσα χρόνια και αν περάσουν, κάποια πράγματα παραμένουν ευχάριστα και διασκεδαστικά παρά τις οποιεσδήποτε αλλαγές και παρεμβάσεις. Ο νέος τίτλος αποτελεί ένα γράμμα αγάπης προς τους φίλους της σειράς και μας γεμίζει ελπίδες για ένα λαμπρό μέλλον.

Το Mega Man 11 είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 29,99€.

Ευχαριστούμε την CD Media S.A. και την CAPCOM για την παροχή του Review Code.

Mega Man 11 - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7.5
GAMEPLAY9
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ9
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
ΜΟΥΣΙΚΗ7
8Πολύ Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0