Η κυκλοφορία του Switch πριν από περίπου δύο χρόνια, σηματοδότησε για την Nintendo μια ακόμα χρυσή εποχή. Γνωστοί ήρωες όπως ο Mario, o Link και ο Donkey Kong βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν την επανεμφάνισή τους μέσα από νέους τίτλους ή επανακυκλοφορίες παλαιότερων παιχνιδιών. Έτσι, μπορούμε πλέον να απολαύσουμε τις νέες περιπέτειες του Ιταλού υδραυλικού – όπως οι περισσότεροι τον ξέραμε, – του ήρωα του Triforce, και του αξιαγάπητου Γορίλλα είτε από την άνεση του σαλονιού μας, είτε από την άνεση του κρεβατιού μας μέσω του Switch Portable Mode. Τι γίνεται όμως όταν ένα είδος αθλητισμού κάνει την εμφάνισή του στην κονσόλα, και μάλιστα με πρωταγωνιστές τους ήρωες του Mushroom Kingdom;

Το Mario Tennis είναι μια από τις σειρές που κάνει συνεχόμενες εμφανίσεις στην πλειοψηφία των συστημάτων της Nintendo. Με πιο πρόσφατο το Mario Tennis: Ultra Smash, η εναλλακτική ματιά στο αγαπημένο άθλημα χιλιάδων ανθρώπων έφερε διασκεδαστικό gameplay, και αμέτρητες ώρες διαδικτυακών αγώνων – τουλάχιστον όσο ζούσαν οι Servers του τότε τίτλου.

Μερικά χρόνια αργότερα, η Camelot Software, η ομάδα ανάπτυξης πίσω από τα Mario Tennis & Golf, επιστρέφει και συνεργάζεται για άλλη μια φορά με την Ιαπωνική εταιρεία προκειμένου να φέρει στο Switch το Mario Tennis Aces. Το νέο “κεφάλαιο” του Mario Tennis φέρνει αρκετά νέα στοιχεία στο Gameplay, νέους ήρωες για να επιλέξουμε, μια νέα ιστορία για όσους προτιμούν την σόλο καριέρα, και ένα Online Tournament Mode για όσους νιώθουν πιο ανταγωνιστικοί. Πέρα από τους ήρωες, θα δούμε και νέα γήπεδα, το καθένα με τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και αρκετούς μηχανισμούς και δραστηριότητες για να τελειοποιήσουμε και να ασχοληθούμε.

Με το που τρέξουμε το Mario Tennis Aces, θα βρεθούμε κατευθείαν στο Adventure Mode. Το παιχνίδι ανοίγει με ένα CGI Cutscenes που μας βουτάει κατευθείαν στην υπόθεση. Οι Wario και Waluigi έχουν κυριευθεί από ένα αρχαίο, κακό πνεύμα και με μια ρακέτα του τέννις προσπαθούν να κυριεύσουν και τα υπόλοιπα μέλη του βασιλείου. Ο Luigi, μιας και ο πιο αγαθός από τα δύο αδέρφια, “τσιμπάει” και καταλαμβάνεται από το πνεύμα. Ο Mario καλείται να σώσει για άλλη μια φορά το βασίλειο αλλά και τους τρεις συμπρωταγωνιστές του, όχι όμως χρησιμοποιώντας την ταχύτητα και τις ικανότητές του, αλλά παίζοντας…τέννις.

Ξεκινώντας μαζί με τον Τoad, θα ανακαλύψουμε τον λόγο αυτής της ξαφνικής εισβολής και θα μάθουμε τον τρόπο για να επιβληθούμε και να ξανα-κλείσουμε το πνεύμα στην σατανική ρακέτα του. Ακολουθώντας ένα “Infinity War” σενάριο, ο Mario πρέπει να μαζέψει πέντε πετράδια δύναμης που αν πέσουν στα λάθος χέρια μπορεί να βυθίσουν τον κόσμο στο απόλυτο σκοτάδι. Κατά την διάρκεια της περιπέτειας μας θα αντιμετωπίσουμε διάφορους εχθρούς, χαρακτήρες από την αγαπημένη σειρά, όπως τους Bloopers, τους Koopas, ακόμα και Choppers, ενώ παράλληλα θα βρεθούμε απέναντι και σε μεγάλα αφεντικά που θα φυλάνε ένα από τα πέντε πετράδια. Για να τους νικήσουμε θα πρέπει να ακονίσουμε τις ικανότητές μας και να τους αποδυναμώσουμε μέχρι να τα παρατήσουν.

Η περιπλάνηση στα πέντε σημεία του αρχαίου βασιλείου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί στο παρελθόν να παίζαμε αθλητικά παιχνίδια με εύκολη ιστορία, εδώ όμως τα πράγματα αλλάζουν καθώς κάθε αρχηγός έχει δυνάμεις και αδυναμίες που πολλές φορές θα μας τοποθετήσουν στην θέση του χαμένου. Υπάρχουν μηχανισμοί επιπέδων, οπότε θα περάσουμε αρκετές ώρες προπόνησης για να ανεβάσουμε τα στατιστικά μας και το επίπεδό μας στο επιθυμητό, προκειμένου να διευκολύνουμε την πρόσβασή μας στην επόμενη πρόκληση. Πολλές από τις προκλήσεις – που ξεκλειδώνουν νέες και δυνατότερες ρακέτες – είναι αρκετά απαιτητικές και θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες, και αρκετά γήπεδα, όπως το μισητό Κατάρτι του Πλοίου, έχουν εμπόδια που θα μας αποπροσανατολίσουν.

Πέρα από το Story Mode, μπορούμε να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας στο Offline Tournament Mode που περιορίζεται σε τρία επίπεδα δυσκολίας: το Mushroom League (Beginner), το Flower League (Intermediate) και τo Star League(Harder). Σε κάθε τουρνουά μπορούν να λάβουν μέρος μέχρι και 8 παίκτες. Η δυσκολία των πρωταθλημάτων είναι αρκετή ώστε να μας μάθει τους βασικούς μηχανισμούς, και να μας προετοιμάσει για το ταξίδι μας στα αντίστοιχα διαδικτυακά τουρνουά.

Ένα από τα πιο θετικά στοιχεία είναι η παροχή όλων των χαρακτήρων από το πρώτο λεπτό. Δεν θα χρειαστεί να παίζουμε ατελείωτες ώρες για να μαζέψουμε χρήματα, ούτε θα πρέπει να ολοκληρώσουμε δοκιμασίες για να ξεκλειδώσουμε κρυφούς παίκτες. Μέχρι και ο Chain Chomp είναι διαθέσιμος για επιλογή – το να βλέπεις μια μπάλα να χτυπάει με την ρακέτα μια άλλη μπάλα είναι κάτι το σουρεαλιστικό. Κάθε ήρωας έχει το δικό του στυλ παιχνιδιού, και τις δικές του δυνάμεις. Η ταχύτητα, η άμυνα και η δύναμη είναι τα βασικότερα στοιχεία που θα πρέπει να έχουμε κατά νου την στιγμή της επιλογής. Κάθε στυλ δίνει διαφορετικα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, οπότε η εύρεση του κατάλληλου χαρακτήρα ίσως να μην είναι όσο δύσκολη ακούγεται.

Τα γήπεδα στα οποία θα βρεθούμε σφύζουν από ζωή. Δεν έχουν κερκίδες και άλλα χαρακτηριστικά που συναντάμε σε πραγματικά γήπεδα, έχουν όμως φυσικά στοιχεία και ατμόσφαιρα που ταιριάζει απόλυτα με το παιχνίδι. Θα βρεθούμε πάνω στο κατάρτι ενός πλοίου, στην πλαγιά ενός παγωμένου βουνού, βαθιά μέσα στο δάσος, και σε στοιχειωμένες επαύλεις. Κάθε γήπεδο ξεκλειδώνεται για το Free Play μέσα από το Adventure Mode, και ενδέχεται να έχουν φυσικά εμπόδια που άλλοτε είναι διασκεδαστικά, και άλλοτε απολύτως εκνευριστικά. Στο Free Play όμως είναι προαιρετικά και δεν αλλάζουν κατά πολύ τους αγώνες μας.

To Local Multiplayer λειτουργεί είτε με δύο ξεχωριστά χειριστήρια, είτε με τα Joycons της συσκευής. Αν δεν έχουμε το Pro Controller τότε τα ενωμένα JoyCons αποτελούν μια καλή λύση με την μόνη διαφορά πως η ρύθμιση των κουμπιών μπορεί καμιά φορά να μην λειτουργεί όπως θα θέλαμε. Για παράδειγμα, το κουμπί Χ είναι συνδεδεμένο με την ψηλή βολή, αλλά το διπλό πάτημα ενεργοποιεί την “βουτιά” του παίκτη μας. Αυτό πολλές φορές οδηγεί στην μετακίνησή μας σε μέρος πιο μακριά από την πορεία της μπάλας. Από την άλλη, υπάρχει και το Swing Mode, ένα είδος χειρισμού που παραπέμπει στους μοχλούς τους WiiU, αλλά υστερεί σε ακρίβεια.

Το Online Play από την άλλη αποτελείται από το Ranked Tournament Mode που είδαμε και στο αντίστοιχο Demo που κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα. Κάθε παίκτες ξεκινάει με ένα συγκεκριμένο αριθμό ρακετών, που χάνουν δύναμη και σπάνε αν δεν γίνεται καλή απόκρουση της μπάλας από την εξαπόλυσης της αντίπαλης ικανότητας. Οι ικανότητες για τις οποίες γίνεται λόγος εδώ έχουν να κάνουν με την χρήση της αντίστοιχης μπάρας, που γεμίζει με την επιτυχή σύνδεση δυνατών χτυπημάτων, και την σωστή απόκρουση των χτυπημάτων του αντιπάλου μας. Η χρήση της μπάρας μας δίνει πρόσβαση σε δυνάμεις επιβράδυνσης του χρόνου (για να προλάβουμε την μπάλα σε ειδικές περιπτώσεις), σε παντοδύναμα χτυπήματα, και στην εξαπόλυση της Υπέρτατης επίθεσης του κάθε χαρακτήρα.

Σε κάθε μάχη, η ανάγνωση των χτυπημάτων του αντιπάλου μας, σε συνδυασμό με την παρατήρησης της μπάρας του, μπορούν να οδηγήσουν στην νίκη μας. Αν καταφέρουμε να σπάσουμε τις ρακέτες τους τότε τους βγάζουμε ‘Knockout’ και το παιχνίδι τελειώνει. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό που παραπέμπει περισσότερο σε παιχνίδι ξύλου παρά σε αθλητικό.

Η αλήθεια είναι πως δεν θα ήθελα να δω πάλι κάποιο Remaster να βρίσκει τον δρόμο του στην νέα κονσόλα. Η Nintendo θα μπορούσε πολύ απλά να ξαναβγάλει το Ultra Smash με μερικές αλλαγές και προσθήκες αλλά αυτό σίγουρα δεν θα ήταν αρκετό. Το Aces καταφέρνει να ολοκληρώσει την αποστολή του – να μας προσφέρει μια ευχάριστη και μοναδική εμπειρία, που ενώ μπορεί να έχει δύσκολες στιγμές διατηρεί το “arcadey” αίσθημά του στο Free Play και τα Online Tournaments, την στιγμή που το Adventure Mode παίζει κάπως…”βρώμικα”. Στον πυρήνα του, προσφέρει ατόφιους αγώνες τέννις με τους αγαπημένους μας ήρωες μέσα από μηχανισμούς, περιβάλλοντα και ατμόσφαιρα που φαντάζουν καλοδουλεμένα και ανεπτυγμένα σε μεγάλο βαθμό.

Το Mario Tennis Aces είναι ένα από τα παιχνίδια του Nintendo Switch που μας εντυπωσίασαν και μας εξέπληξαν, κάτι που έγινε και με το Mario & Rabbits: Kingdom Battle. Είναι μια πολύ καλή, καλοκαιρινή αγορά, και θα προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης για εσάς και τους φίλους σας.

 

 

[Alt-Tab Galaxy] Mario Tennis Aces - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ7
ΔΙΑΡΚΕΙΑ6.5
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ7
7.5Αρκετά Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0