Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθεί να αποτρέψει τις τεχνολογίες κρυπτογράφησης που έχουν ενσωματώσει Google και Apple στα κινητά τους.
Με ένα επιχείρημα με το οποίο προσπαθεί να προκαλέσει ενοχή, ένας εκπρόσωπος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ισχυρίζεται ότι εάν δεν υπάρχει πρόσβαση στο κινητό κάποιου ύποπτου, παιδιά θα μπορούσαν να πεθάνουν σε περιπτώσεις απαγωγής.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι πολλές εταιρίες τεχνολογίας, και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με την κρυπτογράφηση των κινητών: «Μια τεχνολογία όπου καθιστά τα κινητά τηλέφωνα αδύνατα να ελεγχθούν από τον νόμο μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία. Παιδιά μπορεί να πεθάνουν διότι η αστυνομία δεν θα μπορεί να ελέγξει το τηλέφωνο ενός υπόπτου

Μια συνάντηση μεταξύ της Apple και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών φέρεται να έκλεισε με την Apple να λέει ότι το σενάριο με κάποιο παιδί να πεθαίνει για αυτόν τον λόγο, είναι προκλητικό. Η Apple είπε πως αν θέλουν να συλλέξουν δεδομένα για τους υπόπτους μπορούν να το κάνουν αντλώντας πληροφορίες από τις κεραίες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Η νέα κρυπτογράφηση, θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την δουλεία της αστυνομίας. Ακόμα και με απόφαση του δικαστηρίου η αποκρυπτογράφηση επαφών, εικόνων, μηνυμάτων, ενός τηλεφώνου καθίσταται αδύνατη ακόμα και από την ίδια Apple / Google διότι ούτε ίδιες δεν έχουν το κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Ολοένα και περισσότερες εταιρίες τεχνολογίας ενώνονται κατά των κυβερνήσεων, οι οποίες προσπαθούν να παρακολουθήσουν, τις ιδιωτικές ζωές των πελατών τους. Ένα νομοσχέδιο το οποίο προσπαθούσε να περάσει η NSA απορρίφθηκε πρόσφατα.

Πρόσφατα η εταιρεία Facebook όπου έχει εξαγοράσει την WhatsApp, ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση μεταξύ των μηνυμάτων στα κινητά. Και ότι ακόμα και το ίδιο το Facebook δεν θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει αυτά τα μηνύματα σε περίπτωση που τα ζητούσε η κυβέρνηση.