Δεν υπάρχει πιο δυσάρεστο σκηνικό από το να αποχαιρετάς για πάντα, ανθρώπους που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στον χώρο τους. Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση του John P. Bain ή όπως ήταν ευρύτερα γνωστός, TotalBiscuit/The Cynical Brit/TotalHalibut. Ο TotalBiscuit, ο πιο «κυνικός” κριτικός παιχνιδιών στον χώρο, μόλις λίγες ημέρες πριν, έφυγε από την ζωή χάνοντας την πολυετή μάχη του με τον καρκίνο. Το δυσάρεστο γεγονός, ανακοινώθηκε από τον επίσημο λογαριασμό του, μέσω της γυναίκας του, με πολύ συνοπτικό τρόπο. Η ίδια η Genna Bain, στον δικό της λογαριασμό δημοσίευσε ένα «ποίημα” για τον TotalBiscuit, επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας.

Εμείς, ως εν μέρει ενστερνιστές της ιδεολογίας του Bain σε πολλά θέματα στον χώρο, οφείλουμε να κάνουμε μια αναφορά στην φυσιογνωμία του, ώστε να γνωρίσετε (όσοι δεν το έχετε κάνει ως τώρα) τον άνθρωπο που λάτρεψαν πολλοί, από μία διαφορετική πλευρά.

TL-DR

Ο John Peter Bain γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου του 1984 και έφυγε από την ζωή στις 24 Μαΐου του 2018. Ήταν ένας Βρετανός κριτικός/σχολιαστής στον χώρο των video games και χρησιμοποιούσε κυρίως την πλατφόρμα του YouTube, χωρίς να περιορίζεται σε αυτήν, έχοντας πάνω από δύο εκατομμύρια (2.200.000+) εγγεγραμμένους χρήστες στο κανάλι του. Ήταν γνωστός για την συμβολή του και την δουλειά του σε διάφορους τομείς των βιντεοπαιχνιδιών και της αντίστοιχης ψηφιακής διασκέδασης. Έκανε casting σε παιχνίδια όπως το StarCraft II, σχολίαζε θέματα που αφορούσαν τον χώρο και ασκούσε αυστηρή κριτική σε εταιρίες και παιχνίδια βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον του καταναλωτή. Ο λόγος που τον αγάπησαν πολλοί, ήταν ο ακέραιος χαρακτήρας που έδειχνε είτε ανέλυε την άποψη του για κάποιο μικρό παιχνίδι/εταιρία/δρώμενο είτε «χτυπούσε στο ψαχνό” τους κολοσσούς της βιομηχανίας και τις τακτικές τους.

Ποιός ήταν ο TotalBiscuit

Ο John P. Bain σπούδασε δικηγορία στο De Montfort University, στο Leicester της Αγγλίας. Όσο ήταν εκεί «έτρεχε” ένα ραδιοφωνικό show μουσικής στον πανεπιστημιακό σταθμό, Demon FM. Κατά τα έτη 2005 έως 2010, ο Bain διατηρούσε μια ραδιοφωνική εκπομπή σχετική με το γνωστό σε όλους, World of Warcraft, η οποία είχε λάβει αναγνώριση μέχρι και από την ίδια την Blizzard Entertainment. Το 2005, σε συνέχεια η Blizzard, τον προσκάλεσε να καλύψει την BlizzCon. Εκεί γνώρισε την Genna, την γυναίκα με την οποία μετά από λίγα χρόνια παντρεύτηκε. Μετά την αναγνώριση που έλαβε από την εκπομπή του για το World of Warcraft, έδωσε ζωή στο Cynicalbrit.com, ένα μέρος που δημοσίευε gaming υλικό και που πλέoν κάνει αναδρομολόγηση στο κανάλι του στο YouTube.

Στις αρχές της τεράστιας οικονομικής ύφεσης που περνούσαν οι χώρες, περίπου το 2010, ο TotalBiscuit παραιτήθηκε από την θέση του ως οικονομικός σύμβουλος στην εταιρία που δούλευε και προχώρησε σε ένα μεγάλο βήμα για αυτόν. Μετέτρεψε την εμπειρία του και την αγάπη του για τα video games σε δουλειά και ξεκίνησε να παράγει υλικό σχετικό με την beta του World of Warcraft: Cataclysm. Αυτή του η κίνηση ήταν ο λόγος να τον πλησιάσει ο HuskyStarcraft, σχολιαστής του StarCraft 2, για να του προτείνει να γίνει μέλος του δικτύου από gaming κανάλια, Polaris (τότε The Game Station). Στην πορεία, ο TotalBiscuit, συνεργάστηκε και με την Sony Online Entertainment στα πλαίσια της διοργάνωσης της Ε3, το 2012, όπου ήταν οικοδεσπότης στο booth του PlanetSide 2.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των παικτών και του κόσμου τον αγάπησε για την σειρά «WTF is…?” στην πλατφόρμα του YouTube, που στην ουσία, ήταν μια σειρά που ασκούσε κριτική, απόψεις και πρώτες του σκέψεις για κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Το ύφος του σε αυτήν την σειρά ήταν αυταρχικό, κυνικό και πάνω από όλα αντικειμενικό βασίζοντας τις απόψεις του στις προσωπικές του εμπειρίες σε συνδυασμό με έρευνες που έκανε. Για αρκετά χρόνια ήταν ο πρώτος «curator” στο Steam, αριθμώντας πάνω από 800.000 ακόλουθους. Εξαιτίας αυτής της απήχησης που είχε, η Valve, και πιο συγκεκριμένα ο Jim Sterling, τον προσκάλεσε στα κεντρικά γραφεία για να συζητήσουν τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών της πλατφόρμας. Πέρα από το YouTube, ο TotalBiscuit ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή «Content Patch” με αντίστοιχη θεματολογία, νέα σχετικά με την βιομηχανία των video games. Επίσης έκανε την εμφάνιση του και στην streaming πλατφόρμα του Twitch, με την εκπομπή «Co-Optional” που λάμβαναν μέρος διάφορες προσωπικότητες της YouTube, gaming, κοινότητας όπως Jesse Cox και Brooke «Dodger” Thorne (PressHeartToContinue).

Ο TotalBiscuit ήταν ο λόγος που θίχτηκαν αρκετά σημαντικά και βαρύγδουπα θέματα που έχουν να κάνουν με νομοθεσία και χρήματα ανάμεσα στους δημιουργούς υλικού, σε YouTube και μη, καθώς υπήρχε μια περίοδος που «χτυπούσε” μέχρι και σε προσωπικό βαθμό, προσωπικότητες και εταιρείες που χρηματίζονταν και χρημάτιζαν προκειμένου να διαστρεβλώσουν τις κριτικές ορισμένων παιχνιδιών. Επίσης είχε συμβάλει στην δημιουργία μιας λίστας από απαιτήσεις, για χάρη της Gearbox, ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία της αποκλειστικής συλλεκτικής έκδοσης του Bulletstorm, Full Clip Edition, που ήταν μια συνεργασία μεταξύ της Gearbox και του site G2A.

Eίχε προταθεί για αρκετά σημαντικά βραβεία. Συνοπτικά αναφέρουμε πως ήταν προτεινόμενος στα Golden Joystick 2012, στην κατηγορία του «Greater YouTube Gamer”. Μεταξύ άλλων, είχε διακριθεί από διάφορα μέσα όπως το Eurogamer. Επίσης, το 2012, κέρδισε το Battle Royale που είχε οργανωθεί από το King of the Web και δώρισε τα κέρδη του στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Charity: Water. Το 2014 είχε εισαχθεί στην λίστα του «MCV” (The Market for Home Computing & Video Games), ενός Βρετανικού περιοδικού που ασχολείται με την βιομηχανία των video games σε επίπεδο εμπορίου και επιχείρησης.

Χορηγίες & Team Axiom

Αρχές του 2012, ο TotalBiscuit ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει τον παίκτη BlinG, της Team Dignitas στο StarCraft, επειδή θεωρούσε πως έχει τρομερό ταλέντο και το είδε ως μια πράξη επιστροφής προς μια κοινότητα που του είχε ήδη προσφέρει τα μέγιστα. Τον Αύγουστο του 2012, ο TotalBiscuit πλησίασε τον CranK, πρώην μέλος της ομάδας SlayerS του StarCraft, και του πρόσφερε χορηγία για να συμμετάσχει στο καλοκαιρινό πρωτάθλημα MLG Pro Circuit 2012. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, ανακοίνωσε μαζί με την Genna, την δημιουργία της Team Axiom, σε συνεργασία με τον HuskyStarCraft, έχοντας ως πρώτο μέλος τον AxCrank(CranK). Λίγο μετά, η Team Axiom, συγχωνεύτηκε με την Team Acer και φτιάχτηκε η ομάδα Axiom-Acer που στόχο είχαν την συμμετοχή στο GOMTV Global StarCraft II Team League. Τέλη του 2015, η ομάδα διαλύθηκε εξαιτίας της υγείας του TotalBiscuit και την έλλειψη επιτυχίας της ομάδας.

Η μάχη με τον καρκίνο

Όλα πήγαιναν πολύ καλά για τον TotalBiscuit, μέχρι τον Απρίλη του 2014. Τότε, ανακοίνωσε πως είχε διαγνωστεί με κάτι που είχαν προσβληθεί δύο από τους παππούδες του, προκαρκινική μάζα του εντέρου, που συνήθως καταλήγει σε καρκίνο. Σε διάστημα ενός μήνα, η κατάσταση του είχε επιδεινωθεί καταλήγοντας σε καρκίνο, αναγκάζοντας τον να ξεκινήσει χημειοθεραπείες. Μετά από ένα χρόνο, ο TotalBiscuit, ενημέρωσε τους fan του πως οι εξετάσεις του έδειχναν θετικά αποτελέσματα, δίνοντας του ελπίδες. Μετά από λίγους μήνες όμως, αν και ο καρκίνος είχε εξαλειφθεί από το έντερο του, είχε κάνει μετάσταση στο συκώτι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Οι γιατροί του έδιναν προσδόκιμο ζωής γύρο στα τρία χρόνια. Ο TotalBiscuit τότε προχώρησε σε διάλυση της eSport ομάδας που είχε δημιουργήσει, της Axiom. Αρχές του 2016, προχώρησε και σε προσωπική αποστασιοποίηση από τα λοιπά μέσα, δίνοντας την ολοκληρωτική του προσοχή στα βίντεο κριτικής του.

Προς τα τέλη του 2016, ξαναμίλησε για την μάχη που έδινε, ανακοινώνοντας πως ο καρκίνος που είχε, είχε μεταλλαχθεί και λόγο της θεραπείας είχε συρρικνωθεί στο μισό. Λίγο αργότερα, τον Οκτώβρη του 2017, ήταν καλεσμένος του Ethan Klein στην εκπομπή H3. Εκεί, ο TotalBiscuit συζήτησε σε βάθος για την κατάσταση του δηλώνοντας πως βρίσκεται σε σταθεροποιημένη κατάσταση και μάλιστα είπε πως ο καρκίνος που είχε ήταν επιπέδου 4 (στο τελευταίο στάδιο). Πλησιάζοντας προς το 2018, o TotalBiscuit, έκανε ένα tweet που στην ουσία εξηγούσε πως οι χημειοθεραπείες δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν, φτάνουμε στο κοντινό παρελθόν, τον Απρίλη, όπου ο TotalBiscuit έγινε εισαγωγή στο νοσοκομείο σε πολύ άσχημη κατάσταση εξαιτίας του μεγέθους του όγκου που του προκαλούσε πόνο στην σπονδυλική στήλη. Αποσύρθηκε από κάθε δραστηριότητα μέχρι πρόσφατα, 24 Μαΐου, που η γυναίκα του Genna, ανακοίνωσε πως ο TotalBiscuit πλέον δεν βρίσκετε κοντά μας.


Κλείνοντας, ολόκληρη η συντακτική ομάδα του AltTab.gr δηλώνει θλίψη με αυτό το γεγονός. Ο καρκίνος είναι κάτι που αρκετοί βιώνουν στις οικογένειες τους σε συχνότερο βαθμό από ότι θα περίμενε κανείς. Δυστυχώς, όσο έγκαιρα και να εντοπιστεί είναι ακανόνιστη η εξέλιξη του. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος στην προκειμένη είναι να μάθει πληροφορίες για το πως μπορεί να βοηθήσει τις κοινότητες και τις φιλανθρωπίες που περιστρέφονται γύρο από τέτοιες ασθένειες.

Για την σύνταξη του άρθρου, πάρθηκαν πληροφορίες από τις εξής πηγές: Wikipedia, YouTube, Twitter, Reddit, H3H3, MCV, Eurogamer, Steam, Gamasutra, TheGameAwards, ShortyAwards, LiveShopCast, Liquipedia, Team-Dignitas