Η Zalman, ένας εκ των καλυτέρων κατασκευαστών, after-market, συστημάτων ψύξης (Ηλεκτρονικών Υπολογιστών) και όχι μόνο κατέθεσε πρόσφατα αίτηση πτώχευσης. Η εταιρεία αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση για προστασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας επειδή η μητρική της εταιρία, Moneual πήρε δάνεια που δεν μπορούσε εν τέλει να τα ξεπληρώσει.

Η Zalman ιδρύθηκε το 1999 και αρχικά επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε ψύκτρες , αλλά σύντομα επεκτάθηκε και σε μια μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων (τροφοδοτικά, ποντίκια, πληκτρολόγια, θερμοαγώγιμες πάστες, κουτιά, DVR, κ.ά)

Η ψύκτρες της Zalman έχουν πολύ καλή φήμη στον χώρο των υπολογιστών. Είναι ποιοτικές, αποδοτικές και αξιόπιστες. Η εταιρεία επίσης έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για την προσπάθεια ανάπτυξης συστημάτων ψύξης και κατέχει πολλές πατέντες ευρεσιτεχνίας.

Το 2011 περίπου το 60% των μετοχών της Zalman Tech αγοράστηκε από την Moneual, μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών από τη Νότια Κορέα.

Σήμερα όμως τα χρέη της Moneual ανέρχονται στα 2,98 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία απέτυχε να ξεπληρώσει το χρέος της και ξεκίνησε τις διαδικασίες αφερεγγυότητας τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με έναν πρώην υπάλληλο της Moneual, η ομάδα διαχείρισης της Moneual – Διευθύνων Σύμβουλος Harold Park (Hong-seok), ο αδελφός του και ο αντιπρόεδρος, ο Scott Park (Min-seok), και ένας άλλος αντιπρόεδρος, Won Duck-yeok – σκόπιμα παραβίασαν τους νόμους για να βγάλουν κέρδος.

Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με την Zalman. Δεδομένου ότι έχει μια εξαιρετική γκάμα προϊόντων, ισχυρή αναγνωρισιμότητα, μια μεγάλη ομάδα μηχανικών, καθώς και πολλές πατέντες ευρεσιτεχνίας, θα μπορούσε να εξαγοραστεί από άλλες εταιρείες που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Ας ελπίσουμε το μέλλον της Zalman να μην τελειώσει έτσι άδοξα.