Όταν κάποιος ακούει το όνομα Artifex Mundi, μάλλον του έρχονται στο μυαλό παιχνίδια περιπέτειας με κρυμμένες αποστολές και άλλα παρόμοια μυστικά. Το Irony Curtain: From Matryoshka with Love είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο στυλ παιχνιδιών της ομάδας ανάπτυξης. Παρ’ όλο που ξεκινώντας αυτό το παιχνίδι ήμουν διστακτικός όσο περνούσαν οι ώρες με κέρδιζε και λίγο περισσότερο. Πρόκειται για ένα κωμικο-σατιρικό point-and-click παιχνίδι με διάρκεια αρκετή για να γεμίσει τον χρόνο σας αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να σας πάρει εβδομάδες να το τελειώσετε αν αυτός είναι περιορισμένος.

Στο παιχνίδι αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός Αμερικανού δημοσιογράφου, του Evan, ενός αγαθιάρη ανθρωπάκου ο οποίος τρέφει πατριωτικό θαυμασμό και αφοσίωση για την Matryoshka. Περνάει την ζωή του γράφοντας στην εφημερίδα του στο δωμάτιο του, μιλώντας στους ανθρώπους ανοικτά για το πως ο κομμουνισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάνε οι χώρες μπροστά και φέρνει παράδειγμα διοίκησης. Μετά από μια ξαφνική εμφάνιση στην τηλεόραση, η οποία όπως μπορεί να περιμένετε, μπορούσε να πάει και καλύτερα, συναντιέται με μια γοητευτική γυναίκα η οποία τον καλεί να συναντήσει τον ανώτατο αρχηγό. Όταν γυρίζει σπίτι του και η οικογένειά του συλλαμβάνεται από την κυβέρνηση, με τον Evan να βλέπει πως η ζωή του αλλάζει ριζικά.

Με την βοήθεια της νέας του φίλης, φτάνει στη Matryoshka και βρίσκει τον εαυτό του περιτριγυρισμένο από άγνωστα σκηνικά, ενώ η κουμμουνιστική αυτή χώρα δεν ήταν καθόλου όπως την περίμενε και φανταζόταν. Αν και ο κύριος λόγος της επίσκεψης του Evan στην Matryoshka ήταν για να συναντήσει τον ανώτατο αρχηγό, βρίσκει τον εαυτό του σε μια ιστορία ίντριγκας και συνομωσίας. Γεμάτο με αναφορές στην pop κουλτούρα, κωμικές περιγραφές, παρωδίες γεγονότων από την πραγματική ζωή και πλήθος από τρέλες, το Irony Curtain σίγουρα θα σας διασκεδάσει καθώς ταξιδεύετε στην χώρα με σκοπό να δείτε τι κρύβεται πίσω από την «κουρτίνα ειρωνείας».

Το Irony Curtain βασίζεται πολύ στους γρίφους, καθώς για να προχωρήσετε στα επίπεδα θα κληθείτε να λύσετε αρκετούς, άλλους δυσκολότερους και άλλους ευκολότερους. Τα αντικείμενα θα είναι όλα γύρω σας, και θα υπάρχουν hints σε αρκετά σημεία, αλλά ακόμα και έτσι θα πρέπει να ψάξετε και να σκεφτείτε. Μιλώντας σε ντόπιους και άλλους NPCs θα μάθετε διάφορες πληροφορίες που μπορεί να σας βοηθήσουν στην λύση των γρίφων, αλλά μερικές φορές η λύση είναι μεν έξυπνη αλλά μέχρι να την ανακαλύψετε μπορεί να κουραστείτε. Αυτό που μου άρεσε προσωπικά είναι ότι σε ορισμένους γρίφους υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις. Σίγουρα είναι ένα παιχνίδι που χρειάζεται ένα ξεκούραστο μυαλό, ενώ παίζοντας μετά από μια δύσκολη μέρα στην δουλειά, μάλλον δεν θα σας βοηθήσει πολύ να χαλαρώσετε. Δεν είναι ούτε ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά ούτε από τα πιο εύκολα που κυκλοφορούν, χρειάζεται σκέψη, αλλά κάθε φορά που λύνετε έναν γρίφο το αίσθημα της ικανοποίησης είναι αρκετό για να σας ωθήσει παραπέρα.

Όσων αφορά το gameplay, μπορώ να πω πως για ένα Point and Click παιχνίδι ήταν αρκετά ευχάριστο. Όχι μόνο με το ποντίκι αλλά ακόμα και με χειριστήριο. Ο χειρισμός είναι συγχρόνως απλός και βαθύς, κάτι που καταλαβαίνουμε όσο προοδεύουμε. Τα περισσότερα αντικείμενα μπορείτε να τα εξετάσετε, ενώ όσα πάρετε μαζί σας μπορείτε να τα εξετάσετε ή να τα συνδυάσετε μεταξύ τους και μέσα στον κατάλογο. Πολύ χρήσιμο είναι το space bar, το οποίο πατώντας το σας φωτίζει τα αντικείμενα που μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε χωρίς να χρειάζεται να σέρνετε το ποντίκι επάνω στην οθόνη συνέχεια για να τα βρείτε.

Αν βρείτε τον εαυτό σας έχει κολλήσει σε κάποιο γρίφο, η εταιρία ανάπτυξης φέρθηκε έξυπνα με το να βάλει κάποιους NPCs ή τηλέφωνα με τα οποία μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε για να πάρετε μερικά hints για την λύση του γρίφου. Στα περισσότερα «Hidden Objective» παιχνίδια το hint περιλαμβάνει μια λάμψη του αντικειμένου που ψάχνετε, ενώ στην περίπτωση του Irony Curtain, τα hints βοηθούν στην λύση του γρίφου χωρίς όμως να προδίδουν την λύση.

Δεν ήμουν σίγουρος για τον τίτλο, και ξεκίνησα να του αφιερώνω λίγο χρόνο μετά την δουλειά αρκετά διστακτικά. Η δουλειά που έχει γίνει και στην απόδοση της ιστορίας είναι υψηλού επιπέδου. Υπήρχαν πολλές στιγμές που αντί να παίζω καθόμουν και χαμογελούσα, ενώ η εταιρεία ανάπτυξης έχει δηλώσει πως υπάρχουν περισσότερα από 1950-easter eggs σε όλο το παιχνίδι. Ίσως να μην καταφέρειε κάποιος να τα βρει όλα, αλλά σίγουρα σε κάθε σκηνή θα βρίσκετε ίσως και περισσότερα από ένα. Ο ίδιος ο τίτλος του παιχνιδιού είναι Easter Egg, στην ταινία του γνωστού πράκτορα 007, James Bond: From Russia with Love. Ένα in-game παράδειγμα θέλει έναν χαρακτήρα να λέει «άκουσέ με προσεκτικά, θα το πω μόνο μία φορά». Επειδή όμως ο Evan κοιμόταν, εκείνη επαναλαμβάνει αυτά που έχει να πει μερικές φορές. Οι φίλοι της σειράς ‘Allo ‘Allo που παιζόταν στο BBC την δεκαετία του ’80 μέχρι το ’92 θα καταλάβουν αμέσως την αναφορά.

Δεν θα έλεγα πως είναι ένα παιχνίδι για «νεαρούς» διότι με μεγάλες πιθανότητες δεν θα καταλάβουν πολλά από αυτά που συμβαίνουν, ενώ προσωπικά μου αρέσει η ιδέα τα παιχνίδια να σατιρίζουν την πραγματικότητα. Τα πολιτικά θέματα είναι ένα ίσως ευαίσθητο θέμα, και δεν το συναντάμε συχνά σε ΑΑΑ τίτλους, ευτυχώς όμως υπάρχουν και indie που μπορούν να πάνε ένα βήμα παρακάτω. Με αυτόν τον τίτλο η Artifex Mundi ξεπέρασε τον εαυτό της βγαίνοντας από τα νερά της και παρέδωσε έναν τίτλο καλύτερο από αυτό που μπορεί πολλοί να περίμεναν.

Όλο το παιχνίδι δίνει την αίσθηση ενός cartoon, με όμορφα σκίτσα και ζωντανά χρώματα. Ακόμα και τα Point and Click παιχνίδια έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο. Το τελευταίο πρόσφατο Point and Click παιχνίδι που έπαιξα πρόσφατα ήταν το The Longest Journey που κυκλοφόρησε το ’99. Μην ρωτήσετε γιατί το έκανα αυτό, είναι μια σειρά που πραγματικά αγάπησα αλλά είναι κουβέντα για άλλο άρθρο. Η Artifex Mundi είναι γνωστή για τα ωραία γραφικά της στα Hidden Objective παιχνίδια της, οπότε δεν υπήρχε πολύς χώρος για αμφιβολίες όσον αφορά αυτό το κομμάτι. Όλο το παιχνίδι βασίζεται σε 2D σχέδια αλλά ακόμα και έτσι πολλοί NPCs έχουν την ψευδαίσθηση του βάθους. Μπορώ να πω ότι αγάπησα τον τρόπο που ήταν φτιαγμένα τα γραφικά και αν με κέρδισε κάτι από την αρχή, ήταν αυτά. Εκεί που υπάρχει μια διαφορά είναι ο Evan, ο οποίος είναι μοντέλο 3D σε έναν δισδιάστατο κόσμο. Με δεύτερη σκέψη βγάζει απόλυτο νόημα καθώς ο Evan κινείται μέσα στο παιχνίδι ενώ οι περισσότεροι NPCs μένουν στάσιμοι. Έτσι όλα δένουν μεταξύ τους αρμονικά.

Για το soundtrack του παιχνιδιού η Artifex Mundi πήρε την βοήθεια του Arkadiusz Reikowski ο οποίος έχει δουλέψει στο My Brother Rabbit και στο εκπληκτικό Layers of Fear. Το main theme δημιουργήθηκε από τον Peter McConnell ο οποίος είναι γνωστός για την δουλειά του στα Grim Fandango και Monkey Island. Βλέποντας πως το παιχνίδι έχει αντλήσει έμπνευση από αυτά τα δύο παιχνίδια, το να δημιουργήσει ο Peter το main theme ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποδώσουν φόρο τιμής σε αυτούς τους τίτλους.

Τέλος, ας πιάσουμε το voice acting. Ακόμα και εδώ η εταιρία κατάφερε να φέρει ποιοτική δουλειά. Φαίνεται ότι το budget του Irony Curtain είναι μεγαλύτερο από τους άλλους τίτλους της και το αγγλικό voice acting (με αγγλικούς, γερμανικούς και πολωνικούς υπότιτλους) είναι απολαυστικό. Από τον αγαθιάρη Evan μέχρι και τον τελευταίο πολύπλευρο NPC ο οποίος παίζει τον δικό του ρόλο και δεν είναι εκεί απλά για να υπάρχει και να μπλέκεται στα πόδια του Evan.

Σε γενικότερα πλαίσια, το Irony Curtain είναι ένας απροσδόκητα ευχάριστος τίτλος. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους αρέσκονται σε σατιρικές αναφορές της πραγματικότητας και όσους πιστεύουν ότι έχουν χιούμορ χωρίς να προσβάλλονται εύκολα. Πέρα από την ιστορία του και τον τρόπο που την μεταφέρει, αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με σπαζοκεφαλιές είναι ένα παιχνίδι που το προσφέρει και αυτό, καθώς το μυαλό πρέπει να δουλεύει και να δει τα σημάδια για να λύσει τους γρίφους. Αν δεν ανήκετε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες αλλά θέλετε κάτι για να ακονίσετε την σκέψη σας, τότε αναμφίβολα και εσείς θα απολαύσετε εξίσου το ίδιο αυτό το παιχνίδι.

Ευχαριστούμε την ομάδα ανάπτυξης για την παροχή του Review code.

Irony Curtain: From Matryoshka with Love - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7.5
ΜΟΥΣΙΚΗ7.5
8Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0