Ο «εγκέφαλος» κάθε ηλεκτρονικής συσκευής είτε πρόκειται για κάποιον υπερυπολογιστή είτε για ένα απλό smartphone που σχεδόν όλοι έχουμε από ένα, είναι ο επεξεργαστής. Αυτό το μικροσκοπικό εξάρτημα καθιστά ικανή την λειτουργία των συσκευών μας, ενώ είναι μια από τις πολυπλοκότερες κατασκευές που έχει φτιάξει ο άνθρωπος. Πως όμως φτιάχνεται ένας τέτοιος επεξεργαστής; Η γνωστή εταιρία Intel δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο μας εξηγεί τα 6 βασικά στάδια της κατασκευής ενός μικρού εγκέφαλου.

Ο «Chip» ξεκινάει το ταξίδι του σαν μια ιδέα στο μυαλό των αρχιτεκτόνων microchip, οι οποίοι μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σχεδιάζουν ένα πρότυπο μοντέλο επεξεργαστή σε ψηφιακή μορφή. Τα σχέδια αυτά θα χρησιμοποιηθούν από άλλη ομάδα μηχανικών, η οποία θα τα μετατρέψει σε πρότυπα από quartz διαστάσεων 6×6 in.. Το πρότυπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί αργότερα ώστε να χαραχθούν τα κυκλώματα του «Chip» επάνω σε πλακέτες πυριτίου ή όπως τις αποκαλούμε, wafers.

Έπειτα, σε επόμενο στάδιο, τα ολοκληρωμένα wafers μεταφέρονται ώστε να κοπούνε σε χιλιάδες μικρά κομμάτια τα οποία θα αντιστοιχούν σε ένα chip το κάθε κομμάτι. Έπειτα τα chips ελέχονται ένα ένα, και όσα είναι λειτουργικά προχωράνε στο στάδιο της συναρμολόγησης. Σε αυτό το στάδιο ξανά γίνεται έλεγχος, και εφόσον όλα είναι σωστά, περνάνε στο τελικό στάδιο που είναι η παράδοση προς τους πελάτες, είτε αυτοί είναι απλοί καταναλωτές είτε κατασκευαστές υπολογιστών.

Το βίντεο αυτό αφορά την κατασκευή ενός επεξεργαστή της Intel, αλλά ο πυρήνας της διαδικασίας είναι σχεδόν ο ίδιος σε όλες τις εταιρίες κατασκευής επεξεργαστών όπως η AMD και η Qualcomm. Όλοι όμως οι επεξεργαστές σήμερα κατασκευάζονται από wafer πυριτίου με πανομοιότυπες λιθογραφικές μεθόδους.