Όταν ήμασταν μικροί πολλοί από εμάς πήγαν σε κάποιον παιδικό σταθμό πριν ξεκινήσουν το ταξίδι γνώσεων από το δημοτικό και μετά. Σε αυτά τα αθώα χρόνια παίζαμε με αυτοκινητάκια, κούκλες και πλαστελίνες. Θυμάμαι πως η πλαστελίνη ήταν η πιο δημιουργική μου ασχολία καθώς μπορούσα να δημιουργήσω ανθρωπάκια και να τα χρησιμοποιήσω σε άλλα μου παιχνίδια. Αυτή την λογική έρχεται να υιοθετήσει και η No Brakes με το Human Fall Flat, ένα παιχνίδι επίλυσης περιβαλλοντικών γρίφων σε έναν κόσμο που μοιάζει βγαλμένος από το εργοστάσιο της Playdoh αφού οι χαρακτήρες που χρησιμοποιούμε είναι μαλακά ανθρωπάκια που επηρεάζονται από τους κανόνες της φυσικής και χρησιμοποιούν την ευλυγισία τους για να λύσουν τους γρίφους που συναντούν.  

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση του Human Fall Flat είναι εξαιρετικά απλή. Αναλαμβάνουμε τον έλεγχο του Bob, ενός πλαστού ανθρώπου που εξερευνά ένα ανοιχτό περιβάλλον προκειμένου να φτάσει στην έξοδο με όποιον τρόπο μπορεί. Κάθε περιοχή στην οποία θα βρεθεί κυριαρχείται από ένα συγκεκριμένο θέμα και οι γρίφοι που θα αντιμετωπίσουμε χρησιμοποιούν τα βασικότερα συστατικά του κάθε θέματος. Για παράδειγμα, θα βρεθούμε σε μέρη που η θάλασσα είναι το  βασικό στοιχείο και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα μέσα για να περιπλανηθούμε μέσα σε αυτή όπως κορμούς και βάρκες. Συγκεκριμένα, ξεκινάμε από μια περιοχή και κατευθυνόμαστε στο τέλος της μέσω διαδρομών και συγκεκριμένων εργαλείων ή οχημάτων. 

Για όσους έχουν παίξει το Gang Beasts τότε σας περιμένει μια γνώριμη εμπειρία. Τα ανθρωπάκια που χειριζόμαστε έχουν πολύ χαλαρά άκρα και μια λάθος κίνηση ή απροσεξία μπορεί να καταστρέψει όποια πρόοδο έχουμε κάνει σε ένα επίπεδο. Θα καταλάβουμε την δυσκολία του χειρισμού τους από τις πιο απλές πράξεις όπως το να ανέβουμε σκαλιά ή να ανοίξουμε μια πόρτα. Το πρώτο επίπεδο του παιχνιδιού λειτουργεί ως η διδασκαλία της λογικής και του χειρισμού, και του πως να χρησιμοποιούμε τα άκρα μας. Στην ουσία δύο κουμπιά είναι όσα χρειαζόμαστε για να γραπώσουμε αντικείμενα, να σκαρφαλώσουμε επιφάνειες και να φτάσουμε διαφορετικά επίπεδα όταν ένα πήδημα δεν φτάνει. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να σημαδέψουμε προς τα εκεί που θέλουμε να πάμε και να ελπίζουμε για το καλύτερο.

Το Human Fall Flat είναι φτιαγμένο με μεράκι και αυτό φαίνεται στους χαοτικούς γρίφους που πρέπει να ολοκληρώσουμε. Και ενώ πολλά από τα επίπεδα μπορεί να μας φανούν ακατόρθωτα, με παρέα αλλάζει ριζικά το “είναι” του παιχνιδιού. Αρχικά, το χάος που επικρατεί δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για συνεργασία και μπόλικες τραγικές ή αστείες καταστάσεις. Η σωστή συνεννόηση και αρμονία θα παίξουν μεγάλο ρόλο όταν θα πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το περιβάλλον γύρω μας για να ενώσουμε κάποιο χάσμα, αλλά η κίνηση των χαρακτήρων και η λογική του κόσμου θα μας κάνουν να χάνουμε τον στόχο μας και να προσπαθούμε να “πειράξουμε” τον συνεργάτη μας και να τον αποσυντονίσουμε για να αποσπάσουμε λίγα ακόμα γέλια από τις καταστάσεις αυτές. 

Με δύο παίκτες, δουλειές που είναι πιο δύσκολες αμέσως αποκτούν άλλη υπόσταση. Για παράδειγμα, όταν θα σηκώνουμε βαριά αντικείμενα η παραπάνω βοήθεια θα μας διευκολύνει στο να τα σηκώσουμε. Όταν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα όχημα ή εργαλείο το δεύτερο ζευγάρι χεριών θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο θα περάσουμε το εκάστοτε εμπόδιο. Το δεύτερο σώμα χρησιμεύει και σε γρίφους που έχουν να κάνουν με το βάρος αφού μπορούμε αντί για έξτρα κιβώτια να χρησιμοποιήσουμε τον συνεργάτη μας για να προχωρήσουμε. 

Δυστυχώς, το Co-op γίνεται locally με split-screen. Δύο παίκτες είναι ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στοιχείο για το οποίο ίσως να ευθύνεται και η απόδοση του παιχνιδιού. Με δύο παίκτες παρατηρήθηκαν πτώσεις σε πιο “γεμάτες” περιοχές ακόμα και με τα απλοποιημένα γραφικά του. Αυτό το γεγονός είναι κακό για αρκετούς λόγους. Οι πιο βασικοί είναι η κάμερα του παιχνιδιού αλλά και το γεγονός ότι θα επικρατεί πάντα χάος μέσα στους γρίφους που θα αντιμετωπίσουμε. Η δυσκολία του χειρισμού της κάμερας σε συνδυασμό με τα παραπάνω ίσως μας εκνευρίσουν σε ορισμένες περιπτώσεις και δικαιολογημένα. Eξάλλου, η κίνηση του χαρακτήρα μας είναι μπερδεμένη και ανοδιοργάνωτη. 

Σημειώνεται πως ο τίτλος προσφέρει και 8-player co-op για ακόμα πιο χαοτικές καταστάσεις. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να το διαπιστώσουμε και μόνοι μας αλλά είμαστε σίγουροι πως το χάος των δύο παικτών θα γίνεται εξωφρενικά μεγαλύτερο με οχτώ άτομα στον ίδιο χώρο.

Γραφικά, το Human Fall Flat είναι αρκετά απλοποιημένο. Τα πάντα, από χαρακτήρες μέχρι και περιβάλλοντα, δεν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή λεπτομέρεις που θα τα κάνουν να ξεχωρίσουν. Μπορεί να έχουν πολλά πράγματα φορτωμένα όπως αντικείμενα, οχήματα και εμπόδια, αλλά δίνουν την αίσθηση πως οι σχεδιαστές περιόρισαν τα στοιχεία που έφτιαξαν. Τα πάντα “κραυγάζουν” μινιμαλιστικό στύλ με κλασικά χρώματα και σχήματα να κυριαρχούν. Από την άλλη, έχουμε εξίσου απλά και κλασικά κομμάτι να μας συνοδεύουν ενώ ορισμένες φορές παρατηρήσαμε πως έλειπαν ήχοι από ορισμένα στοιχεία και πράξεις. 

Σε γενικές γραμμές, το Human Fall Flat μας προσφέρει μια απλή και διασκεδαστική οπτική στην επίλυση γρίφων. Είναι εξαιρετικά αστείο και έξυπνο, και είναι το καλύτερο παιχνίδι για παρέα.Έχοντας εμφανείς επιρροές από το Gang Beasts, μιλάμε για ένα χαοτικό puzzle platformer, που χρειάζεται χρόνο για να το μάθημα και να συνηθίσουμε τον χειρισμό του. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως κάθε γρίφος μπορεί να επιλυθεί με διαφορετικούς τρόπους είτε παίζουμε μόνοι μας είτε με φίλους, αλλά η μικρή του διάρκεια θα μας αφήσει να ζητάμε κάτι παραπάνω. Με τα DLC του όμως, αυτό το πρόβλημα λύνεται εύκολα. Έτσι, μιλάμε για έναν διασκεδαστικό τίτλο που θα μας αφήσει με ένα χαμόγελο και ένα αίσθημα πληρότητας.

About The Author

Με τα βιντεοπαιχνίδια να του κρατάνε συντροφιά από μικρή ηλικία αποφάσισε να μετατρέψει το χόμπυ του σε κάτι πιο δημιουργικό. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη φίλους και ταξίδια. Απολαμβάνει τα καλά και διασκεδαστικά παιχνίδια, δεν τα παρατάει τόσο εύκολα, και δεν του αρέσει η ανούσια επιθετικότητα.

Related Posts