Όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές αυτόν τον μήνα, ο Ιανουάριος δεν ήταν και ο πιο έντονος από άποψη κυκλοφοριών, γεγονός απροσδόκητα ευχάριστο καθώς μας δίνεται χρόνος να απολαύσουμε όσα παιχνίδια δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους προηγούμενους μήνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν ορισμένοι τίτλοι που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον. Ένας από αυτούς ήταν και το Heroland, ένα ιδιαίτερο RPG με μοναδική εμφάνιση και εξίσου ενδιαφέρουσα υπόθεση. 

Το Heroland προσπαθεί να υποστηρίξει μια υπόθεση του πως θα ήταν να έχουμε το δικό μας θεματικό πάρκο, και πως θα ήταν η ζωή ενός Tour Guide σε αυτό. Αναμβάνουμε τον ρόλο του Lucky, ενός όχι-τόσο-τυχερού αγοριού που αφήνει το σπίτι του για να πάει να δουλέψει στο αγαπημένο του RPG Theme Park. Η φτωχή οικογένειά του περιμένει πολλά από εκείνον και τον υποστηρίζει όσο μπορεί, καθώς ο ίδιος καταλαβαίνει πως αυτή η δουλειά δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Προκειμένου να μπορέσει να βελτιωθεί και να πάρει προαγωγή θα πρέπει να βοηθήσει τον πρίγκιπα Elric, τον 18ο στην σειρά για τον θρόνο ο οποίος με την σειρά του είναι πολύ μεγάλος για να σκέφτεται πως χαρακτήρες σε ένα θεματικό πάρκο είναι κάτι ρεαλιστικό.

Το Heroland ξεκινάει δυνατά και μας προετοιμάζει για κάτι διαφορετικό, μέχρι να εμβαθύνουμε σε αυτό και να διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια επαναλαμβανόμενη περιπέτεια που ‘βασανίζεται’ από τα κλισέ του είδους όπως μονότονες μάχες, ανέβασμα άχρηστων στατιστικών, κηνύγι θησαυρού και χαοτικά σκηνικά και ιστορίες.

Η ιστορία είναι το κυριότερο συστατικό του τίτλου και προσπαθεί να είναι σοβαρή αλλά και αστεία ή ευχάριστη ταυτόχρονα. Οι βετεράνοι του είδους αλλά και των βιντεοπαιχνιδιών γενικότερα θα βρουν πολλές αναφορές σε παραδοσιακά στοιχεία ή άλλους τίτλους και πολλά από τα συστήματα παραπέμπουν σε αυτές τις αναφορές (όπως οι κλάσεις, οι εμφανίσεις, τα όπλα και οι επιθέσεις).

Ο Lucky θα βρεθεί αμέσως σε μια χαοτική κατάσταση αφού στην αρχή καλείται να φτιάξει την ζωή του και το σπίτι του ενώ συντηρεί τα εκθέματα του πάρκου. Ωστόσο, προχωρώντας πιο βαθιά σε αυτόν τον κόσμο θα αρχίσει να αποκαλύπτει σκοτεινά μυστικά και κρυφά μποντρούμια με πολλές εκπλήξεις. Για να καταφέρει να τα εξερευνήσει μέχρι τέλους θα πρέπει να σχηματίσει ομάδες των τεσσάρων με διάφορες κλάσεις, ικανότητες και ιδιαιτερότητες και να τις κατευθύνει κατάλληλα για να διατηρήσει την καλή φήμη του πάρκου.

Το σύστημα μάχης θα μας θυμίσει το αντίστοιχο του Dragon Quest XI καθώς ο πρωταγωνιστής συμπεριφέρεται ως προπονητής παρά ως πολεμιστής. Τα μέλη της ομάδας μας επιτίθονται αυτόματα οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμβουλεύσουμε την ομάδα μας για να επηρεάσουμε τις αποφάσεις της, να ρίξουμε χρήσιμα αντικείμενα όπως φίλτρα ή health items, να ζητήσουμε την αναδιάταξη της ομάδας μας για καλύτερη απόδοση, ή την διαφυγή όταν θα βρούμε τα σκούρα.

Κάθε μάχη είναι μια αργή διαδικασία στην οποία πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν τόσο οι κινήσεις μας όσο και οι κινήσεις των αντιπάλων. Ευτυχώς, η fast-forward επιλογή μας επιτρέπει να επισπεύσουμε την διαδικασία αλλά και πάλι ίσως να βαρεθούμε πιο γρήγορα απ’ότι περιμέναμε. Και πέρα από τις μάχες, έχουμε και τα quests που μας επιτρέπουν να ανεβάσουμε τα επίπεδά μας πιο εύκολα – με την διαφορά ότι και αυτά είναι μονότονα και χρειάζονται αρκετό grinding αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί.

Οι ομάδες μας σχηματίζονται από επισκέπτες του πάρκου που θέλουν να ζήσουν κάτι διαφορετικό μέσα από τα quests και τις μάχες. Ωστόσο, όσο προχωράμε την ιστορία θα δούμε πως σε ορισμένα κεφάλαια απαιτούνται συγκεκριμένοι χαρακτήρες ως μέλη. Όλοι τους έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ρόλο και πριν αρχίσουμε την εξερεύνηση στα dungeons θα πρέπει να τους εξοπλίσουμε κατάλληλα ανάλογα με το αν είναι Tanks, Warriors, Healers ή Freelancers. 

H διαμόρφωση των dungeons θυμίζουν περισσότερο ένα Mobile Gacha RPG παρά ένα εκτενές παιχνίδι. Συγκεκριμένα, τα μπουντρούμια είναι μια σειρά από μάχες σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι μέχρι να φτάσουμε στον τελικό αρχηγό και το reward chest. Ορισμένες φορές θα βρεθούμε και σε διάφορα events που μας επιτρέπουν να επιλέξουμε τις απαντήσεις μας και να δούμε διαφορετικά cutscenes. 

Έξω από τα Dungeons και τις μάχες, θα περάσουμε αρκετό χρόνο αγοράζοντας και συντονίζοντας τον εξοπλισμό της ομάδας μας, τον διαχωρισμό των πόντων εμπειρίας τους και τις ικανότητες που θα μάθουν. Τα χρήματα και τα έπαθλα από τις αποστολές μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν το διαμέρισμά μας, να αυξήσουμε την φιλία μας με ορισμένους χαρακτήρες – κάτι που μας επιτρέπει να ξεκλειδώσουμε επιπρόσθετα side quests και ικανότητες. 

Η παρουσίαση του Heroland είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Με μια αισθητική που θυμίζει το Paper Mario, οι εχθροί και οι αντίπαλοί μας αποτυπώνονται ως 3D Pixel Sticker μοντέλα που κινούνται ελεύθερα στην τρίτη διάσταση. Από την άλλη, το background είναι σχεδιασμένο στο χέρι και ορισμένες φορές φαντάζει αταίριαστο όταν οι χαρακτήρες βρίσκονται παρόντες. Αυτό όμως που με “αποξένωσε” περισσότερο απ’όλα ήταν το U.I. και συγκεκριμένα οι φούσκες διαλόγων και η γραμματοσειρά. Σε σχέση με την pixelated παρουσίαση, η πιο λεία σφαιρική εμφάνιση του U.I. έμοιαζε να προέρχεται από άλλο παιχνίδι. Ομολογώ πως θα ήθελα το στυλ να ταιριάζει περισσότερο σε αυτό των χαρακτήρων.

Σε γενικές γραμμές, το Heroland είναι ένα μικρό διαμαντάκι – αν ξεπεράσετε τις ατέλειες που έχει. Με όμορφα και ευχάριστα γραφικά, ιδιαίτερα σχέδια, μια διαφορετική ματιά στην κλασική φόρμουλα των JRPGs και μια ιστορία γεμάτη νοήματα και μηνύματα, πρόκειται για έναν τίτλο που θα γοητεύσει τους λάτρεις του είδους.

Το Heroland είναι διαθέσιμο στην τιμή των 39,99€.

Review code provided by the publisher

Heroland - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8.1
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
ΜΟΥΣΙΚΗ7
7.5Χάρτινο
Reader Rating: (0 Votes)
0.0