Κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει το DmC: Devil May Cry της Ninja Theory. Ένας αμφιλεγόμενος τίτλος που δίχασε τους φίλους της σειράς λόγω της ‘επιθετικής’ στάσης του απέναντι στην βασική εκδοχή της Capcom, σημάδεψε την ομάδα ανάπτυξης. Μερικά χρόνια αργότερα, η ίδια ομάδα αποφάσισε να αξιοποιήσει το ταλέντο των μελών της και να προσεγγίσει κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα σε συνεργασία με νευρο-επιστήμονες, συνδυάζοντας παράλληλα την νορβηγική μυθολογία και έναν κόσμο που οι Θεοί και οι άνθρωποι συνθέτουν ένα σκοτεινό τοπίο γεμάτο κινδύνους και δοκιμασίες.

To Hellblade: Senua’s Sacrifice είναι ένα παιχνίδι που συζητήθηκε πολύ. Ένα παιχνίδι που ‘ρίχνει το βάρος’ του στις ψυχικές ασθένειες, και πιο συγκεκριμένα στην ψύχωση, με πρωταγωνίστρια την Senua, μια πολεμίστρια που βασανίζεται από αυταπάτες, νοητική εξασθένηση, παραισθήσεις, και φωνές που διαρκώς ακούγονται στο μυαλό της. Η ηρωίδα βρίσκεται σε ένα ταξίδι που έχει ως τελικό προορισμό την κόλαση (γνωστή και ως Helheim), για να σώσει την ψυχή του άντρα της και να τον επαναφέρει κοντά της. Κουβαλώντας μαζί το, φαινομενικά ζωντανό, κρανίο του Dillion, η Senua θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν σκοτεινό κόσμο για να αποκτήσει πρόσβαση στο Helheim και να αντιμετωπίσει την Hela, την κόρη του Loki, και Βασίλισσα της Κόλασης.

To Hellblade: Senua’s Sacrifice είναι ένα μικρό παιχνίδι που παρά την διάρκειά του αφήνει ένα μεγάλο αντίκτυπο στον ψυχισμό μας. Η ιστορία που διηγείται είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και συνοδεύεται από δυνατές εικόνες, ασταμάτητη ένταση, έμμεσα μηνύματα και μια απεικόνιση του πως επιβιώνει ένα άτομο με ψύχωση. Η εξερεύνηση και η επίλυση γρίφων βρίσκονται στο επίκεντρο, με την Senua να προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει απαντήσεις και ένα αίσιο τέλος στο ταξίδι της.

Ο βασικός σκοπός είναι να ανοίξουμε την πύλη που χωρίζει τον κόσμο από το Helheim, και να φτάσουμε στην Hela για να διεκδικήσουμε την ψυχή του Dillion. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο ξεχωριστές θεότητες για να πάρουμε το σημάδι τους και να το χρησιμοποιήσουμε ως κλειδί στην πόρτα. Θα αντιμετωπίσουμε τον Valravn, τον θεό των ψευδαισθήσεων, τον Sutr, γίγαντα της Φωτιάς, και τον Fenrir ή αλλιώς Garm, τον λύκο του Ragnarok και φύλακα της Πύλης της Helheim. Κάθε θεότητα προστατεύεται από τις δυνάμεις της και για να μπορέσουμε να τους φτάσουμε θα πρέπει να ξεκλειδώσουμε τις αντίστοιχες πόρτες και να αντιμετωπίσουμε κύματα εχθρών. Για τον Valravn, θα πρέπει να λύσουμε γρίφους που χαρακτηρίζονται από ψευδαισθήσεις και ρούνους, ενώ στον Satr θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την φωτιά για να κάψουμε εμπόδια και πύλες. Οι ρούνοι που προστατεύουν την πλειοψηφία των πυλών εντοπίζονται στην φύση, όπως κρεμασμένα ξύλα, σκιές, και υγρά που σχηματίζουν τα απαιτούμενα runes και εστιάζοντας πάνω τους μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως κλειδιά.

Τα περιβαλλοντικά puzzle συμπληρώνοντας από περιστασιακές μάχες που αν και σύντομες μας κράταγαν στην άκρη της καρέκλας μας μέχρι να ολοκληρωθούν. Η έλλειψη μπαρών υγείας και ζημιάς είχε ως αποτέλεσμα να προσπαθούμε να αμυνθούμε όσο καλύτερα γίνεται, και να ακούμε τις φωνές που μας βοηθούσαν προειδοποιώντας μας για τις επιθέσεις των αντιπάλων μας. Εξάλλου, κάθε φορά που πεθαίνουμε στην μάχη, η ‘σαπίλα’ του σκοταδιού απλώνεται από το χέρι μας προς το κεφάλι μας και αν καταφέρει να φτάσει στο πρόσωπό μας, τότε το παιχνίδι τελειώνει, η Senua πεθαίνει για τα καλά, και πρέπει να ξεκινήσουμε το ταξίδι από την αρχή.

Ξεκινώντας μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, κατάφερα να ολοκληρώσω το Hellblade μέσα σε μόνο μερικές ώρες. Σε άλλες περιπτώσεις θα ένιωθα δυσάρεστα αλλά με την εμφάνιση των τίτλων τέλους και την μουσική υπόκρουση του Illusions από τους VNV Nation, υπήρχε αυτό το αίσθημα ολοκλήρωσης και χαράς μετά από κάποια ταινία. Ναι, σωστά. Αν έπρεπε να παρομοιάσω αυτό το παιχνίδι με ένα άλλο μέσω ψυχαγωγίας και διασκέδασης, θα έλεγα πως μοιάζει με μια ταινία μεγάλου μήκους. Μια ταινία που δεν ησυχάζει ποτέ, που τα πάντα γύρω μας χτίζουν τον επίλογο και ποτέ δεν ξεφεύγει από το θέμα. Ακόμα και οι βράχοι με τους ιστορικούς ρούνους – δηλαδή βράχους που μας λένε ιστορίες από την μυθολογία και μας βοηθούν να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας – βοηθούν σε μια ομαλή εξιστόρηση που μας αφήνει μια πικρόγλυκη γεύση.

Μοιάζει με μια Αρχαία Ελληνική Τραγωδία, καθώς σε αυτές, οι Θεοί και η μοίρα κατευθύνουν τους ανθρώπους και με τη σειρά τους πάλι αυτοί, καθυποτάσσονται στη Δίκη, κάτω απ’ το νόμο της οποίας κάθε δράση προκαλεί αντίδραση, σύμφωνα με τους αναπόφευκτους συμπαντικούς νόμους. Η ανεξέλεγκτη χρήση της ελευθερίας και η άλογη δράση οδηγούν στην αμαρτία της υπερβολής, στην ύβρη. Μόλις συμβεί η ύβρις, ακολουθεί η Νέμεσις. Έτσι, από τη πλοκή –που εμπλέκει όχι μόνο τους ήρωες αλλά και τους γύρω τους, ακόμα και ολόκληρη την πόλη- οδηγούμαστε στην κορύφωση, στην οριακή δηλαδή εκείνη κατάσταση όπου τα τραγικά γεγονότα έρχονται μοιραία, όμως μετά επέρχεται η λύση, η κάθαρση, η τελική λύτρωση.

[Spoiler Alert] Aυτή την κάθαρση θα συναντήσουμε στην τελική μάχη, που βρίσκει την Senua στο Βασίλειο της Hela, μιας κενής θεότητας που δεν εμπλέκεται στα αισθήματα και τις απαιτήσεις των θνητών και που εμφανίζεται ως το σκοτάδι που κατατρώει την πρωταγωνίστρια. Θα βρεθούμε σε μια μάχη που οι φωνές δεν συμμετέχουν, και μόνος σύμμαχός μας είναι το σκοτάδι μας και το σπαθί του Odin. Αλλά όσους εχθρούς και αν σκοτώσουμε, όσες φορές και αν ξανασηκωθούμε, δεν θα γλυτώσουμε την αναπόφευκτη ήττα.

Το Hellblade μας κρατάει μαζί του, γιατί μας χρειάζεται για να ξεδιπλωθεί ένα μυστήριο – ακόμα κι αν, σε αυτή την περίπτωση, το μυστήριο εντοπίζεται στην διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του ψεύτικου μέσα από την ψυχοσύνθεση της Senua. Ακόμη και στο πικρό τέλος δεν καταλαβαίνουμε απολύτως τι συμβαίνει.

Το τραύμα του θανάτου του Dillion είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Senua, ενώ το δεύτερο είναι εκείνο του δικού της σκοταδιού – που υπήρχε πάντα μέσα της αλλά επιδεινώθηκε από την παιδική της ηλικία, με την κακομεταχείριση του πατέρα της και το θάνατο της μητέρας της. Στο τέλος, η ηρωίδα ‘σκοτώνει’ μέσω της υποτιθέμενης Hela, εκείνο το κομμάτι που την κρατούσε πίσω ολοκληρώνοντας εκείνο το κεφάλαιο της ζωής της. Μέσα από τα μηνύματα που λαμβάνουμε καταλαβαίνουμε πως πλέον έχει ‘συμφιλιωθεί’ με την ιδέα του θανάτου του άντρα της και πως να τον ξαναφέρει στην ζωή είναι κάτι αδύνατο. Ακόμα, συμφιλιώνεται με την ίδια ιδέα πως το σκοτάδι είναι κομμάτι του εαυτού της και πως οι φωνές που ακούει θα μείνουν μαζί της μέχρι το τέλος.

Η επανακυκλοφορία του Hellblade στο Nintendo Switch μου ξανα-γέννησε την περιέργεια να διαπιστώσω και μόνος μου γιατί αυτό το παιχνίδι έλαβε τόσα πολλά βραβεία και θετικές κριτικές. Παίζοντας την έκδοση των υπολογιστών για λίγο, και ολοκληρώνοντας την περιπέτεια στο Switch μπορώ με ασφάλεια να πω πως πρόκειται για ένα παιχνίδι που παρά το μικρό του μέγεθος, θα μείνει στην σκέψη μας για πολύ περισσότερο καιρό.

Ξεφεύγοντας από το περιεχόμενο και προχωρώντας στο τεχνικό κομμάτι, το Hellblade είναι ένα αρκετά ισορροπημένο παιχνίδι χωρίς προβλήματα στην αναπαραγωγή του ακόμα, και σε συστήματα μέτριων προδιαγραφών. Όσο για την έκδοση του Nintendo Switch, η ανάπτυξη έγινε με την βοήθεια της QLOC, της ομάδας που αναλαμβάνει την αντίστοιχη έκδοση του επερχόμενου Mortal Kombat 11, και απ’όσα είδαμε είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι – δεδομένων των δυνατοτήτων της κονσόλας. Τα καρέ ήταν κλειδωμένα στα 30FPS με την ανάλυση να κυμαίνεται ανάλογα τις περιοχές και την δράση. Ωστόσο, καθ’ όλη την διάρκεια του gameplay τα γραφικά δεν γίνανε κουραστικά και παρέμεναν εντυπωσιακά, ειδικά σε Docked Mode.

Σε γενικές γραμμές, το Hellblade: Senua’s Sacrifice είναι ένα προσβάσιμο παιχνίδι που μας προσφέρει περισσότερα απ’όσα φανταζόμαστε. Είναι ένα σκοτεινό, μυστήριο και έντονο παιχνίδι, που άνετα θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία. Τα μηνύματα που περνάει δύσκολα μπορούν να αποτυπωθούν σε άλλα παιχνίδια. Η Ninja Theory έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά στην δημιουργία του κόσμου και της ψυχοσύνθεσης του χαρακτήρα, και μας δίνει μια ιστορία που εντυπωσιάζει παρά τον σκοτεινό της τόνο.

Το HellBlade: Senua’s Sacrifice βρίσκεται στο Steam, και πλέον στο Nintendo eShop, στην τιμή των 29,99€.

Ευχαριστούμε την Ninja Theory για την παροχή του Review Code.

Hellblade: Senua's Sacrifice - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8.9
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ9
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ8.5
ΜΟΥΣΙΚΗ9
9Πάρα πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0