Θεωρώντας τον εαυτό μου έναν μεγάλο λάτρη των Single Player παιχνιδιών, είναι λίγες οι φορές που μπορώ να πω πως απολαμβάνω τα co-op, πόσο μάλλον competitive, παιχνίδια. ΟΙ υποχρεώσεις και οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να ανοίξουμε την αγαπημένη μας κονσόλα ή τους υπολογιστές μας για να παίξουμε με τις ώρες το αγαπημένο μας παιχνίδι, ή να «βουτήξουμε» με τους φίλους μας σε πιο διασκεδαστικά παιχνίδια συνεργασίας.

Τον τελευταίο χρόνο με έπιασα να απολαμβάνω την τρέλα όλης της σειράς Overcooked, ενώ παράλληλα άρχισα να αναζητώ το Multiplayer τίτλων όπως το Stardew Valley και Lovers in a Dangerous Spacetime, ενώ η ευελιξία του Nintendo Switch μου επέτρεψε να βγάλω την δημιουργικότητά μου – και το παιδί που κρύβω μέσα μου – με το Snipperclips. Ωστόσο, παρόλο που άρχισα να εξερευνώ τον κόσμο των Co-op Multiplayer Games σχετικά πρόσφατα, ακόμα νιώθω πως δεν έχω δει τίποτα από αυτό το είδος. Και πράγματι, αυτό είναι κάτι που αληθεύει αν κρίνουμε από το νέο Heave Ho της Devolver Digital.

Το Heave Ho είναι ένα «couch co-op» παιχνίδι με μια απλή λογική. Μέχρι και τέσσερις παίκτες, πρέπει να περιηγηθούν μέσα από περίπλοκα επίπεδα για να φτάσουν στο τέλος τους. Και ενώ στο χαρτί ακούγεται καλό και εύκολο, στην πράξη θα δούμε πως υπάρχουν στοιχεία που διαστρευλώνουν αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Πιο συγκεκριμένα, κάθε παίκτης καλείται να ελέγξει τα χέρια του χαρακτήρα του. Κινώντας μόνο τα Joysticks του χειριστηρίου μας, ο χαρακτήρας μας κουνάει τα χέρια του σχεδόν ακανόνιστα με σκοπό να φτάσει και να γραπώσει κάποιο σημείο της επιφάνειας του εκάστοτε επιπέδου. Αξιοποιώντας το περίεργο σώμα του μπορούμε να του δώσουμε ώθηση και ταχύτητα προκειμένου να φτάσει πιο δύσβατα σημεία όσο προχωράμε προς το τέλος του παιχνιδιού.

To παιχνίδι μας προσφέρει την επιλογή ενός Single-player Mode αλλά και του αντίστοιχου Co-op Mode με τα ίδια επίπεδα. Όπως είναι αναμενώμενο, το Single-player λειτουργεί περισσότερο ως μια προσωπική δοκιμασία των ικανοτήτων μας αλλά και εξάσκηση για την στιγμή που θα παίξουμε με τους φίλους μας. O τρόπος που θα φτάσουμε στον τερματισμό εξαρτάται αποκλειστικά από την κρίση και τις ικανότητές μας. Αντίθετα, στο Multiplayer τα πράγματα περιπλέκονται μιας και ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων η συνεννόηση, η μεταφορά οδηγιών και η ορθή κατανόηση των ρόλων μας παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν στιγμές που θα σχηματίσουμε μια αλυσίδα με όλους τους χαρακτήρες προκειμένου να λύσουμε τα διάφορα παζλ-επίπεδα, αλλά ένα λάθος κουμπί μπορεί να συμβάλλει στην κατάρρευση όλης της προσπάθειας.

Φυσικά, σε ένα τέτοιο παιχνίδι όπου η φυσική είναι ένα από τα κύρια συστατικά, ο πειραματισμός είναι ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο για το gameplay. Σε πολλά επίπεδα, ο δρόμος προς τον τερματισμό είναι φαινομενικά απλός ενώ σε πολλά άλλα θα πρέπει να εκτοξεύσουμε τον εαυτό μας ή τους συμπαίκτες μας για να επιτύχουμε. Όσο προχωράμε όμως, οι πίστες αποκτούν και αντίξοες συνθήκες ή παγίδες που θα μας υποχρεώσουν να ξύσουμε το κεφάλι μας και να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Σε ορισμένα επίπεδα θα βρούμε αντικείμενα που μας δίνουν πρόσβαση σε κρυφά επίπεδα. Σε αυτά μπορούμε να παίξουμε διάφορα mini-games τα οποία μας ανταμείβουν με νομίσματα ανάλογα την επίδοσή μας. Ακόμα και αυτά τα παιχνίδια βασίζονται πάνω στην φυσική και την λογική του gameplay και ποικίλουν από απλούς αγώνες ταχύτητας μέχρι και σουτ σε μπασκέτες. Τα νομίσματα δαπανούνται σε κοστούμια και χαρακτηριστικά όπως μαλλιά, μούσια και φωνές. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από άλλους τίτλους της Devolver, και προσδίδουν μια ιδιαίτερη γοητεία και ευχάριστη νότα που μας θυμίζει τα αντίστοιχα παιχνιδιών όπως το Duck Game.

Δυστυχώς, παρά την πολυπλοκότητα και την γοητεία ορισμένων επιπέδων, τα περισσότερα από αυτά περνάνε απαρατήρητα. Θα διακρίνουμε ορισμένα θέματα και συγκεκριμένες προκλήσεις, ενώ δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο single-player ή το multiplayer mode. Για αυτόν τον λόγο, συστήνεται να τα ολοκληρώσουμε πρώτα με κάποιον φίλο/η και μετά μόνοι μας προκειμένου να τα ευχαριστηθούμε «σωστά». Το κακό των ίδιων επιπέδων όμως είναι πως αν έχουμε βρει τον τρόπο να τα λύσουμε την πρώτη φορά, δεν έχουμε κίνητρο να γυρίσουμε σε αυτά και να τα λύσουμε από το μηδέν. Έτσι, θεωρούμε πως ένα Level Editor θα βοηθούσε το Heave Ho να λάμψει.

Σε γενικές γραμμές, το Heave Ho είναι ένα διασκεδαστικό και χαοτικό παιχνίδι συνεργασίας. Είναι πολύχρωμο, ευχάριστο στο μάτι, και απαιτεί καλή συνεργασία, συγχρονισμό και κριτική σκέψη για να καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε. Το χαοτικό μοτίβο του gameplay και των επιπέδων το αναδεικνύουν ως έναν αξιοπρόσεκτο τίτλο στο είδος, αλλά η ύπαρξη ενός Level Editor θα το…εκτόξευε στην κορυφή.

To Heave Ho είναι διαθέσιμο στην τιμή των 9.99€.

Ευχαριστούμε την Cosmocover για την παροχή του Review Code.

Heave Ho - Review
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ7
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 7
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7
8Αρκετά καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0