Τα τελευταία χρόνια η Nvidia κατά την ταπεινή μου άποψη έχει κάνει κάποιες περίεργες κινήσεις, ιδιαίτερα με τις τιμές της και το πως διαχειρίζεται τα Flag Ship/Enthusiast GPU’s της. Είχαμε την Titan, μετά την 780, μετά την 780ti, πολύ πρόσφατα την Titan Black Edition. Όλα τα GPU’s πάνω από 700 ευρώ, κάτι δύσκολα προσβάσιμο στον μέσο χρήστη.

Ας μείνουμε για λίγο στην Titan όμως. Όταν η Titan ανακοινώθηκε και τελικά κυκλοφόρησε διαφημιζόταν ως μια Workstation κάρτα με 6GB Vram όπου είχε τρομερές επιδόσεις και στον τομέα του Gaming. Η πρώτη απορία που είχα ήταν: Πως θα τιμολογηθούν τα επόμενα flagship GPUs, τα x80/ti μοντέλα; Η 880 θα πρέπει να έχει παραπάνω Gaming Performance από την Titan. Θα βλέπαμε πάλι 1000 ευρώ και ανοδικές τιμές σε όλα τα GPU’s, η απλά θα βλέπαμε μια 880 στα 600 ευρό και τους Titan χρήστες να δακρύζουν; Τελικά η απάντηση ήρθε από την AMD όπου κυκλοφόρησε την 290x με μόνο 500 ευρώ και με επιδόσεις σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες από την Τitan των χιλίων ευρώ. (Έκλαψα λίγο στην γωνία μου μιας και την 680 μου την αγόρασα στην ίδια τιμή).

Μετά την απάντηση της Amd με την 290x και το mantle θεώρησα πως θα ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα και θα δούμε πάλι υγιή ανταγωνισμό, με ωραίες ανθρώπινες τιμές. Έκανα λάθος φίλοι μου, έκανα λάθος.

HERE IS TITAN Z

Oh crap! Dual GK110 GPU, 12GB Vram, κοντά 6000 CUDA cores, απίστευτες επιδόσεις, ΤΕΡΑΣ! Ενθουσιαστήκατε?

2999,99 DOLLARS. Sorry για αυτό, αυτή είναι η τιμή και θα την αποκτήσουν πολύ λίγοι απ’ότι φαίνεται. Δεν ξέρω τι σκέφτεται η Nvidia τελευταία, ιδιαίτερα με τις αντεπιθέσεις από AMD μεριά με το mantle API και τα ανταγωνιστικότατα GPU’s της.

Θέλω να πιστεύω ότι κάτι καλό θα συμβεί με το launch των 8xx series και θα επιστρέψουμε σε normal τιμές, γιατί με τέτοιες τιμές όχι console gamers δεν θα έρθουν στον κόσμο των pc’s αλλά θα έχουμε και τις γνωστές απαντήσεις ότι το pc gaming είναι πάρα πολύ ακριβό. Περιμένω το μέλλον για να δω, αν η nvidia κρατήσει τις ακριβές τιμές της και δούμε σωστή χρήση του Mantle, τότε η AMD θα είναι μονόδρομος για τον μέσο PC Gamer.