Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, εκπρόσωποι της EA Games και της Epic Games συναντήθηκαν με την βρετανική Επιτροπή Ψηφιακού Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Κοινοβουλίου για τους σκοπούς περαιτέρω έρευνας σχετικά με τις «εθιστικές τεχνολογίες». Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνάντηση είχε ως επίκεντρο τα Loot Boxes και τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε ανήλικα άτομα να επιβεβαιώνονται από τις υπηρεσίες στις οποίες έχουν πρόσβαση.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την Epic Games που κλίθηκε να απαντήσει στις κριτικές του Πρίγκιπα Harry για το Fortnite (δηλαδή ότι το παιχνίδι δεν θα έπρεπε να διατίθεται, ειδικά σε ανήλικους, και να υπάρχει μεγάλη προσοχή σε αυτό). Οι απαντήσεις δεν ήταν σαφείς και προσπαθούσαν να αποφύγουν περαιτέρω ερωτήσεις πάνω στο θέμα, με την επιτροπή να υποβάλλει συνεχώς την ίδια ερώτηση με παραλλαγές ή διαφορετικό τρόπο. Ακόμα και όταν ζητήθηκε ο μέσος χρόνος που δαπανούν οι νέοι στο Fortnite, η Epic δεν ήθελε να μοιραστεί αυτή την πληροφορία.

Από την άλλη μεριά, όταν έφτασε η ώρα της Electronic Arts, οι απαντήσεις ήταν πιο…δημιουργικές. Όταν η εκδότρια ερωτήθηκε για τα Loot Boxes, η ίδια τα υπερασπίστηκε ως «ηθικά και διασκεδαστικά», ενώ δεν τα αποκαλεί «Loot boxes». Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, τα θεωρεί «μηχανισμούς έκπληξης» όπως γίνεται με παρόμοια παιδικά παιχνίδια.

Πιο συγκεκριμένα, η Kerry Hopkins, VP των κυβερνητικών και νομικών σχέσεων είπε:

Αν πάτε σε ένα κατάστημα που πωλεί πολλά παιχνίδια και ψάχνετε για παιχνίδια έκπληξη, αυτό που θα διαπιστώσετε είναι ότι αυτό είναι κάτι που απολαμβάνουν οι άνθρωποι – απολαμβάνουν τις εκπλήξεις. Και αύτο είναι κάτι που αποτελεί μέρος των παιχνιδιών για χρόνια, είτε είναι Kinder Eggs ή Hatchimals ή LOL Surprise.

H Hopkins πρόσθεσε πως η ΕΑ συμφωνεί με την απόφαση της Επιτροπής Τυχερών Παιγνίων της Αγγλίας και Αυστραλίας πως τα Loot boxes δεν αποτελεί μορφή τζόγου, ενώ διαφωνεί πως υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο.

Σε γενικές γραμμές, η συνάντηση θύμισε σε πολλούς την αντίστοιχη συνάντηση του Mark Zuckerberg με την Αμερικάνικη Κυβέρνηση μιας και τα «αστεία» των δικηγόρων-εκπροσώπων δεν διασκέδασε τους ακροατές αλλά ούτε την αυστηρή επιτροπή.

Και το δράμα συνεχίζεται!